Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 22 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Výběr průměru sklopky
PříspěvekNapsal: ned 20.09.2020 22:21 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 22.4.2010
Příspěvky: 8493
Bydliště: Nový Bydžov ČR
Obrázky: 14
K AXI 2212/12 (KV1950) je na dvojčlánek LiIon doporučená pevná vrtule 7x5-6 nebo 8x4-5. Když mám sklopku s kuželem fí 36 mm a trámec rozteč 40mm, jak se potom volí průměr sklopky? U listů sklopky se již počítá s nějakou "průměrnou" roztečí trámce v označení vrtule a nebo se to bere že čepy vrtule jsou jakoby v ose motoru? To znamená že sklopka 8x4 je stejná jako pevná 8x4? A nebo u trámce s roztečí 40 mm se ve skutečnosti chová sklopka 8x4 jako pevná cca 9,57 x 4, což je přírůstek průměru o rozteč trámce?
Díky


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
 
 Předmět příspěvku: Re: Výběr průměru sklopky
PříspěvekNapsal: ned 20.09.2020 23:07 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 24.1.2009
Příspěvky: 2585
Bydliště: Praha 4 -Krč, ČR
Vrtule 8x4 znamená průměr vrtule 8 palců, tedy vzdálenost mezi nejvzdálenějšími body (konci vrtule), ať je to pevná vrtule nebo sklopka. Z toho vyplývá, že určitému růměru vrtule má odpovídat délka trámce. Pokud použiju jiný kužel s jiným trámcem, mám vrtuli jiného (obvykle většího) průměru. Předpokládám, že někdo znalejší to ještě rozvine a upřesní.

_________________
Lítám blbě, ale rád http://www.kocour111.rajce.idnes.cz


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Výběr průměru sklopky
PříspěvekNapsal: pon 21.09.2020 4:35 
Moderátor serveru
Moderátor serveru

Registrován: 28.2.2005
Příspěvky: 19591
Bydliště: Rakovník, CZ
Obrázky: 0
Pokud použiju jinou rozteč trámce než je pro danou vrtuli předepsané, dostanu paskvil, ne vrtuli.
Slovo patří odborníkovi - https://www.airspace.cz/akademie_letect ... -vrtulich/

_________________
jyrry.cbcnet.cz


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Výběr průměru sklopky
PříspěvekNapsal: pon 21.09.2020 5:13 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru

Registrován: 17.12.2019
Příspěvky: 33
Bydliště: ROSICE u Brna
Doporučenou rozteč trámce pro daný průměr sklopky se mi na stránce výrobce vrtulí - aeronaut nedaří .Rád bych takovou tabulku s doporučením trámců měl. Sklopku 6 x 3 jistě nedám na trámec 50 mm , ale nějaké doporučení bych uvítal.

Libor N.

_________________
Dogfighter,Twinstar,Elan,Pirát,MarabuXL,ArsenalVB10


Naposledy upravil Libor.N dne pon 21.09.2020 17:42, celkově upraveno 1

Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Výběr průměru sklopky
PříspěvekNapsal: pon 21.09.2020 6:30 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 22.11.2005
Příspěvky: 6153
Bydliště: Vsetín
Zase bych to tak nehrotil... Přiměřeně přiměřeně, jak říkáš, na 6x3 nedáš 50mm kužel ale nějaký přiměřený 28mm a pod.


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Výběr průměru sklopky
PříspěvekNapsal: pon 21.09.2020 7:37 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 8.3.2012
Příspěvky: 2696
Bydliště: Nitra Slovensko
blesk píše:
Zase bych to tak nehrotil... Přiměřeně přiměřeně, jak říkáš, na 6x3 nedáš 50mm kužel ale nějaký přiměřený 28mm a pod.


No to by si sa čudoval. Multiplex (Heron, Solius) napr. EG4 má kužeľ 55mm, trámec tušim 60mm vrt. 9x6. V skutočnosti ju treba v eCalc rátať skôr, ako 10x6. Na Herone my napr. v eCalc vypočítalo odber 55A a v skutočnosti to bralo kvôli veľkosti trámca (kužeľa) 70A. Ale to sú atipické situacie. Bežne (28mm a 35mm obežky) ja rátam s trámcom tak do 10 (11) palcovej vrt. cca. 35mm (kužeľ 30-32mm) a nad 12 (11) palcov trámec cca. 45mm (kuzeľ 40mm) podla mojich skúsenností. Samozrejme tá hranica sa nedá presne určiť. Ale najlepšie je aj tak merať hotový pohon. Dnes už je dosť presná telemetria, máme logy a tak sa to dá pekne vyladiť. Paremetre za letu sú lepšie, ako na stojane.

Na ten AXI by som volil pri tvojom kuželi (36mm) radšej ľahšiu z doporučených vrt. 7x5 (7x6).


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Výběr průměru sklopky
PříspěvekNapsal: pon 21.09.2020 14:03 
Platící zákazník RCManie
Platící zákazník RCManie
Uživatelský avatar

Registrován: 17.12.2008
Příspěvky: 3388
Bydliště: Bohumileč 15
Obrázky: 0
Pratele, vyrobce listu uvadi rozmer tj. prumer a stoupani sestavene vrtule ( byva uvedeno primo na jednotlivych listech).
Vzhledem k zname delce tech konkretnich listu( zmerim), dopocitam osovou vzdalenost cepu tramce a zadne doporuceni k rozmeru tramce od nikoho nepozaduji.

Pokud v souctu nedodrzim na listech napsany prumer, nemuzu kalkulovat s vypoctovymi parametry puvodni vrtule...все ясно для меня.

Totez plati o geometrii uhlu osazeni standartnich listu v tramci ... pokud nebude osazeni tramce kolme na osu otaceni, zmeni se vypoctove stoupani na jine.


Pozn. ad Ecalc. je to vyborna pomucka pro prvni nastrel vyberu pohonu jako celku. Priznam se, jeste jsem ho nepouzil. :oops:

Zato vsechy pohony co v modelech mam ( s odpovidajicimi i nestandartnimi tramci), jsem pred prvnim vzletem a nasledne i v prubehu zkusebnich letu v ramci mych moznosti promeril.

Pametry( proudy,napeti ,otacky, teploty, ......) jsem overoval v vsech letovych rezimech a obratech.Nasledne vyhodnotil, provedl potrebne upravy, zmenny.... a zatim dobry. Prijde mi to takove obycejne, modelarske, jako kdysi se spalovaky. :D


veka1


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Výběr průměru sklopky
PříspěvekNapsal: pon 21.09.2020 16:15 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru

Registrován: 8.8.2017
Příspěvky: 681
Co k tomu dodat,takto si představuji rady pro nás neználky,díky veka1


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Výběr průměru sklopky
PříspěvekNapsal: pon 21.09.2020 16:28 
Platící zákazník RCManie
Platící zákazník RCManie

Registrován: 22.7.2012
Příspěvky: 3731
Bydliště: Zvole u Prahy
Obrázky: 0
dratek píše:
Co k tomu dodat,takto si představuji rady pro nás neználky,díky veka1


No dobrá, ale rejpnu si. Co není jasný "neználkovi"
Že vrtule sklopka s udaným stoupáním a průměrem bude mít ten udaný průměr jedině když se použije správný průměr úchytového rámce ?
A že pokud se použije špatná velikost rámce, tak vrtule bude mít jiný průměr, tím pádem i jiný stoupání a tudíž jiný parametry a znehodnocenou efektivitu ?

:roll: :roll:

_________________
www.3dfrezovani.cz


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: Výběr průměru sklopky
PříspěvekNapsal: pon 21.09.2020 18:04 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru

Registrován: 17.12.2019
Příspěvky: 33
Bydliště: ROSICE u Brna
Já neználek jsem si to dle rady p. Kapuscinského - VEKA 1 změřil a dopočítal na sklopky co mám . Viz foto , tu 14´´ jsem měřil 4x ale je to tak. Sklopky RF - 10 a 11´´ vychází trámec 44mm.

Pokud ale mám polomaketu z WWII a lítám bez podvozku, mám u vrtule 11x8 trámec 66mm - potřeboval bych i 70 aby listy pěkně přilehly k trupu. Dle mého názoru to ale lítá pěkně, potichu.Podobně je na tom Dogfighter listy MPX 9x6 trámec cca 56 mm.

Letu zdar . Libor N.


Přílohy:
sklopky.jpg
sklopky.jpg
[ 41.48 KiB | Zobrazeno 815 krát ]


_________________
Dogfighter,Twinstar,Elan,Pirát,MarabuXL,ArsenalVB10
Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Výběr průměru sklopky
PříspěvekNapsal: pon 21.09.2020 18:06 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 22.4.2010
Příspěvky: 8493
Bydliště: Nový Bydžov ČR
Obrázky: 14
V Jinu jsem dostal info, že pokud mám Aeronaut, tak ten je optimalizovanej na trámec roztečí 40 mm. Nakonec na průměr stačí pravítko a měřák na stoupání mám, takže můžu ověřit. Jen se musí proti pevný vrtuli podložit oba konce listů na stejnou výšku.


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Výběr průměru sklopky
PříspěvekNapsal: pon 21.09.2020 18:23 
Platící zákazník RCManie
Platící zákazník RCManie
Uživatelský avatar

Registrován: 17.12.2008
Příspěvky: 3388
Bydliště: Bohumileč 15
Obrázky: 0
Libor.N píše:
Já neználek jsem si to dle rady p. Kapuscinského - VEKA 1 změřil a dopočítal na sklopky co mám . Viz foto , tu 14´´ jsem měřil 4x ale je to tak. Sklopky RF - 10 a 11´´ vychází trámec 44mm.

Pokud ale mám polomaketu z WWII a lítám bez podvozku, mám u vrtule 11x8 trámec 66mm - potřeboval bych i 70 aby listy pěkně přilehly k trupu. Dle mého názoru to ale lítá pěkně, potichu.Podobně je na tom Dogfighter listy MPX 9x6 trámec cca 56 mm.

Letu zdar . Libor N.


To je v poradku... delam to stejne. Napr Mustang, Arzenal maji ze stenych duvodu vyrobeny zkaznicke tramce, klestiny,distancni podlozky a matice u Pohodaletu.
Delam to cilene a respektuji skutecnost, ze to jiz neni vrtule s parametry, ktere deklaruje vyrobce listu... proto jsem psal, ze uprednostnuji mereni v realu , pred Ecalc. :)

veka1


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Výběr průměru sklopky
PříspěvekNapsal: pon 21.09.2020 19:06 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru

Registrován: 8.8.2017
Příspěvky: 681
Ne ne dudaji,i já používám občas trochu selskýho měření :wink: ....,já jenom chtěl poznamenat že rada a rada se může hodně lišit :roll: a ještě dodám jak již někdo přede mnou psal pokud to nepřeženeš s trámcem tak něco se dá u nás neprofi
skousnout. :lol:


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Výběr průměru sklopky
PříspěvekNapsal: pon 21.09.2020 19:38 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru

Registrován: 17.12.2019
Příspěvky: 33
Bydliště: ROSICE u Brna
To veka1 - mám Váš Arsenal a lítá parádně, trámec netrámec. Jenom letiště je moc malé - klouže a nechce sednout . Ale k tématu listů : porovnání klopky a pevné vrtule - sklop 12x6 trám. 63mm odběr 41A, pevná 12x6 36A, měřeno staticky. Tedy větší rozteč o 18mm logicky zvetšuje průměr vrtule. jak je to ale za letu s účiností a tahem změřit nedokážu.

L.N.

_________________
Dogfighter,Twinstar,Elan,Pirát,MarabuXL,ArsenalVB10


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Výběr průměru sklopky
PříspěvekNapsal: pon 21.09.2020 19:59 
Platící zákazník RCManie
Platící zákazník RCManie

Registrován: 22.7.2012
Příspěvky: 3731
Bydliště: Zvole u Prahy
Obrázky: 0
dratek píše:
Ne ne dudaji,i já používám občas trochu selskýho měření :wink: ....,já jenom chtěl poznamenat že rada a rada se může hodně lišit :roll: a ještě dodám jak již někdo přede mnou psal pokud to nepřeženeš s trámcem tak něco se dá u nás neprofi
skousnout. :lol:

Nejde o skousnutí. Psal to Veka opakovaně i já. Prostě to bude mít jiný parametry.
A o tom byl dotaz taky. Prostě když změním parametry vrtule a tím stoupání, musím s tím počítat.
Ale v zásadě platí jako u všeho.
1. Mám ampérmetr, vím co dělám, klidně si to změním.
2. nerozumím tomu a ampérmetr nepoužívám - nebudu nic měnit.

Navíc už mnohokrát se tady zmínilo, že ani stejné vrtule od různých výrobců nezatíží motor stejně, takže za mne je ampérmetr docela dobrá věc.
Já například kdysi musel použít vrtuli o 1/3 větším stoupání, než byla u Axika doporučená, abych se dostal na předpokládaný odběr při plném výkonu.
Prostě elektro není spalovák a výkon se dělá správným zatížením motoru.

_________________
www.3dfrezovani.cz


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 22 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: VTjr a 7 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz