Pravidla fóra


Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.



Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 453 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 31  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Fotoaparát
PříspěvekNapsal: ned 16.09.2018 22:14 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 1.5.2008
Příspěvky: 12832
Bydliště: praha 5
jag42 píše:
Na displeji vydím kulový i bez sluníčka (bez brejlí :twisted: ) , na sluníčku ani brejle nepomůžou. Při koupi foťáku bylo vybavení výborným hledáčkem absolutní priorita.
(mám Canon eos 100D, Panasonic LX100 a Fujifilm HS 35)


mě třeba právě z duvodu dioptrií na blízko hodně vyhovuje bezzrcadlovka--bez brejlí si mohu upravit dioptrie v hledáčku, ale bo je hledáček oproti zrcadlovce i obrazovka, v hledáčku pak mohu kouknout i na ten vyfocený snímek--u klasické zrcadlovky bych musel zase šátrat brejle abych se přez ně mohl podívat na to, co jsem vyfotil na displey---v podstatě jaké koli focení přez display je u mě rovnou daný--že zaostřit se musí umět foták sám--já jen tak nějak na tom displey vidím, kam mířím.


Nahoru
 Profil  
 
 
 Předmět příspěvku: Re: Fotoaparát
PříspěvekNapsal: ned 16.09.2018 22:20 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 9.2.2011
Příspěvky: 1578
Bydliště: Meziměstí ČR
[/quote]
Problém nie je hľadáčik, problém je, že keď ti pri videu na maximálnom zoome odíde zaostrenie, tak v hľadáčiku prd vidíš. Keď pozeráš na displej, skôr vidíš, kam máš s foťákom mieriť...
Ale pravda je, že som dneska nemal čas vyskúšať všetky režimy zaostrovania.[/quote]


Myslím,že elektronický hledáček ukazuje přesně to co displej, takže tento problém nenastává.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Fotoaparát
PříspěvekNapsal: ned 16.09.2018 22:26 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 13.11.2008
Příspěvky: 9866
Bydliště: Benátecká Vrutice, ČR
Naprostý souhlas s jag42. Nedovedu si představit fotit venku na ostrém světle bez hledáčku. Displej použiju jen někde uvnitř při nějaké krkolomné poloze, a to ještě tak, že mám popruh na krku a držím ho napnutý, protože jen tak si zajistím stabilitu, i když dnešní foťáky mají slušnou stabilizaci, nebo se o něco opřu (pokud je o co). Někdy může jako provizorní stativ pomoci obyčejný provázek přišlápnutý nohou. I pro natáčení videa mi připadá podstatně stabilnější mít foťák opřený o palici. Jen se člověk musí natáčet celý, takže je někdy potřeba si správně nakročit, aby nemusel během záběru přešlapovat. Prostě si při tom člověk trochu zacvičí. :lol: Když vidím jak někdo se sluníčkem v zádech natáčí video s foťákem, nebo mobilem v natažených pazourách, tak se musím jen usmívat.
Pokud se ti zazoomovaný objekt ztratí z hledáčku, tak prostě musíš zoom zmenšit a znova se chytit. Pokud foťák neudrží zaostření a začne přeostřovat, tak platí to samé.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Fotoaparát
PříspěvekNapsal: pon 17.09.2018 1:01 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 1.5.2008
Příspěvky: 12832
Bydliště: praha 5
ddano007 píše:
Hľadáčik je super na fotenie, ale na video... asi ešte vyskúšam displej. Trochu som mal obavy, či bude 24x zoom stačiť, ale na maxime to udržať je skôr nemožné ( pri lietadlách )...


ta fotka psa super, z těch fotek letadel alu už jsem trochu rozpačitej.

Nic proti FZ 300, když jsem právě před lety vážil co si koupit lepšího na focení vedle toho mého ultrazoomu powershot, zvažoval jsem právě i FZ 300--v té době určitě nejlepší ultrazoom.

do klasické zrcadlovky se mi už opravdu nechtělo,--velikost-- nic méně jsem si tenkrát od kamaráda pujčil tělo nikon 80, na kterého mi pasovali objektivy z nikona na kinofilm--klasické základní setové zoom objektivy--cca 28/80----80/200--přesně si to nepamatuji.

porovnávacích fotek jsem mezi tou zrcadlovkou nikon 80 a tím mojim powershotem udělal snad milion ale že bych si vyjma právě těch zvětšených výřezu sednul z fotek z té zrcadlovky na zadek, tak to opravdu ne, zásadní rozdíl jsem co si pamatuju jen donekonečna hledal na fotkách výřezu nápisu ulice, přez celou vesnici :lol:

jinak ty fotky byli z obou fotáku---neumím to nazvat správně---MRTVÝ.

kámoš, taky modelář si už právě před lety pořídil vcelku obyč zrcadlovku, ale trochu slušnější objektiv, když mi právě kdysi poslal fotku mého větroně při přistání, doslova jsem si z té fotky sednul na zadek, jenže v tom obrazu--té fotce bylo něco ještě navíc, než že je to jen ostrý a nerozmazaný--možná to nazvu blbě, ale ta fotka, i když placatá, měla jako by prostor.

nakonec jsem zrcadlovku opravdu zamítnul a koupil tu G1, tady ty fotky jsem fotil právě tou G1----foceno určitě za slunečného dne ,ale prostě je to mrtvý a určitě jsem to už fotil dokoupeným delším objektivem---takže kdybych to kupoval jako set nové---takhle padají fotky z fotáku za 25K.--podle mého, nic mnoho
https://pepin65.rajce.idnes.cz/Korno/

já se prostě obávám, že když někdo--třeba já není ochotný, nebo to prostě nejde a neumí vždy a všude nosit na zádech v batohu foták s objektivem velikosti pet flašky, to co z toho bude padat za fotky --kvallitní--nekvalitní --bude mít ve výsledku smysl řešit opravdu leda tak na ruzných ořezech a zvětšeninách, ale tak, jako tak, bude ta fotka z malého skla MRTVÁ.
to, co jsem napsal není slovo boží--já tomu prd rozumim, malovat neumim, fotit možná taky ne, ale páč ten kámoš fotí docela aktivně--dnes hlavně přírodu, občas nějaký fotky pošle a to je opravdu někde ale opravdu někde uplně jinde a opravdu si myslím, že to bez toho skla---petky před tělem rozumě pořešit nejde.

takže pokud chci třeba já--nebo někdo jiný foták do kapsy, smysl má řešit pouze--chci foták do kapsy lepší než obyč mobil, bo nechci kupovat drahý mobil

takže---potřebuji fotit hlavně večer a v hospodě--ideálně portréty---jaký kompakt

chci fotit jenom ve dne a za sluníčka--rybníky, kostely, hrady zámky--někdy na tom rybníku labut---jaký foták

chci fotit rodinu a zvířata v zoologické zahradě--jaký foták

řešit, jak bude kapesní foták fotit a rychlostně zvládat ostření večer u opejkání buřtu, nebo že s ním nepujde vyfotit a následně oříznout na noční obloze prolétající družici--no to fakt nevím nevím, jestli to má v reálu opravdu nějaký smysl.

když jsem ty fotáky a focení řešil právě před pár lety--i tady na RC mánii, kecal jsem o tom a prudil na Rané i Jezevce--dnes instruktora létání, kdysi jako mladej kluk fotit, nakonec jsem ho tak zprudil--základní impulz byl tenkrát asi když jsem mu poslal panoramatickou víceřadovou a ještě k tomu HDR focenou fotku , která měla asi 3GB :lol:

jeho to tenkrát nasralo, že takový sračky vyfotí normální lidi mobilem na jedno cvaknutí, no ale nakoplo ho to, a začal občas znovu fotit--asi jen kuli tomu mému impulzu s HDR i občas něco v HDR.

http://www.jezevcoviny.net/HistALBUM.htm

třeba se to bude zdát kýčovitý, ale je tam nějaký záměr a je to opravdu trochu něco jiného--trošku bych řekl víc tvurčího, než jen jak vyfotit labut na Vltavě--dítě u psa a řešit, jestli mají chlupy toho psa po zvětšení pouze na chlup toho psa aberaci---nemaj? no paráda, tak to máš super foták a super fotky.

nechci to zjednodušovat, nebo něco zesměšnovat--zjednodušovat.Snažím si jen udělat jasno v tom, jestli a pokud tedy vedle mobilu ano--jaký kapesní kompakt vybrat pro sebe--i když jiný vybere pro sebe a své potřeby jiný kompakt.

Tisíckrát jsem spal na Rané, tisíckrát tam byla ráno mlha, nooojooo, ale vylejzej z pelíšku, když je po ránu venku hnusně :lol:

Jezevec hold vylezl :D

http://jezevcoviny.net/fotoalbum/foto_DSC_0421.php

jooo, i bez výřezu to zrní jako blázen, ale klidně bych si třeba právě tady tu i když zrnitou fotku nechal v poho vytisknout a pověsil nad postel, protože je v tom něco trochu víc, než jen kvalita fotáku.

jinak je to pohled z Rané přez Oblík na Hazmburk

ještě vypíchnu od Jezevce jednu fotku

http://jezevcoviny.net/fotoalbum/foto_DSC_0585.php

to, co stojí v levo--to ptačí krmítko na tom betonu mě málem stálo manželství

já ten kus betonu našel na upatí raný a ukecal modeláře, aby mi ho pomohli dolu odvláčet, když jsme ho usadili a vztyčili, okamžitě mi došlo, že je to perfektní náhrobek no a už jsem jel.

ke krbu, který jsem tam zdil jsem měl takový ten měděný kroužek okolo komínové roury a jako na potvoru v karavanu i fotku manželky---která měla dojet druhý den autobusem--když druhý den dorazila a uviděla se v tom měděném kroužku, to si nikdo neumí představit co se tenkrát dělo :lol:


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Fotoaparát
PříspěvekNapsal: pon 17.09.2018 2:21 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 1.5.2008
Příspěvky: 12832
Bydliště: praha 5
Na našich bývalých místních modelářských stránkách jsem dohledal nějaké fotky právě ze serioznějšího skla --jak jsem psal, že se mi líbilo, co padá za fotky z už opravdu serioznějšího--velikostně už skoro petkového skla.

http://www.ikarus.estranky.cz/fotoalbum ... 28.6.2011/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Fotoaparát
PříspěvekNapsal: pon 17.09.2018 4:45 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 1.5.2008
Příspěvky: 12832
Bydliště: praha 5
novfra píše:

Neříkám, že by se v bývalém ZAZu nenašel někde kousek koženky, ale hlavně se pracovalo s kůží (usně). A když se podíváš, jakými způsoby a za použití jakých chemikálií se tyto usně činily, tak je to jasné.


spojovat koženku s Jaroměří , nebo jakou koli jinou zpracovatelskou firmou usně tady v čechách je nesmysl, tam byl po revoluci asi trochu jiný problém, naše zpracovatelské závody zvlášt rukavičkářské díky neodbytu rukavic do ruska pozvolna přešli na překupničení usně z jiných zahraničních koželužen a tedy i jiných technologických zpracování té usně----já říkal, kdyby tu kuži mělo na sobě opravdu nějaké zvíře--rychlejší pohyb a roztrhlo by se několikrát za svuj život.to ale už nebylo o našich koželužnách, to už bylo jen o překupničení--kdy byla moda kožených oděvu, což bylo cca 1986---- 2000---tady nastupuje už opravdu v plné palbě era a moda sekáču :D


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Fotoaparát
PříspěvekNapsal: pon 17.09.2018 9:04 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 18.3.2010
Příspěvky: 2881
Bydliště: Zavar, SK
pepin píše:
ta fotka psa super, z těch fotek letadel alu už jsem trochu rozpačitej.

No, pes pes nelieta, fotí sa ľahšie :mrgreen:
Ale vážne: normálne fotenie je - pre moje potreby - super. Foťák som zastropoval na ISO 800, aj večer vnútri bez blesku som s ním spokojný. Len teda rodinné fotky sem dávať nechcem.
Na lietadielka je to iné kafé: jednak včera nebolo moc ideálne počasie na fotenie a druhak som dosť zápasil s hľadáčikom/ zaostrovaním a zoomom. Hlavne s ostrením sa chcem pohrať, mal som ostrenie na stred a to dosť často skončilo. Možno pomôže zónové ostrenie... Tiež neviem, či sa tá pos(t)ranná páčka zoomu dá invertovať, ale tak, ako je nastavená, je presne naopak, ako by som čakal :?
V porovnaní so starou WX080 je to na moje fotenie/ točenie oveľa lepšie, ale niektoré veci mi pijú krv. Ber to ako prvé cvakanie človeka, čo zatiaľ nemal čas ani prečítať manuál...

_________________
X9D & T16Pro & TX16S & nejaké lietadlá, heli a koptéry www.rcmodelytt.sk


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Fotoaparát
PříspěvekNapsal: pon 17.09.2018 10:47 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 13.11.2008
Příspěvky: 9866
Bydliště: Benátecká Vrutice, ČR
Pepine řek bych že pleteš moc věcí a požadavků dohromady. Pokud to člověk umí, dají se hezké statické fotky udělat i laciným jednoduchým foťákem. Tím nechci říct, že to umím. Neumím. :lol: Důležité je vybrat si správné světlo. To jak popisuješ ty fotky z létání, je focené při ostrém, vysokém slunci, a tím pádem jsou ty fotky takové placaté bez stínů. Pro focení modelů za letu, při velkém zoomu, už je ale potřeba aby byl foťák dostatečně rychlý a dokázal i rychle ostřit. Na tom světle taky hodně záleží a je to trochu protichůdné, protože ráno, nebo v podvečer je světla málo, ale potřebuješ fotit při krátkých časech, takže, to chce velkou světelnost objektivu a malé zrno při vyším ISO. Většinou si taky moc nemůžeš vybírat pozici odkud budeš fotit. Tady jsou ty zrcadlovky s kvalitním sklem asi bezkonkurenční.
Na těch fotkách na http://www.jezevcoviny.net/HistALBUM.htm už ale nejde moc posuzovat nějakou kvalitu foťáku, protože jsou hodně to výrazně upravené fotky které spíš vypovídají o uměleckých vlohách autora. Mimochodem moc pěkné.
Dělat hezké fotky prostě není jen o foťáku, ale taky o zkušenostech a citu pro světlo.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Fotoaparát
PříspěvekNapsal: pon 17.09.2018 21:57 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 1.5.2008
Příspěvky: 12832
Bydliště: praha 5
tak nakonec jsem se rozhodnul pro poměr--ještě slušná cena--pod 5K , výkonný zoom, co nejnižší váha a automatické slepování panoramat

https://www.megapixel.cz/panasonic-lumi ... 55/recenze

zítra dopoledne by měl dorazit, tak ho hned prubnu, ale myslím, že budu v poho.

světelnost 3,3 si myslím mi bude na ty moje výlety za sluníčka v pohodě stačit.

Oproti tomu focení na mobil které mi kvalitou opravdu stačí vidím jediný zásadnější smysl v mém případě právě výkonný zoom.

prostě uvidim, kupoval jsem z alzy, takže určitě bez problému ten foták v nejhoršim do 14 ti dnu vrátit--za 60 ti denní lhutu pro vrácení si připlácet nebudu, myslím, že 14 dnu mi stzačit bude, navíc si myslím, že já spokojený budu.

https://www.megapixel.cz/panasonic-lumi ... 55/recenze


Naposledy upravil pepin dne pon 17.09.2018 22:18, celkově upraveno 1

Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Fotoaparát
PříspěvekNapsal: pon 17.09.2018 22:07 
Protřelejší uživatel
Protřelejší uživatel

Registrován: 27.2.2018
Příspěvky: 120
Bydliště: Praha
Nepleteš si trochu témata? :?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Fotoaparát
PříspěvekNapsal: pon 17.09.2018 22:19 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 1.5.2008
Příspěvky: 12832
Bydliště: praha 5
karval píše:
Nepleteš si trochu témata? :?


nevim jak se to stalo--citoval jsem a odepisoval do hodinek ale skočilo to sem--už jsem to ale přesunul .


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Fotoaparát
PříspěvekNapsal: úte 18.09.2018 7:28 
Mazák
Mazák

Registrován: 28.2.2014
Příspěvky: 1879
Bydliště: Blatnica, SR
Pepin, nikde tú TZ-55 nemôžem nájsť.
Kolega práve rieši nový kompakt na také "bežné cvakanie", ale podmienka wifi. Od neho mám tú SONY W830 /sklo ZEISS/.
Má vybratý, aj mne sa pozdáva pomerom výkon/cena tento https://www.hej.sk/digitalny-fotoaparat ... 460a18050e
Akurát čierny a biely vyjde ešte o 20 eur viac. Poslal som mu ešte link na tento panasonic, ktorý som našiel https://digitalne-fotoaparaty.heureka.s ... dmc-tz57/#
tu je aj nejaké hodnotenie https://recenzie.sme.sk/foto/digitalne- ... :30;14:1,2
EDIT: všimol som si, že ten ružový už stojí 199. Včera bol za 139 /alebo 159/. Za 199 sa už neoplatí.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Fotoaparát
PříspěvekNapsal: úte 18.09.2018 10:09 
Moderátor serveru
Moderátor serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 22.3.2007
Příspěvky: 4785
Bydliště: SK Bratislava
automet píše:
EDIT: všimol som si, že ten ružový už stojí 199. Včera bol za 139 /alebo 159/. Za 199 sa už neoplatí.


No to sa teda neoplati, je to v podstate to iste ako som pisal hore HX80, takze to by som uz radsej pridal a zobral nieco fotak s hladacikom zalezi ci ma kolega dobry zrak

A co sa tyka toho mensieho bratricka za 100E tak mozno pokial nie je treba nejake zvecsenie, lebo je to stale ten isty senzor aj svetelnost, takze ako som zistil porovnavanim hore tak digi zoom alebo vyrezavanie/zvecsovanie znamena strasnu stratu kvality obrazu. Ale mooznoooo tych 8x by uz mohlo stacit.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Fotoaparát
PříspěvekNapsal: úte 18.09.2018 14:59 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 18.3.2010
Příspěvky: 2881
Bydliště: Zavar, SK
igorb píše:
... Ale mooznoooo tych 8x by uz mohlo stacit.

Záleží na to, na čo. 8x zoom má moja stará WX80 a je to tak trochu predĺžený portrét... Na modely dosť málo, sysle na 50m s tým dcéra tiež moc neodfotila. Za mňa 20x je na ultrazoom minimum.

_________________
X9D & T16Pro & TX16S & nejaké lietadlá, heli a koptéry www.rcmodelytt.sk


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Fotoaparát
PříspěvekNapsal: úte 18.09.2018 15:03 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 1.5.2008
Příspěvky: 12832
Bydliště: praha 5
automet píše:
Pepin, nikde tú TZ-55 nemôžem nájsť.
.


to jsem celej já, poslal jsem špatný odkaz --na 55, ale objednal jsem 57 :oops:

https://www.megapixel.cz/panasonic-lumi ... 57/recenze

měl dorazit ráno--nedorazil, tak snad odpoledne.

ještě jsem koukal u nás v euronics tady na ten sony--30X zoom,
https://www.euronics.cz/digitalni-fotoa ... 240/#popis

ale to až kdybych měl pocit, že ten 20X zoom v panasonic je pořád málo, uvidim.

pokud je ale pravda, že je výhodnější větší zoom, než výřez z kvalitnějšího kompaktu, dobrý--lepší foták se zoomem 5X-- 8X , to opravdu raději zustanu jen u mobilu.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 453 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 31  Další

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 31 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz