Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 140 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4, 5 ... 10  Další
Autor Zpráva
PříspěvekNapsal: ned 05.12.2010 16:56 
Nováček serveru
Nováček serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 5.12.2010
Příspěvky: 34
Ahoj lidi,


------
UPDATE: Asi jsem to vložil do špatného fóra, původně jsem chtěl napsat do fóra Začátečník.
------
přečetl jsem tady několik zápisků na téma "Jsem začátečník, jakou heli vybrat?", takže myslím, že v základní otázce mám jasno. Přesto bych měl pár dotazů.

Nejdřív trošku uvedu do mé situace. Za mého mládí už RC modely byly, nicméně jsem jen jako hračky míval nějaká vozítka s ovládáním přes kabel. Nedělal jsem klasické modelářství, ale trošku jsem stavěl papírové modely, myslím, že i jeden ne-RC model letadla jsem postavil. Pak přišly počítače a modely šly do pozadí zájmu.

Občas jsem o RC modelu před manželkou mluvil, ale nikdy to nebylo míněno nějak vážně, ale jednou jsme byli v Tescu a tam měl stánek HeliModel.cz a manželka byla v nějaké dobré náladě, tak mi řekla, ať si nějaký rychle vyberu a koupím, že počká v autě. Protože se mi vždycky líbilo, jak se vrtulník může pohybovat do všech směrů, tak jsem vybral čtyřkanálový Apache tuším za cenu kolem 3000kč.

Samozřejmě se mi nezdálo, že je to dvourotorový, nemá cyklické a kolektivní řízení a nemá zadní vrtulku, ale ty 3000kč byly tehdy limit a navíc tam myslím ani nic lepšího neměli.

Bylo mi jasné, že zázraky čekat nemůžu, ale bohužel mě zklamal víc, než jsem očekával. Na stránkách helimodel.cz píšou, že ten Apache je pro vnitřní i venkovní létání. V bytě jsem létání riskovat nechtěl, po pár pokusech mi bylo jasné, že riziko poničení zařízení je vysoké. Tak jsem s Apachem zkoušel lítat venku. Bohužel chybějící řízení je pro venkovní létání naprosto nezbytné, takže s Apachem se dalo létat jen v bezvětří. I slabý větřík začal Apache odášet (ikdyž částečně to šlo překonávat letem bokem-náklon vpřed a do strany). Bohužel celkově ovládání bylo spíš systém plnej nebo nic - aby se model pohnul bylo nutné zarazit páčku vysílače do maxima a i potom byl tah dost minimální. Navíc i když byla páčka v maximu, po pár sekundách letu zvoleným směrem se nějak model vyrovnal a zastavil. Ovládání teda nic moc. Dále výdrž bateríí byla asi tak 10-20minut, přičemž asi tak 5 minut před totálním vybitím baterií už spodní rotor neměl dostatečné otáčky, takže se vrtulník začal otáčet, což šlo vyrovnávat částečně "zadní vrtulkou" (u Apache to znamená přenesení energie z horního rotoru na spodní rotor, čímž se ale zase ztratil výkon, který šlo trošku zvýšit posuvným ovladačem na RC vysílači). Prakticky ale byla létací doba tak 10-15minut a to mi moc nestačilo. Nevím, jestli to bylo RC ovladačem, modelem, nebo to tak je u všech 35-40MHz ovladačů, ale když jsem anténu namířil proti modelu, tak model ztratil spojení a kromě toho dosah asi také nebyl extra. Venku za bezvětří se s Apachem chvilku popolétávat dalo, ale jinak to nebyl zrovna to, co jsem si představoval.

Model za 10000kč a víc už byl v té době nedostupný, měli jsme nějaké plány a potřebovali jsme peníze. Protože jsem ale o těch "skutečných" modelech občas mluvil a situace se teď změnila, manželka se rozhodla mi "dát" RC model jako vánoční dárek. Takže jsem začal číst, včera jsem četl do 3:00. Hodně jsem pročetl diskuze od začátečníků i tady a z toho jsem si udělal trošku jasno.

Původně jsem přemýšlel o Thunder Tiger Innovator EXP RTF, protože jsem se nechtěl zdržovat skládáním a chtěl jsem rovnou létat. Taky se mi líbí, že Innovator má možnost nastavit pro začátečníka a později přeprogramovat pro akrobacii.

Po přečtení diskuzí jsem ale začal spíš uvažovat o Align T-Rex 450 jako stavebnici. Stavebnici proto, jak někteří píšou, je dobré vědět, jak to funguje (aby si člověk mohl sám něco opravit) a také je dobré umět to seřídit (jak psal někdo, i začátečník to dokáže). A T-Rex proto, že s ním (zdá se) hodně lidí dobrou zkušenost a (říkají) ND jsou levné a dobře k sehnání (ikdyž doufám, že budu ničit co nejmíň).

Finančně by to mělo vyjít asi do 15000kč, ale jsem v cizině, takže možná budu kupovat v cizině, faktický limit je 1000CHF.

Takže teď mám akorát pár dotazů.

Našel jsem několik verzí T-Rex 450, zřejmě i obchodníci různě nazývají. Našel jsem:

* Pro Kit - to je zřejmě jenom jiný název pro "Pro Kit Combo", nebo ne?

* Pro Kit Combo - od "Sport" verze se liší verzí motoru, tady je zřejmě BL430SP, ikdyž na heliservis.eu mají napsáno 450M

* Pro Super Combo - verze "Super" mají navíc oproti verzi "Kit" ještě 3xDS410 servo+DS420 servo+GP750 gyro. V zahraničí jsem pak našel jednu verzi "Super" s gyrem GP780 (je GP780 lepší než GP750 nebo to nepoznám?)

* Sport Kit - opět jenom kratší název pro "Sport Kit Combo"?

* Sport Kit Combo - motor BL450M

* Sport Super Combo - verze "Kit" a k tomu 3xDS410 servo+DS420 servo+GP750 gyro. V nabídce mají i verzi s GP780 gyrem.

* Sport ARF - předběžně smontovaný

* Sport RTF - kompletní k letu, 3xservo RX3117, FS 61 BB

* SE GF Kit Combo - motor 430X 3550KV

* SE V2 Kit Combo/Black - motor 430X 3700KV


*** Otázka (A): Jakou z těchto verzí koupit?

Trošku jsem lítal s tím Apachem, ale s něčím stabilnějším a realističtějším bych chtěl létat víc. Ale zřejmě žádný RC klub, alespoň v začátku ne. Původně jsem si myslel, že aspoň let na zádech se naučím, ale jak jsem tak četl, zatím budu provozovat spíš jenom "vyhlídkové" lety:-) a létání s kamerou je taky nádherný, tak možná časem. Simulátor jsem nezkoušel žádný, trošku jsem experimentoval ve FlightGear, ale to je spíš hra než simulátor, takže ovládání přes myš a klávesnici nebylo to pravé. Přesto se mi zdálo, že simulace fyziky je tam celkem reálná - po přidání plynu a zvednutí kolektivu se začala helina stáčet do všech různých směrů, takže jsem musel hned začít vyrovnávat zadní vrtulkou a kloněním/klopením. Chtěl bych zkusit heli-x, ale k tomu zřejmě budu potřebovat normální RC ovladač (má DX6i možnost připojení PC nebo musím kupovat speciální ovladač pro simulátor?)

Přestože bych hned nedělal akrobacii, byl bych rád, aby helina zvládla rychlejší pohyb (např. pokud by šla k zemi a já bych jí chtěl radši vyhodit rychle zpět nahoru, tak aby při tomhle prudkém manévru hned něco neodešlo). Čili rád bych kvalitní díly, ale nemusí to být super kousky pro ty nejnáročnější. Četl jsem tady i nějaké názory, že je lepší koupit T-Rex bez některých dílů a ty pak koupit nějaké lepší.

*** Otázka (B): Znamená to koupit právě některou z těch "Kit" verzí a pak dokoupit jiná serva a gyro? Nebo ještě vyměnit i motor?

*** Otázka (C): K tomu se váže přenos síly z motoru na rotor. Musí se kupovat řemen zvlášť nebo je součástí balení. Jedno téma ve fóru "Vrtulníky" je dotaz ohledně vhodnosti/kvality řemenu nebo kardanu. Píše se, že kardan se zničí při nárazu, pro řemen je ale potřeba vyšší výkon motoru. Mně bude stačit ale zřejmě ten řemen, že jo?:-) BTW, co je to ten kardan?



Myslím si, že jsem zručný, dřív jsem dělal ty papírové modely, hrabu se v počítačích, složil jsem stojan na TV a repro/DVD domácího kina. Zřejmě bych zvládnul (jakž takž) slepit i nějaký klasický model, ale na to bych neměl dost času.

*** Otázka (D): Jaká je složitost sestavení T-Rexe? Musí se lepit nějaký titerný díly, nebo se pár dílů sešroubuje, natáhnou lanka a je to hotovo? Jak časově náročný (hodiny, dny, týdny, měsíce)? Nemám dílnu, zvládnu to sestavit doma na podlaze nebo na psacím stole?

*** Otázka (E): Také se obávám nastavení. Sice tu v diskuzích někdo psal, že to zvládne i začátečník, ale přesto mám obavy. Jak moc je to náročné? V nejhorším případě si to někam zajdu nechat seštelovat, ale radši bych sám.

*** Otázka (F): Četl jsem tady v jedné diskuzi ostřejší výmenu názorů mezi (tuším) zdzd a někým, kde zdzd tvrdil, že Spektrum vysílače mají nějaký problém, že nenaskočí po výpadku. Zdá se mi ale, že DX6i jsou hodně používané. Jaký byste tedy doporučili vysílač (a k tomu i přijímač)? Na heliservis.eu jsem našel např. "DX6i DSM2 Spektrum Air - Heli AR6200 Mode 2" a "DX6i DSM2 Spektrum Air - Heli AR6100 4-DSP75 Mode 2". Vyplatí se mi přidat 700kč nebo je to prakticky stejné a já ten rozdíl ani nepoznám?



Nemám celkem jasno, co všechno obsahuje balení a co je nutné dokoupit. Něco málo jsem snad pochytil, na zbytek se musím zeptat, abych měl přehled, jaká bude celková cena. Osobně doufám, že další náklady budou minimální, ale četl jsem všechny ty komentáře, že kupní cena je jen prvotní investice a musí se počítat s dalšími náklady.


*** Otázka (G): Co všechno musím koupit k T-Rexovi, abych měl funkční model? Doporučte verzi (Sport, Pro nebo SE a variantu Kit nebo Super) a k tomu pak další díly. Uvedu příklad:

++ T-Rex 450 Pro Kit

++ Vysílač a přijímač: Spektrum DX6i+AR6200, mod2, 2.4GHz (výstup pro USB do simulátoru heli-x)

++ 3 x server pro hlavní rotor (nemám tušení, co je kvalitní) - pokud je kvalitní i ten z Rexu Super, tak by mi zřejmě stačila verze "Super"

++ 1 x gyro (opět nemám tušení o kvalitě značek)

++ 1 x ocasní servo

++ baterie a dobíječka. rád bych, když už půjdu lítat, abych mohl tak 30-60 minut lítat (tady to bude asi otázka financí). Nechtěl bych, jako v případě Apache, se prvních 10 minut rozehřívat, pak 5 minut stabilnějc lítat a pak začít padat pro nedostatek elektriky. Nabíjet se to může klidně i delší dobu, když už přijdu, tak je mi jedno, jak se to bude nabíjet dlouho, ale důležité je, když už se dostanu někam mimo lidi, kde se dá lítat, aby se dalo lítat dýl. Zvlášť na začátku budu chtít trénovat dlouho.

++ budu potřebovat governor nebo ten je už v motoru nebo někde jinde? (pochopil jsem, že se stará o konstantní otáčky rotoru, ale nepochopil jsem, kde je přesně umístěný).

++ Něco dalšího, co jsem zapomněl?



*** Otázka (H): Když budu mít problém, najde se tady pomoc?;-) Bude to spíš jenom offline pomoc přes diskuze (možná s fotkama i videem), protože nejsem v ČR. Tohle je možná nejdůležitější otázka:-)


*** Otázka (I): Pokud by cenově (to by snad mělo být OK) nebo rozměrově (uvidíme, zkusím přitlačit) T-Rex 450 neprošel, Thunder Tiger Innovator EXP RTF by měl být cenově OK, akorát se mi zdá, že rozměrově je na tom prakticky stejně jako T-Rex, rozpětí je také kolem 70cm, souhlasí? Ale kdyby T-Rex nebyl možný, co myslíte o Innovatoru?

http://www.model-rc.cz/rc-vrtulniky-ele ... r-exp-rtf/


*** Otázka (J): Jak by to bylo s výměnou dílů, pokud bych třeba čistě NÁHODOU dokázal nějaké ty akrobatické prvky a současné díly by byly nedostačující, je možné je vyměnit, že? Např. montor, gyro, serva. Aspoň jsem to z diskuzí tak pochopil. U Innovatoru jsem četl, že tam jsou díly se speciálními rozměry, takže i oprava se musí dělat s originálními díly.


Snad jsou to všechny dotazy, pokud mne ještě něco napadne, tak ještě napíšu.


Předem vám děkuju za odpovědi a další rady.


Naposledy upravil rowos dne ned 05.12.2010 21:28, celkově upraveno 1

Nahoru
 Profil  
 
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: ned 05.12.2010 17:03 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 10.9.2008
Příspěvky: 1007
Bydliště: Brno
To jsem zvědavý, kolik nadšenců to dočtě až do konce :lol:

_________________
Velox Revolution II ZDZ 50NG
EasyStar II
LOOP VA


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: ned 05.12.2010 17:23 
Helimaniacs Brno
Helimaniacs Brno
Uživatelský avatar

Registrován: 31.3.2010
Příspěvky: 2524
Bydliště: Brno
Obrázky: 0
mikvalik píše:
To jsem zvědavý, kolik nadšenců to dočtě až do konce :lol:


ja to docetl :D

_________________
Logo 600 + spirit


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: ned 05.12.2010 17:27 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 13.11.2008
Příspěvky: 16558
No, dočetl jsem to do konce, něco radši dvakrát a jediné co Ti mohu zatím doporučit: zastav tu akci.
Za tohoto stavu je absolutně nezbytné vyhledat někoho ve svém okolí kdo létá ty mixery, pomůže Ti to smontovat, nastavit, seřídit a zalétá to. Další věc je, že budeš muset nastudovat nějakou metodiku toho výcviku létání a absolvovat začátky visení pod dohledem, jinak Ti to poleze dost do peněz.
Simulátor je velmi dobrý, málokdo dnes začne s jednorotorem rovnou v reálu, simulátor je dobrý i později, můžeš si tam vyzkoušet minimálně jak páčkovat jednotlivé prvky.
Ještě chvíli bych kolem toho zatím jenom chodil a nabíral nějaké chytrosti, protože je to celkově dost peněz.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: ned 05.12.2010 18:20 
Nováček serveru
Nováček serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 5.12.2010
Příspěvky: 34
JMalik píše:
No, dočetl jsem to do konce, něco radši dvakrát a jediné co Ti mohu zatím doporučit: zastav tu akci.


Zastavovat radši nebudu, nebo už to pak zase nerozjedu:-) Chystáme se rošířit počet členů domácnosti;-), takže pak už bude hrozit zablokování.

JMalik píše:
Za tohoto stavu je absolutně nezbytné vyhledat někoho ve svém okolí kdo létá ty mixery, pomůže Ti to smontovat, nastavit, seřídit a zalétá to. Další věc je, že budeš muset nastudovat nějakou metodiku toho výcviku létání a absolvovat začátky visení pod dohledem, jinak Ti to poleze dost do peněz.
Simulátor je velmi dobrý, málokdo dnes začne s jednorotorem rovnou v reálu, simulátor je dobrý i později, můžeš si tam vyzkoušet minimálně jak páčkovat jednotlivé prvky.
Citace:

Tak to tak vidim leda na to, že se domluvim v té jedné prodejně. Mají tam i RC Heliškolu i Servis, kde montujou i nastavujou, v tej škole mají různý kurzy pro výuku létání, od začátků, přes zatáčky až do 3D a nočních letů, maji tam i kurs programování heli. Takže OK, jedem dál. BTW, teď jsem tam zahlídnul kameru Mini DV D00SV za 69CHF. Mají tam i ten simulátor Phoenix za 169CHF. OTÁZKA: Jde připojit ovladač DX6i na PC do simulátoru?

Možná zkusim vždycky nejakou věc sám, poradim se tady a když to nepůjde, tak zajdu do toho modelářství.

JMalik píše:
Ještě chvíli bych kolem toho zatím jenom chodil a nabíral nějaké chytrosti, protože je to celkově dost peněz.


Chodit okolo toho, až to budu mít doma:-) Teď rychle vybrat to nejvhodnější a koupit, než příležitost zdrhne:-)

Zkus si představit, že bys mi měl ale poradit, co vybrat a napiš mi to. Že budu potřebovat pomoc s poskládáním a tréninkem, to nech teď stranou.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: ned 05.12.2010 18:41 
Helimaniacs Brno
Helimaniacs Brno
Uživatelský avatar

Registrován: 31.3.2010
Příspěvky: 2524
Bydliště: Brno
Obrázky: 0
rowos píše:
JMalik píše:
No, dočetl jsem to do konce, něco radši dvakrát a jediné co Ti mohu zatím doporučit: zastav tu akci.


Zastavovat radši nebudu, nebo už to pak zase nerozjedu:-) Chystáme se rošířit počet členů domácnosti;-), takže pak už bude hrozit zablokování.

JMalik píše:
Za tohoto stavu je absolutně nezbytné vyhledat někoho ve svém okolí kdo létá ty mixery, pomůže Ti to smontovat, nastavit, seřídit a zalétá to. Další věc je, že budeš muset nastudovat nějakou metodiku toho výcviku létání a absolvovat začátky visení pod dohledem, jinak Ti to poleze dost do peněz.
Simulátor je velmi dobrý, málokdo dnes začne s jednorotorem rovnou v reálu, simulátor je dobrý i později, můžeš si tam vyzkoušet minimálně jak páčkovat jednotlivé prvky.
Citace:

Tak to tak vidim leda na to, že se domluvim v té jedné prodejně. Mají tam i RC Heliškolu i Servis, kde montujou i nastavujou, v tej škole mají různý kurzy pro výuku létání, od začátků, přes zatáčky až do 3D a nočních letů, maji tam i kurs programování heli. Takže OK, jedem dál. BTW, teď jsem tam zahlídnul kameru Mini DV D00SV za 69CHF. Mají tam i ten simulátor Phoenix za 169CHF. OTÁZKA: Jde připojit ovladač DX6i na PC do simulátoru?

Možná zkusim vždycky nejakou věc sám, poradim se tady a když to nepůjde, tak zajdu do toho modelářství.

JMalik píše:
Ještě chvíli bych kolem toho zatím jenom chodil a nabíral nějaké chytrosti, protože je to celkově dost peněz.


Chodit okolo toho, až to budu mít doma:-) Teď rychle vybrat to nejvhodnější a koupit, než příležitost zdrhne:-)

Zkus si představit, že bys mi měl ale poradit, co vybrat a napiš mi to. Že budu potřebovat pomoc s poskládáním a tréninkem, to nech teď stranou.


vrtulnik : trex pro super combo http://www.telink.eu/cz-detail-100604-k ... combo.html

sestaveni je jen sroubkovani, lepi se jen sroubky zajistovacim lepidlem.

vysilac prijmac: tady je to tezke ale jak uz si mluvil o dx6i tak treba tu.

baterky: http://www.hobbycity.com/hobbyking/stor ... oduct=7636 vydrzi tak na 5 min letu

nabijec: http://www.hobbycity.com/hobbyking/stor ... oduct=5548

zdroj: nejaky zdroj 12V minimalne 6A

_________________
Logo 600 + spirit


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: ned 05.12.2010 18:41 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 13.11.2008
Příspěvky: 16558
rowos píše:

....................Chodit okolo toho, až to budu mít doma:-) Teď rychle vybrat to nejvhodnější a koupit, než příležitost zdrhne:-)

Zkus si představit, že bys mi měl ale poradit, co vybrat a napiš mi to. Že budu potřebovat pomoc s poskládáním a tréninkem, to nech teď stranou...........


Až to budeš mít doma, tak kolem toho můžeš chodit a vymýšlet, ale většínou už jenom dost smutně.
Když to vezmeš reálně, tak začínáš z nuly, prakticky nic o tom nevíš a nenaučíš se to rozhodně řídit za 14 dnů.
Potřebuješ na začátek minimálně stejnou částku co bude stát ten vrtulník na náhradní díly, aby jsi mohl vyměnit co zdevastuješ a pokračovat. Ta uvedená částka je naprosté minimum, když budeš šikovný a nebudeš absolvovat žádné velké havárie.
Buď si můžeš vybrat hračku jako je např. Nine Eagles SOLO PRO a zkusit si to vyloženě levně (tohle létá dost slušně v tělocvičně i doma), nebo uvažuješ vážně o plnokrevném jednorotoru a pak to chce u toho víc přemýšlet.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: ned 05.12.2010 18:56 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 13.1.2007
Příspěvky: 6689
Bydliště: Berounsko
Kup si Trexe Pro Super Combo a DX6i a sim Phoenix. To radio připojíš normálně. Nainstaluj si to do NB a zajdi si do obchodu ať ti vysvětlí a nastaví co je třeba. Trexe nech zatím v krabici. Na to čas teprve přijde. Zatím trénuj na simu. K Trexovi budeš potřebovat ještě baterky, nabíječ a případně zdroj z 220V aby jsi mohl nabíjet doma. Nech si poradit v tom obchodě. V CH to nebudou zase takový zlatokopové a myslím že ti poradí dobře. Lítat budeš 5-6 min na jednu baterku, s tím se smiř. Lítej na simu, trénuj, sbírej informace, zajdi se někam podívat jak se lítá. Pak teprve bude čas na stavbu Trexe a na 80% tvých otázek už budeš znát odpovědi.
Rád ti odpovím na konkrétní smysluplnou otázku, ale nemám sílu takhle písemně ti všechno vysvětlovat. To je na sednutí k několika pivům a dizkuzi.

_________________
Bell 206, Mi-8, nejaka letadla, Jeti DS-16


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: ned 05.12.2010 21:46 
Nováček serveru
Nováček serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 5.12.2010
Příspěvky: 34
error414 píše:
vrtulnik : trex pro super combo http://www.telink.eu/cz-detail-100604-k ... combo.html

sestaveni je jen sroubkovani, lepi se jen sroubky zajistovacim lepidlem.

vysilac prijmac: tady je to tezke ale jak uz si mluvil o dx6i tak treba tu.

baterky: http://www.hobbycity.com/hobbyking/stor ... oduct=7636 vydrzi tak na 5 min letu

nabijec: http://www.hobbycity.com/hobbyking/stor ... oduct=5548

zdroj: nejaky zdroj 12V minimalne 6A


Diky, to jsem potreboval vedet.

Tech 5 minut je sakra malo:-) To se opravdu baterie s vetsi vydrzi nedelaji? Nebo jsou, ale jsou drahe?

Diky za odkazy.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: ned 05.12.2010 21:51 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 19.6.2010
Příspěvky: 2313
5-6 minut létání i s akrobacií.
Dokud budeš viset jako já :D a možná ještě nějak drobně poletovat, pak baterka vydrží dýl. Řekněme 8 minut.

Ale na nějakých 10-15 zapomeň. Na to se dnes baterky zatím nedělají, alespoň ne pro nás běžné smrtelníky.

Zas na druhou stranu, než já se s tím naučím lítat, tak už se možná dělat budou... :wink: Pokrok jde dnes docela rychle; rychleji, než se já učím :D


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: ned 05.12.2010 21:57 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 27.8.2009
Příspěvky: 3250
Bydliště: Prešov, SK
baterky sa robia aj s kapacitou na 20 min., ale... :lol: :lol: :lol:
vrtas by bol tazky a asi by ani nevzlietol, a nedokazal by si ho v vecsou baterkou vyvazit. Vecsia kapacita = tazsia baterka, k tomuto ide max cca 205gr, inak je problem z vyvazenim a hmotnostou...

Nebudes sa aj tak vediet sustredit na dlhsiu dobu letu, proste si tych bateriek kupis viac. Ja mam napr. 6ks, staci to na hodinu zabavy s malymi prestavkami na vymenu baterky a jednu cigu po 3-tej baterke :wink:

_________________
T8FG - Tarot345PRO BeastX, Protos430 BeastX
http://kennymccormick.rajce.idnes.cz/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: ned 05.12.2010 21:58 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 13.1.2007
Příspěvky: 6689
Bydliště: Berounsko
5 minut bohatě stačí. Déle to nezvládnou baterky a ani ty. Kolikrát se už těším až rádio začne pípat že mám jít po 5 min. dolu.
Větší baterka=větší váha=potřeba většího výkonu=větší baterka je vycucnuta za přibližně stejnou dobu.
Třeba uškudlíš 6-7 min na nízkých otáčkách, ale 5 min je standart a bohatě to stačí. Déle neudržíš plnou koncentraci. Neporovnávej to s tím co jsi měl předtím.

_________________
Bell 206, Mi-8, nejaka letadla, Jeti DS-16


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: ned 05.12.2010 22:05 
Nováček serveru
Nováček serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 5.12.2010
Příspěvky: 34
JMalik píše:
Až to budeš mít doma, tak kolem toho můžeš chodit a vymýšlet, ale většínou už jenom dost smutně.


Proč bych měl kolem toho chodit smutně?

JMalik píše:
Když to vezmeš reálně, tak začínáš z nuly, prakticky nic o tom nevíš a nenaučíš se to rozhodně řídit za 14 dnů.


Rozhodně nečekám, že se to naučím řídit za 14 dnů ani jsem to snad nikde nepsal. Přibližně za 14 dnů budou Vánoce, mám to mít jako vánoční dárek, ale pokud bych se měl nějak dýl rozhodovat nebo s někým konzultovat, tak klidně počkám i dýl. Rozhodně to nemám v plánu kupovat zítra. Budu rád, když to opravdu všechno dám dohromady a rozhodnu se finálně do Vánoc.

JMalik píše:
Potřebuješ na začátek minimálně stejnou částku co bude stát ten vrtulník na náhradní díly, aby jsi mohl vyměnit co zdevastuješ a pokračovat. Ta uvedená částka je naprosté minimum, když budeš šikovný a nebudeš absolvovat žádné velké havárie.


No, na radu se pokusím koupit i ten simulátor, snad se tam ještě finančně vejdu, takže radši zatrénuju na suchu, ono to asi stejně s tou výdrží baterií jinak nepůjde.

Ale jinak doufám, že stejnou částku potřbebovat snad nebudu. Jak říkám, pokud to bude vypadat hodně špatně při třošce praktickýho cvičení, tak sbalím a půjdu na PC.

JMalik píše:
Buď si můžeš vybrat hračku jako je např. Nine Eagles SOLO PRO a zkusit si to vyloženě levně (tohle létá dost slušně v tělocvičně i doma), nebo uvažuješ vážně o plnokrevném jednorotoru a pak to chce u toho víc přemýšlet.


Tak hračku na doma rozhodně vylučuju. Doma nebudu riskovat poničení nábytku, navíc to dost doma řve. Sice ten Nine Eagles vypadá dost dobře, jako zmenšenina T-Rexe, ale rád bych něco na ven.

Další problém je, že to, co teď koupim, už nevyměnim. Takže buď hned koupim něco lepšího s tím, že se s tím do budoucna naučím dobře lítat a pak mi to bude stačit napořád (leda bych se zbláznil a šel ještě dál:-) ), nebo koupím nějakou hračku, naučím se s ní dobře lítat a pak mě bude štvát, že nemám něco lepšího.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: ned 05.12.2010 22:08 
Nováček serveru
Nováček serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 5.12.2010
Příspěvky: 34
pkotatko píše:
Rád ti odpovím na konkrétní smysluplnou otázku, ale nemám sílu takhle písemně ti všechno vysvětlovat. To je na sednutí k několika pivům a dizkuzi.


Dík za odpovědi:-) Tak až budu mít lepší otázky, tak se zase ozvu.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: ned 05.12.2010 22:11 
Nováček serveru
Nováček serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 5.12.2010
Příspěvky: 34
FlyBear píše:
5-6 minut létání i s akrobacií.
Dokud budeš viset jako já :D a možná ještě nějak drobně poletovat, pak baterka vydrží dýl. Řekněme 8 minut.


No, říkal jsem si, že na visení je těch 5 minut nějak málo:-) Samozřejmě na ty kousky, co jsou k vidění na youtube, to těch 5 minut bude:-)

FlyBear píše:
Ale na nějakých 10-15 zapomeň. Na to se dnes baterky zatím nedělají, alespoň ne pro nás běžné smrtelníky.


No, tak holt aspoň 2 baterky:-)

FlyBear píše:
Zas na druhou stranu, než já se s tím naučím lítat, tak už se možná dělat budou... :wink: Pokrok jde dnes docela rychle; rychleji, než se já učím :D


Na sluneční energii:-) Akorát to by bylo spíš výhodný pro letadýlka - křídla mít se slunečníma kolektorama, ale pak by bylo možná o dost težší.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 140 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4, 5 ... 10  Další

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz