Odeslat nové téma Toto téma je zamknuté. Nemůžete posílat nové příspěvky ani odpovídat na starší.  [ Příspěvků: 1494 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69 ... 100  Další
Autor Zpráva
PříspěvekNapsal: pon 02.12.2019 21:38 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 9.1.2007
Příspěvky: 9109
Bydliště: Praha 8, ČR
Obrázky: 9
I ten blbej cyklista je povinen dodržovat předpisy (silniční zákon a některé další) a mít třeba na kole povinnou výbavu. A to přesto, že k jízdě na kole nepotřebuje papíry. Pro chodce to platí obdobně.

_________________
Hitec Aurora 9X


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
 
PříspěvekNapsal: ned 05.01.2020 21:30 
Protřelejší uživatel
Protřelejší uživatel

Registrován: 13.3.2018
Příspěvky: 195
Zdravim panove,

trvalo mi drahnou chvili prelouskat tohle forum a kdyz tady ctu modelarsky slzicky at uz z nasrani nebo bezmoci jak nad pristupem mladych, ale i legislativni situaci, napada me jeslti by to nechtelo taky trosku sebereflexe. Kolem dokola porad slysim nebo ctu, ze mladasove se do modelariny nehrnou, protoze je to nebavi a misto bastleni letadylek, si radsi koupi hotovy kopter a jdou "pachat zlo s dronem"... ale... napadlo nekdy nekoho proc ?
Jakekoli rozhodnuti ma nejake svoje priciny. Proc vlastne nasi mladasove netihnou k modelarine ? Nemuze byt pricinou to, ze jsou v technologicky nabitem prostredi ve kterem vyrustaji obklopeni vizualnimi vjemy, ktere jsou na prvni kontakt chytlave? Mladas koukne na youtube a vidi, jak se muze s dronem stat "letcem na palube". Tak zacne vymejslet, jak se k necemu podobnymu dobrat. Napadne ho, ze jsou to prece modylky a obrati se na modelare - ten by do toho prece mel videt a taky vlastne poletuje aby mohl byt tak trochu pilotem. A ten, protoze je modelar a ne "zly dronista" se do nej pusti, treba tak jako je zde na diskusi zvykem: "FPV je ilegalni", "dronisti smiruji sousedku", "dron lita tam kde se nesmi", "dron porusuje vsechny pravidla a narizeni" a "nejlepsi by bylo vsechny dronisty pokutovat, zavrit a nebo nejlepe obradne upalit na hranici"... a jako alternativu mu nabidne lepeni letadylek, nudnou aerodynamiku a postavani na poli s vysilackou, koukajic na letadylko ze zeme... Coz samozrejme naprosto nekoresponduje s tim, co videl na youtube. A to mladasa neoslovi, sklopi hlavu mysli si neco o prdeli a staromodnim prudici. Modelarina pro nej tim padem pada a protoze o poletovani vi uplnou tycku a nema sajn jak neco podobnyho vyrobit tak poridi neco hotovyho a jde "pachat zlo s dronem". Jednoduse proto, protoze mu to nabidne prave tu perspektivu "ze je letec" a jeste po pristani vydloubne z dronu kartu, mrskne video na youtube, aby se blejsknul pred kamarady. To ze na nej spustil "pan modelar" ze "je to ilegalni" cele akci jeste prida na atraktivite - zakazane ovoce pry chutna nejlepe. No a kdyz zlo pacha bez jakehokoli dozoru a vedeni, tak samozrejme dela kraviny, protoze po studene sprse od antidrone nastaveneho modelare uz nema chut s kymkoli takovym komunikovat a uz vubec ne se nechat poucovat o pravidlech.
Mozna kdyby "pan modelar" nebyl zaryty "antidronista" a mladasovi misto spilani, jak je dron "zly a spatny" poradil, jak se da takovy dron postavit, naprogramovat, nastavit a odladit, vysvetlil jaka jsou omezeni FPV poletovani a proc takova pravidla existuji, mozna by mel mladas s vidinou vizualniho zazitku "pilota na palube" trochu jiny pristup k tomu se neco naucit. A to i presto ze to obcas bude "voser" jako treba louskani zakladnich znalosti regulace a rizeni, elektroniky a nakonec i te aerodynamiky pokud by hracka s kamerou vznikajici pod jeho rukama nebyla mixer, ale treba obycejny kulicky nebo i klasicky postaveny ero z balsy.
Kdyby stari a zkuseni "pani modelari" trosku zapremysleli nad tim, ceho jsou moderni hracky schopny, a jak se posunout k necemu, co bude pro mladyho adepta se zajmem o litani zajimavejsi, mozna by i sami zjistili, ze to ma neco do sebe. Nemyslim tim, ze vsichni zvlci a zacnou klickovat s Phantomama po ulici mezi lidma, ale treba poletovani s petipalcovym mixerem v opustenym sadu, combat nekolika samokridel s kamerama na louce za mestem a nebo klidne i zavod mezi brankami na letisi, by byly pro mladasa zajimava zabava ... a nakonec i to video na youtube pro machrovani pred kamaradama by taky bylo. A nez by se mladej dobral k solidne litajicimu stroji, kterej udela takovy hejbaci obrazky, ze si z nich kamaradi sednou na prdel, bude muset investovat spoustu casu, trapeni, zrucnosti, uceni a premysleni... a to je prece to, co je dle myho skromnyho nazoru to nejdulezitejsi na jakymkoli konicku. Takovej mladej po dvou trech letech (pokud ho to bude bavit a vydrzi prudeni toho kdo ho povede) nabyde od manualni zrucnosti, znalosti z elektroniky a programovani, az dreba po tu aerodynamiku a pravidla, kterymi se jakykoli letecky provoz ridi a bude chapat proc by nemel delat kraviny... a treba bude tak dobrej jako J. Mittner, kterej je v zavodnich koptrech na urovni, o ktery se beznymu modelari ani nesni... a nejen on.
Bohuzel se obavam dokud bude "pan modelar" odsuzovat jakykoli kontakt s cimkoli co "zlym dronem" byt jen zavani, nebude mit mladas zadnou chut se venovat modelarine nejspis zadne. Coz s sebou ponese to, ze modelari budou pomalu vymirat a legislativa bude cim dal tim tvrdsi a vezme s sebou smahem vsechny - jak postavace na poli s vysilackou, tak mladasa kterej bude poletovat s koupenym dronem bez jakychkoli znalosti "jako debil" - nezodpovedne a nebezpecne... a mozna jen proto ze ho "pan modelar" poslal do prdele a nebyl schopnej mu poradit jak se dobrat k tomu co ho zaujalo a projevil o to zajem...
Nechci timhle do nikoho rejt, jen me zivot naucil, ze pokud na nekoho ukazu prstem, vzdy na ruce zbyvaji minimalne tri prsty, ktere ukazuji smerem ke me ;-)

GH

p.s. Prvniho vetrone z rozsypu jsem spachal pred 25 lety, pilotni papiry mam dvoje, FPV letam taky - mozna i proto nevidim duvod pro barikady mezi temi co v eru sedej, temi ktery sedej na poli s FPV brejlema na hlave, ani temi kteri na modelarsky louce postavaj s radiem v ruce a nosem zabodnutym do obloby :-)


Naposledy upravil gul halmhat dne ned 05.01.2020 21:50, celkově upraveno 2

Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: ned 05.01.2020 21:45 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 5.1.2007
Příspěvky: 9185
Bydliště: Trenčianska Turná
Obrázky: 0
O com si pisal? Nechce sa mi to cele citat?

_________________
Nie som zlý.... iba rýpem
www.elektromodely.sk


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
PříspěvekNapsal: ned 05.01.2020 21:51 
Protřelejší uživatel
Protřelejší uživatel

Registrován: 13.3.2018
Příspěvky: 195
Jsem taky linej jako prase, ale kdyz neco chci da se s tim bojovat :-D ... sorry za rejpani ale kdybych se umel vyzvejknout ve dvou vetach, tak bych to napsal rovnou strucne ;-)


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: ned 05.01.2020 22:06 
Zkušený debatér
Zkušený debatér

Registrován: 17.6.2019
Příspěvky: 277
Bydliště: Země
Obrázky: 6
Myslím, že není třeba se omlouvat to LV rejpal... neb slovo jako dron a jeho odvozeniny je zde zapovězené a tudíž tak obsáhlé sdělení na toto téma je zde vnímano jako kacířství a rouhání, co na tom že došlo možná až k podstatě věci.

To nebyla narážka na délku, ale nechápaní podstaty :wink:


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
PříspěvekNapsal: ned 05.01.2020 22:37 
Protřelejší uživatel
Protřelejší uživatel

Registrován: 13.3.2018
Příspěvky: 195
Asi by to slo strucneji ale nevim jeslti by to vyznelo tak jak melo - pozitivne. Kdybychom se k mladym postavili alespon trosku z jejich uhlu pohledu, myslim ze bychom mohli zabit dve mouchy jednou ranou - udelat modelarinu i pro ne zajimavejsi a vyuzitim jejich zajmu o vec nedavat ouradovi do ruky bic na modelarinu obecne - egal jeslti cucim na ero nebo z era pres brejle... teda pokud nejsem uplnej naivka :-D


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pon 06.01.2020 6:41 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 9.1.2007
Příspěvky: 9109
Bydliště: Praha 8, ČR
Obrázky: 9
Nevšimnul jsem si, že by dron zde byl zapovězený. Je zde samostatná sekce, která je dále rozdělena na několik podkategorií. Jak už jsem zde zmiňoval jinde, on by i zájem byl, a ne zrovna malý. Otázkou je, zda je dostatek kroužků a vedoucích pro ně, hlavně těch vedoucích. Ono to zabere dost volného času, nejsou to jen ty dvě hodiny týdně, po které je schůzka. Díky nabídce na trhu si mnozí myslí, že si něco koupí a naučí se to řídit sami. Byl zde frajer - absolutní začátečník, který si pořídil F-16, když jsme mu řekli, že to není dobrá volba, poslal nás do temnot análního otvoru. K tomu nerespektování všelikých pravidel, podívej se kolem sebe, kolik lidí dodržuje jen nepsaná pravidla slušnosti. Na YouTube mimochodem také běhá hromada videí, jak se chovají řídící - předjíždění na dvojité plně, v nepřehledných zatáčkách atd., pak i jiné - různé frajeřinky s motorkami a auty a tak by se dalo pokračovat. Mnoho lidí je přesvědčeno o své neomylní (oni nikdy nic nespáchaji) a všechny státní orgány vznikly a existují jen proto, aby je mohly šikanovat a všichni, co tam pracují jsou psychopati, vyžívající se ve vyhledávání občanů, které by mohli šikanovat (bez toho by večer ani neusnuli). Určitě tam tací jsou, nedělám si iluze, ale většina taková zjevně nebude. Děti to vidí a vzory táhnou. Ještě k nabídce trhu, klukovi, který byl docela lempl, jsem řekl, že si nedovolím říct jeho rodičům, aby mu koupili RC vybavení, když není schopen a ochoten si model sám postavit a já to za něj dělat nebudu. Odpověď: "si to koupím, no a co!"

_________________
Hitec Aurora 9X


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
PříspěvekNapsal: pon 06.01.2020 10:41 
Protřelejší uživatel
Protřelejší uživatel

Registrován: 13.3.2018
Příspěvky: 195
Ahoj DAFe,

ad1) sekce tu sice je, ale zkus se do ni podivat. Zacne tema, a treti pripspevek je na tema nelegalni, paty pokuta a sedmy zavrit - vsechna temata bez rozdilu to same. To chuti neco resit opravdu neprida - technicky limity FPV jsou o nekolik radu vyssi nez legislativa. Ne kazdy musi nutne touzit po letani do vzdalenosti 100 km i kdyz na to techniku ma ;-)

ad2) mladyho chytryho kterej si nenecha poradit mame kazdy urcite za sebou nekolikrat - nebyli jsme jini. Klasika - chci mustanga na desitku - neuridis to zacni s vetronem - ne ja to zvladnu - je kluci ono se to rozbilo - o zem ? - jo na trisky :-D ... tak se na to vyser a zacnem znovu - tak jo... naprosto normalni bezny zacatek modelare z ulice.

ad3) zakazany ovoce nejvic chutna - to snad vime vsichni... a ruku na srdce, kdo nespachal v mladicke nerozvazosti nejakou leteckou nekazen ? ... kdo je nevinny at hodi kamenem ;-)


ad4) ... jestli byl volsovej na ruce a liny netahlo ... tak mozna lepsi kdyz bude vazne spis programovat :-) tim modelarina o moc neprijde

... dokud budou budovany bariery mezi dronarema, FPVckarema a modelarema a zajemci budou hned od zacatku pruzeni jen proto ze se jim to libi tak na to doplatime vsichni


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pon 06.01.2020 11:09 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 5.1.2007
Příspěvky: 9185
Bydliště: Trenčianska Turná
Obrázky: 0
gul halmhat píše:
...To chuti neco resit opravdu neprida - technicky limity FPV jsou o nekolik radu vyssi nez legislativa. Ne kazdy musi nutne touzit po letani do vzdalenosti 100 km i kdyz na to techniku ma ;-)

Ako riešiš priestorovu orientaciu keď letíš mimo dohľad? Netušíš či sa k tebe blíži paraglajd, ultralajt, vetroň či vrtuľník.... A tu to celé padá. Let mimo dohľad by mal byť trestný čin všeobecného ohrozenia.

_________________
Nie som zlý.... iba rýpem
www.elektromodely.sk


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
PříspěvekNapsal: pon 06.01.2020 11:33 
Protřelejší uživatel
Protřelejší uživatel

Registrován: 13.3.2018
Příspěvky: 195
LV píše:

Ako riešiš priestorovu orientaciu keď letíš mimo dohľad? Netušíš či sa k tebe blíži paraglajd, ultralajt, vetroň či vrtuľník.... A tu to celé padá. Let mimo dohľad by mal byť trestný čin všeobecného ohrozenia.



pokud jsi cetl co jsem psal, tak slo o poletovani v sadu, na louce nebo na letisti mezi brankami - prostorova orientace v takhle malem meritku je stejne nevyznamna jako pri viseni s obrim akrobatem bez kamery... a psal jsem ze NE kazdy chce litat 100km i kdyz by to technicky zvladl...

... takze dekuji nezklamal jsi :-) ... jako obvykle se vyhrozuje trestanim aniz by se cetlo poradne uz v asi patem prispevku ... takze na mistnim foru vlastne klasika


Naposledy upravil gul halmhat dne pon 06.01.2020 11:43, celkově upraveno 3

Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pon 06.01.2020 11:38 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 28.9.2005
Příspěvky: 2388
Bydliště: Doma
LV píše:
Ako riešiš priestorovu orientaciu keď letíš mimo dohľad? Netušíš či sa k tebe blíži paraglajd, ultralajt, vetroň či vrtuľník.... A tu to celé padá. Let mimo dohľad by mal byť trestný čin všeobecného ohrozenia.


spravne. poradek musi byt. akorat ted uz jen vyresit, jak dokazat, ze je clovek mimo dohledu na svuj dron. kazdy totiz vidi jinak, nekdo na dalku hur, nekdo lip, nekdo ma seroslepost, nekdo brejle.. Ale to neni nic, s cim by si zdatny urednik neporadil. Bumazka a stos papiru vyresi kazdy problem lidstva.
takze kazdy dronar povinne pred kazdym vzletem ocni vysetreni, ne starsi nez tyden, pekne na UCL, kde mu to orazitkuji a prideli dva uredniky na dozor. jeden mu bude stat za zadama a koukat se na dron, jestli ho jeste vidi, druhy bude stat pred dronarem a bude koukat na toho dronare, jestli se nahodou nekouka jinam. A samozrejme na miste notare, ktery potom vyhotovi z celeho letu zapis a overi podpisy pritomnych.


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
PříspěvekNapsal: pon 06.01.2020 11:39 
Moderátor serveru
Moderátor serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 3.5.2003
Příspěvky: 11187
Bydliště: Břeclav, ČR
gul halmhat píše:

... dekuji nezklamal jsi :-)... myslim ze dalsich komentaru neni treba ;-)


To nic nemění na tom, že má pravdu...


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pon 06.01.2020 11:41 
Protřelejší uživatel
Protřelejší uživatel

Registrován: 13.3.2018
Příspěvky: 195
zdzd píše:

To nic nemění na tom, že má pravdu...


.... aaa pan zdzd ... dalsi ktery nezklamal :-)


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pon 06.01.2020 11:42 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 5.1.2007
Příspěvky: 9185
Bydliště: Trenčianska Turná
Obrázky: 0
gul halmhat píše:
... dekuji nezklamal jsi :-)... myslim ze dalsich komentaru neni treba ;-)

Prajem ti aby si raz také niečo pilotoval sám a sundal ťa tvoj kolega. A aby si mal dostatok času na vozíčku na premyslenie svojho názoru.

_________________
Nie som zlý.... iba rýpem
www.elektromodely.sk


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
PříspěvekNapsal: pon 06.01.2020 11:44 
Protřelejší uživatel
Protřelejší uživatel

Registrován: 13.3.2018
Příspěvky: 195
LV píše:
Prajem ti aby si raz také niečo pilotoval sám a sundal ťa tvoj kolega. A aby si mal dostatok času na vozíčku na premyslenie svojho názoru.


... ty budes mit taky nalitano tisice hodin coz ? ;-)


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Toto téma je zamknuté. Nemůžete posílat nové příspěvky ani odpovídat na starší.  [ Příspěvků: 1494 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69 ... 100  Další

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 20 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz