Nechci to dávat na náš blog, protože tam už to takřka plně obsadil Víteček. Takže pár informací k mému
Micro Sumo 3D.
Už jsme opravdu nic z EPP neplánoval, ale to prázdné parkoviště vedle baráku mě pořád lákalo. Plocha je tam tak 12x30m, ohraničená stromy a budova polikliniky + pochopiteklně lampy a nějaké značky. Když jsem viděl video, jak s tímto strojkem lítá chlápek výkruty do kruhu na zahrádce cca 5x5metrů, tak jsem si řekl, že se tam s tím musím vejít i já.
Materiál jsem 5mm EPP deska + nějaký uhlík. Vybavení je následující:
motor:
18-11 2000kv Micro Brushless Outrunner (10g) + vrtule 7palců GWS HD
regulátor:
TURNIGY Plush 6A /.8bec/6g Speed Controller
2x servo:
D531BB-v2 Dig-Micro Servo 0.51kg / .09sec /3.7g
1x servo
HXT500 5g / .8kg / 10sec Micro Servo
Akumulátor 300mAh ETech, přijímač nějaký starý malý Himodel.
Na to parkoviště se tedy vlezu, ale už i ze stromu jsem ho sundával. Uhlíkové vzpěry jsou z 1mm drátů. Kritické místo v konstrukci je v trupu poblíž výřezů pro vrtuli. Tam se mi to neustále lámalo. Nejprve jsem zkoušel celý trup zespoda i zhora olemovat opět uhlíkem, ale ten se zlomil při prvním přistání na beton. Proto jsem obětoval pár gramů a zespoda je trup olemovaný hliníkovým drátem - pevnost naprosto suprová, po přistání to stačí srovnat a letí se dál. Hmotnost byla na začátku tuším 102g, teď už je nějakých 115g. Akrobacii neumím, proto lítám jen obloučky, přemety atd. Na křidélka to reaguje dobře jen ve vyšší rychlosti, přece jenom nejsou tak moc ofukovaná jak s motorem v čumáku. Ale na směrovku se to otočí asi na 1m naprosto krásnou plochou zatáčkou.
Ještě k vybavení - kombinace motor a regulátor vynikající. Myslím že do akrobatů do 100g nebo cvičných strojů tak do 170g můžu vřele doporučit. Krásně plynulá regulace již od začátku, super zpracování motoru.
Serva D531BB rovněž parádní - jsou to první serva v této velikosti, které chodí tak, jak jsem si představoval. Přesný střed, jemný krok. Ale pravdou je, že na křidélkách se toto servo už moc nechytalo - možná to bylo tím, že závěs ještě nebyl rozhýbaný, proto jsem tam vrazil HXT500.
No, to je asi tak vše. První dny po postavení jsem chodil lítat ráno, v poledne i večer. Hlavně se mi líbí na tom to, že když se mi v deset večer zachce si zalítat, tak ho vemu, vylezu na parkoviště a pod lampama si naprosto v pohodě zalítám. Je to stokrát zábavnější než simulátor.