Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 23 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
Autor Zpráva
PříspěvekNapsal: pát 17.11.2017 22:20 
Platící zákazník RCManie
Platící zákazník RCManie
Uživatelský avatar

Registrován: 23.1.2009
Příspěvky: 702
Bydliště: Nové Město na Moravě
Ahoj

koupil jsem si starší ale stále výborně řezající laser CNC 40W CO2 ( prostě pěknou "čínu", vodní chlazení, odvod kouře ... )

ale jako vždy je tam asi milion ALE :D

- musel jsem si k tomu splašit staý notebook na WinXP, které jediné podporuje přiložený SW Moshisoft_LEFT v.9.96
- celkem se mi s tím daří žít, prostě si DXF převedu v CorelDraw na PLT a už ho řežu ...
- v tomto SW ALE všechny obrysy mají stejné chování - buďto řezání nebo gravírování, ničím nelze definovat co chci třeba jen řezat a co gravírovat

ale je tady další ALE ...

- už je krásný Moshisoft 2017 a ten umí načítat rovnou DXF a PLT a nač si vzpomenu ... dokonce když si v Corelu udělám čáry různou barvou, mohu si definovat i takové špeky jako rychlost pro každou zvlášť, co je řez a co gravírování
- HW klíč SAFENET co je s tím dodávaný nemá problém, dovolí mi spustit jak tu prehistorickou verzi tak i tu nejnovější ...
- krásně si mohu v menu : OUTPUT - MACHINE CONTROL - šoupu si s hlavou, nastavuji si výchozí bod ... vše se chová jak má
- ALE je tady to největší ALE - jakmile pustím "laserování" - menu OUTPUT - OUTPUT TO MACHINE - vše si nastavím a dám OUTPUT a niiiiiiiic :( :( :(
- ve starém programu definuji výstup na jakou půjde mašinu ( použitý řídící kontroler ), tady jsem to nikde neobjevil :(

pokud to má na funkci rostlináře vliv - mám tam kontroler MOSHI MS10105 v.4.1

Prosím není zde někdo, kdo si s takovouto mašinkou hraje ? umí spoustu věcí, je rychlá, přesná, výkonná - není drahá - ALE ten nový SW na ní ne a ne rozchodit :/ a docela by se mi to líbilo :D

děkuji za pomoc

P.S. ještě je zde jedna možnost - udělat akci - šup s tím starým kontrolerem do šrotu a přestavět to na ARDUINO + RAMPS ale to je taky docela raubířina a nemám s tím zkušenosti :( a navíc teď potřebuji řezat a ne se učit s Arduinem a ladit nějaký FW :(


Přílohy:
CO2-Laser-Engraver-Machine-SH-K40-Cutting-220V-40W-Laser-Cutter-Engraving.jpg
CO2-Laser-Engraver-Machine-SH-K40-Cutting-220V-40W-Laser-Cutter-Engraving.jpg [ 49.34 KiB | Zobrazeno 1314 krát ]

_________________
Proxima II,RC-f SU-29,TornadoXX,RCEK Q10.1+Elan,EPA/ESA A6M3+Hacker MIG3,Robbe Pitts S12 EPP,HC T-45 EDF EPO,ACES Combat IL2+KI-64* EasyCopter Collibri 4.5 PRO*
Futaba T10CP FASST+35MHz+ASSAN* http://www.rcalbum.com/index.php?sum=743&a
Nahoru
 Profil  
 
 
PříspěvekNapsal: sob 18.11.2017 0:20 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 9.2.2010
Příspěvky: 4303
Bydliště: Žilina SR
Musíš obrysům dávat různé barvy a pak už každého budeš moci přiřadit jinou činnost a parametry.
Ale nevím jak to máš, Já naopak z Corelu exportuji do DXF a to pak jeho software zpracuje do svého formátu.importuje sice i PLT ale špatnĕ - křivky změní na hranaté polygony. DXF je naprosto bezproblémový.

_________________
Neviem byť stručný :(, ale mnohé myšlienky sa dvoma slovami povedať nedajú :)


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: sob 18.11.2017 0:54 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 9.2.2010
Příspěvky: 4303
Bydliště: Žilina SR
Pardon, reagoval jsem dřív než celé dočetl :oops: Vidím, že o vlivu barev obrysů víš. Otázkou je, zda ty Tvoje PLT tu informaci nesou? :roll: To bych zkontroloval. PLT je obyčejný texťák, který lze prohlížet/editovat v Notepadu. Barvy se vážou na změnu pera příkazy SP1, SP2 ... Corelu se při exportu musí přiřadit barvy pro jednotlivá pera. Lepší je používat jen základních 6 barev + černou. V importu Tvého laserovacího programu by se taky mĕlo řešit jejich přiřazení. Zkontroluj na jednoduchém PLT (např. 2 obdélníky různé barvy obrysu) zda tam vůbec jsou po exportu z Corelu ty informace o změně pera, tedy příkazy SPnn ... :wink:

_________________
Neviem byť stručný :(, ale mnohé myšlienky sa dvoma slovami povedať nedajú :)


Naposledy upravil VTjr dne sob 18.11.2017 1:14, celkově upraveno 1

Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: sob 18.11.2017 1:10 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 9.2.2010
Příspěvky: 4303
Bydliště: Žilina SR
Jinak pozor :!: Nĕkteré verze Corelu špatnĕ reprodukují barvy. Třeba místo základní modré dají tmavo modrou nebo fialovou, místo černé šedou a pod. Mnĕ třeba verze X4 exportuje barvy korektnĕ ale X3 špatnĕ a ne a ne se dopátrat čim to je :? Zda je to tou verzí nebo jen špatným nastavením :roll: Hledal jsem jak to změnit, ale nikde jsem žádnou vhodnou volbu nenašel. :(

_________________
Neviem byť stručný :(, ale mnohé myšlienky sa dvoma slovami povedať nedajú :)


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: sob 18.11.2017 1:17 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 9.2.2010
Příspěvky: 4303
Bydliště: Žilina SR
Jinak, můj laserovací program si taky rozumí jen s WinXP.

_________________
Neviem byť stručný :(, ale mnohé myšlienky sa dvoma slovami povedať nedajú :)


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: sob 18.11.2017 5:23 
Platící zákazník RCManie
Platící zákazník RCManie
Uživatelský avatar

Registrován: 23.1.2009
Příspěvky: 702
Bydliště: Nové Město na Moravě
No u mě je to tak, že prostě laser se ani nehne ... prostě ani "neprdne"

zkusím poshánět nějaké jiné verze ... jen se mi nějak nedaří ... jak jsem psal, mám V.9.96 ale ta nerozlišuje podle barev řezání vs. gravírování - prostě všechno je řezání - ale funguje

a potom mám jen tu nejnovější 2017.6 a ta mi maximálně pohybuje laserem na začátek tisku ale nic víc ... hlavně jsem tam nikde nenašel ( na rozdíl od v.9.96 ) kde bych vůbec definoval na jakou mašinu posílám data ...

pokud mohu poprosit, poslal bys mi tu svoji verzi ? třeba na email : radek.kaplan@seznam.cz

děkuji a přeji pěkný víkend :D

_________________
Proxima II,RC-f SU-29,TornadoXX,RCEK Q10.1+Elan,EPA/ESA A6M3+Hacker MIG3,Robbe Pitts S12 EPP,HC T-45 EDF EPO,ACES Combat IL2+KI-64* EasyCopter Collibri 4.5 PRO*
Futaba T10CP FASST+35MHz+ASSAN* http://www.rcalbum.com/index.php?sum=743&a


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: sob 18.11.2017 9:56 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 9.2.2010
Příspěvky: 4303
Bydliště: Žilina SR
Samozřejmĕ můžu. Ale to je úplnĕ jiná mašina SPARKGRAPH jinak taky dost stará asi 10 let. Navíc taky vyžaduje HW USB klic který mám pouze jeden a sotva půjde klonovat. Taky je problém s antiviry, které tento čínský balík automaticky označí jako zavírovaný (i když ve skutečnosti není), takže možná ani neproleze zpráva s touto přílohou přes e-mail.

_________________
Neviem byť stručný :(, ale mnohé myšlienky sa dvoma slovami povedať nedajú :)


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: sob 18.11.2017 12:47 
Moderátor serveru
Moderátor serveru

Registrován: 28.2.2005
Příspěvky: 16169
Bydliště: Rakovník, CZ
Obrázky: 0
VTjr píše:
... zda tam vůbec jsou po exportu z Corelu ty informace o změně pera, tedy příkazy SPnn ... :wink:

Nepochybne. Pro prenos z Corelu do StepFouru to .plt pouzivam (vcetne vyuziti barev) a vim tutove ze Corel 9, 11, 12 i X6 barvy exportuji, tudiz i ty meziverze nejspis take. Prirazeni se muze menit v te tabulce co se objevi po zadani exportu do plt.
Krivky v plt nejsou, jsou nahrazeny lomenymi useckami, jemnost se voli pri exportu zadanim max. odchylky od puvodni krivky.

_________________
Aby mně mé záliby bavily, nemusím je brát kdovíjak vážně - jyrry.cbcnet.cz


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: sob 18.11.2017 15:43 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 9.2.2010
Příspěvky: 4303
Bydliště: Žilina SR
To vím. Moje otázka byla myšlena spíš tak, jestli to v těch přiřazení per tak opravdu zadal. Jestli to nemá náhodou nastaveno tak, že všechna pera mají stejnou barvu :roll:

_________________
Neviem byť stručný :(, ale mnohé myšlienky sa dvoma slovami povedať nedajú :)


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: sob 18.11.2017 16:16 
Moderátor serveru
Moderátor serveru

Registrován: 28.2.2005
Příspěvky: 16169
Bydliště: Rakovník, CZ
Obrázky: 0
To nejspis ne, je tam od instalace defaultni prirazeni barev, to by musel prenastavit.

_________________
Aby mně mé záliby bavily, nemusím je brát kdovíjak vážně - jyrry.cbcnet.cz


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: sob 18.11.2017 23:39 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 9.2.2010
Příspěvky: 4303
Bydliště: Žilina SR
Já jen hledám možnost jak ho donutit pálit starým sw se změnami režimů. Třeba nereaguje na barvu obrysu ale výplnĕ. :roll:
Protože pak mu se starými sw nezbývá než exportovat do PLT jednotlivé části, které mají být ve stejném režimu a pro každou takovou dávkuje modifikovat parametry. Uznávám, že to je velmi nepohodlné a neproduktivní, navíc s vysokým rizikem omylu. :(

_________________
Neviem byť stručný :(, ale mnohé myšlienky sa dvoma slovami povedať nedajú :)


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: ned 19.11.2017 5:30 
Moderátor serveru
Moderátor serveru

Registrován: 28.2.2005
Příspěvky: 16169
Bydliště: Rakovník, CZ
Obrázky: 0
Je to format pro plotry, mam za to ze barvu vyplne to neexportuje.

_________________
Aby mně mé záliby bavily, nemusím je brát kdovíjak vážně - jyrry.cbcnet.cz


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: ned 19.11.2017 6:56 
Platící zákazník RCManie
Platící zákazník RCManie
Uživatelský avatar

Registrován: 23.1.2009
Příspěvky: 702
Bydliště: Nové Město na Moravě
Ahoj kamarádi,

po probdělé noci mohu konstatovat - vybojováno - úspěšně vybojováno :D

takže pokud to někoho zajímá, tak zde je postup :

naprosto vytočenej z toho že to nejde jsem se rozhodl do dílny vzít svůj nový notebook Toshiba s Win10Pro 64bit a že to jako zkusím v "režimu kompatibility WinXP" ... ale pro začátek jsem začel s vlastní instalací programu MoshiDraw 2017.6

a ejhle, on jde spustit i na W10 a super, ani k HW klíči nemusím nic složitě instalovat, hned po zasunutí se rozjel ... nadějný začátek ...

jenže ouha ... po připojení laseru mi to oznámí - nemám ovladač - ale tak si říkám, není problém, ve složce s programem je tak ho nainstaluji - a teď už to začalo skřípat - ovladači chybí funkce hash pro ověření digitálního podpisu, nebudu ho instalovat ( někdy se Win alespoň zeptají - opravdu NE ? ale dovolí to po odsouhlasení takové té varovné hlášky - tady ale NIC ) ... no naštěstí jsem v boji za řešení tohoto problému postahoval všemožné verze MoshiDraw a u jedné byly i soubory v jakémsi instalátoru ( nikde na ofiko webu jsem je ale nenašel ) - a ty zázračně fungovaly ...

tak hurá, mám Win10, na nich program ve verzi 2017.6 a komunikující laser ...

tak si vezmu jeden referenční výkres ( umí to PLT i DXF přímo takže není třeba ani konvertovat něco v Corelu i když to umožňuje třeba přebarvení čar a následné přiřazení modifikovaných parametrů ), pohraju si co dříve, co gravírovat, co řezat první, aby řezal od prostředku k okraji, co řezat nakonec ( okraj ) a tak dále ... pár minutek jsem si s tím pohrál a říkám si a teď už to opravdu funguje podle mých představ - super !

dám tisk ( OUTPUT ) a nic ... jsem naštvanej ... nic se neděje ... jen tam někde v rožku nesměle svítí "Loading" ...

zazvoní mi telefon a něco vyřizuji - v tom se laser rozjel a začalo to řezat, gravírovat, malovat ... vše jak jsem si od začátku přál ...

takže tedy - vše funguje jen ten výpočet asi s těmi mnoha dalšími proměnnými trvá ukrutně dlouho - vánoční ozdoba typu stylizovaná baňka se sobem ale s jen vygravírovanýma očima a nosem ... prostě to co v původním programu, který uměl řezat a na starém WinXP notebooku mu příprava trvala tak 5 sekund, tak na novém notesu s Win10, 8GB paměti, SSD diskem připravoval snad 3 minuty ...

ještě to zkusím na tom dědouškovi s WinXP, dám mu těch minut více ... nechci si nový notebook nosit do dílny ... a navíc nová verze MoshiDraw 2017 umí připravený "řezný program" zvaný TASK uložit a pokud budu dělat ozdobičky na Vánoce jako dárek, už to jen budu posílat na laser ...

takže ... vše funguje ... jen to sakra dlouho trvá vypočítat ... a mě po zkušenostech se starým programem ani nenapadlo tak dlouho čekat ...

P.S. pokud někdo s podobným zařízením laborujete, možná se vám bude hodit instalačka ovladačů do Win10 - viz příloha ... vlastní program je ke stažení na stránkách výrobce


Přílohy:
MoshiUSB_drv.zip [583.75 KiB]
14 krát

_________________
Proxima II,RC-f SU-29,TornadoXX,RCEK Q10.1+Elan,EPA/ESA A6M3+Hacker MIG3,Robbe Pitts S12 EPP,HC T-45 EDF EPO,ACES Combat IL2+KI-64* EasyCopter Collibri 4.5 PRO*
Futaba T10CP FASST+35MHz+ASSAN* http://www.rcalbum.com/index.php?sum=743&a
Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: ned 19.11.2017 8:20 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 21.6.2008
Příspěvky: 3945
SuperMUF píše:
ovladači chybí funkce hash pro ověření digitálního podpisu, nebudu ho instalovat ( někdy se Win alespoň zeptají - opravdu NE ? ale dovolí to po odsouhlasení takové té varovné hlášky - tady ale NIC )


Tohle ale řešit jde - ve W10 se musí povolit instalace nepodepsaných ovladačů, což se v nich sice dělá mnohem složitěji, než u starších Windows, nicméně to jde a dokonce je to oficiální postup, žádný "hack".
Viz třeba https://www.howtogeek.com/167723/how-to ... d-drivers/ , bude tě zajímat druhá část článku - "Option two".


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: ned 19.11.2017 8:31 
Platící zákazník RCManie
Platící zákazník RCManie
Uživatelský avatar

Registrován: 23.1.2009
Příspěvky: 702
Bydliště: Nové Město na Moravě
Díky, mrknu na to, jen jsem už v noci měl mozek na volnoběh a tak jsem spíše než postup, jak to obejít hledal ovladače, které fungují přímo - ale Tvůj postup si prostuduji, je otázkou, kdy příště bude potřeba :D

_________________
Proxima II,RC-f SU-29,TornadoXX,RCEK Q10.1+Elan,EPA/ESA A6M3+Hacker MIG3,Robbe Pitts S12 EPP,HC T-45 EDF EPO,ACES Combat IL2+KI-64* EasyCopter Collibri 4.5 PRO*
Futaba T10CP FASST+35MHz+ASSAN* http://www.rcalbum.com/index.php?sum=743&a


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 23 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: douda a 2 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz