Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 140 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: úte 07.12.2010 17:40 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 29.9.2010
Příspěvky: 237
Bydliště: Trnava
Obrázky: 2
Howking píše:
[ nechápeš - sedmistovka při nezdařeném letu by tě mohla zabít, nebo někoho jiného

Ono ani tá 450-ka už nie je moc bezpečná hračka. Ja mám zimomriavky už len zo zvuku, nejakých 4000 otáčok a 70 cm nie je sranda. 3D helináry máte môj rešpekt, ale ja budem lietať radšej s "hračkami", nemám na to čas, trpezlivosť, financie a ani odvahu.


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: úte 07.12.2010 17:57 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 29.10.2010
Příspěvky: 5360
Bydliště: Ostrava
Obrázky: 9
Blog: Zobrazit blog (5)
blade120 píše:
Ono ani tá 450-ka už nie je moc bezpečná hračka.
- ta ti jen nadělá modřiny, nebo nehluboké rány - nic co by tě ohrozilo na životě, nebo způsobilo trvalé následky - vyzkoušeno na sobě - nakonec asi každý 3D pilot si tou zkouškou prošel :-) To z pětikoule už mám respekt a kromě přistání se mi za letu nikdy nepřiblížila víc jak 5m - v celku lítám s odstupem cca 15 m - i když už mi někteří vrtulnikáři říkali, že je to daleko - ale co dobře vidím, a nemusím riskovat. Stejně tak mě nikdy žádný neznámý civilista neviděl lítat s menší vzdálenosti než 50m (no jednou či dvakrát ano, ale vyhýbám se tomu)

_________________
Blade400>T-Rex500>T-Rex250>Protos>T-Rex700E>LA700>RaptorE720
youtube.com/heyingosl


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: úte 07.12.2010 18:01 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 28.4.2007
Příspěvky: 722
Bydliště: Chrudim
Howking píše:
blade120 píše:
Ono ani tá 450-ka už nie je moc bezpečná hračka.
- ta ti jen nadělá modřiny, nebo nehluboké rány - nic co by tě ohrozilo na životě, nebo způsobilo trvalé následky - vyzkoušeno na sobě - nakonec asi každý 3D pilot si tou zkouškou prošel :-) To z pětikoule už mám respekt a kromě přistání se mi za letu nikdy nepřiblížila víc jak 5m - v celku lítám s odstupem cca 15 m - i když už mi někteří vrtulnikáři říkali, že je to daleko - ale co dobře vidím, a nemusím riskovat. Stejně tak mě nikdy žádný neznámý civilista neviděl lítat s menší vzdálenosti než 50m (no jednou či dvakrát ano, ale vyhýbám se tomu)


jj to je rozumný, dělám to stejně :D nastartuju 600kilo, pěkně 10 - 15 kroků zpět a pak můžeme teprve startovat :D

_________________
HITEC AURORA - EC-135 T2 Policie ČR TR 500, T-REX 700 3G, T-REX 100


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
PříspěvekNapsal: úte 07.12.2010 19:13 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 2.4.2009
Příspěvky: 291
Bydliště: Praha - Hostivar
rowos píše:
Ahoj lidi,


------
UPDATE: Asi jsem to vložil do špatného fóra, původně jsem chtěl napsat do fóra Začátečník.
------
přečetl jsem tady několik zápisků na téma "Jsem začátečník, jakou heli vybrat?", takže myslím, že v základní otázce mám jasno. Přesto bych měl pár dotazů.

Nejdřív trošku uvedu do mé situace. Za mého mládí už RC modely byly, nicméně jsem jen jako hračky míval nějaká vozítka s ovládáním přes kabel. Nedělal jsem klasické modelářství, ale trošku jsem stavěl papírové modely, myslím, že i jeden ne-RC model letadla jsem postavil. Pak přišly počítače a modely šly do pozadí zájmu.

Občas jsem o RC modelu před manželkou mluvil, ale nikdy to nebylo míněno nějak vážně, ale jednou jsme byli v Tescu a tam měl stánek HeliModel.cz a manželka byla v nějaké dobré náladě, tak mi řekla, ať si nějaký rychle vyberu a koupím, že počká v autě. Protože se mi vždycky líbilo, jak se vrtulník může pohybovat do všech směrů, tak jsem vybral čtyřkanálový Apache tuším za cenu kolem 3000kč.

Samozřejmě se mi nezdálo, že je to dvourotorový, nemá cyklické a kolektivní řízení a nemá zadní vrtulku, ale ty 3000kč byly tehdy limit a navíc tam myslím ani nic lepšího neměli.

Bylo mi jasné, že zázraky čekat nemůžu, ale bohužel mě zklamal víc, než jsem očekával. Na stránkách helimodel.cz píšou, že ten Apache je pro vnitřní i venkovní létání. V bytě jsem létání riskovat nechtěl, po pár pokusech mi bylo jasné, že riziko poničení zařízení je vysoké. Tak jsem s Apachem zkoušel lítat venku. Bohužel chybějící řízení je pro venkovní létání naprosto nezbytné, takže s Apachem se dalo létat jen v bezvětří. I slabý větřík začal Apache odášet (ikdyž částečně to šlo překonávat letem bokem-náklon vpřed a do strany). Bohužel celkově ovládání bylo spíš systém plnej nebo nic - aby se model pohnul bylo nutné zarazit páčku vysílače do maxima a i potom byl tah dost minimální. Navíc i když byla páčka v maximu, po pár sekundách letu zvoleným směrem se nějak model vyrovnal a zastavil. Ovládání teda nic moc. Dále výdrž bateríí byla asi tak 10-20minut, přičemž asi tak 5 minut před totálním vybitím baterií už spodní rotor neměl dostatečné otáčky, takže se vrtulník začal otáčet, což šlo vyrovnávat částečně "zadní vrtulkou" (u Apache to znamená přenesení energie z horního rotoru na spodní rotor, čímž se ale zase ztratil výkon, který šlo trošku zvýšit posuvným ovladačem na RC vysílači). Prakticky ale byla létací doba tak 10-15minut a to mi moc nestačilo. Nevím, jestli to bylo RC ovladačem, modelem, nebo to tak je u všech 35-40MHz ovladačů, ale když jsem anténu namířil proti modelu, tak model ztratil spojení a kromě toho dosah asi také nebyl extra. Venku za bezvětří se s Apachem chvilku popolétávat dalo, ale jinak to nebyl zrovna to, co jsem si představoval.

Model za 10000kč a víc už byl v té době nedostupný, měli jsme nějaké plány a potřebovali jsme peníze. Protože jsem ale o těch "skutečných" modelech občas mluvil a situace se teď změnila, manželka se rozhodla mi "dát" RC model jako vánoční dárek. Takže jsem začal číst, včera jsem četl do 3:00. Hodně jsem pročetl diskuze od začátečníků i tady a z toho jsem si udělal trošku jasno.

Původně jsem přemýšlel o Thunder Tiger Innovator EXP RTF, protože jsem se nechtěl zdržovat skládáním a chtěl jsem rovnou létat. Taky se mi líbí, že Innovator má možnost nastavit pro začátečníka a později přeprogramovat pro akrobacii.

Po přečtení diskuzí jsem ale začal spíš uvažovat o Align T-Rex 450 jako stavebnici. Stavebnici proto, jak někteří píšou, je dobré vědět, jak to funguje (aby si člověk mohl sám něco opravit) a také je dobré umět to seřídit (jak psal někdo, i začátečník to dokáže). A T-Rex proto, že s ním (zdá se) hodně lidí dobrou zkušenost a (říkají) ND jsou levné a dobře k sehnání (ikdyž doufám, že budu ničit co nejmíň).

Finančně by to mělo vyjít asi do 15000kč, ale jsem v cizině, takže možná budu kupovat v cizině, faktický limit je 1000CHF.

Takže teď mám akorát pár dotazů.

Našel jsem několik verzí T-Rex 450, zřejmě i obchodníci různě nazývají. Našel jsem:

* Pro Kit - to je zřejmě jenom jiný název pro "Pro Kit Combo", nebo ne?

* Pro Kit Combo - od "Sport" verze se liší verzí motoru, tady je zřejmě BL430SP, ikdyž na heliservis.eu mají napsáno 450M

* Pro Super Combo - verze "Super" mají navíc oproti verzi "Kit" ještě 3xDS410 servo+DS420 servo+GP750 gyro. V zahraničí jsem pak našel jednu verzi "Super" s gyrem GP780 (je GP780 lepší než GP750 nebo to nepoznám?)

* Sport Kit - opět jenom kratší název pro "Sport Kit Combo"?

* Sport Kit Combo - motor BL450M

* Sport Super Combo - verze "Kit" a k tomu 3xDS410 servo+DS420 servo+GP750 gyro. V nabídce mají i verzi s GP780 gyrem.

* Sport ARF - předběžně smontovaný

* Sport RTF - kompletní k letu, 3xservo RX3117, FS 61 BB

* SE GF Kit Combo - motor 430X 3550KV

* SE V2 Kit Combo/Black - motor 430X 3700KV


*** Otázka (A): Jakou z těchto verzí koupit?

Trošku jsem lítal s tím Apachem, ale s něčím stabilnějším a realističtějším bych chtěl létat víc. Ale zřejmě žádný RC klub, alespoň v začátku ne. Původně jsem si myslel, že aspoň let na zádech se naučím, ale jak jsem tak četl, zatím budu provozovat spíš jenom "vyhlídkové" lety:-) a létání s kamerou je taky nádherný, tak možná časem. Simulátor jsem nezkoušel žádný, trošku jsem experimentoval ve FlightGear, ale to je spíš hra než simulátor, takže ovládání přes myš a klávesnici nebylo to pravé. Přesto se mi zdálo, že simulace fyziky je tam celkem reálná - po přidání plynu a zvednutí kolektivu se začala helina stáčet do všech různých směrů, takže jsem musel hned začít vyrovnávat zadní vrtulkou a kloněním/klopením. Chtěl bych zkusit heli-x, ale k tomu zřejmě budu potřebovat normální RC ovladač (má DX6i možnost připojení PC nebo musím kupovat speciální ovladač pro simulátor?)

Přestože bych hned nedělal akrobacii, byl bych rád, aby helina zvládla rychlejší pohyb (např. pokud by šla k zemi a já bych jí chtěl radši vyhodit rychle zpět nahoru, tak aby při tomhle prudkém manévru hned něco neodešlo). Čili rád bych kvalitní díly, ale nemusí to být super kousky pro ty nejnáročnější. Četl jsem tady i nějaké názory, že je lepší koupit T-Rex bez některých dílů a ty pak koupit nějaké lepší.

*** Otázka (B): Znamená to koupit právě některou z těch "Kit" verzí a pak dokoupit jiná serva a gyro? Nebo ještě vyměnit i motor?

*** Otázka (C): K tomu se váže přenos síly z motoru na rotor. Musí se kupovat řemen zvlášť nebo je součástí balení. Jedno téma ve fóru "Vrtulníky" je dotaz ohledně vhodnosti/kvality řemenu nebo kardanu. Píše se, že kardan se zničí při nárazu, pro řemen je ale potřeba vyšší výkon motoru. Mně bude stačit ale zřejmě ten řemen, že jo?:-) BTW, co je to ten kardan?



Myslím si, že jsem zručný, dřív jsem dělal ty papírové modely, hrabu se v počítačích, složil jsem stojan na TV a repro/DVD domácího kina. Zřejmě bych zvládnul (jakž takž) slepit i nějaký klasický model, ale na to bych neměl dost času.

*** Otázka (D): Jaká je složitost sestavení T-Rexe? Musí se lepit nějaký titerný díly, nebo se pár dílů sešroubuje, natáhnou lanka a je to hotovo? Jak časově náročný (hodiny, dny, týdny, měsíce)? Nemám dílnu, zvládnu to sestavit doma na podlaze nebo na psacím stole?

*** Otázka (E): Také se obávám nastavení. Sice tu v diskuzích někdo psal, že to zvládne i začátečník, ale přesto mám obavy. Jak moc je to náročné? V nejhorším případě si to někam zajdu nechat seštelovat, ale radši bych sám.

*** Otázka (F): Četl jsem tady v jedné diskuzi ostřejší výmenu názorů mezi (tuším) zdzd a někým, kde zdzd tvrdil, že Spektrum vysílače mají nějaký problém, že nenaskočí po výpadku. Zdá se mi ale, že DX6i jsou hodně používané. Jaký byste tedy doporučili vysílač (a k tomu i přijímač)? Na heliservis.eu jsem našel např. "DX6i DSM2 Spektrum Air - Heli AR6200 Mode 2" a "DX6i DSM2 Spektrum Air - Heli AR6100 4-DSP75 Mode 2". Vyplatí se mi přidat 700kč nebo je to prakticky stejné a já ten rozdíl ani nepoznám?



Nemám celkem jasno, co všechno obsahuje balení a co je nutné dokoupit. Něco málo jsem snad pochytil, na zbytek se musím zeptat, abych měl přehled, jaká bude celková cena. Osobně doufám, že další náklady budou minimální, ale četl jsem všechny ty komentáře, že kupní cena je jen prvotní investice a musí se počítat s dalšími náklady.


*** Otázka (G): Co všechno musím koupit k T-Rexovi, abych měl funkční model? Doporučte verzi (Sport, Pro nebo SE a variantu Kit nebo Super) a k tomu pak další díly. Uvedu příklad:

++ T-Rex 450 Pro Kit

++ Vysílač a přijímač: Spektrum DX6i+AR6200, mod2, 2.4GHz (výstup pro USB do simulátoru heli-x)

++ 3 x server pro hlavní rotor (nemám tušení, co je kvalitní) - pokud je kvalitní i ten z Rexu Super, tak by mi zřejmě stačila verze "Super"

++ 1 x gyro (opět nemám tušení o kvalitě značek)

++ 1 x ocasní servo

++ baterie a dobíječka. rád bych, když už půjdu lítat, abych mohl tak 30-60 minut lítat (tady to bude asi otázka financí). Nechtěl bych, jako v případě Apache, se prvních 10 minut rozehřívat, pak 5 minut stabilnějc lítat a pak začít padat pro nedostatek elektriky. Nabíjet se to může klidně i delší dobu, když už přijdu, tak je mi jedno, jak se to bude nabíjet dlouho, ale důležité je, když už se dostanu někam mimo lidi, kde se dá lítat, aby se dalo lítat dýl. Zvlášť na začátku budu chtít trénovat dlouho.

++ budu potřebovat governor nebo ten je už v motoru nebo někde jinde? (pochopil jsem, že se stará o konstantní otáčky rotoru, ale nepochopil jsem, kde je přesně umístěný).

++ Něco dalšího, co jsem zapomněl?



*** Otázka (H): Když budu mít problém, najde se tady pomoc?;-) Bude to spíš jenom offline pomoc přes diskuze (možná s fotkama i videem), protože nejsem v ČR. Tohle je možná nejdůležitější otázka:-)


*** Otázka (I): Pokud by cenově (to by snad mělo být OK) nebo rozměrově (uvidíme, zkusím přitlačit) T-Rex 450 neprošel, Thunder Tiger Innovator EXP RTF by měl být cenově OK, akorát se mi zdá, že rozměrově je na tom prakticky stejně jako T-Rex, rozpětí je také kolem 70cm, souhlasí? Ale kdyby T-Rex nebyl možný, co myslíte o Innovatoru?

http://www.model-rc.cz/rc-vrtulniky-ele ... r-exp-rtf/


*** Otázka (J): Jak by to bylo s výměnou dílů, pokud bych třeba čistě NÁHODOU dokázal nějaké ty akrobatické prvky a současné díly by byly nedostačující, je možné je vyměnit, že? Např. montor, gyro, serva. Aspoň jsem to z diskuzí tak pochopil. U Innovatoru jsem četl, že tam jsou díly se speciálními rozměry, takže i oprava se musí dělat s originálními díly.


Snad jsou to všechny dotazy, pokud mne ještě něco napadne, tak ještě napíšu.


Předem vám děkuju za odpovědi a další rady.

A: SuperPro Combo
B: Kydz koupis A: potrebujes jen baterky a prijimac, nic nemen je to ok primo v setu
C: kardan je kardam, nevidel jsi nikdy nakladak ? proste ocasni trubkou misto reminku vede "kardan" ma to vsemes vyhody. Nevyhodou pro zacatecnika je ze pokud skrtnes vrtulkou o zem menis prevody ( predni ).
D:Pokud vlasnes anglictinou tak to podle toho "build manualu" postavi i opice, se zaletem je to horsi.. ( lepsi je nekdo se zkusenostma )
E: Spis jde o pochopeni souvislosti, gyro k cemu to je, citlivost apod. Swashmix, a dalsi a dalsi ..
F: K tomu se nemuzu vyjadrit pouzivam spektrum a nemam problem. Jenom kdyz ses zminil o MODE2 mas jasno jakej mod chces litat ?
G: viz B: pokud koupis 450 pro super combo, potrebujes pouze prijimac,baterku, nabijecku, vysilacku a muzes litat :-) ( a teda jeste skill )
H: doporucuji si najit nekoho lokalne v zemi v ktere jsi. Nevim kde jsi ( SUI ) ale vsude jsou vrtulnikari ..
I: Nezman Thunder Tiger ( resp. nemam osobni zkusenost ) doporucuji zustat u trex 450 pro :-)
J: Ver mi neni potreba cokoliv menit z setoveho vybaveni bude ti to stacit hoodne dlouho ..
K: !!!! Nezkousej to roztocit bez predchoziho treningu v simulatoru, pokud uz se to rozhodnes roztocit pouzij treningovy kriz !!!!
L: Sam jsem zacal litat jednorotory pred cca rokem a neco a ver mi dodnes si pamatuji na poceni, buseni srdce, nervy a prvni rany ... :-)

Ufff

_________________
<b>TORO 900, Blade 400 3D,Blade mSR, TREX 450 Pro,HK500GT - slepa cesta, TREX500 ESP, TREX 600 ESP,TREX 600 NSP</b>


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: úte 07.12.2010 19:17 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 2.4.2009
Příspěvky: 291
Bydliště: Praha - Hostivar
smazat nemuzu, zmensit jo :-)

_________________
<b>TORO 900, Blade 400 3D,Blade mSR, TREX 450 Pro,HK500GT - slepa cesta, TREX500 ESP, TREX 600 ESP,TREX 600 NSP</b>


Naposledy upravil bigsam72 dne úte 07.12.2010 22:12, celkově upraveno 1

Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: úte 07.12.2010 19:18 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 2.4.2009
Příspěvky: 291
Bydliště: Praha - Hostivar
Smazat nemuzu, zmensit jo :-)

_________________
<b>TORO 900, Blade 400 3D,Blade mSR, TREX 450 Pro,HK500GT - slepa cesta, TREX500 ESP, TREX 600 ESP,TREX 600 NSP</b>


Naposledy upravil bigsam72 dne úte 07.12.2010 22:11, celkově upraveno 1

Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: úte 07.12.2010 19:21 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 29.10.2010
Příspěvky: 5360
Bydliště: Ostrava
Obrázky: 9
Blog: Zobrazit blog (5)
Tak. teď jsem všechny ty čtyři kraťoulinké příspěvečky i s citacemi přečetl a jdu se zastřelit.... (možná, kdybych při tom nedýchal, tak se nemusím střílet :-D)

_________________
Blade400>T-Rex500>T-Rex250>Protos>T-Rex700E>LA700>RaptorE720
youtube.com/heyingosl


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: úte 07.12.2010 19:34 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 28.4.2007
Příspěvky: 722
Bydliště: Chrudim
Howking píše:
Tak. teď jsem všechny ty čtyři kraťoulinké příspěvečky i s citacemi přečetl a jdu se zastřelit.... (možná, kdybych při tom nedýchal, tak se nemusím střílet :-D)

a přitom by stačilo tam vložit jen .............. a část textu aby bylo zřejmé na co reagují :D

_________________
HITEC AURORA - EC-135 T2 Policie ČR TR 500, T-REX 700 3G, T-REX 100


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: úte 07.12.2010 19:54 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 19.6.2010
Příspěvky: 2313
Hlavně by stačilo to poslat jen jednou... :evil:


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: úte 07.12.2010 20:00 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 13.11.2008
Příspěvky: 16558
Myslím, že bigsam72 u toho dostal infarkt, nebo nějakou jinou příhodu. Odeslalo se to několikrát jak upadl na klávesnici, protože se od času 19:18 už neozval.
Myslím, že je po něm :cry:


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: úte 07.12.2010 20:01 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 28.4.2007
Příspěvky: 722
Bydliště: Chrudim
FlyBear píše:
Hlavně by stačilo to poslat jen jednou... :evil:


teď jsem si tohl všiml že to je vícekrát,

prosím moderátory aby to promazali - nebo autora, ať to neplácá místo na fóru - zbytečně :lol:

_________________
HITEC AURORA - EC-135 T2 Policie ČR TR 500, T-REX 700 3G, T-REX 100


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: úte 07.12.2010 20:06 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 19.6.2010
Příspěvky: 2313
Byl tu dotaz na "kardan".

Je to zjednodušené slovo, které označuje kardanův závěs, kardanův kloub nebo třeba kardanovu hřídel.

Stručně a laicky se jedná o věcičku, která umožňuje volný pohyb ve více osách a například u kardanova kloubu tak přenáší kroutící moment tak trochu za roh...

Ani jedno z toho se na modelu vrtulníku nevyskytuje :!:

Lépe a názorněji je to vysvětleno zde (pochopitelné snad i pro laika, jsou tam obrázky):
http://cs.wikipedia.org/wiki/Kardan%C5% ... A1v%C4%9Bs

Náhon zadní vrtulky je u modelů vrtulníků řešen zpravidla jedním ze dvou způsobů (hračky se separátním motorkem tímto opomíjím):

1) Náhon řemenem
2) Náhon torzní tyčí (v anglickém názvosloví torque rod)

Z nějakého nepochopitelného důvodu témeř všichni v ČR tomu říkají "kardan". Správně je to ale "torzní tyč". Kardan je ve skutečnosti zkrátka něco jiného.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: úte 07.12.2010 20:13 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 13.11.2008
Příspěvky: 16558
FlyBear píše:
1) Náhon řemenem
2) Náhon torzní tyčí (v anglickém názvosloví torque rod)


Ono když už to bereš do důsledků, tak je špatně i ta torzní tyč. Ta má umožňovat právě tu torzi - měkkost, pružnost, přetočení......, podle toho v jaké je to aplikaci. Tady to má být naopak tuhý náhon s minimální torzí.
Takže snad 1) ten řemen
2) náhon hřídelí.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: úte 07.12.2010 20:22 
Helimaniacs Brno
Helimaniacs Brno
Uživatelský avatar

Registrován: 9.12.2009
Příspěvky: 4179
Bydliště: Brno
Kardan je zaprve kratsi nazvoslovi nez torzni tyc a zadruhe i kdyz to neni spravny nazev , tak tomu 99% modelaru rozumi. Tim padem spravne je kardan :lol:


Naposledy upravil psena dne úte 07.12.2010 21:01, celkově upraveno 1

Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: úte 07.12.2010 20:33 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 19.6.2010
Příspěvky: 2313
Tak o tom žádná :D

Když přišlo z venku "torque rod" tak jednou to holt někdo neznalý "přeložil" jako kardan a bylo to :D
Stokrát opakovaná lež se stala pravdou...

Tak už to holt chodí, a nic s tím nenaděláme. V daném případě snad ani naštěstí není proč :wink:

Akorát jsem se už setkal s případem, kdy modelář z jiného oboru (autíčkář), který ví co je to kardan, to marně hledal na modelu vrtulníku a divil se, k čemu by to tam vůbec bylo...


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 140 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10  Další

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 11 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz