Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 14 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: ESC Red Brick a BEC
PříspěvekNapsal: čtv 26.04.2018 4:51 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 16.11.2009
Příspěvky: 337
Bydliště: Čechtice
Ahoj,
už se mi to stalo dávno, ale stejně mi to nedá, tak se zeptám.
Do ARF Skysurfera X8 jsem dával nový motor a ESC. Vybral sem Red Brick 30A s BEC 3A.
Vše šlo dobře do tý doby, než sem s ním spadnul :) Pak sem náhodou přišel na to, že když hodně rychle zahejbu všema servama, tak letadlu vypadně řízení na cca 1 vteřinu.
Měřil sem 5V BEC a skutečně při velké zátěži slezlo napětí někam pod 4V a to spadne přijímač. Nechal sem to bejt s tím, že sem si objednal levnej krumpl z číny a použil externí 3A BEC.
Jenže nedávno sem našel různé témata, kde se Red Brick vychvaluje jako celkem dobrý levný regulátor. Měl s tím někdo problém, nebo jen já mám štěstí na špatný kus?
Serva jsou setová.

_________________
Lantian LT210, Sky Surfer X8
Frsky Taranis X9D


Nahoru
 Profil  
 
 
 Předmět příspěvku: Re: ESC Red Brick a BEC
PříspěvekNapsal: čtv 26.04.2018 8:14 
Protřelejší uživatel
Protřelejší uživatel

Registrován: 4.1.2017
Příspěvky: 155
Bydliště: Březnice (ZL)
Pokud to má lineární BEC a tříčlánek je to vcelku normální.

_________________
Taranis+ T2-2008, E-REVO, Diablotin,Ariane V6 slow flyer ve výstavbě.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ESC Red Brick a BEC
PříspěvekNapsal: čtv 26.04.2018 8:32 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 16.11.2009
Příspěvky: 337
Bydliště: Čechtice
Ano, to sem zapomněl napsat. Lítám tříčlánek. Předchozí setový ESC bez problému.

_________________
Lantian LT210, Sky Surfer X8
Frsky Taranis X9D


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ESC Red Brick a BEC
PříspěvekNapsal: čtv 26.04.2018 10:44 
Moderátor serveru
Moderátor serveru

Registrován: 28.2.2005
Příspěvky: 17028
Bydliště: Rakovník, CZ
Obrázky: 0
kornutek píše:
Pokud to má lineární BEC a tříčlánek je to vcelku normální.
No... to bych zrovna nerekl.
Triclanek pomuze BEC prehrat po nejake dobe, tohle je kratkodobe zatizeni. Muze byt studenak u jednoho z tech dvou 7805 co tam jsou a tahne to jen jeden... treba.

_________________
Aby mně mé záliby bavily, nemusím je brát kdovíjak vážně - jyrry.cbcnet.cz


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ESC Red Brick a BEC
PříspěvekNapsal: čtv 26.04.2018 12:58 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 1.2.2006
Příspěvky: 635
Bydliště: Praha, Sobín
Tříčlánek s lineárním BEC (Turnigy Plush 40A) máme ve Funcubu se šesti servy a nikdy nebyl problém, ani když se intenzivně zahýbe všema servama, tak to nedělá potíže. Nakolik to kolísá jsem ani nikdy neměřil, na příjímač ( v tomto případě Assan) to naprosto nemá vliv.
Samozřejmě, pokud by byly všechny serva dlouho v permanenci, tak by bylo riziko přehřátí, ale v reálu klapky vysunuješ a zasunuješ při startu/přistání, takže to nenastane.

_________________
Símův axiom: Každý signál se zlepší, připojíme - li anténu


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ESC Red Brick a BEC
PříspěvekNapsal: čtv 26.04.2018 13:25 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 25.5.2003
Příspěvky: 1897
Bydliště: Košice, SK
Prikláňam sa k tomu studeňáku. Dole zmšťovačku, lupu a skontrolovať plošák.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ESC Red Brick a BEC
PříspěvekNapsal: čtv 26.04.2018 13:28 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 16.11.2009
Příspěvky: 337
Bydliště: Čechtice
Doma budu za 3 týdny, tak se na to zkusím mrknout.

_________________
Lantian LT210, Sky Surfer X8
Frsky Taranis X9D


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ESC Red Brick a BEC
PříspěvekNapsal: čtv 26.04.2018 16:37 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 22.9.2008
Příspěvky: 2337
Bydliště: Nové Mesto nad Váhom
Doporučujem pripojiť čo najbližšie elektrolytický kondenzátor, aspoň 3300 mikro na 16volt.
Pomôže to becu pri špičkách.

_________________
Realistické RC modely - http://rcmodely.cevaro.sk


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: ESC Red Brick a BEC
PříspěvekNapsal: čtv 26.04.2018 20:44 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 8.3.2012
Příspěvky: 1809
Bydliště: Nitra Slovensko
Pokiaľ mu to začalo robyť až po páde môže to byť aj servom resp. poškodené prevody, ktoré sa niekedy zahryznú a následne sa zvýši prúd na toľko, že to ten BEC nezvládne a ochrana vypne.

_________________
(TARANIS X9D+) - Funtic II, Vitesse V2, Element 2,5m, F5J 3,7m, Siesta (Topmodel), Edge 540T (RCF)


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: ESC Red Brick a BEC
PříspěvekNapsal: čtv 26.04.2018 23:27 
Celkem nový uživatel
Celkem nový uživatel
Uživatelský avatar

Registrován: 19.5.2009
Příspěvky: 82
Bydliště: Kunčice u Nechanic => u HK
. . na doplnění informací. Mám ve větroních elektro :
- 2m6 křídla F3B ale hezkej trup kabinkou
- 3m5 klasika balsa a trocha uhlíku a taky nezávodní troupek
v obou případech RED Brick 70A s UBEC 5V/5A. Všude serva hájtek analog, 6ks. Předpokládám, že i u MZ18ky tam je jakýsi opakovací rámec pro serva 20msec. V rámci "blbnutí" tu a tam tam vrazím log, mám sampl 10x/sec.
Když kvrdlám kniplama, tak jsem nezaznamenal větší špičky jak 2A . . . ani za letu . . .
Je mi jasné, že vzorkování po 100msec nemusí zachytit špičku v rámci 20msec. ALE telemetrie GR má sampl 10msec - pravda ta mi měří jen napětí na RX nezaznamenává proud, ale napěťové propady pod 4,6V jsem nenašel.
Jak rychle - kolik msec potřebuje proudová ochrana těch SMD lin stabilizátorů aby zabrala nevím.
Spíš mi vadí všeobecně průřez Cu vodičů od réglů do přijímače a kvalita konektorů . .
Vaklkontakt a přechoďák, to jsou dvě potvory.
Je jasné, že když tu adaptaci F3B potlačím, tak tam nevrazím všechno nadoraz . . .
Vzletem v Let !!
L


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ESC Red Brick a BEC
PříspěvekNapsal: pát 27.04.2018 2:35 
Moderátor serveru
Moderátor serveru

Registrován: 28.2.2005
Příspěvky: 17028
Bydliště: Rakovník, CZ
Obrázky: 0
Leon píše:
. . ... ALE telemetrie GR má sampl 10msec ...
To asi nepomůže - viewtopic.php?f=40&t=54549&p=913919#p913919 - ty proudové odběry serva jsou kratší.
Co jsem ale vypozoroval tak filtrační kondíky na výstupu BECů v reglech jsou dost ošizené, měl by ale postačit řádný elyt k napájení serv i přijímače, jak píše "mior". Třeba regly YEP jsou v tomto skoro tragické - viewtopic.php?f=39&t=67919&p=1146472#p1146472 .

_________________
Aby mně mé záliby bavily, nemusím je brát kdovíjak vážně - jyrry.cbcnet.cz


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ESC Red Brick a BEC
PříspěvekNapsal: pát 27.04.2018 3:18 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 16.11.2009
Příspěvky: 337
Bydliště: Čechtice
Já to asi na začátku blbě napsal. Spadnul sem při prvním letu po výměně motoru kvůli tomu, že mi letadlo přestalo reagovat. Takže ten problém tam byl od začátku. Doma sem na to nepřišel, protože sem nějaké velké zběsilé páčkování nezkoušel.
Nicméně zkušenost do budoucna a vždy u nového ESC proměřím BEC pod umělou zátěží.

_________________
Lantian LT210, Sky Surfer X8
Frsky Taranis X9D


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ESC Red Brick a BEC
PříspěvekNapsal: pát 27.04.2018 3:28 
Moderátor serveru
Moderátor serveru

Registrován: 28.2.2005
Příspěvky: 17028
Bydliště: Rakovník, CZ
Obrázky: 0
dracekvo píše:
... vždy u nového ESC proměřím BEC pod umělou zátěží.

Zajímavé je i chování BEC s indukční zátěží, což serva jsou. Dokud jsem na to nekouknul s osciloskopem tak jsem byl v klidu a nevědomosti.

_________________
Aby mně mé záliby bavily, nemusím je brát kdovíjak vážně - jyrry.cbcnet.cz


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ESC Red Brick a BEC
PříspěvekNapsal: pát 27.04.2018 22:25 
Celkem nový uživatel
Celkem nový uživatel
Uživatelský avatar

Registrován: 19.5.2009
Příspěvky: 82
Bydliště: Kunčice u Nechanic => u HK
pro jyrry
jsa stár jsem nějak nepochopil po kliku na SZ - soukromá zpráva?? vyskočivší okno s neznámou diaktrikou . .
tak jsem se vrátil na hl. stránku
Zdejši problem nastolený mnou - samply, špičky proudové je zajímavý. Docela by mne zajímala bližší debata.
Slaboproud a bastlení s příslušnou měř technikou se táhne mým počínáním + špejle různě lepené . .
Nechci nikoho urazit, ale ne všem je jasné co dělá analog servozesilovač při porovnání svého vnitřního pulsu dle polohy při příchodu toho kanálového . . a co z toho vzejde . . 1,5 msec základ . . a už máme špičky mikrosec . .
A do toho ony zmiňované elyty s malou vlastní indukčností, k tomu i průchod vodičů z BECu feritovým toroidem
Ona spousta věcí je nejasná i mně . . .
Třeba velikost okna pro vzorek/ky AD převodníků v telemetrii graupnera MZ 18 při samplování 100Hz . . .
Jen jsem zjistil omylem a náhodou , telemetrie má rámec 20msec . Něco mi nešlo (kdysi jsem si blbě přečet manuál) a tak jsem na ten třídrát konektor "T" pověsil biják . .
zdravím všechny
L


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 14 ] 

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz