Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 187 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4, 5 ... 13  Další
Autor Zpráva
PříspěvekNapsal: pon 20.05.2019 21:23 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 9.7.2011
Příspěvky: 6662
Bydliště: Písek, ČR
ellet píše:
..... OpenTx, tak ho doporučuji jen tomu, kdo ví (nebo se to bude chtít naučit) co je v programování cyklus, podmínka, operátor a pod.

Dodal bych, že opravdu " kdo ví (nebo se to bude chtít naučit) co je v programování cyklus, podmínka, operátor a pod." Řekl bych, že stačí to "kdo ví". Není třeba být zkušený rutinní programátor. Taky jsou tam průvodci, a nastavování je příjemné. Rozhodně to není tak, že by uživatel musel psát nějaké programátorské kódy. Spíš je to takové hraní s tím, co rádio samo nabízí, je to zábava, a přitom s tím jde kouzlit přímo zázraky.
Dlouho jsem měl FrSky OS (byl jsem od začátku v BetaTesterském týmu FrSky na Horusech), do OpenTX se mi opravdu nechtělo, nebyl jsem nadšený z toho že bych měl "programovat". Ale nakonec mě to přinutilo, hlavně kvůli fantastickým možnostem telemetrie v Open TX. Takže jsem přešel na OpenTX a zpátky bych už nešel. Kolegové okolo mě mají FrSky OS, a když jim mám s nějakým nastavením pomoci, tak chtě-nechtě to porovnávám - a OpenTX je prostě lepší ( :idea: = pouze můj názor, určitě někomu šablonový systém bude vyhovovat více).

_________________
FrSky Horus, letadla, heli+koptéry.
http://rc.ludl.cz


Nahoru
 Profil  
 
 
 Předmět příspěvku: Re: FrSky X10 Horus
PříspěvekNapsal: pon 20.05.2019 21:39 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 6.1.2012
Příspěvky: 1062
Bydliště: Brno
Obrázky: 0
Co máte pořád s tím, "OpenTX = vědět něco o programování?". Programování je tam přece jen další možnost, nikoli nutnost. V OpenTX se dá nastavit naprosto všechno, co v ostatních vysílačkách, přímo ve vysílačce bez nutnosti nějakého programování. I předžvýkané šablony se tam najdou. Že v OpenTX rádiích za 1000 Kč u toho nejsou obrázky a průvodci nastavením snad není taková příšernost.

_________________
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | několik vrtulemi poháněných létajících strojů)


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: FrSky X10 Horus
PříspěvekNapsal: pon 20.05.2019 23:23 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 12.2.2016
Příspěvky: 1192
Bydliště: Vysočina
Cyklus, podmínka, operátor a pod. má v běžném životě mnoho významů. Proto jsem použil - ve smyslu programování. Mimochodem programování není jen psaní kódu, programování je i to nastavování o kterém píšeš, že to jde bez programován :D . Moje žena programuje pračku a probírané výrazy ve smyslu programování - nezná. U OpenTx by to bez nich moc nešlo. (Pravda je, že jsem zvolil právě tyto výrazy pro jejich dvojsmyslnost. :D )


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: FrSky X10 Horus
PříspěvekNapsal: úte 21.05.2019 8:35 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 6.1.2012
Příspěvky: 1062
Bydliště: Brno
Obrázky: 0
:) tož to jo. Ale pak je potřeba říct, že tohle platí pro všechny vysílačky složitější jak ty co umí jen trimy... Logické spínače a speciální fce mají všechny lepší vysílačky velké/známé/zaběhnuté značky nevyjímaje.
Takže bych to shrnul: "Pokud chcete vysílačku, co umí víc jak trimy, tak ho doporučuji jen tomu, kdo ví (nebo se to bude chtít naučit) co je v programování cyklus, podmínka, operátor a pod." Na značce/systému nezáleží. :-D

_________________
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | několik vrtulemi poháněných létajících strojů)


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: FrSky X10 Horus
PříspěvekNapsal: úte 21.05.2019 9:01 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 12.2.2016
Příspěvky: 1192
Bydliště: Vysočina
Pokud chceš jít z extrému do extrému, tak to tak je. Náročnost programování nemá jen dva stavy (jednoduchá a složitá), OpenTx je někde dál než uprostřed. A že to tak je, víš dobře sám. Náročnější na uživatele, za cenu mnohem větších výhod.


Naposledy upravil ellet dne úte 21.05.2019 9:07, celkově upraveno 1

Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: FrSky X10 Horus
PříspěvekNapsal: úte 21.05.2019 9:05 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 22.6.2008
Příspěvky: 5214
Bydliště: Praha ČR
prikrylm píše:
Co máte pořád s tím, "OpenTX = vědět něco o programování?". Programování je tam přece jen další možnost, nikoli nutnost. V OpenTX se dá nastavit naprosto všechno, co v ostatních vysílačkách, přímo ve vysílačce bez nutnosti nějakého programování. I předžvýkané šablony se tam najdou. Že v OpenTX rádiích za 1000 Kč u toho nejsou obrázky a průvodci nastavením snad není taková příšernost.


Promiň, ale tohle je prostě nepravdivé tvrzení. Nastavit v OpenTx přímo ve vysílači laickým způsobem například F5J model prostě nejde - ne, fakt to nejde! Bez plného použití toho, co už spadá do programování, tedy spousty logických funkcí, sekvencí atd. se nehneš. Ono se to obchází tím, že se "někde na netu" najde hotová šablona (pro můj příklad se typicky bere http://rc-soar.com/opentx/setups/esoarplus/index.htm ), která se nahraje do rádia - to nesporně pomůže, ale už to nemá nic společného s nastavením "přímo ve vysílačce".
A mimochodem, u tvorby něčeho jako je zmíněný eSoar se ani programátorsky zběhlý uživatel nehne bez papíru, kde si to pěkně rozkreslí a i pak to bude ladít spíš v Companion, dělat ladění ve vysílači by bylo na hranici únosnosti.

Ono je snadné nastavit copter, kde se jen přiřadí pár spínačů a případně aktivuje jeden hotový LUA skript pro Betaflight nebo třeba RES větroň, kde kromě základních funkcí přidám jediný mix (výškovka-spoiler), to opravdu mám během pár minut i přímo ve vysílači. Cvičný motorák s dvěma servy na křidélka mi dokonce vypadne úplně hotový z šablony :-)
O úrovni možností vysílače se ale rozhoduje až na podstatně vyšší náročnosti zadání a tam sice OpenTX stojí na čele pelotonu v tom, co se posléze dá udělat, ale bohužel také na čele v náročnosti realizace a požadavcích na schopnosti uživatele.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: FrSky X10 Horus
PříspěvekNapsal: úte 21.05.2019 15:54 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 1.2.2006
Příspěvky: 792
Bydliště: Praha, Sobín
Obrázky: 3
caleb píše:
Děkuju za odpověď.
Stále ale nevím,jestli X12s a nebo X10S.
Boban

Taky jsem zvažoval, koukal jsem i na další a Horus 10s nakonec vyhrál. Oproti 12s levnější, tj. za tu samou cenu i s nějakými přijímači, lepší baterie, lepší umístění antény externího modulu, který je pro mne nutností (mám tam multimodul a u 12 displej anténu dost kryje), víc mi vyhovuje i tvar vysílače a umístění sliderů. Má samostatný S-port např. pro flashování firmware do přijímačů.
Na displej za letu koukám, umístění nahoře by na pohled bylo pohodlnější, minimálně ho nekryje popruh a byl jsem na něj zvyklý z Eclipse, ale jak jsem psal, zásadně mi u 12 vadila ta utopená anténa externího modulu. Fíčury navíc jako přehrávání MP3 mi fakt neschází.
Na rozdíl od předchozích ale nepoužívám OpenTX, ale FrSky OS, což je víceméně klasický systém (i když nyní už taky s možností Lua scriptů). Používání se tak mnohem víc blíží klasickým rádiím, a přitom lze nastavit taky téměř cokoliv. V popisu trochu chybí vzorové postupy, jak co napípat, proto si je postupně píšu sám (až je učešu, tak klidně zveřejním). OpenTX má mnohem větší komunitu, takže k němu návody snadno vygooglíš, nicméně já zkoušel obojí a FrSky OS mi přišel bližší k tomu, na co jsem byl zvyklý z Futaby a Hiteca, takže jsem u něj zůstal, prostě je pro mne více User friendly. Kdybych neměl jinou volbu, tak bych s OpenTX dokázal žít, výhodou je tam určitě možnost nastavování přes Companion, ale FrSky OS mi prostě přijde přehlednější a srozumitelnější. Takže doporučuji i náhled na něj, rádio lze poměrně snadno přeflešovat z jednoho systému na druhý, ideálně pokud máš dvě SD karty - pro každý systém jinou (obsah na nich se liší). Přesně tak jsem to zkoušel i já.

_________________
Símův axiom: Každý signál se zlepší, připojíme - li anténu


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: FrSky X10 Horus
PříspěvekNapsal: úte 21.05.2019 20:54 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 6.1.2012
Příspěvky: 1062
Bydliště: Brno
Obrázky: 0
tomashr píše:
@prikrylm" - Co máte pořád s tím, "OpenTX = vědět něco o programování?". Programování je tam přece jen další možnost, nikoli nutnost. V OpenTX se dá nastavit naprosto všechno, co v ostatních vysílačkách, přímo ve vysílačce bez nutnosti nějakého programování. I předžvýkané šablony se tam najdou. Že v OpenTX rádiích za 1000 Kč u toho nejsou obrázky a průvodci nastavením snad není taková příšernost.

Promiň, ale tohle je prostě nepravdivé tvrzení. Nastavit v OpenTx přímo ve vysílači laickým způsobem například F5J model prostě nejde - ne, fakt to nejde!

A však použití šablon zakázané není ne? I ty systémy nachystané přímo pro zmíněné F5J* nejsou nic jiného, než připravené šablony.
Když si takovou šablonu nebo nějaký ten LUA průvodce nahraju do OpenTX mám to samé. Nikdo nikoho nenutí programovat, jen používat hotové, stejně jako u šablonových vysílaček.

A nutí mě někdo klikat takovou šablonu bez PC? A kolik F5J se pípá přímo na poli, kde bych to PC nejspíš neměl?
Ano, když nemám připravenou šablonu, bez papíru se nejspíš neobejdu (i když, když budu podobný model pípat potřetí, už asi obejdu).

A vsadím se o pivo, že i tu F5J napípám jen v rádiu. Jeden takový model už jsem nastavil přes PC a nevidím žádnou překážku to stejné udělat jen v rádiu. Takže to jde - jo, fakt to jde! :) (uznávám, že jen v rádiu bez šablony to dá trochu zabrat)

---
* tiše předpokládám, že F5J je takové to N režimů (start, termika, případně rychlejší přelet, přistání...), v každém je jiné ovládání motoru, v jednom se řídí kniplem odtoková hrana, křídlo má min 4 serva...

_________________
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | několik vrtulemi poháněných létajících strojů)


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: FrSky X10 Horus
PříspěvekNapsal: stř 22.05.2019 10:09 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 2.5.2003
Příspěvky: 7174
Obrázky: 1
Blog: Zobrazit blog (25)
prikrylm píše:
.

Promiň, ale tohle je prostě nepravdivé tvrzení. Nastavit v OpenTx přímo ve vysílači laickým způsobem například F5J model prostě nejde - ne, fakt to nejde!

prikrylm píše:
A však použití šablon zakázané není ne? I ty systémy nachystané přímo pro zmíněné F5J* nejsou nic jiného, než připravené šablony.
Když si takovou šablonu nebo nějaký ten LUA průvodce nahraju do OpenTX mám to samé. Nikdo nikoho nenutí programovat, jen používat hotové, stejně jako u šablonových vysílaček.

A nutí mě někdo klikat takovou šablonu bez PC? A kolik F5J se pípá přímo na poli, kde bych to PC nejspíš neměl?
Ano, když nemám připravenou šablonu, bez papíru se nejspíš neobejdu (i když, když budu podobný model pípat potřetí, už asi obejdu).

A vsadím se o pivo, že i tu F5J napípám jen v rádiu. Jeden takový model už jsem nastavil přes PC a nevidím žádnou překážku to stejné udělat jen v rádiu. Takže to jde - jo, fakt to jde! :) (uznávám, že jen v rádiu bez šablony to dá trochu zabrat)

---
* tiše předpokládám, že F5J je takové to N režimů (start, termika, případně rychlejší přelet, přistání...), v každém je jiné ovládání motoru, v jednom se řídí kniplem odtoková hrana, křídlo má min 4 serva...


No mám taky rád bezbřehý optimismus, ale to co píšeš je jen část příběhu.
Co takhle diferenciace V ocasních ploch pro tři různí letové režimy v návaznosti na zaklapkované křídlo a v návaznosti na diferenciaci křidélek. ? (po zkušenostech s SSL) docela nutnost aby model dobře lítal.
Tu srandu dělat to na OpenTx si rád nechám předvést. No a to vše co jsi psal k tomu .
Na T18SZ to jde vše velmi jednoduše . No i když přiznávám,že i tak už člověk musí vědět co dělá..


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: FrSky X10 Horus
PříspěvekNapsal: stř 22.05.2019 11:49 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 5.1.2007
Příspěvky: 8919
Bydliště: Trenčianska Turná
Obrázky: 0
On mistr Prikril nema tusaka, ako sa nastavuju tyckoidy

_________________
Nie som zlý.... iba rýpem
www.elektromodely.sk


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: FrSky X10 Horus
PříspěvekNapsal: stř 22.05.2019 11:56 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 26.5.2013
Příspěvky: 1221
Bydliště: Brno
graup15 píše:


No mám taky rád bezbřehý optimismus, ale to co píšeš je jen část příběhu.
Co takhle diferenciace V ocasních ploch pro tři různí letové režimy v návaznosti na zaklapkované křídlo a v návaznosti na diferenciaci křidélek. ? (po zkušenostech s SSL) docela nutnost aby model dobře lítal.
Tu srandu dělat to na OpenTx si rád nechám předvést. No a to vše co jsi psal k tomu .
Na T18SZ to jde vše velmi jednoduše . No i když přiznávám,že i tak už člověk musí vědět co dělá..


Popiš, co to má dělat, mrknu na to, realizace by neměla být velký problém.

Jinak si trochu natrousím do vlastního hnízda - poučka zní: Nikdy neříkej že něco nejde, protože se vždy najde nějaký blbec, který to neví, a udělá to.

PS: Jen si nejsem jistý, zda bych to chtěl dělat přímo na letišti.

_________________
MC-20HOTT,DS-16,X10S,14SG,S-trino MkII,SpeedFire, MXS 64",MiniCorado,LOGO550SE,Goblin570


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: FrSky X10 Horus
PříspěvekNapsal: stř 22.05.2019 12:18 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 2.5.2003
Příspěvky: 7174
Obrázky: 1
Blog: Zobrazit blog (25)
BoŠ píše:

Popiš, co to má dělat, mrknu na to, realizace by neměla být velký problém.

Jinak si trochu natrousím do vlastního hnízda - poučka zní: Nikdy neříkej že něco nejde, protože se vždy najde nějaký blbec, který to neví, a udělá to.

PS: Jen si nejsem jistý, zda bych to chtěl dělat přímo na letišti.



Když je vůle, bude i cesta.
Já chápu,že Open TX je taková modla, protože je za prvé zadara a za druhé asi opravdu jde vymyslet cokoli. Problém je,že když dojde na složité věci...čas strávený s programováním, poté to musí být i jednoduše nastavitelné pro korekce při ladění modelu. Je neadekvátní úsilí.
Tomashr to napsal dost výstižně, jen bych se opakoval.


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: FrSky X10 Horus
PříspěvekNapsal: stř 22.05.2019 12:49 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 26.5.2013
Příspěvky: 1221
Bydliště: Brno
graup15 píše:


Když je vůle, bude i cesta.
Já chápu,že Open TX je taková modla, protože je za prvé zadara a za druhé asi opravdu jde vymyslet cokoli. Problém je,že když dojde na složité věci...čas strávený s programováním, poté to musí být i jednoduše nastavitelné pro korekce při ladění modelu. Je neadekvátní úsilí.
Tomashr to napsal dost výstižně, jen bych se opakoval.


Nastavení / naprogramování jakýhkoliv složitějších funkcích ať u šablon či OpenTx bude časově limitováno hlavně praxí v opakování daného - poprvé to bude trvat déle asi u obou systémů, s praxí se to bude zkracovat. Korekce při ladění modelu samozřejmě nejsou problémem. A ne každý používá OpenTx kvůli tomu, že je zdarma, třeba u mě je to ta volnost ve způsobech realizace daných funkcí. Pokud bych šel jen po ceně, neměl bych ve sbírce Graupnery a Jeti. Mým snem je například rádio se spolehlivostí Graupnera řady MX, MC Hott s mechanikou Jeti a se systémem programování a la OpenTx.

Ale jak už to bývá, každému vyhovuje něco jiného, takže je jen dobře, že existují různí výrobci a různé značky rádií.

Dále už to nemá cenu rozebírat, je to téma o X10, takže jsme trochu OT.

Přeji pěkného dne

_________________
MC-20HOTT,DS-16,X10S,14SG,S-trino MkII,SpeedFire, MXS 64",MiniCorado,LOGO550SE,Goblin570


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: FrSky X10 Horus
PříspěvekNapsal: stř 22.05.2019 13:23 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 22.6.2008
Příspěvky: 5214
Bydliště: Praha ČR
Jen aby bylo jasno - já se na tomto místě nechtěl pouštět do diskuse o absolutních možnostech OpenTX (o kterých ostatně není pochyb) ani o tom, že by něco nešlo.
Mě jen popíchlo to tvrzení " V OpenTX se dá nastavit naprosto všechno, co v ostatních vysílačkách, přímo ve vysílačce bez nutnosti nějakého programování.", což jsou prostě plky, dotyčný to v další reakci krásně okecává, že najednou jsou šablony normální a vlastně sám to tvrzení "vše ve vysílači bez programování" popírá. Ale to je právě ta klasická OpenTX slepota...
Mimochodem, když jsme u té eSoar šablony pro F5J - upozorňuji, že i pouhá úprava podle mých představ nesporně vyžadovala věci, které spadají do programování, fakt nešlo o triviální postup. Podařilo se dobře, ale zase - dejte pokoj s těmi pohádkami, jak to je vlastně děsně jednoduché a stejné jako jinde :( Ne, není, pokud se člověk tupě nesmíří s tím, jak někdo udělal šablonu, tak musí do hloubky...


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: FrSky X10 Horus
PříspěvekNapsal: stř 22.05.2019 13:34 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 6.1.2012
Příspěvky: 1062
Bydliště: Brno
Obrázky: 0
graup15 píše:
Co takhle diferenciace V ocasních ploch pro tři různí letové režimy v návaznosti na zaklapkované křídlo a v návaznosti na diferenciaci křidélek. ? (po zkušenostech s SSL) docela nutnost aby model dobře lítal.

Jaká je návaznost ocasních ploch na diferenciaci křidélek?

graup15 píše:
Tu srandu dělat to na OpenTx si rád nechám předvést. No a to vše co jsi psal k tomu .
Na T18SZ to jde vše velmi jednoduše . No i když přiznávám,že i tak už člověk musí vědět co dělá..

Protože je na to v T18SZ nějaká pěkná šablona, kterou když si dám do OpenTX, tak "to přece není OpenTX"?

LV píše:
On mistr Prikril nema tusaka, ako sa nastavuju tyckoidy

Nemám, nikdy jsem to prakticky nedělal. Tyčkoid je takové to plachtící letadlo, co má tyčku místo trupu? :)
Ale stále mě nikdo nepřesvědčil, že to na OpenTX nejde.
A pokud je to tak komplikované ("se musí nastavit aby letadlo lítalo!), tak jak lítali s podobnými stroji před 20-ti lety?


.. kdyby nebylo tak hnusně, tak vás tu svými kydy neotravuju, ale lítat se nedá, tak kdyby to někoho moc zlobilo (není to primární účel), tak se omlouvám.

_________________
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | několik vrtulemi poháněných létajících strojů)


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 187 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4, 5 ... 13  Další

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz