Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 61 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5  Další
Autor Zpráva
PříspěvekNapsal: pon 13.01.2020 11:03 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 5.1.2007
Příspěvky: 9288
Bydliště: Trenčianska Turná
Obrázky: 0
olisoft píše:
Zatial to tak je, neuvedomil som si, ze nemas Frsky.
Casom snad integruju tieto "udelatka" aj futabaci (a ini velki vyrobcovia)

Co sa SBUSu u Futaby tyka, tak sa vsetko nastavuje vo vysielaci.

_________________
Nie som zlý.... iba rýpem
www.elektromodely.sk


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 
PříspěvekNapsal: pon 13.01.2020 11:13 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 18.1.2010
Příspěvky: 1052
Bydliště: PN - SK
Cize ak ten 4 kanalovy dekoder podporuje korektne sbus, mal by sa dat nastavit z radia priamo?
To by bolo zaujimave odskusat, mam taky dekoder, ale nemam futaba radio.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pon 13.01.2020 13:30 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 5.1.2007
Příspěvky: 9288
Bydliště: Trenčianska Turná
Obrázky: 0
olisoft píše:
Cize ak ten 4 kanalovy dekoder podporuje korektne sbus, mal by sa dat nastavit z radia priamo?
To určite nepôjde

_________________
Nie som zlý.... iba rýpem
www.elektromodely.sk


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
PříspěvekNapsal: pon 13.01.2020 16:36 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 23.4.2010
Příspěvky: 8311
Bydliště: Nový Bydžov ČR
Obrázky: 14
olisoft píše:
To by bolo zaujimave odskusat, mam taky dekoder, ale nemam futaba radio.

Na mý letitý FX30 to asi taky nepůjde. :oops:


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
PříspěvekNapsal: pon 20.01.2020 8:55 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 18.3.2010
Příspěvky: 2589
Bydliště: Zavar, SK
Keďže som sa už dlhšie chystal navrhnúť plošák k tomu Mike Blandfordovmu projektu s Arduinom na 4- kanál SBUS/ PWM ktorý by umožňoval zvoliť 9-12/ 13 -16 a aj mal možnosť invertovaného a neinvertovaného SBUSu... Včera bolo zlé počasie :roll:
Příloha:
01_SBUS-4PWM.jpg
01_SBUS-4PWM.jpg
[ 64.73 KiB | Zobrazeno 1260 krát ]


Příloha:
02_SBUS-4PWM.jpg
02_SBUS-4PWM.jpg
[ 60.09 KiB | Zobrazeno 1260 krát ]


Rozšíriť to na 8- kanál bolo jednoduché.
Příloha:
03_SBUS-8PWM.jpg
03_SBUS-8PWM.jpg
[ 64.37 KiB | Zobrazeno 1260 krát ]


Příloha:
04_SBUS-8PWM.jpg
04_SBUS-8PWM.jpg
[ 59.74 KiB | Zobrazeno 1260 krát ]


Akurát momentálne majú v Číne sviatky, tož bastliť sa bude až vo februári...

_________________
X9D & T16Pro & TX16S & nejaké lietadlá, heli a koptéry www.rcmodelytt.sk


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pon 20.01.2020 13:01 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 4.12.2003
Příspěvky: 423
Nejdřive jsem si říkal hmm pozor, pak jsem hledal ten procesor a pak pochopil, že je to propojka, a opět - kondík musí být ...


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pon 20.01.2020 19:19 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 23.4.2010
Příspěvky: 8311
Bydliště: Nový Bydžov ČR
Obrázky: 14
Ty dva etyty mezi konektorovejma pinama, myslíš, že se časem neproklepe smršťovačka a jeho hliníkový pouzdro neudělá zkrat mezi piny? A pokud ho odsadíš dál od desky, tak se na delších vývodech časem uklepe.


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
PříspěvekNapsal: pon 20.01.2020 20:08 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 18.3.2010
Příspěvky: 2589
Bydliště: Zavar, SK
Celeron píše:
Ty dva etyty mezi konektorovejma pinama...

Tie elyty - ak tam budú - budú otočené o 90st, ale nemám takú súčiastku v KiCade. A tavka to, snáď, istí...

_________________
X9D & T16Pro & TX16S & nejaké lietadlá, heli a koptéry www.rcmodelytt.sk


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: stř 05.02.2020 20:59 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 23.4.2010
Příspěvky: 8311
Bydliště: Nový Bydžov ČR
Obrázky: 14
Dnes jsem otestoval na Futabe TX30 šestikanál dekodér SBUS FrSky.
Připojil jsem ho na zkoušku na čtykanál přijímač GA400 přepnutej z módu Ch1- Ch4 do módu Ch1, Ch2, RSSI, SBUS.
Když jsem měl na dekodéru propojku pro Ch1 - Ch6 tak serva Ch1 a Ch2 na přijímači a dekodéru chodila společně, další Ch3 - Ch6 taky bez problémů, pořadí kanálů stejné jako na vysílač.
Vytáhl jsem propojku a tím zvolil, že dekodér by měl dekódovat podle přiloženýho papíru Ch5 - Ch10. Nevím, jestli to je chyba funkce, nebo jen překladu návodu ale mě dekóduje Ch6 - Ch11.
S propojkou v poloze pro Ch11 - Ch16 výstupy zase odpovídají pořadí vysílače.
Takže kompatibilita SBUS FrSky a Futaba je v pohodě.
Zkusil jsem přes V kabel připojit na SBUS dekodéry dva, jeden Ch1- Ch6 druhej Ch6- Ch11 a taky bez problému.
Jediná nevýhoda je, že pokud se použije přijímač GA400 a k tomu dekodér na Ch6- Ch11 tak se bude muset na vysílači TX30 udělat v přidělení funkcí na kanálech 3 až 5 mezera a posunout funkce o 3 kanály nahoru. Ale bude to umět 8 kanálů, což je na spoustu letadel slušnej počet. Případně s dalším dekodérem 13 kanálů ale to už netuším, do čeho bych to dal. :lol:


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
PříspěvekNapsal: stř 05.02.2020 23:03 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 6.1.2012
Příspěvky: 1809
Bydliště: Brno
Obrázky: 0
Celeron píše:
... Případně s dalším dekodérem 13 kanálů ale to už netuším, do čeho bych to dal. :lol:

Na to jsem se taky ptal a dostal jsem odpověď:

"pstasek":
F-86 od 3DLabPrint.
https://3dlabprint.com/shop/f86asabre/

2x křidélka
2x výškovka
1x směrovka
2x klapky
2x brzdné štíty
1x zatáčení přední nohy
3x podvozek (mám ho zvlášť kvůli přehlednosti)
1x motor


:)

_________________
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | poletuchy | 24ch volantovka)


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
PříspěvekNapsal: čtv 06.02.2020 0:01 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 12.2.2016
Příspěvky: 1528
Bydliště: Vysočina, ČR
Celeron píše:
...Takže kompatibilita SBUS FrSky a Futaba je v pohodě...
Tak jsem hledal, ale v produkci FrSky jsem podobný dekodér nenašel. Je to ale celkem jedno, protože pokud je sběrnice v RC řízení označena jako SBUS (autorem je Futaba), mělo by to splňovat protokol SBUS Futaby, jinak se jedné o sběrnici jiného typu. Je to stejný jako říct - metr je kompatibilní s metrem.
Pravda, trochu jsem to zjednodušil, protože stejná zkratka se používá i v jiných odvětvích. Chtěl jsem tím hlavně říct, že žádný FrSky SBUS není.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: čtv 06.02.2020 11:00 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 23.4.2010
Příspěvky: 8311
Bydliště: Nový Bydžov ČR
Obrázky: 14
ellet píše:
Tak jsem hledal, ale v produkci FrSky jsem podobný dekodér nenašel.

Nojo, máš pravdu, v návodu píšou, že je to příslušenství pro rozšíření přijímačů FrSky. Ne že to FrSky přímo vyrábí.
https://emotors.cz/cs/prislusenstvi/6782-frsky-sbus-na-pwm-dekoder.html
V názvu stránky taky mate "frsky-sbus-na-pwm".
Jinak k tomu S-BUS kompatibil. Ještě nedávno FrSky označovala tuhle sběrnici F-BUS. Nevím, jestli kvůli nějakýmu rozdílu v protokolu a nebo jen finta aby to zlegalizovala ve vztahu s Futabou. Tady http://esomodels.wz.cz/TARANIS/9SBUS.html k tomu něco píšou a tak jsem si nebyl jistej zda nebude problém.
Pamatuju třeba časy, kdy PWM serva Graupner nebyly kompatibilní s PWM servy Futaba, Hitec, Kraft a dalších. Dýlka pulzu řídícího signálu jednotlivých kanálů a opakovací rámec byl stejný ale vše bylo inverzní.


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
PříspěvekNapsal: čtv 06.02.2020 11:27 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 12.2.2016
Příspěvky: 1528
Bydliště: Vysočina, ČR
Celeron píše:
... Ještě nedávno FrSky označovala tuhle sběrnici F-BUS. Nevím, jestli kvůli nějakýmu rozdílu v protokolu a nebo jen finta aby to zlegalizovala ve vztahu s Futabou. Tady http://esomodels.wz.cz/TARANIS/9SBUS.html...
Tak ani toto označení jsem nikde jinde neviděl. Myslím, že se jedná o překlep autora článku (FrSky má F.Port m.j.)
PWM je jen způsob modulace a nemá vlastní protokol, jsou jen časem zažité zvyklosti, taky to pamatuju (jsem z první poloviny minulého století).


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: čtv 06.02.2020 18:24 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 23.4.2010
Příspěvky: 8311
Bydliště: Nový Bydžov ČR
Obrázky: 14
Překlep to asi není, četl jsem to ještě někde jinde. Hlavně že to chodí. :wink:


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
PříspěvekNapsal: stř 12.02.2020 18:09 
Celkem nový uživatel
Celkem nový uživatel

Registrován: 7.12.2017
Příspěvky: 79
dva low-cost přijímače pro FRSKY

první Frsky XM, D16, výstup SBus, za 9USD, dosah více jak 600m, zkoušeno na warbirdu z XPS, bez jediného prohlému
https://hobbyking.com/en_us/frsky-xm-mi ... s_products

dekodér z Aliexpressu za necelých 6USD za kus, spojeno kouskem servokabelu, mezi destičkami oboustranná páska, smrštěno bužírkou, která je příslušenstvím dekodéru
https://www.aliexpress.com/item/3303158 ... 4c4dm98Jz6

není důvod aby nešlapal s osmikanálovým dekodér

druhý Frsky, čtyřkanál, D8 za 185 Kč, údajně dosah více jak 500m, zatím jsem nezkoušel v modelu, napárovat šel s HORUS X10 napoprvé bez problémů
https://www.aliexpress.com/item/4000419 ... 4c4dhRg5O5

Příloha:
P2120020.JPG
P2120020.JPG
[ 106.52 KiB | Zobrazeno 642 krát ]


Příloha:
P2120021.JPG
P2120021.JPG
[ 93.96 KiB | Zobrazeno 642 krát ]



Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 61 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5  Další

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 11 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz