Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 504 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 29, 30, 31, 32, 33, 34  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: OpenTX (Videa str.5)
PříspěvekNapsal: pon 23.03.2020 7:17 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 28.1.2009
Příspěvky: 690
Bydliště: okr. Blansko
Obrázky: 0
Díky :-)
Bind u multimodulu se inicializuje když kanál 16 přejde z -100% na 100%.
Musí být vypnuto bindování při zapnutí vysílače.
Funguje to.


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 
 Předmět příspěvku: Re: OpenTX (Videa str.5)
PříspěvekNapsal: pát 05.06.2020 20:49 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 9.7.2011
Příspěvky: 6792
Bydliště: Písek, ČR
Právě byl dokončen Open TX 2.3.8:
https://github.com/opentx/opentx/milestone/55
Zítra by měl být ke stažení. :D

_________________
FrSky Horus, letadla, heli+koptéry.
http://rc.ludl.cz


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: OpenTX (Videa str.5)
PříspěvekNapsal: čtv 25.06.2020 21:09 
Protřelejší uživatel
Protřelejší uživatel

Registrován: 3.3.2020
Příspěvky: 100
Obrázky: 1
Pořídil jsem si Radiomaster TX16S a než začnu nastavovat model (použiji videa od Rimra a nebo možná mi to půjde přes Companiona? zatím nevím)...se vším se seznamuji.
Jak poznám jakou mám verzi? (viz. foto) Chtěl bych tam nahrát nejnovější verzi 2.3.9 (stáhl jsem i Companiona stejné verze).
Nějaký návod a nebo dobré video podle kterého to mohu bezpečně přehrát? Zatím nemám v radiu žádný model.
Ve verzi 2.3.9 už tam jde čeština?
Jsou na kartě nějaké soubory co mohu pak odmazat? Jako jiné jazyky a atd...

Asi se budu ptát teď na každou kravinu, jelikož je pro mě všechno naprosto nové, ale už se těším až něco poberu a budu moci experimentovat :D Jen bych nerad abych udělal ze začátku něco špatně.

Zatím díky


Přílohy:
optxverze.jpg
optxverze.jpg
[ 101.29 KiB | Zobrazeno 847 krát ]

Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: OpenTX (Videa str.5)
PříspěvekNapsal: čtv 25.06.2020 21:53 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 6.1.2012
Příspěvky: 1759
Bydliště: Brno
Obrázky: 0
leve89 píše:
Asi se budu ptát teď na každou kravinu...

na obrázku je nějaká "beta" zkompilovaná přímo pro TX16S. Normálně nainstaluj Companion, nech si stáhnout poslední verzi pro RatioMaster a nainstaluj poslední verzi OTX - dá se vybrat jazyk a tak.
Bezpečně nainstalovat OTX lze se zapnutým chcekboxem "zkontrolovat kompatibilitu" či "check hardware compatibility".
Rádio nelze zmr(t)vit. Vždy (? i Radiomaster? jsem přesvědčen, že jo) lze nahrát firmware do vypnutého rádia, použije se std STM usb interface na nahrání flash paměti.

Dobrý úvod do OTX je na https://www.opentx.cz, rychle lze (snad) přes "první kroky".

_________________
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | poletuchy | 24ch volantovka)


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: OpenTX (Videa str.5)
PříspěvekNapsal: čtv 25.06.2020 23:19 
Protřelejší uživatel
Protřelejší uživatel

Registrován: 3.3.2020
Příspěvky: 100
Obrázky: 1
Tak jsem to asi zvládnul :D Jen jsem nevěděl co mám nastavit u toho, když jsem si vytvářel profil podle kterého se to flashovalo....co tam zaškrtat za fičury...udělal jsme to dle videa na YT - noheli + lua
no a zkusil jsem tam nahrát nějak model co jsem nějak nacvakal pomocí nějaké té šablony (krok za krokem) a nahrál do rádia...

Předtím jsem tam měl červeno-bílé menu a nějaké základní letadlo Aero či tak něco a teď se mi změnilo celé prostředí na modré (pro mě asi příjemnější), ale nevím vůbec proč a co jsem udělal....neukazuje mi to na hlavní obrazovce vůbec nic...napětí baterky, pohyb pák a atd...


Přílohy:
opetx239.jpg
opetx239.jpg
[ 131.71 KiB | Zobrazeno 812 krát ]

p51optx.jpg
p51optx.jpg
[ 79.37 KiB | Zobrazeno 804 krát ]

Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: OpenTX (Videa str.5)
PříspěvekNapsal: pát 26.06.2020 9:34 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 12.2.2016
Příspěvky: 1526
Bydliště: Vysočina, ČR
Asi by bylo dobrý prolézt a procvičit Companion. Všechno tam je "jako na dlani" :D netřeba se ptát.
To, na co se ptáš je v menu Telemetry (viz obr.), záložky nahoře představují další obrazovky, tam si můžeš "nastrkat" co chceš.
Jestli sis udělal před upgrade zálohu, můžeš si éra do nové verze OTX naimportovat.


Přílohy:
screenshot_x10_20-06-26_09-17-16.png
screenshot_x10_20-06-26_09-17-16.png
[ 14.11 KiB | Zobrazeno 791 krát ]

Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: OpenTX (Videa str.5)
PříspěvekNapsal: pát 26.06.2020 9:50 
Protřelejší uživatel
Protřelejší uživatel

Registrován: 3.3.2020
Příspěvky: 100
Obrázky: 1
No jo budu to muset cele prolest...a treba staci jen prepnuti jak pises a nebo jsem to cele dovrtal.
Modely letadel nemam zadne, tak to je pohoda. Zkousel jsem jen pres tu jakoby sablonu nacvakat prvni ero a nahrat do vysilace a tim se mi vse zmenilo.
Nejhorsi je, ze si nicim nejsem jistej. No snad se brzy skamaradim s Companionem a OpenTx :)
Budu muset prolest ty hodinova vide od Rimra :D
Jen ted nevim jestli mam stavet letadlo a nebo sedet u PC s Companionem a vysilackou :D


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: OpenTX (Videa str.5)
PříspěvekNapsal: pát 26.06.2020 10:10 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 12.2.2016
Příspěvky: 1526
Bydliště: Vysočina, ČR
Mně vyhovuje Companion (když to neuložíš, nic nezměníš), používat hlavu a když videa, tak ne od Rimra, na jeho "zdlouhavý přednes" nemám trpělivost a nikdy jsem tam nenašel nic, co by člověka nenapadlo nebo nebylo v manuálech. Ale někdo u nich rád tráví čas, takže každý podle svého, zdrojů je opravdu dost.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: OpenTX (Videa str.5)
PříspěvekNapsal: pon 29.06.2020 23:30 
Protřelejší uživatel
Protřelejší uživatel

Registrován: 3.3.2020
Příspěvky: 100
Obrázky: 1
Asi základní nastavení jednoduchého modelu bez režimů a atd. není problém, ale řeším další fičury a k tomu pár dotazů.

1) Je normální, že při zapnutí vysílače mi to kontroluje SD kartu a pokaždé to musím odkliknout?
2) Po zapnutí a odkliknutí SD karty mi tam chvilku na to naskočí na obrazovce: Failsafe není nastaven (odkliknu pouze přes RTN) - k čemu to přesně je?
3) Jak je to potom s tím, když mám ve vysílači něco poupraveno a v companionu ne? Nahraji data z vysílače do companionu a tam se mi to sjednotí asi, ale jak je to, když chci nechat věci z vysílače jak jsou (nejsou v companionu), ale zároveň chci něco z companionu (není ve vysílači)...

4)Jaký používáte timer na let? Popřípadě jak ho chytře nastavit? Dle videa ho nějak nastavím, ale spíše mě tady zajímá jak jej máte nastavené osobně...popřípadě nějaké vychytávky? Mám dát čas klasickej a nebo dle plynu? Podle plynu se mi to celkem líbí, ale je tam klasika, procentuelní a pak nějakej s hvězdičkou, kterej nevím podle čeho jede...

PS: líbilo se mi nastavení hlasitosti na potenciometru, tak jsem jej hned dal do globálních funkcí...tam se pokusím dát i spínač plynu

díky předem za rady


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: OpenTX (Videa str.5)
PříspěvekNapsal: úte 30.06.2020 8:58 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 6.1.2012
Příspěvky: 1759
Bydliště: Brno
Obrázky: 0
leve89 píše:
Asi základní nastavení jednoduchého modelu bez režimů a atd. není problém, ale řeším další fičury a k tomu pár dotazů.

1) Je normální, že při zapnutí vysílače mi to kontroluje SD kartu a pokaždé to musím odkliknout?
na SD je v rootu soubor opentx.sdcard.version, kde je napsaná verze. Pokud neodpovídá verzi OpenTX, po zapnutí jsi na tuto skutečnost upozorněn. Čas od času se dějí změny ve struktuře souborů na SD, je možné, že přibývají zvuky, skripty, skripty se přesouvají a podobně. Kvůli tomu se verze kontroluje. Pro 2.3.x (myslím) jsou verze stejné, stačí tedy do zmíněného souboru napsat verzi OTX (2.3.9 tuším chce "2.3V0029").

leve89 píše:
2) Po zapnutí a odkliknutí SD karty mi tam chvilku na to naskočí na obrazovce: Failsafe není nastaven (odkliknu pouze přes RTN) - k čemu to přesně je?
To je přesně to, co to říká. Není nastaveno "failsafe". To je vlastnost přijímače. Pokud přijímač ztratí signál z vysílače, dá se mu předepsat, jak se mají kanály chovat - držet původní hodnotu, nastavit "nějakou" hodnotu nebo bez pulzů, případně každý kanál po svém. U něčeho s motorem je typické, že se vypne motor, třeba. Existuje ještě pár přijímačů, které failsafe neumí, ale už jsou v menšině.
Nastavení se provádí u modelu v místě, kde se páruje s přijímačem - dole je "failsafe" a výběr toho, jaký.

leve89 píše:
3) Jak je to potom s tím, když mám ve vysílači něco poupraveno a v companionu ne? Nahraji data z vysílače do companionu a tam se mi to sjednotí asi, ale jak je to, když chci nechat věci z vysílače jak jsou (nejsou v companionu), ale zároveň chci něco z companionu (není ve vysílači)...
Typický problém synchronizace. Drobné změny provést jak v rádiu, tak v Companionu, pokud se chystám na větší změny, nahraju všechno z rádia do Companionu, tam změny provedu a nahraju zpět. Případně pokud jsou změny "na poli", tak logicky do Companionu potom. Větší šachy se dají dělat tak, že v Companionu otevřu zálohu, z rádia přetáhnu aktuální nastavení a Ctrl-C, Ctrl-V se dají přemísťovat jednotlivé modely nebo jen mixy. Aktuální je u mě vždy rádio a snažím se držet aktuální i zálohu v companionu. Ještě se dá udělat záloha na SD.

leve89 píše:
4)Jaký používáte timer na let? Popřípadě jak ho chytře nastavit? Dle videa ho nějak nastavím, ale spíše mě tady zajímá jak jej máte nastavené osobně...popřípadě nějaké vychytávky? Mám dát čas klasickej a nebo dle plynu? Podle plynu se mi to celkem líbí, ale je tam klasika, procentuelní a pak nějakej s hvězdičkou, kterej nevím podle čeho jede...
Časovače jsou v rádiu 3, můžou se použít všechny. :)
U motorových věcí mám jeden časovač na plyn "%", kde vcelku pěkně funguje hlídání spotřeby. Druhý pak podle potřeby. Někde mám na plyn "*" (nebo páčku T-hold/cut), abych věděl, jak dlouho lítám fyzicky. U vrtulníku mám ještě na plyn ">" třetí časovač, který je "persistent, manual reset", kde se mi načítají "motohodiny". Tak jsem si to vymyslel, že se pak podívám (případně nastavím spec fci, která mě upozorní) a když je např namotáno 10h, tak promazat ložiska, zkontrolovat cosi...
plyn "%" - čas běží podle % kanálu (plynu) - je možné nastavit vstup plynu jako kanál - typicky u vrtulníků je hodnota páčky plynu k ničemu, je potřeba vzít hodnotu plynového kanálu.
plyn ">" - čas běží, pokud je plyn nenulový (neminimální), je tam nějaký práh, (něco jako 2%, přesně nevím).
plyn "*" - čas se spustí pokud plyn překročí výše zmíněný práh a už běží, i když je plyn na nule.

_________________
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | poletuchy | 24ch volantovka)


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: OpenTX (Videa str.5)
PříspěvekNapsal: úte 30.06.2020 10:47 
Protřelejší uživatel
Protřelejší uživatel

Registrován: 3.3.2020
Příspěvky: 100
Obrázky: 1
Díky moc...hned jak přijdu domů, tak se na to podívám.

U toho časovače
Plyn - běží jakmile je plynová páka v libovolné pozici krom 0
Plyn% - běži tak rychle jak je využívána plynová páka (1/2 plynu - čas běží cca 2x pomaleji)
Plyn* - běží až od zadaných hodnot (to asi nevyužiji)

Ten % odpovída asi nejlépe se spotřebou baterky co? V letadle nebudu mít telemetrii, tak chci něco nejpřesnějšího...samo sebou nejdřive budu muset otestovat dobu letu, tak abych dal pak nakonec odpočet.
Nebo máte néjaké chytřejší řešení?
Pak si dám určité na nějaký přepínač funkci, aby mi to zahlásilo čas...

Ještě jednou díky, moc si vážím všech rad.

PS: OpenTX se mi začíná více a více líbit...základní/primitivní nastavení není vůbec těžké (nastavoval jsem jen FlySky FS-is6)...no a ty další fičury se časem taky naučím.


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: OpenTX (Videa str.5)
PříspěvekNapsal: úte 30.06.2020 11:58 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 6.1.2012
Příspěvky: 1759
Bydliště: Brno
Obrázky: 0
Každý časovač se dá pustit buď jako odpočet, nebo měření od nuly.
Procento plynu je skutečně celkem dobrý údaj o spotřebě. Mám i telemetrii a "vybité baterky" se hlásí poměrně přesně s nastaveným časovačem. Musí jít o model, kde je dominantní spotřeba pohonného motoru. Pokud nemáš telemetrii, tak možná ještě na baterku dát "pípátko", které svítí/pípá, když je baterka před koncem kapacity.

U časovače se dá (bez dalších spec fcí) nastavit hlášení času. Tuším po minutě a posledních 30s (tuším ....2m, 1m, 30s, 20s, 10,9,8,7,6,5,4,3,2,1 "stopky X doběhly" :) ) Případně ještě nějaké vrčení a tak... A pak, samozřejmě, nepřeberné možnosti pomocí dalšího nastavení (spec. fce, LUA, zobrazování na obrazovce/widgetu telemetrie) ...) Jak by řekl LV, milion p...ovin, které člověk nikdy nevyužije. :-P

_________________
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | poletuchy | 24ch volantovka)


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: OpenTX (Videa str.5)
PříspěvekNapsal: úte 30.06.2020 14:14 
Protřelejší uživatel
Protřelejší uživatel

Registrován: 3.3.2020
Příspěvky: 100
Obrázky: 1
Tak to rád slyším, že plyn na % je celkem odpovídající.

Co kdo používáte ještě za funkce? Takové jaké vám ulehčují obsluhu modelu a nebo celkově vysílače?
Já si dal zatím hlasitost na potenciometr a určité přidám i resetováni timeru.
Ještě něco dalšího co by se mi mohlo šiknout? Rád bych jsem si udělal pořádek a uspořádání na vysílačce hned ze začátku.


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: OpenTX (Videa str.5)
PříspěvekNapsal: úte 30.06.2020 15:36 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 6.1.2012
Příspěvky: 1759
Bydliště: Brno
Obrázky: 0
Obecně je jen pár věcí, co už tu více méně zazněly. Pak je to na každém, jak se mu co líbí.
Možná ještě u složitějších modelů si k nim napsat popis (checklist), který může být zobrazený na vysílačce (při startu vysílačky, při výběru modelu, při vyžádání) - lze nastavit.

_________________
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | poletuchy | 24ch volantovka)


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: OpenTX (Videa str.5)
PříspěvekNapsal: úte 30.06.2020 16:58 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 26.5.2013
Příspěvky: 1336
Bydliště: Brno
leve89 píše:
Tak to rád slyším, že plyn na % je celkem odpovídající.

Co kdo používáte ještě za funkce? Takové jaké vám ulehčují obsluhu modelu a nebo celkově vysílače?
Já si dal zatím hlasitost na potenciometr a určité přidám i resetováni timeru.
Ještě něco dalšího co by se mi mohlo šiknout? Rád bych jsem si udělal pořádek a uspořádání na vysílačce hned ze začátku.
Třeba motorstop, který se vypne ne jen přepínačem, ale až po stažení plynu

_________________
MC-20HOTT,DS-16,X10S,14SG,S-trino MkII,SpeedFire, MXS 64",MiniCorado,LOGO550SE,Goblin570


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 504 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 29, 30, 31, 32, 33, 34  Další

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Google Adsense [Bot], pepinozbrna, prikrylm, Tlapa a 15 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz