Reklama

 





Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 20 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Vysílače 35/40Mhz
PříspěvekNapsal: stř 29.07.2020 19:53 
Mazák
Mazák

Registrován: 6.8.2006
Příspěvky: 712
Bydliště:
Zdravím.Zdědil jsem nějaké RC modely letadel.Vysílač/přijímače jsou ještě na 35/40Mhz.Dají se ještě používat v provozu?


Nahoru
 Profil  
 
 
 Předmět příspěvku: Re: Vysílače 35/40Mhz
PříspěvekNapsal: stř 29.07.2020 20:01 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru

Registrován: 19.8.2005
Příspěvky: 4421
Bydliště: Šternberk, ČR
Obrázky: 0
Ano, dají. VO je stále platné.
Viz https://www.ctu.cz/vseobecna-opravneni a tam Všeobecné oprávnění č. VO-R/15/08.2005-27


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Vysílače 35/40Mhz
PříspěvekNapsal: stř 29.07.2020 20:07 
Moderátor serveru
Moderátor serveru

Registrován: 28.2.2005
Příspěvky: 19420
Bydliště: Rakovník, CZ
Obrázky: 0
jio píše:
Ano, dají. VO je stále platné....

Právně dají. Tedy smí.
Otázkou je ovšem technický stav těch zařízení. Ruku do ohně by za to dal kdo?

_________________
jyrry.cbcnet.cz


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Vysílače 35/40Mhz
PříspěvekNapsal: stř 29.07.2020 20:11 
Mazák
Mazák

Registrován: 6.8.2006
Příspěvky: 712
Bydliště:
Díky moc.Ještě jeden asi blbý dotaz.Elektronika v modelech Přijímače/serva dají se použít i s vysílači 2,4 Ghz ?Přijímač asi ne,ale serva?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Vysílače 35/40Mhz
PříspěvekNapsal: stř 29.07.2020 20:17 
Moderátor serveru
Moderátor serveru

Registrován: 28.2.2005
Příspěvky: 19420
Bydliště: Rakovník, CZ
Obrázky: 0
Přijímače ne.
Serva zcela bez problémů. Pokud to delší dobu leželo, chce to řádně proklepnout, aby nedošlo k nějakému překvapení ve vzduchu.
Mám analogová serva cca 30 roků stará, stále fungují. Používám na pokusy a ladění.

_________________
jyrry.cbcnet.cz


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Vysílače 35/40Mhz
PříspěvekNapsal: stř 29.07.2020 20:26 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 9.1.2007
Příspěvky: 7130
Bydliště: Praha 8, ČR
Obrázky: 8
Zkus napsat coto je za rádia, protože ta opravdu stará už moc pouzit nepůjdou. Např Modela mela rádia také v uvedených pásmech a dnes to už použít asi moc (v původním provedení) nepůjde. Ale třeba nějaký Flash by snad používat šel, i když...

_________________
Hitec Aurora 9X


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Vysílače 35/40Mhz
PříspěvekNapsal: stř 29.07.2020 21:34 
Mazák
Mazák

Registrován: 6.8.2006
Příspěvky: 712
Bydliště:
Vysílač je JR Graupner MX 16.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Vysílače 35/40Mhz
PříspěvekNapsal: stř 29.07.2020 21:44 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru

Registrován: 19.8.2005
Příspěvky: 4421
Bydliště: Šternberk, ČR
Obrázky: 0
Doplnění - 35Mhz není podle VO možné používat pro lodě a auta. Je výhradně pro letecké modely. Kdysi dávno jsem k tomu rozdělení zpracoval tabulku.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Vysílače 35/40Mhz
PříspěvekNapsal: čtv 30.07.2020 8:14 
Celkem nový uživatel
Celkem nový uživatel
Uživatelský avatar

Registrován: 30.9.2009
Příspěvky: 53
MX 16 na 35 používám stále na menší modely...chodí perfektně,bez jediné známky rušení


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Vysílače 35/40Mhz
PříspěvekNapsal: čtv 30.07.2020 13:47 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 1.2.2006
Příspěvky: 856
Bydliště: Praha, Sobín
Obrázky: 3
Do vysílače by samozřejmě šlo doplnit 2.4G modul. Nicméně třeba pro lodičku by 40Mhz stále stačilo (včetně přijímače)

_________________
Símův axiom: Každý signál se zlepší, připojíme - li anténu


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: Vysílače 35/40Mhz
PříspěvekNapsal: čtv 30.07.2020 13:55 
Mazák
Mazák

Registrován: 6.8.2006
Příspěvky: 712
Bydliště:
sk8ty-zdravím.Jak jsem psal na začátku podědil jsem po bráchovi nějaká letadelka jak elektro tak palivo a jmenovaný vysílač Graupner MX 16s.U toho vysílače mě zarazil jeden moment kdy u nabíječky ....https://2114988612.s1.eshop-rychle.cz/N ... 2-d115.htm[...má u výstupu TX přidaný štítek kde je napsano "změna polarity"
Kromě tohoto nabíječe je ještě nabíječ Imax B6 a Shark 10.VysílačMX16 se nabíjel pouze tím Hitecem CG-S32. Jak tomu mám rozumět asi?To ten vysílač má ten vstupní konektor(samici) s obrácenou polaritou? Je mi to divné protože na nabíječi je na štítku u TX na středním polu +.Ale na konektoru na kablíku je to obráceně.Nabíječ byl původně určen zřejmě k vysílači OPTIC 6,který už není.

Ještě k tomu nicku Terry.Je to nick bráchovo.Nechám si udělat svůj,protože se chci o to trochu víc zajímat.


Naposledy upravil Terry dne čtv 30.07.2020 13:57, celkově upraveno 1

Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Vysílače 35/40Mhz
PříspěvekNapsal: čtv 30.07.2020 13:57 
Administrátor serveru
Administrátor serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 25.4.2003
Příspěvky: 9455
Bydliště: Praha, ČR
Obrázky: 295
Blog: Zobrazit blog (3)
Pokud se dobře pamatuji, tak Graupner to měl obráceně než Hitec/Futaba. Ale už je to spousta let, tak prosím s rezervou.


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Vysílače 35/40Mhz
PříspěvekNapsal: čtv 30.07.2020 14:00 
Mazák
Mazák

Registrován: 6.8.2006
Příspěvky: 712
Bydliště:
TomasC-odpověděl jste mi ještě dříve než jsem stačil napsat přání.To bude asi ono.Díky vám všem.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Vysílače 35/40Mhz
PříspěvekNapsal: čtv 30.07.2020 14:06 
Mazák
Mazák

Registrován: 6.8.2006
Příspěvky: 712
Bydliště:
Mám ale dojem,že jsem udělal kravinu.aku z vysílače jsem zapnul na nabíječ Shark a protože je zřejmě na něm obrácená polarita tak mi přizapnutí vypadl zdroj.Dal jsem ho tedy na tu nabíječku Hitec a teď když zapnu vysílač tak se na displeji nic neobjeví.Nepřepolovala se baterka?Co s ní?
Musím se pochválit.Oddekloval jsem zadek vysílače,trochu rozebral a zjistil že praskla pojistka a odešla křemíková dioda.Tu jsem vyměnil a vysílač zase maká HURÁ


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Vysílače 35/40Mhz
PříspěvekNapsal: čtv 30.07.2020 23:26 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 9.1.2007
Příspěvky: 7130
Bydliště: Praha 8, ČR
Obrázky: 8
Baterku MX 16s jsem pravidelně nabíjel na Sharku 20, samozřejmě za dodržení polarity. Konektor má stejnou rozteč, jak JR/Futaba, tak jsem z koupeného nabíjecího kabelu sundal pouze "domeček". Jinak v případě nouze nebude problém Aku sletovat např z 8 Eneloopů 2000 mAh.

_________________
Hitec Aurora 9X


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 20 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: aviatika, Google Adsense [Bot], Janek2, juraj.jurej, soaron, Tlapa a 11 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz