Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 156 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 7, 8, 9, 10, 11  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: USB osciloskop
PříspěvekNapsal: stř 13.04.2016 19:59 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 13.11.2008
Příspěvky: 9346
Bydliště: Benátecká Vrutice, ČR
to karrak: Ta kompenzace se musí dělat při vysokém kmitočtu, alespoň desítk kHz. Musíš ale mít zdroj kvalitních obdélníků. Dá se to udělat i sinusem, ale zase s přesnou amlitudou. Změříš si amplitudu při nízkém kmitočtu, a pak přeladíš na vysoký kmitočet a doladíš na stejnou amplitudu. Pokud ale není dobře vykompenzovaný zesilovač, kompenzací sondy to nezachráníš.


Nahoru
 Profil  
 
 
 Předmět příspěvku: Re: USB osciloskop
PříspěvekNapsal: stř 13.04.2016 21:51 
Nováček serveru
Nováček serveru

Registrován: 1.3.2016
Příspěvky: 14
Dík za návod. Obdélníky na 1KHz má v sobě přímo osciloskop. Je to určené právě pro nastavení sond. Pokud bude nejhůř, tak si něco zbastlim, nějaký multivibrátoj z TTL a případně oříznu horní stranu pomocí diod. Mam ale obavu, že to bude osciloskopem nebo sondama.
Ještě mi napadá, že někdo psal o trimrech které jsou na vstupu osciloskopu a které slouží ke kompenzaci. Tak bych otevřel krabičku a zkusil na ně šahnout. Jak ale píšeš, pokud je to zesilovačem v osciloskopu, tak jsem dost bezmocný.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: USB osciloskop
PříspěvekNapsal: stř 13.04.2016 22:13 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 13.11.2008
Příspěvky: 9346
Bydliště: Benátecká Vrutice, ČR
Pokud jsou trimry i na vstupu zesilovačů oscíku, tak by to mělo jít vykompenzovat. Jako zdroj obdélníků by bylo výhodné si vypůjčit nějaký slušný generátor funkcí (trojůhelník, obdélník, sinus). Ty mívají kvalitní tvar signálu a stálou amplitudu při přelaďování.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: USB osciloskop
PříspěvekNapsal: čtv 14.04.2016 7:01 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 8.7.2011
Příspěvky: 6443
Bydliště: Písek, ČR
Já jsem tu korekci hrany u DS140 dělal, a šlo to v dostatečném rozmezí na obě strany, od kulaté hrany až po překmit. Ale takhle od stolu si zaboha nevzpomenu jak jsem to dělal. Možná ty trimry uvnitř?
- Připomenu zde jednu starší věc, o které jsem tady už psal. Jeden kanál má o poznání menší zesílení. Rád bych to zkalibroval. Kdybyste někdo přišel při výzkumech na možnost nastavení zesílení (v ose Y), byl bych vděčný..

_________________
FrSky Horus, letadla, heli+koptéry.
http://rc.ludl.cz


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: USB osciloskop
PříspěvekNapsal: čtv 14.04.2016 9:49 
Nováček serveru
Nováček serveru

Registrován: 1.3.2016
Příspěvky: 14
Woita píše:
Připomenu zde jednu starší věc, o které jsem tady už psal. Jeden kanál má o poznání menší zesílení. Rád bych to zkalibroval. Kdybyste někdo přišel při výzkumech na možnost nastavení zesílení (v ose Y), byl bych vděčný..


Při testování jsem zjistil, že kalibrací sond hejbu obloučkem na hraně obdélníku a i amplitudou signálu. V mém případě oba kanály zobrazují stejně jeden signál. Rozdíl je jen ve zvlnění což přičítám chybě převodu na posledním bitu.

Woita píše:
Já jsem tu korekci hrany u DS140 dělal, a šlo to v dostatečném rozmezí na obě strany, od kulaté hrany až po překmit.


Tak nějak bych si to představoval. U mě jde jen víc nebo míň kulatá hrana. Jaký byl zdroj signálu, použil jste signál co vytváří pro kalibraci osciloskop?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: USB osciloskop
PříspěvekNapsal: čtv 14.04.2016 10:40 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 8.7.2011
Příspěvky: 6443
Bydliště: Písek, ČR
karrak píše:
... Jaký byl zdroj signálu, použil jste signál co vytváří pro kalibraci osciloskop?

Ano, použil jsem výstup osciloskopu.

_________________
FrSky Horus, letadla, heli+koptéry.
http://rc.ludl.cz


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: USB osciloskop
PříspěvekNapsal: čtv 14.04.2016 11:12 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 13.11.2008
Příspěvky: 9346
Bydliště: Benátecká Vrutice, ČR
Jak už jsem psal, tou kompenzací by se měla nastavit stejná amplituda na vysokém kmitočtu vůdči nízkému. Jestli je zisk kanálu menší i na nízkém kmitočtu, tak se to dá nastavit jedině nastavením zisku zesilovače.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: USB osciloskop
PříspěvekNapsal: stř 05.04.2017 21:15 
Nováček serveru
Nováček serveru

Registrován: 1.12.2011
Příspěvky: 27
Dobrý den,

potřebuji poradit s výběrem osciloskopu a nějakého dalšího příslušenství.

Aktuálně potřebuji:
1) změřit poklesy napětí a proudové špičky v rozsahu 0 až cca 30V do cca 200A + nějaká rezerva.
frekvence cca 32KHzx3=96Hz + nějaká rezerva
2) Potřebuji nějakou dobu měřit př. 30 sec a pak zpětně dohledat zátěžovou špičku odběr v A a dobu trvání pro vypočítání příslušných kondenzátorů, pro snížení zátěže baterie a ryclejší odezvi regulátoru a serv.
Takže bych potřeboval asi "paměťoví" osciloskop.
3) V minulosti jsem potřeboval dohledat chybu v signálu tak to by asi bylo vhodné mít 2kanál?
Představa byla změřím signál z jednoho zařízení prvním kanálem a druhým kanálem změřím výstupní signál z druhého zařízení porovnáním posunutí a deformace signálu z obou kanálů se pokusím dohledat chybu.
4) Prosím o návrh nějakého osciloskpu, který by byl pro tyto účely dostačující eventuelně nějakého příslušenství sondy s přepínatelným dělením nebo třeba analyzátor signálu.

Omlouvám se Vám za způsob popisu jsem laik elektrikář samouk, elektriku řeším víceméně vždy jen z nouze, když něco nefunguje jak má a dohledávám důvod. Dále řeším elektriku když s vybírám nějakou sestavu a potřebuji mít předem řádně vše vybrané , aby to dohromady správně fungovalo. Již jsem si několikrát naběhl na to že údaje výrobců neodpovídají, nebo jsou nedostatečné. S setkal jsem se s tím že neseděli i o víc jak 50%, osciloskop by mi mohl pomoci to změřit a odstranit problém, a do budoucna bych měl přesnější údaje pro výběr sestav atd.

Hodně by mi to pomohlo. Prosím pomozte.

Honza


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: USB osciloskop
PříspěvekNapsal: stř 24.10.2018 13:31 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 19.11.2013
Příspěvky: 2912
Bydliště: Olomouc, ČR
Tak jsem si taky koupil nový osciloskop. Ne, že bych ho potřeboval, mám jich několik. Chtěl jsem něco lehce přenosného. Mám sice i kapesní ale ten jde jenom do 100 kHz. USB osciloskopy jsou sice dobré ale vždy jsem měl takové mrazení v zadních partiích když jsem měřil třeba na anodě a bylo to propojené s PC. Konečně to vyřešili. Hantek vyrábí osciloskop s wifi direct. Krabička má vlastní baterku a není s ničím spojená. Dá se k tomu připojit z PC i tabletu nebo telefonu. Žádné nebezpečí ani brumy ze zemních smyček. Chodí do 70 MHz, 250 Ms/s. Naprostá spokojenost. Jmenuje se to Hantek IDSO1070a.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: USB osciloskop
PříspěvekNapsal: stř 24.10.2018 14:20 
Platící zákazník RCManie
Platící zákazník RCManie
Uživatelský avatar

Registrován: 1.8.2012
Příspěvky: 5569
Bydliště: Brno
Obrázky: 0
OK2BUH píše:
Tak jsem si taky koupil nový osciloskop. Ne, že bych ho potřeboval, mám jich několik. Chtěl jsem něco lehce přenosného. Mám sice i kapesní ale ten jde jenom do 100 kHz. USB osciloskopy jsou sice dobré ale vždy jsem měl takové mrazení v zadních partiích když jsem měřil třeba na anodě a bylo to propojené s PC. Konečně to vyřešili. Hantek vyrábí osciloskop s wifi direct. Krabička má vlastní baterku a není s ničím spojená. Dá se k tomu připojit z PC i tabletu nebo telefonu. Žádné nebezpečí ani brumy ze zemních smyček. Chodí do 70 MHz, 250 Ms/s. Naprostá spokojenost. Jmenuje se to Hantek IDSO1070a.


To je alespon pekna hracka, pekne nabijeni pres USB z adapteru. :wink:

_________________
Jan Janekx Urbanek
https://www.rcstudio.cz/ - prémiový partner a servis FrSky


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: USB osciloskop
PříspěvekNapsal: stř 24.10.2018 14:34 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 19.11.2013
Příspěvky: 2912
Bydliště: Olomouc, ČR
Z té baterky to vydrží jet 4 hodiny, kdybych potřeboval déle tak připojím adaptér nebo powerbanku.
Hlavně, že to není spojeno s PC.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: USB osciloskop
PříspěvekNapsal: stř 24.10.2018 14:54 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 13.11.2008
Příspěvky: 9346
Bydliště: Benátecká Vrutice, ČR
Tak jsem zběžně prolítnul manuál a čím dál víc mě štve, že už jsem tak starej. Je to móóc šikovná mašinka, a to odizolování od zobrazovače je k nezaplacení. Navíc není ani moc drahý. Skvělá věc je taky možnost porovnávání uloženého průběhu s aktuálním a spousta dalších užitečných funkcí. Na opravy jako dělané. Ta sonda s děličem až 1:1000 pro rozsah až 5kV/dílek je součástí dodávky? Je při tom připojení přes WiFi patrné nějaké zpoždění?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: USB osciloskop
PříspěvekNapsal: stř 24.10.2018 15:39 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 19.11.2013
Příspěvky: 2912
Bydliště: Olomouc, ČR
Na blbinky a hračky nejsme nikdy staří. Já jsem myslím o dva roky starší. Sondy jsou k tomu dvě, přepínatelné 1:1 a 1:10. Jiné by se musely dokoupit. Toho zpoždění přes wifi jsem se taky bál ale nic nepozoruji. To nejede přes router je to direct wifi (spojení peer to peer). Na tom telefonu je to taky dobré, displej je pořád větší než u klasického osciloskopu. Ale chce to rychlejší telefon.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: USB osciloskop
PříspěvekNapsal: stř 24.10.2018 16:28 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 13.11.2008
Příspěvky: 9346
Bydliště: Benátecká Vrutice, ČR
On ten věk někdy není to hlavní, ale s klepavejma rukama už nemám prostě nárok, i když hlava by ještě mohla. :(


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: USB osciloskop
PříspěvekNapsal: čtv 25.10.2018 8:36 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 19.11.2013
Příspěvky: 2912
Bydliště: Olomouc, ČR
Lark píše:
On ten věk někdy není to hlavní, ale s klepavejma rukama už nemám prostě nárok, i když hlava by ještě mohla. :(

Ale osciloskop se kupuje kvůli hlavě, ruce nepotřebuješ. Leda, že by to třepání bylo tak silné, že bys tou sondou nemohl nic trefit. Mě se ruce neklepou ale šikovnost prstů už není co bejvala.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 156 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 7, 8, 9, 10, 11  Další

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz