Reklama

 





Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 17 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
Autor Zpráva
PříspěvekNapsal: stř 15.11.2017 20:39 
Zkušený debatér
Zkušený debatér

Registrován: 10.1.2011
Příspěvky: 469
Bydliště: Žebrák
Jaký program používáte na modelování svých návrhů pro 3D tiskárnu? Ideálně v češtině ale to bude asi problém...........


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 
PříspěvekNapsal: stř 15.11.2017 20:49 
Moderátor serveru
Moderátor serveru

Registrován: 28.2.2005
Příspěvky: 16169
Bydliště: Rakovník, CZ
Obrázky: 0
Čeština není problém...
http://www.3dshop.cz/software/rhinocero ... ni-licence
Akorát to stačí zaplatit 8)

_________________
Aby mně mé záliby bavily, nemusím je brát kdovíjak vážně - jyrry.cbcnet.cz


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: stř 15.11.2017 21:42 
Nováček serveru
Nováček serveru

Registrován: 15.9.2017
Příspěvky: 42
Bydliště: Psáry
Já používám Design Spark Mechanical https://www.rs-online.com/designspark/mechanical-software. Ten má menu kupodivu v češtině ale helpy jsou v angličtině. Je to takové šikovné kreslítko, když pochopíš, co je k čemu dobré. Jestli to plánuješ na návrhy letadel, tak se obávám, že to nebude stačit. Nechají se s tím dělat věci, které lze odvodit ze základních geometrických tvarů jako kvádr, kužel, koule a pod. Části letadla mají přece jen složitější tvary.
Většina mých kolegů 3D tiskařů používá OpenSCAD http://www.openscad.org/downloads.html. Tam je filozofie kreslení úplně jiná. Píšeš příkazy typu na souřadnice xz namaluj válec, pak udělej průnik s koulí na souřadnicích ab a pod. Teoreticky, pokud bys dokázal matematicky popsat křídlo, tak by to dokázalo vygenerovat model. Ale i tak si myslím, že výsledky s takovými primitivními kreslítky asi nebudou splňovat očekávání.

_________________
Jirka


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: stř 15.11.2017 22:03 
Zkušený debatér
Zkušený debatér

Registrován: 10.1.2011
Příspěvky: 469
Bydliště: Žebrák
jirka525 píše:
Já používám Design Spark Mechanical https://www.rs-online.com/designspark/mechanical-software. Ten má menu kupodivu v češtině ale helpy jsou v angličtině. Je to takové šikovné kreslítko, když pochopíš, co je k čemu dobré. Jestli to plánuješ na návrhy letadel, tak se obávám, že to nebude stačit. Nechají se s tím dělat věci, které lze odvodit ze základních geometrických tvarů jako kvádr, kužel, koule a pod. Části letadla mají přece jen složitější tvary.
Většina mých kolegů 3D tiskařů používá OpenSCAD http://www.openscad.org/downloads.html. Tam je filozofie kreslení úplně jiná. Píšeš příkazy typu na souřadnice xz namaluj válec, pak udělej průnik s koulí na souřadnicích ab a pod. Teoreticky, pokud bys dokázal matematicky popsat křídlo, tak by to dokázalo vygenerovat model. Ale i tak si myslím, že výsledky s takovými primitivními kreslítky asi nebudou splňovat očekávání.


OpenSCAD jsem zkoušel a ty příkazy nepobírám. U Design Spark Mechanical jsem se nedostal přes registraci. Do username když jsem vložil cokoliv tak to chtělo mail a když jsem tam vložil mail tak to psalo, že to nepodporuje speciální znaky.
Ještě jsem zkoušel Fusion 360 ale tam jsem nedokízal otevřít soubor .stl


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
PříspěvekNapsal: stř 15.11.2017 22:16 
Administrátor serveru
Administrátor serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 24.4.2003
Příspěvky: 7952
Bydliště: Praha, ČR
Obrázky: 286
Blog: Zobrazit blog (3)
Import STL ve Fusion:
Uložit výkres a přepnout "nepamatovat si kroky".
Přepnout na MESH a importovat STL.
Následně Convert

Ale nemohu říci, že by to fungovalo vždy. STL je takový formát, který funguje jinak než kreslení ve Fusion.


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
PříspěvekNapsal: stř 15.11.2017 22:31 
Nováček serveru
Nováček serveru

Registrován: 15.9.2017
Příspěvky: 42
Bydliště: Psáry
Citace:
OpenSCAD jsem zkoušel a ty příkazy nepobírám. U Design Spark Mechanical jsem se nedostal přes registraci. Do username když jsem vložil cokoliv tak to chtělo mail a když jsem tam vložil mail tak to psalo, že to nepodporuje speciální znaky.
Ještě jsem zkoušel Fusion 360 ale tam jsem nedokízal otevřít soubor .stl


Já používám verzi free Design Spark Mechanical, ani nevím jestli jsem se registroval. Ale proběhlo tak nějak hladce, že to v mé paměti nezanechalo stopy. Kdybych se s tím trápil, tak bych si nyní alespoň vzpomněl.

_________________
Jirka


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: čtv 16.11.2017 5:44 
Moderátor serveru
Moderátor serveru

Registrován: 28.2.2005
Příspěvky: 16169
Bydliště: Rakovník, CZ
Obrázky: 0
jirka525 píše:
... tak si myslím, že výsledky s takovými primitivními kreslítky asi nebudou splňovat očekávání.

No... to Rhino umí tak asi 100x víc než jsem z něj samoukovsky pobral a myslím že trupy, křídla, koncové oblouky - to bude brnkačka, jen se to v něm naučit. Akorát že je za peníze :D

_________________
Aby mně mé záliby bavily, nemusím je brát kdovíjak vážně - jyrry.cbcnet.cz


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: čtv 16.11.2017 6:05 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 26.7.2013
Příspěvky: 573
Bydliště: Krkonoše, řekněme :)
Obrázky: 93
FreeCAD. AlibreDesign je po tom, co ho sežral GeoMagic naprosto licenčně nepoužitelný a FreeCAD má dost podobné ovládání. Jediné, na co je potřeba si zvyknout jhe to, že každý náčrt by měl být okótovaný s nula stupni volnosti (jinak se engine občas chová nevyzpytatelně) a taky na to, že v různých workbenchích se stejná operace osbsluhuje (a taky chová) různě. Ale učicí křivka je přijatelně strmá (no, spíš povlovná) a na webu jsou tuny výukových videí. Doporučuju. Existuje k němu i workbench pro práci s Curou, ten nepoužívám. Vygenerované STL je ve většině případů naprosto v pohodě.

_________________
Q500 Multiwii 2.3 tištěný rám, Q666 Multiwii 2.2, Q750 Naza flash V2
TGY 9X, OSD, FPV


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
PříspěvekNapsal: čtv 16.11.2017 7:17 
Zkušený debatér
Zkušený debatér

Registrován: 10.1.2011
Příspěvky: 469
Bydliště: Žebrák
Torm píše:
FreeCAD. AlibreDesign je po tom, co ho sežral GeoMagic naprosto licenčně nepoužitelný a FreeCAD má dost podobné ovládání. Jediné, na co je potřeba si zvyknout jhe to, že každý náčrt by měl být okótovaný s nula stupni volnosti (jinak se engine občas chová nevyzpytatelně) a taky na to, že v různých workbenchích se stejná operace osbsluhuje (a taky chová) různě. Ale učicí křivka je přijatelně strmá (no, spíš povlovná) a na webu jsou tuny výukových videí. Doporučuju. Existuje k němu i workbench pro práci s Curou, ten nepoužívám. Vygenerované STL je ve většině případů naprosto v pohodě.



Ten FreeCAD bych zkusil ale nevím kde ho stáhnout. Byl jsem na jejich stránkách, je tam ke stažení více různých CADů ale tento jsem nenašel


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
PříspěvekNapsal: čtv 16.11.2017 9:08 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 26.7.2013
Příspěvky: 573
Bydliště: Krkonoše, řekněme :)
Obrázky: 93
Zkoušel jsi to odtud:
https://www.freecadweb.org/wiki/Download? jde jen o to, vybrat správně architekturu, na které ho budeš provozovat (32 nebo 64bitové Windows, to samé pro Ubuntu, případně Mac). Pro Linux si můžeš balíček stáhnout i jako AppImage.

_________________
Q500 Multiwii 2.3 tištěný rám, Q666 Multiwii 2.2, Q750 Naza flash V2
TGY 9X, OSD, FPV


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
PříspěvekNapsal: čtv 16.11.2017 9:51 
Protřelejší uživatel
Protřelejší uživatel

Registrován: 12.12.2014
Příspěvky: 157
Bydliště: Klecany
Asi by bylo dobrý, kdyby jsi napsal co chceš tisknou - buď začínáš a budou to jednoduché věci, nebo chceš tisknout křídla ?

Já jsem zatím ten jednodušší uživatel 3D tiskárny, a používám Creo Elemens :
https://www.ptc.com/community/creo-elements-direct/modeling-express/start.htm
Je zdarma a na drobné věci stačí. Stačí se zaregistrovat.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: čtv 16.11.2017 11:38 
Zkušený debatér
Zkušený debatér

Registrován: 10.1.2011
Příspěvky: 469
Bydliště: Žebrák
Torm píše:
Zkoušel jsi to odtud:
https://www.freecadweb.org/wiki/Download? jde jen o to, vybrat správně architekturu, na které ho budeš provozovat (32 nebo 64bitové Windows, to samé pro Ubuntu, případně Mac). Pro Linux si můžeš balíček stáhnout i jako AppImage.



tak mám nainstalováno a vypadá to zajímavě - zkusil jsem něco podle videí
psal jsi že každý náčrt by měl být okótovaný s nula stupni volnosti (jinak se engine občas chová nevyzpytatelně) - co myslíš tím nula stupni volnosti (to se někde nastavuje)???


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
PříspěvekNapsal: čtv 16.11.2017 11:55 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 26.7.2013
Příspěvky: 573
Bydliště: Krkonoše, řekněme :)
Obrázky: 93
Když nakreslíš náčrt (sketch), tak je "gumový", nemá pevně zadaná omezení (constrictions, vazby). Ty můžeš nastavit ve workbenchi PartDesign, kde je jich celá paleta na všechny možné případy. Když si zobrazíš panel Kombinované zobrazení, tak hned nahoře máš analytiku solveru, který ti vyhodnocuje počet stupňů volnosti (nepokrytých vazeb) náčrtu, pokud se dostaneš na nulu, tak náčrt zezelená. Pokud náčrt okótuješ plusmínus podle pravidel technického kreslení a zafixuješ polohu některého bodu vzhledem k počátku souřadnic, budeš to mít správně.

_________________
Q500 Multiwii 2.3 tištěný rám, Q666 Multiwii 2.2, Q750 Naza flash V2
TGY 9X, OSD, FPV


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
PříspěvekNapsal: čtv 16.11.2017 12:38 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 17.1.2017
Příspěvky: 311
Bydliště: Brno
Já používám OpenSCAD. Vyhovuje mi ten "programátorský" přístup, kdy si přesně řeknu, z jakých parametrů se vypočítá ten který rozměr modelu. A když se pak rozhodnu něco změnit (třeba tloušťku stěny někde nebo průměr díry někde jinde), tak se přepočítají všechny rozměry tak nějak samy. Ale je pravda, že všelijaké "kulaté" nedobře popsatelné přechody se tam dělají dost špatně. Někdy to dělám tak, že si vyrobím 2D nákres třeba v Inkscapu, a pak to extruduju do třetího rozměru.

FreeCAD nebo něco takového se taky plánuju naučit.

Ale jinak OpenSCAD doporučuju - dělal jsem v něm například takovouto raketu na 18mm motory.


Přílohy:
raketa.png
raketa.png [ 30.77 KiB | Zobrazeno 533 krát ]

_________________
Sky Surfer 1400, FT Mini Arrow, FT Mini Scout, Hydrofoam, FlySky i6
Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: čtv 16.11.2017 12:47 
Zkušený debatér
Zkušený debatér

Registrován: 10.1.2011
Příspěvky: 469
Bydliště: Žebrák
Torm píše:
Když nakreslíš náčrt (sketch), tak je "gumový", nemá pevně zadaná omezení (constrictions, vazby). Ty můžeš nastavit ve workbenchi PartDesign, kde je jich celá paleta na všechny možné případy. Když si zobrazíš panel Kombinované zobrazení, tak hned nahoře máš analytiku solveru, který ti vyhodnocuje počet stupňů volnosti (nepokrytých vazeb) náčrtu, pokud se dostaneš na nulu, tak náčrt zezelená. Pokud náčrt okótuješ plusmínus podle pravidel technického kreslení a zafixuješ polohu některého bodu vzhledem k počátku souřadnic, budeš to mít správně.


asi jsem blbej ale ten panel Kombinované zobrazení prostě nemůžu najít...
nehodil by jsi mi třeba do SZ otisk obrazovky. díky


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 17 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz