Pravidla fóra
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno. Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Autor |
Zpráva |
jio
|
Napsal: stř 04.09.2024 16:57 |
|
Mecenáš serveru
|
|
Registrován: 19.8.2005 Příspěvky: 4992 Bydliště: Šternberk, ČR Obrázky: 0
|
Zdravím. Na střeše mám panely FVE a nad nimi je anténa pro příjem TV. Na anténu sedají ptáci (hlavně hrdličky) a kálí na panely. Napadlo mě připevnit na ráhno antény hroty proti ptákům. Máte s tím někdo zkušenost? A druhá otázka - Podstava hrotů průhledný polykarbonát, ale hroty z pružinové oceli. Bude to mít vliv na funkčnost antény?
|
|
Nahoru |
|
|
|
|
|
Kuta33
|
Napsal: stř 04.09.2024 17:14 |
|
Zkušený debatér
|
|
|
|
A nestačí by nad tím ráhnem jenom natáhnout rybářský silon, nebo něco podobného? Tak, aby jim nedovolil sednout na ráhno, na samotném silonu se neudrží. Nemusel bys řešit nějaké ovlivnění signálu.
_________________ Rozdíl mezi chlapcem a mužem je pouze v ceně jeho hraček.
|
|
Nahoru |
|
|
jio
|
Napsal: stř 04.09.2024 21:10 |
|
Mecenáš serveru
|
|
|
Kuta33 píše: A nestačí by nad tím ráhnem jenom natáhnout rybářský silon, nebo něco podobného? Tak, aby jim nedovolil sednout na ráhno, na samotném silonu se neudrží. Nemusel bys řešit nějaké ovlivnění signálu. To by možná šlo, ale musel bych udělat nějaké držáky a já nejsem 3D tiskem pozitivní.
|
|
Nahoru |
|
|
jio
|
Napsal: stř 04.09.2024 21:12 |
|
Mecenáš serveru
|
|
|
|
Nahoru |
|
|
Úsměv
|
Napsal: stř 04.09.2024 21:40 |
|
Protřelejší uživatel
|
|
|
jio píše: Pobavilo. Ale my, co sledujeme https://www.youtube.com/@jarmilakacirkova, tak máme ptáčky rádi. Cožpak o to, my je máme taky moc rádi. Například kuřata na grilu. Slepice v polívce, anebo na paprice. Kačeny na červenem víně s pomerančovo-mandarínkovo-medovou zálivkou. Pečená husa anebo krocan. Jó jó, naše ptáčky máme rádi, občas je ještě potřebujeme A abych nebyl mimoň, skus skusmo přilepit kousek polykarboše na začátek a konec ráhna. Pár dírek, vlasec múžeš tam i nazpět natáhnout i vícekrát. Neboj vliv na funkci to mít nebude.
_________________ S úsměvem jde všechno líp.. :D
|
|
Nahoru |
|
|
Kuta33
|
Napsal: čtv 05.09.2024 7:34 |
|
Zkušený debatér
|
|
|
|
jio píše: Pobavilo. Ale my, co sledujeme https://www.youtube.com/@jarmilakacirkova, tak máme ptáčky rádi. Tak to tam silon radši nedávaj. Bude z toho pár nepovedených přistání a natlučených zobáčků.
_________________ Rozdíl mezi chlapcem a mužem je pouze v ceně jeho hraček.
|
|
Nahoru |
|
|
jio
|
Napsal: čtv 05.09.2024 9:04 |
|
Mecenáš serveru
|
|
|
Přesně tak. Cílem je ptáky odradit aby tam sedali, ale zamezit aby si natloukli zobáčky. Ale původní otázce. Dá se očekávat, že ocelové hroty budou mít vliv na funkčnost antény? Je tady docela dost lidí, co si tykají s elektronikou včetně vf a tak by mě zajímal jejich názor.
|
|
Nahoru |
|
|
prikrylm
|
Napsal: čtv 05.09.2024 9:15 |
|
Mecenáš serveru
|
|
|
Registrován: 6.1.2012 Příspěvky: 4027 Bydliště: Řečkovice Obrázky: 0
|
Ptáci dobrý, ale holubi a hrdličky, to jsou takové létající krysy a potkani. Ty bych moc nešetřil. Nestačilo by (aspoň na chvíli) umístit v blízkosti nějakou atrapu dravce? ... Ještě, že jsem tu anténu při rekonstrukci střechy shodil. Musel bych teď čistit h...na z panelů taky. A i když se mi ve skříni válí vzduchovka, střílet bych se je trochu bál, páč kdybych náhodou netrefil, tak někdo ve vnitrobloku by mohl přijít o okenní výplně.
_________________ (šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | poletuchy | 24ch volantovka)
|
|
Nahoru |
|
|
Úsměv
|
Napsal: čtv 05.09.2024 13:11 |
|
Protřelejší uživatel
|
|
|
jio píše: budou mít vliv na funkčnost antény Vždy to byla a bude tak trochu alchymie. Před léty jsem vyrobil yaginu. Na první pokus skvěle fungovala. Abych ji ochránil proti vnějším vlivúm a aby taky trochu vypadala, dal jsem ji nástřik barvou. Jako kdybych ji vypnul. Pak jsem přišel na to, že barva obsahovala práškový kov. Vyhodil jsem ji. Jiný případ, kolega bydlel vedle železnice a každý vlak mu rozhodil příjem. Vyskoušeli jsme všechno možné. Pomohlo kousek králičího pletiva mezi anténou a železnicí. Ale stačilo ho natočit trochu jinak a bylo po signálu. Jiný případ, kamarád potřeboval malou vnitřní anténku. V jedné místnosti TV a v druhé směr k vysílači. On čuměl do bedny, já jako tvúrce anténky jsem chodil po místnosti a hledal. V určitém momentě jsem si potřeboval stoupnout na židli a proto jsem anténku pověsil na mosaznou kličku okna. To bylo ono. Pak se ukázalo, že netřeba anténu, stačí koax omotat okolo kličky. Byl jsem za blbce, na co anténu.. Co tím chci říct, teorie je krásná avšak zelený je strom života. Možná ti ty hroty vezmou signál, možná to nebude mít vúbec žádný vliv. Možná že to bude dokonce lepší. Možná že až zafouká vítr, otočí ti to monstrum s hrotama dokola a budeš čekat až přiletí signál z opačné strany zeměkoule. Taky je možné, že při montáži ti to celé spadne na panely a budeš mít vyřešeno všechno a hned. Takže se mi jeví jako nejmenší zlo vzít tavnou a přilepit tam pár silonú. A když ptáčci seyou na tebe, sey chvíli na ně.
_________________ S úsměvem jde všechno líp.. :D
|
|
Nahoru |
|
|
guchar
|
Napsal: čtv 05.09.2024 15:47 |
|
Mazák
|
|
|
● @jio Jak na drony na UA. Nad Yaginu zavěsit síť, s vhodně velkými oky, z silonových rybářských vlasců. Nebo z filamentu do 3D tiskáren, tepelně bodovanou v místech křížení. Na hrdly by měly stačit velká oka, takže by vliv ulpělých kapek kyselého mohl být zanedbatelný. ● Zkusit najít vhodné místo pod střechou, nebo v některé místnosti - pokojová anténa. Napájíš jen jeden TV? Nebo za anténou je rozvod pro víc TV? ● Když jsem se omezil na ČR stanice, tak mi stačí velké TV "síto" na které jede cca 70 stanic plus cca 20 rozhlasových. Je v rohu místnosti skované za stolem v 7cm štěrbině. Nějakých 10cm nad podlahou a 40cm nad terénem. Anténa venkovní LTC LX0799/A Direktory, z důvodu úzké štěrbiny mezi stolem a zdí, nebyly instalovány. Po odsunutí o 3 cm, na mezeru cca 10cm, by se vešly i direktory před dipóly .
|
|
Nahoru |
|
|
JirkaA
|
Napsal: pon 09.09.2024 23:20 |
|
Moderátor serveru
|
|
|
Registrován: 17.8.2008 Příspěvky: 6932 Bydliště: Moravský kras ČR
|
jio píše: Přesně tak. Cílem je ptáky odradit aby tam sedali, ale zamezit aby si natloukli zobáčky. Ale původní otázce. Dá se očekávat, že ocelové hroty budou mít vliv na funkčnost antény? Je tady docela dost lidí, co si tykají s elektronikou včetně vf a tak by mě zajímal jejich názor. pokud jsou hroty kolmo na prvky antény, nebudou mít vliv.
_________________ OK2WY
|
|
Nahoru |
|
|
guchar
|
Napsal: úte 10.09.2024 8:23 |
|
Mazák
|
|
|
Hroty kolmo na reflektor, dipól a direktory. No já nevím. Co nějaká ekvivalentní štíhlost - poměr průměr k délce prvků, tím pádem šířka pásma?
|
|
Nahoru |
|
|
jio
|
Napsal: úte 10.09.2024 8:46 |
|
Mecenáš serveru
|
|
|
JirkaA píše: pokud jsou hroty kolmo na prvky antény, nebudou mít vliv. Díky, toto jsem potřeboval vědět.
|
|
Nahoru |
|
|
mior
|
Napsal: úte 10.09.2024 13:19 |
|
Mazák
|
|
|
Registrován: 22.9.2008 Příspěvky: 3224 Bydliště: Nové Mesto nad Váhom, SK
|
Úsměv píše: Vždy to byla a bude tak trochu alchymie... Co tím chci říct, teorie je krásná avšak zelený je strom života... Dodnes nezabudnem na prvú prednášku z predmetu Teória antén na vysokej škole (a to už prešlo 40 rokov!) Staručký profesor prehlásil: "Zatiaľ čo v oblasti elektrických obvodov sa niečo podľa teórie vypočíta a potom sa to podľa výpočtov postaví, u antén je to naopak - najprv sa anténa postaví, potom zmeria a až potom sa k nej hľadá teória..." Tak asi tak...
_________________ Realistické RC modely - http://rcmodely.cevaro.sk
|
|
Nahoru |
|
|