px




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 16 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Futaba FX-20
PříspěvekNapsal: úte 17.07.2018 22:49 
Nováček serveru
Nováček serveru

Registrován: 22.9.2012
Příspěvky: 39
Ahoj, potřeboval bych poradit. Jak na vysílači natavit vypnutí elektromotoru vypínačem. Nejsem v tom moc zběhlý a v návodu jsem našel jen popis vypnutí spalováku snížením rozsahu ovládání serva motoru. Jistě to bude triviální, ale já na to nepřišel. Díky za radu.


Nahoru
 Profil  
 
 
 Předmět příspěvku: Re: Futaba FX-20
PříspěvekNapsal: úte 17.07.2018 22:57 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 23.4.2010
Příspěvky: 6289
Bydliště: Nový Bydžov
Obrázky: 14
FX30 má přímo v menu modelu bezpečnostní funkci na vypnutí elektromotoru. FX20 to nemá?


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Futaba FX-20
PříspěvekNapsal: stř 18.07.2018 18:16 
Celkem nový uživatel
Celkem nový uživatel
Uživatelský avatar

Registrován: 8.7.2008
Příspěvky: 92
Bydliště: Ústí n.L.
Obrázky: 8
V návodu pro FX-30 se píše:
MIX OFFSET JAKO VYPÍNAČ MOTORU
Mix offsetu nabízí možnost mixování trvalé hodnoty proti vlastnímu kanálu. Jak je zobrazeno, může mít tato hodnota až 300 %. Takto lze např. z bezpečnostních důvodů naprosto zamezit tomu, aby u motoru s elektromotorem došlo ke spuštění motoru. A to když omylem pohnete ovládacím kniplem. Pokud je naprogramovaný mix offsetu a hodnota offsetu je 300 %, můžete pohybovat ovladačem sem a tam a nic se nestane. Motor se nespustí, protože dráha kniplu nemůže přeřídit hodnotu mixu offsetu. Teprve když je mix offsetu deaktivován svým přepínačem, je možné motor spustit. Tento přepínač během zapínání vysílače nepodléhá žádnému potvrzení bezpečnostního dotazu.

já mám FX-30, kde tohle používám, nemá FX-20 něco podobného

_________________
*** FX-30 2,4GHz, MC-19 2,4GHz a FlySky GT3B 2,4GHz na auta ***


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: Futaba FX-20
PříspěvekNapsal: stř 18.07.2018 19:41 
Moderátor serveru
Moderátor serveru

Registrován: 28.2.2005
Příspěvky: 17319
Bydliště: Rakovník, CZ
Obrázky: 0
Pokud jsou nevyužité ty potenciometry uprostřed, nastavil bych jeden z nich jako virtuální spínač a tím blokoval plyn, případně přes volný mix. Přepínač si mohu omylem přecvaknout, otočit poťákem je o dost nepravděpodobnější.
Mám to tak u každého modelu s elektropohonem, věřím že u Futaby to půjde také. Teda, to moje rádio to má v menu již zabudované (blokaci plynu na 0, ne nějaké -300%), že by to Futaba neměla?

_________________
Aby mně mé záliby bavily, nemusím je brát kdovíjak vážně - jyrry.cbcnet.cz


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Futaba FX-20
PříspěvekNapsal: stř 18.07.2018 21:56 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 23.4.2010
Příspěvky: 6289
Bydliště: Nový Bydžov
Obrázky: 14
denny_ul píše:
já mám FX-30, kde tohle používám, nemá FX-20 něco podobného


Neopisuj, stačí že to dělaj naši volení zástupci. :mrgreen:


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Futaba FX-20
PříspěvekNapsal: stř 18.07.2018 22:43 
Nováček serveru
Nováček serveru

Registrován: 22.9.2012
Příspěvky: 39
No moc jste mi neporadili. Ptal jsem se "jak", to že to mám k něčemu přiřadit, to vim.
Nakonec se mi povedlo přiřadit zapnutí plynu k přepínači, ale po tomto přiřazení mi najednou plyn zabírá až od půlky dráhy. Nastavuju křivku plynu jak chci, měním body atd, ale nedaří se. Pokud zruším přepínače, tak to jde od nuly, pokud mám přepínač, tak od půlky. Nechápu. Zase je tam nějaká závislost, která není vidět. Manuál je na nic, nic z něj vyčíst nejde, samé obecné pindy.


Přílohy:
20180718_223322.jpg
20180718_223322.jpg [ 80.52 KiB | Zobrazeno 1098 krát ]
Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Futaba FX-20
PříspěvekNapsal: čtv 19.07.2018 4:32 
Moderátor serveru
Moderátor serveru

Registrován: 28.2.2005
Příspěvky: 17319
Bydliště: Rakovník, CZ
Obrázky: 0
Aha. Tak to sis neměl kupovat tak chytré rádio.
:roll:

_________________
Aby mně mé záliby bavily, nemusím je brát kdovíjak vážně - jyrry.cbcnet.cz


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Futaba FX-20
PříspěvekNapsal: čtv 19.07.2018 6:17 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 6.6.2011
Příspěvky: 298
Bydliště: Odolena Voda
Obrázky: 1
Blog: Zobrazit blog (9)
moc dobře si to nevybavuju, ve FUNCTION, nebo nějak tak se to jmenuje, k THROTTLE přiřadíš místo plynové dráhy kniplu S... třeba přepínač SA. Potom by jsi měl kanál plynu v přijímači ovládat tím přepínačem.


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: Futaba FX-20
PříspěvekNapsal: čtv 19.07.2018 7:06 
Protřelejší uživatel
Protřelejší uživatel

Registrován: 23.11.2016
Příspěvky: 128
Obrázky: 2
Na T10J jsem to řešil volným mixem a fungovalo.

viewtopic.php?f=38&t=84127&start=75


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: Futaba FX-20
PříspěvekNapsal: čtv 19.07.2018 10:39 
Nováček serveru
Nováček serveru

Registrován: 22.9.2012
Příspěvky: 39
No těch funkcí je tam mraky a provázanosti nejsou hned zřejmé. Stačilo by mi menu jednodušší, jenže pokrok nezastavíš, takže trpím. Futabu mám proto, protože jsem jí měl vždy.
Budu zkoušet dál.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Futaba FX-20
PříspěvekNapsal: čtv 19.07.2018 17:54 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 22.6.2008
Příspěvky: 4368
Je to triviální (funkci motor užívám ve všech F5J, takže žádná teorie)...
Přiřadíš ve function pro motor funkci, kterou budeš ovládat plyn (tahák, knypl, třípolohový spínač).
No a v té funkci motor ze screenshotu se pak přidá aktivační spínač, kterým se motor povolí a poloha minima.
A to je tak asi celé - cvakne se aktivačním spínačem a od té chvíle se motor řídí ovládacím prvkem, dokud zase nevypnu aktivační prvek.

To je ve vazbě na dotaz asi tak celé, pak jsou samozřejmě další finty, třeba u F5J se běžně definuje, že se po aktivaci nedá ubrat pod jistou hodnotu atd., ale to bych nechal až následně.
Jinak připouštím, že zrovna tahle funkce je na pohled docela zmatená, funguje sice perfektně, ale nad prvním nastavováním už dumalo více lidí.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Futaba FX-20
PříspěvekNapsal: úte 24.07.2018 21:53 
Nováček serveru
Nováček serveru

Registrován: 22.9.2012
Příspěvky: 39
Ahoj, tak se mi to díky vašim radám a zaslání návodu na podobnou Futabu povedlo. Natavil jsem si to na třípolohovej vypínač. Ale nějak se mi to hádá s regulátorem. Když to naprogramuju, tak to fachčí, jak má, ale když vypnu rádio a následně ho zapnu, tak mi to rozhazuje programování regulátoru. Alchymie je hadr.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Futaba FX-20
PříspěvekNapsal: úte 24.07.2018 22:00 
Moderátor serveru
Moderátor serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 4.5.2003
Příspěvky: 10327
Bydliště: Břeclav
jarinelli píše:
Ahoj, tak se mi to díky vašim radám a zaslání návodu na podobnou Futabu povedlo. Natavil jsem si to na třípolohovej vypínač. Ale nějak se mi to hádá s regulátorem. Když to naprogramuju, tak to fachčí, jak má, ale když vypnu rádio a následně ho zapnu, tak mi to rozhazuje programování regulátoru. Alchymie je hadr.


A jak máš nastavený plyn při zapnutí? Většina reglů chce při zapnutí volnoběh. Jinak se mohou přepnout do programovacího režimu. Ostatně naprogramovat model tak, aby nabíhal rovnou s plným plynem je mírně řečeno značně neobvyklé...


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Futaba FX-20
PříspěvekNapsal: čtv 26.07.2018 16:08 
Nováček serveru
Nováček serveru

Registrován: 22.9.2012
Příspěvky: 39
Plyn mám nastavený přitažený k sobě vypnuto. Rozbíhá se až tak na druhém až třetím zoubku. Prostě dle křivky na začátku nula.


Přílohy:
20180720_212505.jpg
20180720_212505.jpg [ 78.76 KiB | Zobrazeno 574 krát ]
Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Futaba FX-20
PříspěvekNapsal: sob 28.07.2018 23:28 
Celkem nový uživatel
Celkem nový uživatel
Uživatelský avatar

Registrován: 7.10.2007
Příspěvky: 53
Bydliště: Sučany pri Martine
Nejak nechápem prečo máš krivku plynu nastavenu na pozicii č.5 len na 50% tam máš mať 100% ,to ti stačí na celu dráhu plynovej páky len polovica otáčok alebo polovica výkonu motora?? Tá ma biť na pozicii č.3 a polovične otáčky motora nie su totožné s polovicov výkonu motora.Pozicia č.1- 0 č.5- 100% a 2,3,4,meníš.

_________________
Dušan


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 16 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 6 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz