Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Papírové házedlo - kluzák
PříspěvekNapsal: stř 26.04.2023 17:46 
Nováček serveru
Nováček serveru

Nemáte prosím někdo tip na vyzkoušený jednoduchý, dobře létající a snadno sestavitelný (vím, že chci moc :)) papírový kluzák - házedlo?

Měl bych tyto požadavky:
1) musí to být klasická vystřihovánka připomínající opravdové letadlo (nikoliv skládačka typu vlaštovka/šipka)
2) mělo by to připomínat spíše větroň, nikoliv stíhačku (nechápu, že jich je tolik), klasická koncepce - trup, křídlo, ocasní plochy
3) musí se to vejít na jedinou stránku A4 a musí to být tisknutelné na obyčejné PC tiskárně na papír cca 200-250g/m2
4) z nepapírových materiálů lze použít pouze klasickou kuchyňskou špejli pr. 3 mm (třeba na výztuhu trupu) a "něco" na zátěž do čumáku (např. kancelářské sponky)
5) mělo by to být jen v obrysech, aby si to zájemce mohl sám vybarvit (na PC, nebo ručně)

Abych nevypadal, že tady škemrám bez vlastní invence, tak v PDF níže je seznam papírových kluzáků, na které jsem zatím natrefil. Je tam i pár modelů s dřevěným trupem a nějaké vlaštovky. Ale já pasu po celopapíráku. Pár jsem jich vyzkoušel. Přikládám také foto své testovací letky, již značně omlácené o stěny :) Bohužel nic z toho nesplňuje mé požadavky zcela do puntíku.

Příloha:
Poznámka: Papírová házedla a kluzáky - seznam
papir_kluzak.pdf [59.03 KiB]
148 krát

Příloha:
Poznámka: Pokusná letka papíráků
papir_hazedla.jpg
papir_hazedla.jpg
[ 66.85 KiB | Zobrazeno 3238 krát ]

Dobřé létá ten Kolibřík (LM 12/50 a stránky Hiesbok.cz), ale má docela už archaické tvary a není jen v obrysech. Po jistých úpravách (zkrácení zadní části trupu) celkem dobře létají i kluzáky OK-1023 a OK-378 z ABC, ale ta konstrukce trupu rozevřeného do V se mi nelíbí. Blbě se to sestavuje a moc to nevydrží. Ale to prohnuté křídlo je super. A pochopitelně by se to muselo dát jen do obrysů, stejně jako Kolibřík.

Asi nejlépe vyhovuje zadaným požadavkům házedlo Boban z Modeláře 6/79 se špejlí v trupu. Na foto vpravo dole. Nelétá špatně, ale mám pocit, že by se z toho dalo vytěžit víc.

Pokud nemáte tip na něco lepšího a vyzkoušeného, dokážete poradit vylepšení toho Bobana? Já bych mu asi zkusil zmenšit uši ve prospěch nosné části křídla a možná i zvětšit rozpětí co dovolí formát papíru A4. Možná bych trošku zvedl i úhel náběhu křídla, ale fakt vařím z vody. Nejsem letecký konstruktér, tak si nechám poradit.

Předmět příspěvku: Re: Papírové házedlo - kluzák
PříspěvekNapsal: stř 26.04.2023 17:50 
Moderátor serveru
Moderátor serveru

Jestli chceš fakt něco originálního z papíru, tak si přečti tohle - sken knihy z SSSR z roku 1957 (to je datum překladu, originál ještě o něco starší). Viz http://www.fotozona.net/modelweb/clanky/anochin.htm

Modely v knize jsou fakt "pure paper" a i když popsaná stavba (nebudu spoilovat :-) ) vypadá šíleně, tak to fakt létá, ověřeno osobně...

PříspěvekNapsal: čtv 27.04.2023 16:08 
Zkušený debatér
Zkušený debatér

https://www.youtube.com/watch?v=7vEU3rO0PuQ
http://www.zovirl.com/paper-airplanes/
https://www.rcalbum.cz/model/9280-kluzak-d-f-s-230.html
https://aukro.cz/abc-vystrihovanky-haze ... 7031547648
http://img.blesk.cz/static/old_abc/papi ... amarad.jpg
https://cz.pinterest.com/pin/412360909630202957/

+ dva miliony různých odkazů.

Kdysi jsem ve škole dělali jednoduché kluzáky ze čtvrtky přehnuté podél. Na půlku se nakreslil obrys se vzpaženým křídlem a VOP, vystřihlo se najednou, SOP se slepila a dopředu kancelářská sponka. Lítalo to bezvadně.

PříspěvekNapsal: čtv 27.04.2023 18:38 
Platící zákazník RCManie
Platící zákazník RCManie

přidám
https://creativepark.canon/en/categories/CAT-ST01-0085/index.html
přeji hezký den
rh

PříspěvekNapsal: pát 28.04.2023 16:17 
Zkušený debatér
Zkušený debatér

Na serveru uloz.to je ke stažení Mladý letec. V jednom z nich je házecí kluzáček - jen vystřihneš obrys, lehce ohneš trup uprostřed, obě směrovky a můžeš letět. Zvětšil jsem ho kdysi tak, aby se vešel na A4, dohledám a když ještě najdu, tak pošlu. Ideální je doprostřed trupu přilepit uzenářskou špejli a pod přední část trupu až za náběžku křídla ploutev pod trup, aby ho spolehlivě házely i méně citlivé dětské ruce.

Poměrně dobře létají papírové modely, které vycházejí z koncepce pana Lisky: v tuším Slabikář Modeláře vyšel větroň, asi vzhledově vycházel z Démanta. Základ konstrukce trupu je v tom, že jej lze po slepení trochu zmáčkout do oblého průřezu - vydrží to fakt dost (létá s ním vnučka ve věku 4 roky).

V Modeláři 1/75https://rcbookcase.com/details.php?publication_id=900 je plánek papírových házedel. Dvě mají papírový trup - když je trochu zmenšíš, mohlo by jít jako nosník ocasu použít kulatou špejli. Oba jsme stavěli s klukama - dostali šablonu křídla, VOP a SOP, slepili zesílení náběžky, dali dohromady trup a lítalo se parádně.

Pohledám večer zálohy a pokud najdu, tak pošlu.
M

PříspěvekNapsal: stř 03.05.2023 7:27 
Mazák
Mazák

Obrázky: 9
4 nostalcomp_cz, dovolil jsem si poslat ti SZ.

Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  

PříspěvekNapsal: stř 03.05.2023 16:31 
Nováček serveru
Nováček serveru

Zatím díky všem za tipy. Ale pořád nemám nic přesně podle představ.

Právě to házedlo z přehnuté čtvrtky mě tak trochu vyprovokovalo k této akci. Kdysi to jednou ročně vkládali jako přílohu do našich místních novin. Tuším před Vánoci. Já se na to vždy moc těšil, ale co si pamatuju, tak mi to nikdy nějak extra dobře nelétalo. Bylo to spíše dětskou nezkušeností, ale přesto k tomuto konceptu chovám stále nedůvěru :) Pokusím se jí překonat a dám tomu ještě šanci :)

PříspěvekNapsal: čtv 04.05.2023 1:43 
Platící zákazník RCManie
Platící zákazník RCManie

Obrázky: 0
Papiraky .... par postrehu,jak jsem to v prubehu let v pripade potreby ( zabava pro deti) resil.

Je dobre si ujasnit co jeden vnima pod pojmem "hazedlo". … hazet muzu cimkoli. :|

Pokud jsou krome matrose a stavebni narocnosti ve hre i vykony a provozni odolnost ,pak snaha o absolutni jednoduchost, tj. prohly a ostrihany list kladivkove ctvrtky obvykle nevede k cili... mozna tak u papirovek k pouziti v obyvaku.

Z materialu se mi nejvice osvedcila kombinace čtvrtky ( klidne barevne upravene) , dreva, dratu a oboustranne lepici pasky.

Koncepce nosnych ploch papiroveho modelu vzhledem k znacnemu ohybovemu zatizeni pri odhozu,vleku, nebo vystreleni gumou,by mela vychazet z male ohybove tuhosti tenkeho listu kreslici ctvrtky...

Pokud cast kridla neni tvorena uzavrenou dutinou ( minimalne prvni tretina hloubky) z pohledu vykonu , pujde pouze o naznak mozneho.... je to cil snazeni?

Pokud ano, neni co resit a muzu sahnout po jakemkoli stinovem modelu , co se trochu podoba letacimu aparatu.

Kdyz chci i od vystrelovaciho papiraku prijatelnou trvanlivost a rozumne letove casy (probehnout se a ziskat schopnost najit maly model v terenu je zaklad, none) pouzivam duta,ohybana 3D kridla,viz vypujcene a sem vlozene obrazky modelu polskeho kolegu Mariusa Wrony s minimalne jednou papirovou ( drevenou) stojinou .

Příloha:
marius wrona_001.jpg
marius wrona_001.jpg
[ 67.73 KiB | Zobrazeno 2038 krát ]

Příloha:
marius wrona_002.jpg
marius wrona_002.jpg
[ 66.35 KiB | Zobrazeno 2038 krát ]

Příloha:
marius wrona_004.jpg
marius wrona_004.jpg
[ 49.82 KiB | Zobrazeno 2038 krát ]

Příloha:
marius wrona_003.jpg
marius wrona_003.jpg
[ 48.33 KiB | Zobrazeno 2038 krát ]

Co si vzpominam, podobne koncipovane modely obcas publikovalo ABC , Modelar, Modelist konstruktor ...

Kdyz mi vyrustali decka, nebo prisli loudit sousedovic,zcela podvedome jsem zabavu resil fofr letadelkem s sipovym kridllem.

Na na prilozenem zelinarskem odkazu : https://veka1.rajce.idnes.cz/Vystrelovaci_kluzak_Psouk/ je jeho drevena verze, ale nejcasteji jsem ji ve stejných rozmerech s detmi realizoval z kladivkove ctvrtky,oceloveho dratu pr. 0,8mm ( zbytky dratu z bowdenu) a oboustranky (neni potreba klasickeho lepeni) . Na trup lze pouzit smrkovy nosnik 2x5 mm nebo i vetsi průřez, ale ke konci ztenceny.

Zakladni myslenka…. použitým tvarem a rozmerem půdorysu kridla nenasilne poresit malou tuhost listu papiru při zatizeni ohybem. Sipovie kridlo male stihlosti s profilem rovne desky,tvorene dvema lichobezniky s dostatecnou plochou se k tomu primo nabizi.
Stavebni jednoduchost, provozni odolnost kridla a ocasu je dana zneuzitim zalozek o sirce 10-15mm na nabeznych hranach kridla i ocasnich ploch .
Zalozky presahujici pres obrys kridla jsou polepene oboustrannou paskou s ponechanym krycim papirem. … kvuli snadnemu strihani.
Do linie ohybu záložky vlozim ocelovy drat,zalozku prohnu,tim drat uzavru mezi horni a spodni vrstvu papiru. Dosud rovne kridlo v miste linie ohybu usi ohnu pomoci pravitka přes hranu stola do požadovaného vzepeti.

Prubezny, pruzny vyztuzny ocelovy drat, vlepeny v nabezne hrane, zabezpeci jeji nepruraznost a drzi definovane vzepeti usi. Ocasni plochy vyztuzuji pouze prohnute zalozky s mezivrstvou oboustranky.

Zbytek stavby je trivialita .... prurezovo zesilit predni část trupu ( vznikne hacek pro gumu a plocha pro naznaceni autorske „jako kabiny“, prilepit kridlo a ocasni plochy na primou horni hranu trupu,cimz je zabezpeceno vzajemne serizeni kridla a vop ... vse v nule.

Vhodne je vytvořit na konci trupu drsnou plosku , pro jistejsi uchopeni mezi prsty při vystrelovani.

Zataceni modelu,bez vyrazneho naklonu kridla, lze jiz pri jeho sestavovani poresit vzajemnym pricnym sklonem kridla a vodorovne ocasni plochy ( viz fotky v odkazu) .

Sporadane klouzani je veci dodrzeni pozice teziste (plastelinka to jisti) a mirneho prihnuti odtokove hrany vyskoveho kormidla nahoru.... u papiraku snadno realizovatelne.

Pozn. deti ( nekdy i dospelaci) nemaj v zacatcich kordinovanou motoriku rukou pro zahazovani lehkych veci, proto jim obvykle dam do ruky gumiprak vhodného průřezu a necham je poletuchu vystrelovat.... na kratky cas je o zabavu postarano.

veka1

PříspěvekNapsal: pon 15.05.2023 11:24 
Nováček serveru
Nováček serveru

Zatím dík všem. Mám rozpracováno několik modelů a pak dám vědět, co se mi zdá nejlepší. Zkouším i ten drát (0,8 svářecí) do náběžky křídla.

PříspěvekNapsal: pon 15.05.2023 13:28 
Platící zákazník RCManie
Platící zákazník RCManie

Obrázky: 0
nostalcomp_cz píše:
Zatím dík všem. Mám rozpracováno několik modelů a pak dám vědět, co se mi zdá nejlepší. Zkouším i ten drát (0,8 svářecí) do náběžky křídla.

Uvadel jsem pruzinak ( patentovy drat) , ne mekotu typu kancelarska sponka, .... to tam pak nemusi byt...kdyz se nevhodnym zachazenim zdeformuje, nevrati se zpet... coz jeden nechce. :wink:

Pozn. pouzivam zbytky dratu z bowdenu.

veka1