px




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 13 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Multikopterove PDB pro letadlo
PříspěvekNapsal: stř 03.06.2020 12:42 
Mazák
Mazák

Registrován: 24.6.2013
Příspěvky: 920
Bydliště: MidWest of Ireland
Zdravim.
Sadu HobbyKing micro APM chci pouzit v letadle.
https://hobbyking.com/en_us/micro-hkpil ... z-apm.html

Soucasti je i PDB, ktere je oznaceno jako 4S 60A.
Jsou na nem pajeci plosky pro 4 ESCs. (urceno zrejmne pro quadrocopteru)

Prosim o radu - Muzu odebirat tech udajnych 60A z jedineho mista, nebo je to mysleno tak, ze je to dohromady ze vsech 4 odbernych mist a muzu tedy odebirat z jednoho jen ctvrtinu z 60A ?

Vim, ze bych mohl pouzit jiny Powermodul, ale chci pouzit prave tento z duvodu konektoru a taky, ze ma v sobe proudovy a napetovy senzor.

Letadlo je Tundra z HobbyKingu.

Dekuji predem za radu.

_________________
Taranis B; F450 s APM 2.5; Bixler 2


Nahoru
 Profil  
 
 
 Předmět příspěvku: Re: Multikopterove PDB pro letadlo
PříspěvekNapsal: stř 03.06.2020 14:44 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 1.12.2008
Příspěvky: 975
Bydliště: Lysice,Brno,Blansko.
Obrázky: 10
A ten přívod je tam jeden nebo jsou čtyří? :mrgreen: Proud jde od přívodu přes ten bočník a je jedno z kterého místa ho pak odebíráš.Problem může být pokud výrobce šetřil a ten plošňák má malou vrstvu mědi.Připoj to podle obrázku a prožeň motor na zemi.Propojka by stačila i jedna pravděpodobně v kladné větvi kde je ten bočník.
Vývod k regulátoru dej co nejblíže k přívodu a kontroluj teplotu desky.
6988


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: Multikopterove PDB pro letadlo
PříspěvekNapsal: stř 03.06.2020 19:08 
Platící zákazník RCManie
Platící zákazník RCManie

Registrován: 22.7.2012
Příspěvky: 3493
Bydliště: Zvole u Prahy
Obrázky: 0
eddiex píše:

Soucasti je i PDB, ktere je oznaceno jako 4S 60A.
Jsou na nem pajeci plosky pro 4 ESCs. (urceno zrejmne pro quadrocopteru)

Prosim o radu - Muzu odebirat tech udajnych 60A z jedineho mista, nebo je to mysleno tak, ze je to dohromady ze vsech 4 odbernych mist a muzu tedy odebirat z jednoho jen ctvrtinu z 60A ?



Nerozumím .
Proud taháš z esc ! takže proč to tahat přes desku ? A co tam máš za konektor ? Ten umí víc jak 60 A ? To asi těžko.
Silový kabely esc spoj u konektoru.

_________________
www.3dfrezovani.cz


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: Multikopterove PDB pro letadlo
PříspěvekNapsal: stř 03.06.2020 19:42 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 1.12.2008
Příspěvky: 975
Bydliště: Lysice,Brno,Blansko.
Obrázky: 10
Tahá to přes desku protože tam je bočník co měří proud.Naměřené hodnoty pak jdou do FC a počítá mu to kapacitu.Navic je tam BEC pro napájení samotné FC.Silové kabely se na desku pájí až pak je konektor.


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: Multikopterove PDB pro letadlo
PříspěvekNapsal: stř 03.06.2020 19:57 
Protřelejší uživatel
Protřelejší uživatel

Registrován: 1.12.2017
Příspěvky: 123
Bydliště: ČR
Dobrý večer. Určitě je to 60A za celou desku. Ty výstupní plošky jsou nejspíš propojené, tak jestli nechcete desku upravovat, spojte je ještě "zvenku" silnějším vodičem a připojíte ESC vlastně ke všem výstupům. Antonín


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Multikopterove PDB pro letadlo
PříspěvekNapsal: stř 03.06.2020 20:01 
Platící zákazník RCManie
Platící zákazník RCManie

Registrován: 22.7.2012
Příspěvky: 3493
Bydliště: Zvole u Prahy
Obrázky: 0
blembondo píše:
Tahá to přes desku protože tam je bočník co měří proud.Naměřené hodnoty pak jdou do FC a počítá mu to kapacitu.Navic je tam BEC pro napájení samotné FC.Silové kabely se na desku pájí až pak je konektor.


Vím jak to funguje, taky jsem postavil nějakou copteru. Odebíraný proud je nezajímavý a na zbývající capacitu se stejně nedá spolehnout.
Takže vše spojím u konektoru a mám klid :wink: . A je jedno, jestli je to přímo u silového konektoru, nebo u kablíku od konektoru na desce.

_________________
www.3dfrezovani.cz


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: Multikopterove PDB pro letadlo
PříspěvekNapsal: stř 03.06.2020 20:19 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 1.12.2008
Příspěvky: 975
Bydliště: Lysice,Brno,Blansko.
Obrázky: 10
Spojit to může na desce hned u přívodu pak to nepůjde přes bočník ale pojede ten BEC.Proud alespoň u mě není údaj o který bych rád a dobrovolně přišel.Nárust proudu mě upozornil na motor co jde do kytek.Díky tomu je to éro ještě celé a doma. :wink:


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: Multikopterove PDB pro letadlo
PříspěvekNapsal: stř 03.06.2020 23:49 
Mazák
Mazák

Registrován: 24.6.2013
Příspěvky: 920
Bydliště: MidWest of Ireland
Omlouvam se za mozna banalni otazku, ale nijak hluboce elektronice nerozumim, tak jsem se radsi zeptal. Mereni proudu a napeti budu potrebovat a proto chci pouzit tu desku.
Dekuji za odpovedi i vysvetleni. Co jsem potreboval, jsem se dozvedel.

Mimochodem, nedokazal by nekdo identifikovat a pojmenovat ty male bile konektory na FC ? Chtel bych si vyrobit kabliky na miru, ale nevim jake konektory mam koupit a v popisu jsem nenasel jejich oznaceni.
Jeste jednou dekuji.

_________________
Taranis B; F450 s APM 2.5; Bixler 2


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Multikopterove PDB pro letadlo
PříspěvekNapsal: čtv 04.06.2020 4:43 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 1.12.2008
Příspěvky: 975
Bydliště: Lysice,Brno,Blansko.
Obrázky: 10
Nejčastěji to jsou JST-SH 1mm.


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: Multikopterove PDB pro letadlo
PříspěvekNapsal: čtv 04.06.2020 8:50 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 17.9.2008
Příspěvky: 509
Možno, že by sa to dalo vydedukovať drobnou logickou úvahou:

- ak má zariadenie 4 motory, merať prúd len na jednom akosi nemá logiku

- ak je tam (len jeden) prúdový senzor do 60A, dá sa predpokladať, že meria celkový (súčtový) prúd

- na rozdiel od Dudaja si myslím, že merať odoberaný prúd (a napätie pohonnej batérie) zmysel má a na zostávajúcu kapacitu (overenej) batérie sa spoľahnúť dá


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Multikopterove PDB pro letadlo
PříspěvekNapsal: čtv 04.06.2020 9:40 
Platící zákazník RCManie
Platící zákazník RCManie

Registrován: 22.7.2012
Příspěvky: 3493
Bydliště: Zvole u Prahy
Obrázky: 0
Atto píše:

- na rozdiel od Dudaja si myslím, že merať odoberaný prúd (a napätie pohonnej batérie) zmysel má a na zostávajúcu kapacitu (overenej) batérie sa spoľahnúť dá


Lítám na přednastavený čas - plyn od 1/4 výkonu odpočítává.
Přistávám po signálu a baterky jsou vždy stejně vybitý (3,72 -3,75 V)
Nic jiného nehlídám.

Kolegovi hlídá napětí a spotřebované W telemetrie . Často mu to neukáže přesně - jsou tam odchylky od skutečnosti.
Takže já ušetřil na komplikacích a nic neřeším. Ale chápu , že ne každý si po dvou startech dokáže nastavit přesně časování.
A to mluvím o jetu, kde jsou vysoké spotřeby a docela rozdíly ve spotřebě mezi polovičním a plným plynem.

_________________
www.3dfrezovani.cz


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: Multikopterove PDB pro letadlo
PříspěvekNapsal: čtv 04.06.2020 12:23 
Mazák
Mazák

Registrován: 24.6.2013
Příspěvky: 920
Bydliště: MidWest of Ireland
blembondo píše:
Nejčastěji to jsou JST-SH 1mm.

Dekuji. Zda se, ze to bude ono.

to Atto: Jo ta logika je jasna, ale moje otazka puvodni neznela zda to meri dohromady, ci zvlast. Jednalo se o to, ze kdyz PDB zvlada proud 60A, tak jesli ho muzu odebirat z jednoho mista. (Mel jsem proste jen laickou obavu, ze kdyz se odebira 15A z kazdeho ze ctyr mist, tak ok, ale kdyz odeberu 60A z jedineho mista, tak ze se to jedno misto uskvari.)

Dovolim si jeste jednu otazecku:

Mam nekolik techhle baterii...:
https://hobbyking.com/en_us/turnigy-bol ... s_products

Je tam konektor JST. Baterie je 65C , coz chapu tak, ze zvladne dodat 65x0.5A= 32.5A Je to spravne?
Zvladne tohle ten konector JST? V nejakem technickem listu (nebo co to bylo) jsem vycetl, ze tento konektor zvladne max 3A. Jaky by mela takova kombinace baterie a konektoru smysl?
Bude nekdo ochotny mi v tom udelat jasno, prosim?
Pouzivam ty baterky v letadylku Champ S+ bez problemu. Chystam se ale pouzit je v XK X450 a to je malinko tezsi a hlavne ma 3 motorky a asi vetsi odber proudu.
Mozna se mi dostal na monitor jen spatny technicky list, ale radeji se zeptam nekoho znaleho...

https://cdn-global-hk.hobbyking.com/med ... 922X57.pdf

_________________
Taranis B; F450 s APM 2.5; Bixler 2


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Multikopterove PDB pro letadlo
PříspěvekNapsal: čtv 04.06.2020 23:30 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 25.5.2003
Příspěvky: 2236
Bydliště: Košice, SK
eddiex píše:
... Je tam konektor JST. Baterie je 65C , coz chapu tak, ze zvladne dodat 65x0.5A= 32.5A Je to spravne?
Zvladne tohle ten konector JST?

Nezvládne.

Pokiaľ ide o dosku a odber prúdu z jedného miesta, namiesto štyroch, je dosť možné, že ak sú prívodné plochy dostatočne nadimenzované, zvladne doska maximálny odber aj z jedného výstupu pre ESC. Z dvoch by to zvládnuť mala, keďže arducopter podporuje aj bicoptéru.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 13 ] 

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 11 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz