Reklama

 





Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 59 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4  Další
Autor Zpráva
PříspěvekNapsal: ned 25.02.2018 19:15 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 17.1.2017
Příspěvky: 693
Bydliště: Brno
Zdravím,

zjišťuju, že můj 2A DC-DC step-down regulátor, který používám jako S-BEC ve Sky Surferovi, přestává stačit při zapojení
stabilizace. Můj dotaz je, jestli je možné vzít dva takovéto regulátory, zapojit je paralelně, a získat tím zatížitelnost cca ty 4 A.

Další možnosti jako pořídit si jeden silnější regulátor nebo mít dva regulátory oddělené pro různé napájené části, jsou mi známy.

Jen mimochodem, jak zajímavě se to u mě chová. Mám ESC se standardním lineárním BECem, BEC ale nemám zapojený a místo něho mám step-down na samostatné destičce. Kromě toho mám na palubě přijímač a Arduino s výškoměrem a dalšími údaji. Když dojde k přetížení (vyzkoušeno přidáním stabilizace nebo napájením kamery z 5V rozvodu), vypíná se mi motor. Což může být chvilkový výpadek Rx, nebo že Rx generuje servo pulzy o příliš nízkém napětí. Zajímavé na tom je, že nemám pocit, že by byla ovlivněna řiditelnost modelu. Serva nejspíš fungují jako dřív, vypíná se z nějakého důvodu jen motor. A v arduinu eviduju maximální dosaženou výšku, kterou při resetu pochopitelně nuluju. Podle tohoto vim, že arduino se během letu nerestartovalo.

Můžu dva step-downy zapojit paralelně? Dovedu si představit že to bude bez problémů, ale dovedu si i představit, že výkyvy způsobené druhým step-downem v obvodu můžou rozhodit zpětnovazebné měření toho step-downu a jeho regulaci. Nebo bych mohl oba nastavit třeba na 5.5 V (jsou trochu nastavitelné) a zapojit je přes dopředné diody. Tím bych ale část výkonu protopil na těch diodách.

Díky.

_________________
Sky Surfer 1400, samokřídlo Ita, FT Mini Scout, Hydrofoam, FlySky i6


Nahoru
 Profil  
 
 
PříspěvekNapsal: ned 25.02.2018 20:01 
Mazák
Mazák

Registrován: 30.8.2011
Příspěvky: 5319
Bydliště: Plzeň, CZ
Obrázky: 0
zalezi samozrejme na cipu ale nedoporucuje se to.

Pokud bych to resil tak vemu dva regulatory a do jednoho zapojim leve servo a smerovku, do druheho prave servo a vejskovku (arduino atd... rozdelit obdobne) a RX bych napajel z linearu na ESC. Nebudes muset resit diody atd...

Arduino muze byt napajene ze sveho regulatoru co ma na desce (nevim kolik veci tam mas nacpano, chce to zkontrolovat) pres RAW pin

To co popisujes je divne a mozna by stalo zato na tom arduinu merit napeti aku a napeti 5V vetve (musis udelat delice a pouzit interni napetovou referenci nebo napajet pres RAW - jinak ti bude ukazovat nesmysl u mereni 5V protoze bude brat referenci proti 5V ktere chces merit - https://www.arduino.cc/reference/en/lan ... reference/)

Je klidne mozne ze ten pretizeny switching bec neco provede takze pretizi aku a motor vypne na pokles napeti. Jinak moc nedava smysl aby RX fungovalo a motor se vypnul.

_________________
coptery@FrSky X9E, 3.4m Go-3,EPP Spartan,SkySurfX8,SE.5,MPX Extra 300s@Jeti DC-16


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
PříspěvekNapsal: ned 25.02.2018 20:27 
Moderátor serveru
Moderátor serveru

Registrován: 28.2.2005
Příspěvky: 17491
Bydliště: Rakovník, CZ
Obrázky: 0
YenyaKas píše:
... zapojit je přes dopředné diody. Tím bych ale část výkonu protopil na těch diodách. Díky.

Pokud použiješ diody s co nejmenším úbytkem napětí, protopíš jen málo, při těch proudech. Požívám třeba 1N5820 ... Serva neberou ten proud kontinuálně ale pulzně ...
Dvojí napájení paluby jsem také používal, je to bez komplikace s diodami ale zase je komplikace s drátováním.

_________________
Aby mne mé záliby bavily, nemusím je brát kdovíjak vážně - jyrry.cbcnet.cz


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: ned 25.02.2018 21:28 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 13.11.2008
Příspěvky: 9104
Bydliště: Benátecká Vrutice, ČR
Pokud chceš ještě menší úbytek napětí a hodně velkou proudovou rezervu, tak třeba dvojitou PBYR2045CT. Vydrží i přehoření drátů. :wink:


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: ned 25.02.2018 22:10 
Mazák
Mazák

Registrován: 30.8.2011
Příspěvky: 5319
Bydliště: Plzeň, CZ
Obrázky: 0
hele ja teda nevim ale podle mne se pri pouziti diod zatez nescita. Obvod napaji ten BEC ktery dava vetsi napeti. A to je vzdy jeden z tech dvou. Je teda mozne ze se diky pulzni zatezi ruzne stridaj ale jsem pomerne presvedceny ze se zatez nerozlozi

_________________
coptery@FrSky X9E, 3.4m Go-3,EPP Spartan,SkySurfX8,SE.5,MPX Extra 300s@Jeti DC-16


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
PříspěvekNapsal: ned 25.02.2018 22:12 
Moderátor serveru
Moderátor serveru

Registrován: 28.2.2005
Příspěvky: 17491
Bydliště: Rakovník, CZ
Obrázky: 0
Radku, správný elektroparanoik (třeba jako já) ale všechno dává dvojmo tak ty diody paralelně samozřejmě taky :mrgreen: Pak se proud víceméně rozloží na obě a Ufm je pak na nich taky menší.
Akorát to žere diody, beru je nejmíň po dvaceti :-D

_________________
Aby mne mé záliby bavily, nemusím je brát kdovíjak vážně - jyrry.cbcnet.cz


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: ned 25.02.2018 22:16 
Mazák
Mazák

Registrován: 30.8.2011
Příspěvky: 5319
Bydliště: Plzeň, CZ
Obrázky: 0
ja nemyslel diody :-) ja myslel ty zdroje. Pokud se nepletu tak stale plati ze kdyz je na jedne strane diody vyssi napeti tak se to nizsi skrz ni nedostane

_________________
coptery@FrSky X9E, 3.4m Go-3,EPP Spartan,SkySurfX8,SE.5,MPX Extra 300s@Jeti DC-16


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
PříspěvekNapsal: ned 25.02.2018 22:30 
Moderátor serveru
Moderátor serveru

Registrován: 28.2.2005
Příspěvky: 17491
Bydliště: Rakovník, CZ
Obrázky: 0
No, ony něco taky poberou kondíky které už tam tak nějak být musí...
Myslím že když to v jeden okamžik potáhne jen jeden měnič, hned jak mu trochu klesne napětí díky zátěži hned se přidá ten druhý. Nebude to tak horké aby to neutáhly.
To je zase příležitost nastartovat osciloskop a podívat se na to v reálu :mrgreen:
A už mám digitálek dvoukanálový, zapojený do PC, to by bylo vidět všechno pohromadě ;-)

Jo a je to ve Sky Surferovi, tam nebudou kdovíjak žravá serva, spíš to přibylo (odběr) těmi zařízeníčky co tam kolega přidával.

_________________
Aby mne mé záliby bavily, nemusím je brát kdovíjak vážně - jyrry.cbcnet.cz


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pon 26.02.2018 1:25 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 13.11.2008
Příspěvky: 9104
Bydliště: Benátecká Vrutice, ČR
Píše že jsou v malém rozsahu nastavitelné, takže pokud je to nastavení dostatečně jemné a stabilní, tak bych je spojil přes ty diody, zatížil přibližně provozním proudem a napětí jednoho dorovnal tak, aby z obou tekl stejný proud. Ideální v celém rozsahu zátěží to určitě nebude, ale v určitém rozsahu by to mělo vyhovovat.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pon 26.02.2018 11:56 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 12.2.2016
Příspěvky: 714
Bydliště: Vysočina
Kamarádův (pěkný) větroň trpěl výpadky řízení. Otypoval jsem to na přehřívání esc, protože chlazení bylo hodně mizerný. Protože ale odmítal úpravy a já jsem nechtěl do jeho rozvodů moc zasahovat, připojil jsem cvičně druhý BEC na balanční konektor a přes diodu konektorem ke stávajícímu rozvodu (vykrývá tím pádem jen výpadky než první BEC vychladne) a už to tak zůstalo. Lítá s tímhle provizoriem bez problémů už několik roků.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pon 26.02.2018 12:17 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 17.1.2017
Příspěvky: 693
Bydliště: Brno
To je pěkný nápad, já bych vlastně mohl pro vykrytí výpadků využít ten lineární BEC, co je přímo v regulátoru. Ten má tuším 4 A, takže jde jen o to seštelovat to tak, aby se použil jen v těch špičkách.

_________________
Sky Surfer 1400, samokřídlo Ita, FT Mini Scout, Hydrofoam, FlySky i6


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pon 26.02.2018 12:48 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 12.2.2016
Příspěvky: 714
Bydliště: Vysočina
YenyaKas píše:
To je pěkný nápad, já bych vlastně mohl pro vykrytí výpadků využít ten lineární BEC, co je přímo v regulátoru. Ten má tuším 4 A, takže jde jen o to seštelovat to tak, aby se použil jen v těch špičkách.
Ověř ale jestli vše funguje při tom sníženým napětí (asi bude ale je to sichr) Ještě ode mě - pochvala za soft na GitHubu!


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pon 26.02.2018 16:20 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 18.1.2010
Příspěvky: 975
Bydliště: PN - SK
par info (aj s odskusanim): http://www.rcmodely.cevaro.sk/index.php ... enie-becov


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pon 26.02.2018 17:45 
Moderátor serveru
Moderátor serveru

Registrován: 28.2.2005
Příspěvky: 17491
Bydliště: Rakovník, CZ
Obrázky: 0
http://www.rcmodely.cevaro.sk/userfiles/Schottky.JPG
Tam úplně vpravo, nechybí tam cosi? :?

_________________
Aby mne mé záliby bavily, nemusím je brát kdovíjak vážně - jyrry.cbcnet.cz


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pon 26.02.2018 18:01 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 13.11.2008
Příspěvky: 9104
Bydliště: Benátecká Vrutice, ČR
Že by pořádný elektrolit? :D


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 59 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4  Další

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 7 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz