Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 76 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6  Další
Autor Zpráva
PříspěvekNapsal: pon 16.07.2012 19:20 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 12.2.2011
Příspěvky: 381
Bydliště: Zlín
Obrázky: 14
Stím bydlištěm je to pravda. Třeba se najde někdo v okolí kdo ti stím pomůže a poradí. :wink: J.

_________________
Vzlétnout můžeš,ale přistát musíš.


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
 
PříspěvekNapsal: pon 16.07.2012 19:39 
Protřelejší uživatel
Protřelejší uživatel
Uživatelský avatar

Registrován: 28.9.2011
Příspěvky: 198
Bydliště: Kladno
Ahoj souhlasím s kolegy,micro éro na začátek opravdu ne.Já začínal z combatem od Hackera 2x jsem ho pocuchal a pak v pohodě.Teď čekám na Lazy Bee od Freeairu chci ji pro kluka jukni na ní,není to moc "krásné"éro,ale létá fakt pomalu.Nebo nějaké samokřídlo třeba Toto,ale těch 3500kč je docela málo na nové letadlo a veškeré potřebné věci.Moje první investice byla cca5500kč.Teď to už ani radši nepočítám,ale to tady asi nikdo. :D

_________________
Mig 3-Hacker,Dogfighter MPX,Revo vxl,Toro 900


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
PříspěvekNapsal: pon 16.07.2012 19:57 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 9.2.2010
Příspěvky: 6838
Bydliště: Žilina, SK
Obrázky: 15
Opakovat samostatně kterokoli radu jak se stát modelářem (nebo spíš pilotem modelů), které tu již od různých diskutérů zazněly, by bylo nošení dříví do lesa. Ale stejně s to zaslouží shrnutí, ja bych se o to pokusil asi takhle.

Krok 1.
Kup si USB ovladačovou konzoli k PC simulátoru. Osobně bych doporučil třeba tenhle: http://www.rcm.cz/e-shop/simulatory-kam ... :725.eshop,
V balení je i instalační CD s volně šířitelným programem FMS, který sice nevyniká detailní grafikou, ale pro získáni základních návyků ovládání modelu postačí. Začátečník se totiž musí naučit ovládat model ve všech polohách, kdy se často mění smysl chování modelu vůči pohybu modelu (kupř při letu od sebe pohyb páky směrovky vpravo zatočí model na pravou stranu, ale při letu proti sobě - na levou, obdobně je to i s křidélky, nebo reakce výškovky v letu na zádech je obrácená a pod). Začátečník ma s tím problémy a pokud vůbec odstartuje, a nabere výšku, tak většinou nezvládne let hned po první zatáčce, kterou pochopitelně dát musí, protože letět pořád od sebe nemůže.
Nácvik rízení v tomhle režimu bych doporučil minimálně 1 až 2 týdny tak půl až hodinku denně.

Krok 2.
Zakoupil bych model - elektrovětroň o rozpětí kolem 1,4 až 2m. Doporučovaný set Beta 1400 RTF je vhodný. Ale klidně se může koupit i něco většího.
Já bych rozhodně upřednostnil modely s křidélky, čili ovládané všechny 4 funkce (K,V,M,S). Modely ovládané jen směrovkou a výškovkou a motorem pokládám za zbytečnou slepou uličku. Z uvedeného důvodu ja osobně preferuji Betu před EasyStarem, který ty křidélka nemá.

A NEKUPUJ SVŮJ PRVNÍ MODEL PŘES E-SHOP!!!

I když tady na fóru Ti všichni dávají linky na modely v e-šopech, Ty si ale najdi si nejakou dobrou modelářskou kamennou prodejnu a kup to tam!
Pár % ceny navíc se vrátí v tom, že solidní prodavač Ti poradí, někdy dokonce pomůže model sestavit. Dokonce znám prodejce, kteří chodí s nováčky modely zalétávat, nebo je učí létat na kabelu. A nic za to nechtějí, protože vědí, že si tak vychovají nové věrné zákazníky.

Krok 3.
Doporučuji najít nejakého zkušeného poradce, který zkontroluje sestavení modelu, poradí s problémy a případně i ten model zalétá (zkontroluje a doladí těžiště, výchylky serv, a za letu vytrimuje nulové polohy atd.), aby model ve stavu když se pustí všechny páky alespoň letěl rovně. Tohle není zvlášť pro začátečníka tak snadné jak by se zdálo a čím je model menší tím je zalétávaní záludnější.
Ideální by bylo kdyby se našel někdo, kdo by s Tebou absolvoval první lety s 2 vysílači propojenými kabelem v režimu učitel-žák. I když propojení se setovými vysílači může narazit na technické problémy. Ale na tuhle možnost bych se minimálně poinformoval (třeba i v té prodejně).

Krok 4 - Samostatné létání.
V téhle fázi se budou pravidelně střídat úspěchy a pokroky s neúspěchy a deziluzemi. Říkám to rovnou, s tím se u modelů letadel prostě musí počítat.
:(
Důležité je však vytrvat a nenechat se neůspěchy odradit. Postupně se budeš zdokonalovat a havárií bude ubývat.
:)
A navzdory různým hlasům, které tady odzněly, že neuznávají simulátory, ja bych tuhle fázi neustále prokládal i tréninky na simulátoru.
Při výuce létáni je rozhodující systematičnost a pravidelnost. Je třeba si stanovit nejaký cíl a ten plnit (pro začátek plynulost a přesnost přistání, později precizní zvládnutí nejakého akrobatického obratu). Důležité je přidávat na obtížnosti postupně a taky zbytečně nepřeceňovat síly. Pokud se třeba rozfouká silný vítr, nebo se večer už zešeří, tak to radši zabalím a jdu domů létát na simulátoru. Zrovna tak při výskytu nejaké i docela banální poruchy na modelu, nebo RC soupravě, případně když jsou pochyby o stavu akumulátoru ve vysílači a pod. Letadla na rozdíl od lodiček a autíček nic neodpouštějí!

Já bohužel začínal v době, kdy se nám o domácích PC a už vůbec ne o simulátorech, ani nesnilo. Každá jedna havárie znamenala poškození skutečného modelu, které jsme nekupovali, ale vlastnoručně stavěli.
:(
V podstatě totiž platí:
"Čím víc rozbitých virtuálních modelů v PC simulátoru, tím míň bude havárií skutečných!"

Rozbitý virtuální model nic nestojí, proto já PC simulátory nezatracuji, spíš naopak.
FMS Ti samozřejmě už po nějakém čase stačit nebude. Tak bych investoval do lepšího, třeba do programu Phoenix (cca 2000Kč i s USB adaptérem) nebo RealFlight a pod. Peníze za ně rozhodně nejsou vyhozené a ušetří mnohem větší částky za opravy a nové modely. A hlavně nervy a zklamání z neúspěchů. A to nehovořím o kategorii vrtulníků - tam to bez simulátoru prostě nejde. Nakonec i piloti velkých letadel začínají na simulátorech, stejně jako řidiči v autoškolách.

I tak ale počítej, že svůj model budeš muset neustále udržovat a opravovat a ten čas létání bude proti tomu v dílně v poměru tak 1:3 (v lepším případě).
:wink:

Krok 5.
Po nejaké době Ti už nebude Tvůj první model (Beta) stačit. Tak bych koupil něco akrobatičtějšího. Ja bych například doporučil akrobatický elektrovětroň Fox1800 od Pelikána. S takovým modelem se dá dokonale nacvičit ovládání kolem všech 3 os a zvládnout většinu základních akrobatických prvků (snad kromě stoupavých výkrutů a nožového letu)

Krok 6, 7, 8 ... další lepší a výkonnější modely

a samozřejmě hodně času a peněz.
:)

Protože to nejdůležitější nemohu zamlčet:
"Koupi prvního modelu výdaje nekončí ale teprve začínají!" :lol:


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
PříspěvekNapsal: pon 16.07.2012 21:30 
Nováček serveru
Nováček serveru

Registrován: 14.7.2012
Příspěvky: 25
Bydliště: Praha 4
No je mi 23 a bydlím v jižních Čechách... Ještě jeden dotaz- ta Beta lítá docela dost vysoko. Jsou nějaké předpisy, kde smím a nesmím létat s rc letadlem, abych neohrožoval další lidi nebo nenarazil do malého osobního letadla?


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pon 16.07.2012 22:13 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 20.4.2011
Příspěvky: 2574
Bydliště: Jižní morava (Drnholec,S.T.Břeclav) ČR
Obrázky: 6
Tak toho se určitě neboj že by si do něčeho takového narazil :-) to by si vyděl jen tisíc kuliček :-)

Krom toho tak max 200 metru a dejme tomu ze 300 metru a Betu už nenajdeš :-)

Na dotaz ohledně předpisu ti toho moc neřeknu, samodřejmě je letová hranice , třeba ti tady někdo řekne něco víc a také zda sou něaké omezení

_________________
Minulost: T9X,Graupner MZ 24 Hoot, Futaba T10J
Součastnost : Návrat k Graupner MZ 24 Hoot


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
PříspěvekNapsal: úte 17.07.2012 1:20 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 9.2.2010
Příspěvky: 6838
Bydliště: Žilina, SK
Obrázky: 15
MarthiR píše:
Tak toho se určitě neboj že by si do něčeho takového narazil :-) to by si vyděl jen tisíc kuliček :-)

Krom toho tak max 200 metru a dejme tomu ze 300 metru a Betu už nenajdeš :-)

Na dotaz ohledně předpisu ti toho moc neřeknu, samodřejmě je letová hranice , třeba ti tady někdo řekne něco víc a také zda sou něaké omezení


Je na to předpis a zcela nově se v ČR vztahuje na modely letadel. Je tady o tom celé jedno vlákno http://rcmania.cz/viewtopic.php?f=11&t=41305, kde najdeš odkazy i na tu legislativu. Důležitá je definice toho co je nebo není model. Protože jakmile to není model, pak je to bezpilotní letadlo a to už je průser (spousta omezení a pod). No a kriteriem není jen ta hmotnost do 20kg, ale i způsob a účel využití a taky prostor ve kterém to létá.
Ja z toho všeho pochopil že s modelem musíš létat v prostoru třídy G a to je max 300m nad zemským povrchem. Pokud vyletíš výš, porušuješ předpisy a Tvůj model už nemožno považovat za model ale za nelegální bezpilotní letadlo. Případná srážka s něčím jiným pak jde komplet na Tvoji hlavu.
:-(


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
PříspěvekNapsal: úte 17.07.2012 10:39 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 29.4.2011
Příspěvky: 3156
Bydliště: Praha Letňany
Amater2 píše:
Ani nemám ambice mít více modelů...


Tak to jsem si před cca rokem, říkal taky... A teď už mám v bytě malý hangár a pomalu není kam ty modely dávat :D Jinak můžu zopakovat to, co už tady zaznělo a co už jsem psal i do jiných vláken - i když jsem sám první model kupoval v setu, teď už bych touhle cestou nešel - koupil bych neosazený model (třeba tu zde už zmiňovanou Betu nebo Easy Stara) a dokoupil elektroniku. Ale to se určitě nevejdeš do 3000 :(

Jinak ten set, se kterým jsem začínal, byl tenhle:

http://www.modelfun.cz/rc-letadla-art-t ... tadlo.html

Na youtube je s ním docela dost videí, tak se můžeš mrknout, jak to lítá.

Tady na fóru jsou na něj rozporuplné názory, já jsem si však nemohl stěžovat - lítalo to dobře, byl to takový pomalý lenoch, který dá dost času napravit, když něco po..., když pustíš páčky, letí víceméně sám (alespoň u toho mého to tak bylo). Samozřejmě, spousta věcí třeba v konstrukci by šla udělat líp, ale koneckonců, co by člověk chtěl za 2300 ;-) - takže jak vidíš, tohle je model, se kterým se do 3000 vlezeš. Ale počítej s tím, že to má svá omezení.

Edit: a teď koukám, že to splňuje i další podmínku - rozpětí cca 1 metr.

_________________
Wind Dragon slow 2,4 GHz byl první...


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
PříspěvekNapsal: úte 17.07.2012 11:52 
Mazák
Mazák

Registrován: 2.2.2012
Příspěvky: 1248
Ty mikroletadýlka neber ani zadarmo,je to málo radosti za hodně peněz.Simulátor je fajn,zkusil jse ho jednou,moc mě to nenadcho,reálný let /se zkušenějším/je podstatně lepší.Sedni si na pár hodi k pc,nastuduj jak jsou základy ovládání letadla a potom vyraz někam na letiště,kde ti zkušenější rádi poradí a určitě ti taky nějaké začátečnické letadlo rádi ve větší 8O výšce půjčí.Tak si vlastně i trošku ověříš,jestli tě to bude bavit.Letadlo kupuj až potom.Já jsem si koupil na jaře Minimaga z modelbazaru za 1200Kč plně vybaveného,vypadá pořád jako nový a lítání si s ním pořád moc užívám.Myslím,že na začátek je lepší koupit letadlo starší.Jsem pořád začátečník,a asi ještě dlouho budu,ale tento postup se mi osvědčil.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: úte 17.07.2012 12:10 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 12.2.2011
Příspěvky: 381
Bydliště: Zlín
Obrázky: 14
No vidíš,jak píše Jardátor,Zkus se podívat na model bazar neba na Aukro. Tam by se taky dalo něco sehnat a myslím že i za celkem slušný peníz. Nestálo by to tolik jako nové a časem jestli tě to chytne tak by jsi šel do něčeho lepšího. :wink: J.

_________________
Vzlétnout můžeš,ale přistát musíš.


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
PříspěvekNapsal: úte 17.07.2012 12:44 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 9.2.2010
Příspěvky: 6838
Bydliště: Žilina, SK
Obrázky: 15
kope píše:
Amater2 píše:
Ani nemám ambice mít více modelů...


Tak to jsem si před cca rokem, říkal taky... A teď už mám v bytě malý hangár a pomalu není kam ty modely dávat :D

S tím mohu jen souhlasit
kope píše:
Jinak můžu zopakovat to, co už tady zaznělo a co už jsem psal i do jiných vláken - i když jsem sám první model kupoval v setu, teď už bych touhle cestou nešel - koupil bych neosazený model (třeba tu zde už zmiňovanou Betu nebo Easy Stara) a dokoupil elektroniku. Ale to se určitě nevejdeš do 3000 :(

Jde o to, jak je technicky zdatný. Pro úplný začátek bych nebyl proti setu, ale musí se vybrat z těch kvalitnějších.
kope píše:
Jinak ten set, se kterým jsem začínal, byl tenhle:

http://www.modelfun.cz/rc-letadla-art-t ... tadlo.html

Na youtube je s ním docela dost videí, tak se můžeš mrknout, jak to lítá.

Tady na fóru jsou na něj rozporuplné názory, já jsem si však nemohl stěžovat - lítalo to dobře, byl to takový pomalý lenoch, který dá dost času napravit, když něco po..., když pustíš páčky, letí víceméně sám (alespoň u toho mého to tak bylo). Samozřejmě, spousta věcí třeba v konstrukci by šla udělat líp, ale koneckonců, co by člověk chtěl za 2300 ;-) - takže jak vidíš, tohle je model, se kterým se do 3000 vlezeš. Ale počítej s tím, že to má svá omezení.

To samé se dá říci i o Betě nebo EasyStaru, ale jsou větší, což je pro začátečníka nesporná výhoda i když on sám si to neuvědomuje.
kope píše:
Edit: a teď koukám, že to splňuje i další podmínku - rozpětí cca 1 metr.

Jenže to byla jeho podmínka, bohužel nešťastná. Proto bych spíše doporučil její nesplnění.


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
PříspěvekNapsal: úte 17.07.2012 13:19 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 29.4.2011
Příspěvky: 3156
Bydliště: Praha Letňany
VTjr píše:
kope píše:
Edit: a teď koukám, že to splňuje i další podmínku - rozpětí cca 1 metr.

Jenže to byla jeho podmínka, bohužel nešťastná. Proto bych spíše doporučil její nesplnění.


Já souhlasím, ale zas na druhou stranu-nevíme, co kolegu k zadání téhle podmínky vedlo - třeba má malý byt, malé auto (do kterého se větší model nevejde) a daleko na letiště, popřípadě plánuje vozit model na kole... A třeba je to podmínka, přes kterou "vlak nejede". Takže ano - větší model je lepší ale třeba na tom Dragonovi je vidět, že to lze. Bylo to fakt moje první setkání s RC, zálet mi provedl kolega, ale pak už jsem s tím lítal (a bouchal o zem) sám. A kdybych vlasní blbostí v poměrně silném větru nezalítnul k řadě topolů, kde mi ho semlela turbulence a už ho fakt nemělo smysl spravovat, tak ho mám asi na zdi doteď a učí se na něm moje 8-mi a 10-ti letá dcera :). Jiná věc jsou ty mikromodely, u kterých tahle diskuse začala - tam je jasné, že tudy ne.

_________________
Wind Dragon slow 2,4 GHz byl první...


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
PříspěvekNapsal: úte 17.07.2012 14:35 
Mazák
Mazák

Registrován: 20.4.2008
Příspěvky: 2204
Bydliště: Královéhradecký kraj
Ono se dá vejít s letadlem třeba do těch 3000. Ale po nějaké chvíli zjistíš, že ti nestačí vysílačka, pak by to chtělo lepší nabíječku... letadlo lítá už nějak pomalu -> silnější motor atd. Sám jsem začal na setu za 3500,- a pak zjistil, že ta vysílačka od toho se v podstatě na nic jiného nehodí (byl to 3-kanál), nabíječka jen na NiMh, regulátor stejnosměrný integrovaný na desce s přijímačem, atd... takže proto říkám,že je lepší koufit ARF nebo KIT a dovybavit si vlastní elektronikou. Popřípadě někde seženeš i setové rádio, pokud zrovna nechceš kupovat nějaký 6-kanál za 4500,-

Třeba tahle sestava by byla pěkná, ale není to o tom nabít baterku a jít lítat:
EasyStar KIT: 919,-
http://kostkamodelcentrum.cz/obchod.asp ... olozek=288
(s motorem Permax 400/6V a vrtulí)
(koukni i sem... nějaké návrhy na začátečnické letadlo:
http://www.rcnoviny.cz/2011/01/aeroskol ... o-letadla/
)
Pak by bylo dobré, pokud bys měl možnost nákupu na HobbyCity:
Stejnosměrný regulátor 20A:
https://www.hobbyking.com/hobbyking/sto ... D_ESC.html
Baterka dvoučlánek 2200mAh:
https://www.hobbyking.com/hobbyking/sto ... P_20C.html
2x servo HXT 900:
https://www.hobbyking.com/hobbyking/sto ... Servo.html
( celkově objednávka i s poštovným vyjde zhruba na 500,-)
K tomu by sis dokoupil vysílač s přijímačem - zhruba 960,- (pokud bys volil takové, jako se dodává k různým setům):
http://www.modelarina.cz/rc-souprava-pe ... -1246.html
(samozřejmě je lepší nějaké už vyspělejší, ale chci se vejít do těch 3000,- :) )
No a pak ještě nabíječka na tu lipolku:
https://www.hobbyking.com/hobbyking/sto ... ories.html
nebo levnější:
https://www.hobbyking.com/hobbyking/sto ... Input.html
(vypadá dobře s dobrými referencemi, ale nehodí se na nabíjení čehokoliv jiného než 2 až 3 článkových lipolek. Ta první uvedené je univerzální, ale s touhle by ses zas vešel do limitu 3000,- :) ).

Pokud bys to takto chtěl udělat, tak doporučuju tu nabíječku objednat zvlášť, jinak by ti hrozilo zaplacení DPH navíc na celnici, jelikož by ses s celkovou objednávkou nevešel do limitu 22 euro.

_________________
OPTIC 6 2,4Ghz Assan


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: úte 17.07.2012 16:44 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 9.2.2010
Příspěvky: 6838
Bydliště: Žilina, SK
Obrázky: 15
kope píše:
Já souhlasím, ale zas na druhou stranu-nevíme, co kolegu k zadání téhle podmínky vedlo - třeba má malý byt, malé auto (do kterého se větší model nevejde) a daleko na letiště, popřípadě plánuje vozit model na kole... A třeba je to podmínka, přes kterou "vlak nejede". Takže ano - větší model je lepší ale třeba na tom Dragonovi je vidět, že to lze. Bylo to fakt moje první setkání s RC, zálet mi provedl kolega, ale pak už jsem s tím lítal (a bouchal o zem) sám. A kdybych vlasní blbostí v poměrně silném větru nezalítnul k řadě topolů, kde mi ho semlela turbulence a už ho fakt nemělo smysl spravovat, tak ho mám asi na zdi doteď a učí se na něm moje 8-mi a 10-ti letá dcera :). Jiná věc jsou ty mikromodely, u kterých tahle diskuse začala - tam je jasné, že tudy ne.

Ale no tak! :)
Nežijeme v Japonsku, kde mají byty pokoje 2x3m a všechna bílá i černá elektronika se kupuje v takové speciální nábytkově-přístrojové stěně.
Model přece nemusíš mít doma v smontovaném stavu a rozmontovaný se na nejakou polici vejde, nebo na vrch skříně klidně i 2,5metrový větroň. Zrovna tak ta jízda na kole na letiště. Teď když mám auto, tak na to jen vzpomínám. Ale v dobách studií na Gymnáziu a VŠ jsem běžně vozil 2,5-metrový větroň F3B v takovém ranci na zádech na 12km vzdálené letiště na kole. A ten ranec jsem si ušil ze staré deky (dvojvak na křídla a výškovku molitanová přepážka a užší prostor pro trup. Vysílačku a naviják jsem měl v baťůžku.
Nemám nic proti malým modelům, ale nejsou pro začátečníky!
To platí obecně i když se najde nejaká vyjimka.
Začátečníci trpí buď minimalismem nebo naopak megalomanstvím. Poslední byl i můj případ, ale naštěstí jsem byl včas z té slepé uličky vyveden na správnoiu cestu. Kdyby k tomu nedošlo, tak bych nejspíš propadl deziluzi po první havárii a nikdy se opravdovým modelářem nestal.
Takže nakonec jsem s RC létáním začínal (tobyly ještě jenom jednokanály MARS-II) s větroněm RC-V1 Lion (rozpětí 2m, tedy podle plánku jen 1,8m ale ja ho hned při stavbě zvětšil o pár žeber jak na křídlech tak na výškovce). Lion měl pár havárií, ale vždy jsem ho opravil a nakonec i se soupravou prodal, poněvadž jsem si stavěl proporcionální soupravu a potřeboval hodně peněz na Futaba serva, krystaly a jiné součástky (to byly dost velké položky, když uvážíš, že servo FP-S12 stálo tehdy 500 Kčs a prům. plat byl 3000 Kčs, pár krystalů stál 170Kčs, sada 3 japonských MF transformátorů vyšla na stovku a jeden obvod MH7474, byly ale potřeba 2ks, stál 125 Kčs!). No a pak jsem měl motoráka RC-M1 s rozpětím 1,2 m s pohonem jedenapůlkou MK-17 a pak ještě další dva trochu menší, na jedničku Jena a druhý taky na MK-17. Všechno jednokanálové včetně několika upoutanců i s motory jsem musel prodat kvůli té amatérské 4-kan vysílačce AM27MHz. Mj. mám ji dodnes a funkční, ale už je vhodná jen do muzea :D
Koukni na fotku - všechno je vlastní výroba na koleně včetne křížových ovladačů.
Vysílač:
Příloha:
P4200517.JPG
P4200517.JPG
[ 165.5 KiB | Zobrazeno 2404 krát ]

Příloha:
P4200524.JPG
P4200524.JPG
[ 122.37 KiB | Zobrazeno 2404 krát ]


Príjmač:
Příloha:
P4200528.JPG
P4200528.JPG
[ 158.63 KiB | Zobrazeno 2404 krát ]


:D
Ja si uvědomuji, že to asi do tohoto vlákna vůbec nepatří, jen jsem chtěl ilustrovat v čem je dnes jiná doba. Ale pro začátečníky je mnohem příznivější. Jenže zrovna tak jako kdysi si musí nechat poradit od zkušenějších. Ja jesm taky začal hned stavět dvoumotorovou upoutanou maketu DragonRapide, než mi zkušený modelář řekl, že je to blbost a že si mám nejdříve postavit cvičnou Galaxii, naučit se létat a pak sám pochopím, kdy dorostu do stadia, že budu schopen nejakou tu maketu postavit a nerozflákat ji hned při prvním letu. Anebo pochopím, že makety - to není to pravé ořechové a mnohem víc radosti a za míňn peněz a času si užiju s modely účelovými.
Naštěstí ja jsem stihl z toho dvouplocha Dragon Rapide postavit jen kostru dolního křídla a tu nakoupenou spostu balzy a jiný materiál jsem pak zužitkoval při dalších modelech. Takže ta moje "slepá ulička poznání" mě nestála zas tolik peněz a námahy.

Ale hodnotím kladně to, že ten začátečník Amater2 se na fóru aspoň poradil. A zdá se, že ty rady akceptuje. A taky je fajn, že existuje tohle fórum, kde mu každý rád poradí. To je taky obrovský přínos dnešní doby. Nemluvě o tom, že částky v řádu 3000-5000 Kč, se kterými se dá oprvdu začít modelařit, je pře dnešních platech pakatel v porovnání s tím, co jsme museli vynaložit my pokud jsme chteli létat jenom ten 1-kanál (Souparava Mars vyšla na cca 1100 Kčs, čili 1/3 platu, amatérský proporcionál na 2500 až 3000 Kčs, podle počtu serv, později tolik stály i soupravy Modela-DIGI, a souprava Graupner-Varioprop FM27 propašovaná bez proclení vyšla na 5 a víc tisíc.

Ale jak jsem psal výše. Každý kdo začíná si musí uvedomit, že koupí prvního RC-setu výdaje nekončí ale začínají.


Naposledy upravil VTjr dne úte 17.07.2012 16:59, celkově upraveno 1

Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
PříspěvekNapsal: úte 17.07.2012 16:56 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 3.6.2007
Příspěvky: 3115
Bydliště: Středočesko, ČR
Obrázky: 0
kope píše:
Já souhlasím, ale zas na druhou stranu-nevíme, co kolegu k zadání téhle podmínky vedlo - třeba má malý byt, malé auto (do kterého se větší model nevejde) a daleko na letiště, popřípadě plánuje vozit model na kole... A třeba je to podmínka, přes kterou "vlak nejede". Takže ano - větší model je lepší ale třeba na tom Dragonovi je vidět, že to lze. Bylo to fakt moje první setkání s RC, zálet mi provedl kolega, ale pak už jsem s tím lítal (a bouchal o zem) sám. A kdybych vlasní blbostí v poměrně silném větru nezalítnul k řadě topolů, kde mi ho semlela turbulence a už ho fakt nemělo smysl spravovat, tak ho mám asi na zdi doteď a učí se na něm moje 8-mi a 10-ti letá dcera :). Jiná věc jsou ty mikromodely, u kterých tahle diskuse začala - tam je jasné, že tudy ne.


Žádná z těchto podmínek neplatí! Bydlím v malé garsonce, modely vozím v báglu a nebo na vozejku za kolem. O tom že jediné co mám zdravé je pravá ruka ani nemluvím. Všechno jde když se chce. :D
Dvouplošník 1100mm i větroň 2000mm se vejdou v pohodě do báglu i s rádiem a drobnostma.
Obrázek
Obrázek
Obrázek

největší model co vozím na kole rozpětí 1800mm váha 1700g:
Obrázek
Obrázek

A žádné mikro letadlo nedoporučuju. Buď se zkus spojit s nějakým modelářem poblíž, nebo si kup Betu 1400 RTF.

_________________
Fyziku respektuji, ale nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2018/1139 NE = už nelítám


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
PříspěvekNapsal: úte 17.07.2012 18:20 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 22.11.2010
Příspěvky: 2308
Bydliště: Liberec
Ad kroxigor: mas muj obdiv.
Ad ze Beta lita vysoko, to ne. Lita tam, kam ji posles. Naopak s ni jsem jako s jednim z malo letadel dokazal letet pomalu a velmi nizko - asi tak ze by te trefila cumakem do kulek. Samozrejme zatacky je lepsi nastoupat. Obecne Betu jsem si nejvic uzival ve vyskach 0,5-50m a v radiu do 100m od sebe. Dal a vys to jde, ale neni to ono.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 76 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6  Další

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 19 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz