Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 100 ]  Přejít na stránku 1 ... 3, 4, 5, 6, 7
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Model Hobby 2018
PříspěvekNapsal: sob 03.11.2018 18:16 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 9.1.2007
Příspěvky: 9109
Bydliště: Praha 8, ČR
Obrázky: 9
Ty jsi na organizované aktivity opravdu velmi alergický! Já si samozřejmě nedělám iluze o vyřezaném žebru a vynálezu perpetua mobile. Mám třeba určitou prostorovou představivost a nedokážu odhadnout, jak se na tom podílela modelařina. V každém případě když jsem se ještě živil jako technolog, tak jsem to docela využil. Pamatuju na situaci, kdy kolega dostal výkres, měl udělat postup na součástku - mezikruží (nějakou přírubu nebo co to bylo). Dělalo se to ze čtverce (dělírna to ufikla) plechu a pak se to mělo hlodat na soustruhu. Hrana čtverce sice byla menší než točný průměr soustruhu, ovšem přes úhlopříčku to tam samozřejmě nemohl dostat, což mu při psaní postupů vůbec nevadilo. Měl problém to pochopit, když jsem mu to vysvětloval. Možná, kdyby kolega nějaké kutění dělal, třeba by ho to trklo :!: .
Mimochodem, já jdu přesně v tebou navozené linii, nikdy jsem do kroužku nechodil a všechno jsem se naučil sám metodou pokus - omyl a zbytek jsem vyčetl z Modeláře, nic jiného tehdy nebylo. Jen to kazím tím, co jsem pak studoval :lol: . V každém případě pro mě nebyl na škole problém chápat funkce a mechaniku různých strojů, toky napětí a další věci. Pravda, neposoudím, jakou měrou se na tom modelařina podílela. Když zabrousím do historie, Beneš s Hajnem začínali s modely a pak z nich vyrostli výborní konstruktéři. Tenkrát ale nejspíš žádné kroužky nebyly :wink: .
Prostě podle tebe musí být člověk samorost, aby něco dokázal. Nevím, kolik lidí zde začínalo s koníčkem, který se následně v nějaké formě přerodil v práci, a kolik z nich před tím chodilo do kroužku a kolik byli samorosti.

_________________
Hitec Aurora 9X


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
 
 Předmět příspěvku: Re: Model Hobby 2018
PříspěvekNapsal: sob 03.11.2018 20:44 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 30.4.2008
Příspěvky: 12765
Bydliště: praha 5
DAF píše:
Ty jsi na organizované aktivity opravdu velmi alergický!
Prostě podle tebe musí být člověk samorost, aby něco dokázal. Nevím, kolik lidí zde začínalo s koníčkem, který se následně v nějaké formě přerodil v práci, a kolik z nich před tím chodilo do kroužku a kolik byli samorosti.


né, já si jen myslím, že modelářský nebo jiný kroužek by neměl být brán a chápán jako spasení světa a trhání dětí od počítačových her nebo mobilu--kdo bude chtít pařit hry, nebo datlovat sms na mobilu, stejně do žádného kroužku nepujde--teda pokud mu to nepřikážou rodiče.

ale jsou i děti-který by nějaký ten kroužek bavil a baví--mě se ale nelíbí ten pohled na tyto děti--jako že jsme je zachránili od počítače---houby, my jsme je nezachránili, mi jsme--ty jsi jim třeba Dafe umožnil do takového kroužku chodit--ale jsou to pořád děti--když to přeženu--tvurčí pro ně je složit i vlaštovku z papíru a když ji složí, mohou se akčně vyřádit tím, jak létá---já nemám nic proti modelářským kroužkum, jen si prostě myslím, že děti dnes potřebují vedle tvurčí práce i hned a rychle nějakou akční činnost--ty modely provozovat---alespon v první fázi, když začíná ročník toho koníčka.

hned ze začátku mít co nejrychleji slepené stejné nenáročné lehce slepitelné modely--které zásadně nepomrví ani ti méně šikovní, ale mohou se s nimi poměřovat v jakém si fiesta cupu někde na louce, nebo v parku--když jdou mimo dílny s vedoucím kroužku i někdy lítat--na prvotních jednoduchých modelech už si myslím, že by se mohlo dát odhadnout, klteré děcko je jak zručné--případně co by ho asi nejvíc bavilo lepit jako další model--někdo bude chtít zase něco jednoduchého--bo třeba jeho první model mu uletěl--jiný bude spíš preferovat sice celý rok lepit, ale až dolepí, tak to už bude fakt ero

je to jako s náma dospělákáma--taky se dělíme na ty, co raději víc lepí a na ty, co raději víc létají--ale pokud jsou v modelářském kroužku nějaké osnovy--jako že první budeme lepit draka, jako druhé budeme lepit házedlo, jako třetí budeme lepit A3--to se mi zdá prostě špatně, už jen z toho duvodu, že každý je jinak šikovný a ty méně šikovní pak samozřejmě vidí, že třeba jeho vrtstevník jak kvalitou, tak časově zvládá víc, než on--což pro něj samozřejmě nemuže být nic příjemného.

kdyby si ale mohl každý lepit něco trochu jiného--individuální model sobě na míru, tak by tam už nevznikal ten základní problém---ty máš za jedna--ty máš za dostatečnou.

navíc pokud ty děti mají v tom kroužku pokračovat i další a další rok--šikovnějším by se mělo umožnit tvořit náročnější modely--ale neprudit ty méně šikovné tím, že podle osnov ty náročnější modely už nezvládají .


Ale já přesně nevím, jak to v modelářských kroužcích chodí--pokud pominu tu moji učast v prehistorických dobách v modelářském kroužku tady u nás na vesnici--navíc i kdyby ten kroužek byl tenkrát super čuper--mě nešlo o to, chodit do modelářského kroužku, já jsem nutně potřeboval ero, s kterým bych mohl létat s klukama na poli, takže i kdybych tam tenkrát místo draka stavěl třeba právě Liona--jakmile bych ho dostavěl--dokud bych ho nepomlátil na louce, nikdo by mě v tom kroužku stejně neviděl---já nechtěl být zručný stavitel modelu, já jen nutně potřeboval ero na louku a bylo mi uplně jedno, jestli mi ho někdo pomuže postavit na modelářském kroužku, nebo mi ho pomuže postavit táta--případně přinese ježíšek----stavba toho modelu mě nikdy nebavila, jen jsem se smířil s tím, že pokud nepostavím, tak na to pole za těma klukama s čím jít lítat nemám .

Ale já opravdu neumím posoudit, jak takové to---modelářský kroužek opravdu funguje--ano, umím si představit ten začátek kdy přijdopu první nováčci--ale co další a další rok, když tam někteří vydrží a chtějí se posunout dál----navíc modelářský kroužek asi taky uplně není jen o tom, slepit rychle první poletuchu a zbytek života ji už jen honit po louce, alůe modelářský kroužek asi bude opravdu spíš o tom, že v tom kroužku se hold lepí , ale létání s tím--těmi modely neni uplně smysluplnou prioritou toho modelářského kroužku--to už by asi musel být letecký kroužek, nikoli modelářský---v každém případě si ale myslím, že těm dětem je potřeba nakládat pouze tolik, kolik unesou--zvládnou--ty méně schopné nepřetěžovat--ty více schopné nenudit triviální stavbou--ale pro létací akce by všechny děti měli mít identický model.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Model Hobby 2018
PříspěvekNapsal: sob 03.11.2018 20:47 
Mazák
Mazák

Registrován: 28.4.2017
Příspěvky: 1030
Bydliště: Napajedla
DAFe, tak to jsme začínali asi podobně. Nejdřív jsem ve škole objevil ABC, pod stromečkem našel Picolo , k tomu pak "Tétéčko" a bylo jasno.
Taky jsem sosal z ABC, Modeláře, VTM, "Amára" a pod. Jsem samouk (a do mě!). :-)
I když jsem šel pak na stavařinu (a zase ji dělám), tak jsem m.j. pět let pracoval na HPP pro brněnskou modelářskou firmu, pět let vyráběl ULL a další dva a půl roku opravoval a montoval letadla.
Takže ta modelařina nejen že "za to mohla", ale na sto procent mi hodně v tomto směru pomohla a pochopitelně ovlivnila celý můj život. :-)

K pepinovi - nesouhlasím s tebou ohledně názoru na kroužky, ale tvůj názor respektuji. Jen nepiš - je to naprd a pod, ale napiš, že je to tvoje zkušenost ;-)
Kdybych vzal doslova tvé negativní zkušenosti a názor na domácí kutily, tak teď to jako hodinový manžel takto vidíš, pochopitelně.
Ale ty ses tím HM vyučil? Nebyly na začátku modelářské, kutilské či jiné zkušenosti? Stačila by ti manuální zručnost (třeba proto že jsi pánský krejčí)?
Byla by ti manuální zručnost co platná bez zkušeností? Myslím že ne.
To co umíš ses naučil kolem sebe, ne studiem na škole. A jak píšeš - otec tě to (třeba i násilím :-) ) naučil.
Hlavně ty praktické poznatky (co lze na co natřít, kolečko od květináče...).
Zrovna ta malířina - spousta zhotovitelů mě přemlouvá, aby mohli stříkat, ne malovat. Asi víš proč to chtějí a proč to nechci já ;-)

A jsou modeláři, které to neměl kdo naučit a tam je kroužek, jiný kolektiv, kamarádi.... vlastně totéž - prostě jen jiní lektoři.
Jen si měl asi smůlu na vyučujícího či vyučující, kteří to dělali z povinnosti a bez zájmu či iluzí.
Ale všichni takoví nejsou, nejen na školách.
Třeba současní vedoucí jakéhokoliv kroužku - bez nadšení se to dlouho dělat nedá, o tom, že by to (ne)bylo finančně či hmotně zajímavé už vůbec nemluvím...
Spousta mladých si vybere kroužek, který je "in". A když je pak ne moc baví, tak se to projeví malým zájmem. A mohl tam být někdo, kdo opravdu chce, ale kapacity jsou plné. Viz DAF a poptávky na další dva kroužky.
A to se - mám pocit - kolem dětí často "musí" chodit po špičkách. Aby se hned neurazili, škola neztratila tatínka-sponzora, škola nepřišla o dotace kvůli malému počtu žáků.....
Není to jednoduché.
A už před několika lety se začalo uvádět, že poslední schopné ročníky jsou kolem roku narození cca do r.1970. Ti ostatní už tak vhodní pro řemesla nejsou a bude hůř. Všichni nemohou sedět v kanceláři... A i ti vedoucí musí občas v "galoších do terénu", jak píšeš. Pokud nechodí, je to špatně. Od stolu se bez znalostí praxe (a jsme zase u toho) dost věcí smysluplně nevyřeší.
To myslím obecně, není to přímo na tebe ;-)


Naposledy upravil Steve dne sob 03.11.2018 21:07, celkově upraveno 1

Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Model Hobby 2018
PříspěvekNapsal: sob 03.11.2018 21:02 
Mazák
Mazák

Registrován: 28.4.2017
Příspěvky: 1030
Bydliště: Napajedla
kdyby si ale mohl každý lepit něco trochu jiného--individuální model sobě na míru, tak by tam už nevznikal ten základní problém---ty máš za jedna--ty máš za dostatečnou.

Co jsem měl kolem sebe (i svůj) kroužky, tak se takto neznámkovalo. Možná je to jinde jinak...

----navíc modelářský kroužek asi taky uplně není jen o tom, slepit rychle první poletuchu a zbytek života ji už jen honit po louce, alůe modelářský kroužek asi bude opravdu spíš o tom, že v tom kroužku se hold lepí , ale létání s tím--těmi modely neni uplně smysluplnou prioritou toho modelářského kroužku--to už by asi musel být letecký kroužek, nikoli modelářský---

Asi úplně nevím, jak to myslíš - modelářský kroužek může být i smíšený - např. jeden poblíž má letecké modeláře (asi jako skoro všude) v převaze, ale kluci klidně lepí i modely lodí nebo jen modely lodí. To není nic proti ničemu.
A pochopitelně s nimi chodí létat či jezdit - fakt by asi nemělo smysl postavit házedla, draky či "Á-trojky" a nezkusit je ve vzduchu.....?
Kolem mě jsou v okruhu pár kilometrů tři modelářská letiště a samozřejmě mimo jiných modelářů neškolního věku také kroužky. A kluci pak soutěží, jak mezi sebou, tak mezi kluby. V létě na letišti, v zimě v hale. Zrovna nedávno na našem letišti byla Drakiáda, pro kohokoliv v okolí, už několikátý ročník.
Pokud je někde jen jeden kroužek, mohou přece soutěžit mezi sebou....
Možná jsem jen tu úvahu nepochopil....


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Model Hobby 2018
PříspěvekNapsal: sob 03.11.2018 21:35 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 30.4.2008
Příspěvky: 12765
Bydliště: praha 5
Steve píše:

K pepinovi - nesouhlasím s tebou ohledně názoru na kroužky, ale tvůj názor respektuji. Jen nepiš - je to naprd a pod, ale napiš, že je to tvoje zkušenost ;-)


já nemám ten názor, že kroužky jsou na prd, mě jen vadí to prezentování smysluplnosti toho kroužku--jako že 10 kluku který třeba hoblují žebra budou ve výsledku jednou svými schopnostmi motorem další ekonomiky, s tím mám já opravdu veliký problém to takto vidět--já to umím vidět pouze tak, že 10 ti klukum--holek někdo umožnil i jinou činnost, než čučet do mobilu, případně pařit na počítači nějaké hry---ale po pravdě, k životu spíš potřebuju, aby mi někdo připojil k internetu moji wifi televizi--aby mi někdo nastavil na počítači, jak si mám vubec udělat a následně zaplatit přez ten počítač inzerci--jak mám na poičítači vytvořit a přeposlat fakturu--stáhnou případně odeslat nějaké fotky--případně nastavit třeba cílení reklamy--vytvořit webové stránky.

kdyby mi tady v tom nepomohl muj syn, který mi s modelařinou už jako dítě poslal do háje, asi bych byl možná u nás na vesnici sice nejlepší modelář a šikovný pracant, ale když bych na tý vesnici šel večer do hospody, asi bych tam pil je na hajzlíku vodu z kohoutku.

Ačkoli modelařím v podstatě celý život, vždy jsem byl fest alergický na to, že modelařina je někým brána za středobod vesmíru..je to hezký tvurčí koníček, o tom žádná, ale jsou to faklt jen popělaný modýlky--takový vyšší level papírových slepovaček z ABC--jak jsem řekl, modelařím skoro celý život, měl bych mít právo mít na ten svuj koníček i svuj názor,

byla tady v tom vláknu zmínka i o lodním modelářství--joo, taky jsem trochu modelařil i do lodiček, určitě né maketově, pouze učelově, žádný kroužek, žádné plány z nějakého časopisu--plánku--prostě jsem jen potřeboval, aby to nějak fungovalo--jo jasně, co by vyučený pánský krejčí se mi na šití plechet fakt hodilo--minimálně tím, že jsem měl doma šicí stroje, na kterých to ušít šlo.

https://pepin65.rajce.idnes.cz/katamara ... ran001.jpg


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Model Hobby 2018
PříspěvekNapsal: sob 03.11.2018 21:51 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 9.1.2007
Příspěvky: 9109
Bydliště: Praha 8, ČR
Obrázky: 9
Ono to v kroužku nejde dělat individuálně. Představ si, že budeš nejednou lepit 10 různých modelů to ti z toho je...hrábne. Navíc klukům "představím", tedy nikoliv "tohle je Johny a tohle model" (záměrně jsem užil cizí jméno, aby mě někdo nenařknul z porušení GoDoPR), ale postavím ho v ročním předstihu, abych jim ukázat, co bude dál. Mám rozpočet pro tři kategorie - začátečníci, mírně pokročilí a více pokročilí. Umíš si to představit 10x? Dělám jedny šablony a jeden forychtung na ustavení motorové překážky. Ten vzorový model stavím za své! Stačí, že stavim modely třeba jen dva. O financích to není, protože většinu vrátím stavbou vzorů, přípravou šablon ad., sháněním materiálu, hledáním plánů na internetu, jejich případným překleslením za současné úpravy konstrukce (snažím se to třeba zjednodušit) atd. Když pan viděl mzdu sluhů svých, hořce zaplakal. V zaměstnání mám podstatně víc, takže pro prachy to opravdu není.
A co se mobilů a PC týče, většina rodičů to vidí pozitivně. Samozřejmě že s mobily válčíme, nám tam dva, kteří věčně něco hranou a pak mají se stavbou zpoždění. Mám tam kluky, kde si myslím, že si rodiče zapsali čárku ta splnění položky. Ale jsou tam kluci, které to podle mě opravdu baví.
To, že na začátku roku stavíme draky, jsem už vysvětloval. Nevím, kdo přesně přijde, i když nástřel tuším, ale seznam se mění do poslední minuty. Navíc nemůžu objednávat dřív, než začne rok, než je schválen rozpočet (byť podklady dáváme s předstihem minulý rok), než objednávky projdou schvalovacím procesem a jsou zanesený do jakéhosi systému. To bychom tam třeba dvě schůzky na sebe jen tak čučeli a tvářili se, jako že nás to baví.
A mít místo modelářského kroužku letecký, protože chodíme létat, to jako bys klukům koupil auto a nedovolil jim udělat autoškolu. Já s nimi přeci nepostavím model a neřeknu "čau!". Obzvlášť u RC modelů, to by byla pěkná blbost a z mé strany drzost. Přemluvit rodiče, aby klukovi koupili rádio, motory, regl, serva, chytrou nabíječku a další potřebnosti a nechal je v tom plácat, to snad ne! Máme sice simulátor, ale tam se létat nenaučí. To si mohl dovolit můj předchůdce, když stavěli plastiky.
Nemáme nějaké pevné programy, to upravuju podle konkrétní situace, jak na tom kluci jsou. Jak jsem už psal, nedělám si ambice vychovat mistra světa. Stačí, že kluci se něco naučí a to, co postaví, jim funguje. Neběháme po soutěžích, nehoníme nějaké body a levely a nevím, co ještě.
Steve, Picol jsem měl v mládí hned několik a také jsem to uplatnil na kroužku. Trochu jsem to zvětšil a upravil a dokonce jsme do to dali RC ovládání. To měli kluci na úplné začátky a seznámení s řízením. Není to špatné, ale nebyl to úplně nejlepší nápad (s řízením). Sice jsem z určitých důvodů zdrhnul z oboru, ale koníček zůstal.
Jinak, není to špatný pocit, když vidíte, že kluci něco postaví a mají radost z toho, že jim to funguje! To člověka docela dobije a zapomene na to, že se ne vždy věnovali práci na 100% a někteří se více zajímají o mobil a hry na něm. Ano, taky mi utekl kluk, že chtěl skládat "Lego" (prefabrikované stavebnice) a vlastní tvorba s vercajkem (to pižlání žeber) ho nebavila, další odešel, že to bude dělat se strejdou, že ho strejda naučí víc. Ano, ve skupině nelze věnovat pozornost na všechny tak, jako by to bylo na jednotlivce. S jednotlivcem bych toho nejspíš dosáhnul podstatně víc.
Sakra vy jste se oba rozepsali!
Tak ještě dodatek, nedělám si iluze, že kluci spasí tenhle svět, nebo tenhle stát. Může jim to ale pomoct v dalším směřování, ať už pozitivně (tohle ano), či negativně (tohle ne). Jak jsem psal výše, u mě to určitý význam mělo. I kdyby jim to v dalším směřování nepomohlo a jen jim to zůstalo jako koníček, tak fajn! Když čtu tvé příspěvky, jsi svým způsobem fenomén. Na VŠ nám kantor vysvětlil, co to fenomén je, je to kráva sedící na větvi, kývající nohama, která při tom hraje na flétnu (to je citát!). Někdo se tak narodí, někdo se k tomu musí více či méně pracně prokousat, někdo se k tomu nedostane nikdy. Osobně mám levou ruku jen jednu, takže nejsem fenomén, ale jsem o nějaký level níže. I s tou jednou levou něco dokážu. Můj soused na levé obě, když bere do ruky štětec, něco žena bere do ruky telefon a hledá číslo na záchranku. On je z těch, kteří nekutí, ale objedná si toho hodinového manžela, aniž by se do toho předtím pouštěl sám (ideální, ne?).
Na závěr, vykládáš si spoustu věcí velmi zjednodušeně, zkus to pojmout v širších souvislostech, nemusí ti to myslet politicky, stačí si to rozebrat ve vzájemném kontextu.

_________________
Hitec Aurora 9X


Naposledy upravil DAF dne sob 03.11.2018 22:16, celkově upraveno 1

Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Model Hobby 2018
PříspěvekNapsal: sob 03.11.2018 22:03 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 30.4.2008
Příspěvky: 12765
Bydliště: praha 5
Steve píše:

Asi úplně nevím, jak to myslíš - modelářský kroužek může být i smíšený - např. jeden poblíž má letecké modeláře (asi jako skoro všude) v převaze, ale kluci klidně lepí i modely lodí nebo jen modely lodí. To není nic proti ničemu.
A pochopitelně s nimi chodí létat či jezdit - fakt by asi nemělo smysl postavit házedla, draky či "Á-trojky" a nezkusit je ve vzduchu.....?


tady v tom mi právě došlo během této debaty, že já neumím opravdu vidět dál, než na první schuzce lepím draka, na páté pořád taky, tak na to peču a už tam nejdu--tak to mám zafixované z dětství--ono to nebylo jen o lepení toho draka, lepilo se i házedlo Roy , ale ten přístup těch vedoucích nás jako děti asi moc nebral--to nebylo o tom, že jsem tam přestal choidit jen já--Pepin--ten kroužek prostě nakonec umřel na nezájem i dalších dětí.

ale od nás jeden starší človíček modelářský kroužek vede--tam je to asi spíš tím stylem--rašplová interpolace--tady s tou technologii mám v roce 2018 ale opravdu fakt docela problém se udržet, abych na to neměl svuj názor--ale modelářský kroužek vedou i poměrně mladý kluci, co jezdíme na Ranou--výhledově, se pozeptám, jak který z nich má představu jak ty děti zabavit, udržet a motivovat--se ale přiznám, že předpokládám, že ve chvíli, kdy zpochybním pro dnešní dobu rašplovou interrpolaci bude debata velice rychle u konce.--teda v tom případě, toho staršího modeláře--vedoucího kroužku od nás.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Model Hobby 2018
PříspěvekNapsal: sob 03.11.2018 22:14 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 30.4.2008
Příspěvky: 12765
Bydliště: praha 5
DAF píše:
Ono to v kroužku nejde dělat individuálně. Představ si, že budeš nejednou lepit 10 různých modelů to ti z toho je...hrábne.!


Dafe, tedy jinak--jakým modelem ten nový ročník začínáte?jak dloho trvá jedna modelářsklá lepičská schuzka?---předpokládám, že je pravidelná každý týden.

si fakt myslím, že třeba ve truhlářské dílně se najednou vyrábí jak nábytek do kuchyně, tak současně i nábytek do obýváku a uplně v tom zásadní problém není.

neber to tak, že do tebe štourám, mě určitě unikají určité souvislosti, které jsou ve výsledku s vedením modelářského kroužku--nebo jakéhokoli jiného svázané a praxe nakonec i mě by ukázala, že moje laické představy byli naprosto mimo mísu.

ale určitě--alespon já bych se pokusil to vymyslet tak, aby ty děti v tom mém kroužku nemohli ty svoje výtvory vuči sobě jakkoli známkovat--šikovnější by dostal naloženo víc, méně šikovný naloženo mín.


Naposledy upravil pepin dne sob 03.11.2018 22:38, celkově upraveno 1

Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Model Hobby 2018
PříspěvekNapsal: sob 03.11.2018 22:31 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 9.1.2007
Příspěvky: 9109
Bydliště: Praha 8, ČR
Obrázky: 9
Ano, je to každý týden. Nelepíme co schůzku jeden model. Trvá nám to déle. Zjevně kritizuješ něco, o čem nic nevíš. Klidně přitlačím a budeme stavět deset modelů za rok (co měsíc, to model). Ale bude to honička pro všechny a navíc, nikdo to neufinancuje. Ano, jedeme na grant, ale svůj podíl platí rodiče a není to málo. Do loňského roku mi tam chodili "kosí bratři", tři sourozenci. 3x poplatek (3.000,-), k tomu nějaký vercajk (blbá lupenková pilka s vyřezávacím prkénkem a plátky do ní), k tomu dokupují rodiče vybavení modelů, to aby si rodiče pořídili tiskárnu na prachy. Opravdu, přijď si to na rok zkusit! Poznáš realitu. Jak jsem psal výše, nedělám si patent na rozum, a také mi je jasné, že by se něco dalo dělat jinak. Pokud přijdeš, podíváš se, třeba té něco na vylepšení napadne.
Pokud stavíme z krabice, tam je všechno hotové. Pokud chceme stavět podle plánu, jak mám žebra s kluky vyrobit? Ano, jde to vyfrézovat, ale šlo by o kusovou výrobu 3 - 5 sad, navíc nemá patřičný od a kdybych si to nechal někde (oficiálně! jinak bych to platilo že svého) zpracovat, tak vyčerpám celou dotaci jen na tohle. Jestli máš jiný napadá, jak stavět z prkna podle plánku, rád si to vyslechnu. Stejně ten klukům výrazně pomůžu a ty sady jim dodělám. I kdybych bral jen a pouze stavebnice, zase to je o penězích. Podívej se třeba na Wasserftáka, kolik tam stojí nějaké jeho stavebnice, nehledě na to, že ne všechny stavebnice jsou pro začátečníky, byť už třeba různě pokročilé, vhodné. Kluk si donesl P-47, a že to bude stavět na kroužku. Viděl jsi tu stavebnici uvnitř? To prostě začátečník, byť už trochu pokročilý, neudělá!!! A jednodušších stavebnic, vhodných pro kluky, tam má opravdu jako šafránu. Kolega Hiesbök tam stavebnice má, stavíme je, má dobrý výběr. A dobře zpracované. Stavebnice střídám podle pokročilosti. Ale potom je třeba vlastní stavba s tím, že se naučí číst plán, naučí se pak i pracovat s materiálem, nejde jen o to pižlání, ale třeba o vědění, v jakém směru má materiál pevnost a v jakém ne (podle směru vláken), které díly jsou jak namáhané a je proto nutno volit pevnější materiál, kde je pro spojení postačující třeba jen kanagom nebo disperze, a na co je lepší dát epoxid, kde je na místě použití Purexu atd. Můžu zkusit napsat do rozpočtu X stavebnic, každou za nejméně litr. Nevím ale, kolik by kroužek stál, kolik bychom dostali jako grant,, zda bychom vůbec něco dostali, a jestli by za ty prachy byl zájem. Ano, třeba zkusíme něco z bublinek, z valné části to stejně připravím doma a oni to pak jen spojí. Řezat depron se také musí umět, na řezání z EPP, XPS a podobných materiálů si s kluky nedokážu představit, zase bych to doma dělal sám, NC řezačku nemám, takže v ruce (fantastické!), a oni to zase jen slepí. A co se tím naučí? Nic! Aspoň podle mě.
Pokud chceš vědět, jaké děláme modely, koukni k Hiesbökovi, Malý modelář (ten konstrukční), Robin, Gino, Miki a další. Pokročilejší stavěli upravené Picolo, pak model podle upraveného plánu z Outerzonu - Q Tee. Navrhni něco jednoduchého a létavého, co zvládnou a jdu do toho!
Ta rašplovka je také o tom, aby dokázali uchopit vercajk. Aby také věděli něco o bezpečnosti práce, ochranných prostředcích atd. Viděl jsi někdy letět po dílně kličku ze sklíčidla soustruhu? Já o tom naštěstí jen slyšel. Ale viděl jsem šponu v oku, dokonce jednou i ve svém. Navrhni, co máme stavět, a bude-li to pro kluky zpracovatelné, nemám proti tomu nic. Můžeme lepit házedla, jedno po druhém, třeba let, nebo deset za rok, navíc že stavebnic. Možná by to kluky bavilo. Nevím, jestli by se líbilo rodičům v panelákovém bytě mít dětský pokoj za jeden rok plný modelů a synátor by se stěhoval k nim do ložnice (takové náznaky mám a to stavíme modely do metru rozpětí).

_________________
Hitec Aurora 9X


Naposledy upravil DAF dne sob 03.11.2018 23:51, celkově upraveno 1

Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Model Hobby 2018
PříspěvekNapsal: sob 03.11.2018 22:53 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 30.4.2008
Příspěvky: 12765
Bydliště: praha 5
DAF píše:
Ano, je to každý týden. Nelepíme co schůzku jeden model. Trvá nám to déle. Zjevně kritizuješ něco, o čem nic nevíš. .


právě pro se tě na to ptám, jak to funguje, pokud je ten koníček o modelaření, je fakt asi blbost, aby každý týden nutně hned zase vypadnul další létající model.

ale třeba když jsem já chodil do lidušky, mladší holka mi na svuj nástroj ze začátku pouze doprovázela, jak jsem stárnul a začal na to trochu prdět, nakonec jsem ji doprovázel já a ona byla ten solista--prostě ona už uměla zahrát víc než já, no tak dostala složitější party než já--ale nepřicmrndávala mi do soudnýho dne jen kuli tomu, že byla o ročník mladší.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Model Hobby 2018
PříspěvekNapsal: sob 03.11.2018 22:58 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 30.4.2008
Příspěvky: 12765
Bydliště: praha 5
Dafe, jakým modelem ten kroužek začínáte?
Proč právě tímto?

jak dlouho to trvá, než ho ty děcka slepí?

když ho slepí, jdete s těmi modely létat?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Model Hobby 2018
PříspěvekNapsal: sob 03.11.2018 23:01 
Zkušený debatér
Zkušený debatér

Registrován: 30.4.2015
Příspěvky: 216
Bydliště: Třinec
pepin píše:
...já nemám ten názor, že kroužky jsou na prd, mě jen vadí to prezentování smysluplnosti toho kroužku--jako že 10 kluku který třeba hoblují žebra budou ve výsledku jednou svými schopnostmi motorem další ekonomiky, s tím mám já opravdu veliký problém to takto vidět--já to umím vidět pouze tak, že 10 ti klukum--...


milý Pepine... jak to říct...

kdybys vedl nějaký kroužek delší dobu. Skutečně, ne jen v představě že víš jak to chodí..., tak by ses třeba setkal po čase s absolventy svého kroužku a třeba by Ti řekli, že nebýt kroužku tak by se nehlásil na střední školu a následně na VŠ ale zůstal by u učňáku... jiný díky kroužku prošel učňákem tak nějak "bokem" - když ho viděl mistr že umí, tak dělal bokem, byla mu věnována jiná pozornost, dodělal si maturu a následně VŠ, jiný je v Kanadě, další podnikový technolog přes sváření... a to jsou jen ti, co se k modelům vrací...

tedy, kdybys to zažil, tak bys pochopil, jak moc se mýlíš.

A k Tebou vysmívané rašplové interpolaci.... ono to opravdu není hi-tech metoda, ale účelem je děcka naučit něco dělat rukama, chytnout pilník, pilku do ruky a nezmrzačit se. Naučit je trpělivosti a přemýšlení při práci. Pro mě je největším zadostiučiněním, když dokáže navrhnout postup jak něco udělat a nedělá jen tupě co se mu řekne... a druhý okamžik je ten, když je schopen sám říct, jestli to, co udělal je dobré nebo ně.

Dělat hned hi-tech postupama - 3D tisk, cnc výřezy,... tam je vysoké nebezpečí, že výsledek bude stejný jako když budou pařit na telefonu... jen skládat cizí výtvory co si někde stáhnou na netu.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Model Hobby 2018
PříspěvekNapsal: sob 03.11.2018 23:10 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 30.4.2008
Příspěvky: 12765
Bydliště: praha 5
SHU píše:

milý Pepine... jak to říct...



tedy, kdybys to zažil, tak bys pochopil, jak moc se mýlíš.



joo, je to možný, já taky netvrdím, že muj pohled je správný--ale zase po mě nechtějte odkejvat, že deset dětí v modelářském kroužku zachrání svět před těmi 10 ti tisíci sídlištních dětí doma u toho počítače.

případně jak bude jednou splácet hipotéku na byt jen díky tomu, že umí fakt rychle a přesně kmitat lupenkovou pilkou :oops: fakt sorry, prostě si o tom myslím své.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Model Hobby 2018
PříspěvekNapsal: sob 03.11.2018 23:36 
Zkušený debatér
Zkušený debatér

Registrován: 30.4.2015
Příspěvky: 216
Bydliště: Třinec
pepin píše:

joo, je to možný, já taky netvrdím, že muj pohled je správný--ale zase po mě nechtějte odkejvat, že deset dětí v modelářském kroužku zachrání svět před těmi 10 ti tisíci sídlištních dětí doma u toho počítače.

případně jak bude jednou splácet hipotéku na byt jen díky tomu, že umí fakt rychle a přesně kmitat lupenkovou pilkou :oops: fakt sorry, prostě si o tom myslím své.


opravdu nechápeš.... nechápeš, že to není jen o tom kmitání pilkou. Ale že při tom se naučí, že když to upne daleko od svěráku tak si žebro zlomí, že materiál má nějakou pevnost, že... prostě získá technické myšlení, a tedy má šanci na lepší vzdělání a následné uplatnění a tedy i jednodušší splácení hypotéky... nebo spíš ani tu hypotéku nebude potřebovat.
a že to srovnáváš s děckama u počítače? Proč? Zrovna tak z těch 10 tisíc děcek může být 10 špičkových programátorů. Je to jen o přístupu. (I když v práci vidím, že ti špičkoví programátoří, pokud je minulo to základní technicko technologické vzdělání mají pak hendikep. Umí to naprogramovat perfektně... jen neví co programují.)

spíš mě na Tvém myšlení zaráží ten český absolutismus - nepomůže to všem 10 tisícům tak proč to dělat...


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Model Hobby 2018
PříspěvekNapsal: sob 03.11.2018 23:48 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 30.4.2008
Příspěvky: 12765
Bydliště: praha 5
SHU píše:

opravdu nechápeš.... nechápeš, že to není jen o tom kmitání pilkou. Ale že při tom se naučí, že když to upne daleko od svěráku tak si žebro zlomí, že materiál má nějakou pevnost, že... prostě získá technické myšlení, a tedy má šanci na lepší vzdělání a následné uplatnění a tedy i jednodušší splácení hypotéky...


no tak to by mě fakt zajímal nějaký výsledek studie, kolik lidí si žije líp jen díky tomu, že ví, jak upnout žebro do svěráku.

já si prostě myslím, že život není jen o tom--a nemění se k horšímu, nebo lepšímu jen díky tomu, co tady probereme na RC mánii.

lbez debaty--vubec se mnou nemusíš souhlasit, lidé věří v boha, lidé věří i v dábla, proč by nemohli věřit tomu, že správně upnuté žebro ve svěráku změní svět k lepšímu.

modelařina je pro mě hezký tvurčí koníček--když mě to baví--vyšší smysl v tom ale fakt nevidim


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 100 ]  Přejít na stránku 1 ... 3, 4, 5, 6, 7

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 11 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  


Následující akce

Pozvaný

Akce vložena od

Víkend s MoNaKem 2024 - sraz lodních modelářů
31 kvě, 2024 00:00 Do 02 čer, 2024 00:00
Všichni ladous
   JETI: Asi JETI meeting
21 srp, 2027 Do 21 srp, 2027
Všichni TomasC

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz