Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 6 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Wilga cup 2018
PříspěvekNapsal: úte 08.05.2018 11:49 
Mazák
Mazák

Registrován: 13.5.2006
Příspěvky: 691
Bydliště: Zlín
Obrázky: 8
7-8. května se lítaly F3Kčka v rámci Wilga cupu na Ukrajině. ( na stejné ploše, jak minulý rok Mistrovství světa F3K )

Klukům se dařilo a v náročných podmínkách do Fly off postoupil Ondra Rezler, Tomáš Marek a Jan Šimlík. Konečný výsledek je tady http://f3j.in.ua/media/wilga-2018/F3K%20fly%20off.pdf

Ondra 1. místo
Tomáš 3. místo
Jan 6. místo

Výsledky před Fly off - http://f3j.in.ua/media/wilga-2018/F3K.pdf

Kdo by chtěl pohyblivé obrázky z akce tak na FB najděte Nick Wu, který opět dával on line videa.

Snad se kluci podělí o zážitky.

Marcel


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 
 Předmět příspěvku: Re: Wilga cup 2018
PříspěvekNapsal: úte 08.05.2018 17:44 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 5.12.2007
Příspěvky: 482
Bydliště: Trenčín
Gratulujem chalani, sledoval som celý deň čo dával Nick na FB. Inak prečo z toho spravili jednodňovku?


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Wilga cup 2018
PříspěvekNapsal: stř 09.05.2018 11:57 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 25.12.2009
Příspěvky: 309
Bydliště: LMK Chotěboř
Wilga Cup řadím mezi nejdůležitější závody házedel. Je to takový jeden Grand Slam ze Světového Poháru házedel. Jeho vyjimečnost spočívá v tom, že se na dané ploše během čtyř dnů konají tři závody větroňářských kategorií. V sobotu se létaly F3J a v neděli F5J. Pondělí a úterý je vyhrazené právě pro F3K.
Na Ukrajinu jsme vyrazili ve složení Tomáš Marek, Jan Šimlík, Jan Zelenka a já už v sobotu ráno. Kluci už z minulého roku znali přechod, kde se čekalo místo obvyklých šesti hodin pouze 20 minut. Má však pár háčků. Cesta k němu trvá kolem hodiny, protože občas zmizí vykousaná cesta úplně a Alfě Romeo to opravdu nedělá dobře. Další nepříjemný problém je důkladná prohlídka všech částí auta a zavazadel (prohlídka v gumových rukavicích nebyla :-). Naštěstí to nevydržela jen jedna výškovka, kdy se neubránila mačkání hromotluka celníka.
Wilga Cup je i tak hojně navštěvovaný závod, protože má Vladimír Gavrilko z pozice největšího výrobce modelů mnoho přátel a svým kamarádským přístupem ke všem závodníkům dělá výbornou atmosféru.
V neděli jsme se jeli podívat na plochu. Ještě se dolétávaly poslední kola kategorie F5J. Hned po příjezdu mě odchytil Andrei Jakovlev, že mu za kopcem zmizelo letadlo a že jedeme hledat. Ten den foukalo kolem 8 m/s a jeho letadlo jsme nalezli až kus za horizontem vzdáleném přibližně 2 km. Během toho jsme nalezli ještě dvě další zapíchané v zemi. Navečer mě ještě odchytil Nick Wu, jestli mu nedomluvím od Jána Litvy půjčení tyčí z vlajek. Nick měl svoje letadlo také na stejném kopci, ale navíc bylo zavěšené na stromě. Finále F5J byl krásný zážitek. V obrovském větru a obtížné termice to přesto nalétávali a drama bylo až do konce. Největším smolařem byl určitě samotný Vladimír, který zapsal všech šest kol za 0 a ještě přišel při srážce o svůj stroj.
V pondělí se vítr trochu utišil. Alespoň ráno foukal jen asi kolem 4 m/s a s vyčištěnou oblohou chodila pravidelně termika. Začal jsem s Firebladem 2 bez ballastu. Tento střední má váhu 255g. Během dne vítr zesiloval až k 8 m/s. Odpolední kolo jsem pěkně zazdil. Neměl jsem měřák větru a moc jsem si nevšímal, jak vítr zesiluje. Konkrétně se jednalo o úlohu společné starty. Tato úloha byla už dříve jedna z nejhorších a letos navíc nastala změna, že je pilot bez radiče. Za lajnou ho sleduje pouze časoměřič, který nesmí radit. Já jsem hned první let odtočil termiku daleko a vysoko nad zmiňovaný zrádný kopec. Problém nastal při návratu, kdy vítr ještě zesílil a házedlu se nechtělo vracet jako obvykle. V tu dobu jsem měl Fireblada 255 g pouze se 40 g ballastu a to byla chyba. Po minutě a půl dlouhém vracení mě letadlo dosedlo 30 cm od lajny. Ostatní, co tento let vyhráli, sedali sice o 2 minuty dřív, ale neměli přistání vedle plochy za 0. Hned jsem bral extra tuhého Fireblada z UMS Biaxiálu o váze kolem 300 g s 50 g ballastu a už vše jsem znovu nalétával a hlavně vracel do plochy.
Oba Honzové a a Tomáš celý den také ladili ballasty do svých Snipů. Tomáš měl jako obvykle řadu srážek až mu došly Snipy a musel vytáhnout tajnou zbraň do větru Flitze 2. Největší dojem to určitě udělalo na Andreje Jakovleva (výrobce házedla), když mu šel s velikým úsměvem radit.
Smolařem závodu byl však Honza Zelenka. Měl pár dnů starého, ještě pořádně nezalétaného Snipa. Při sestupování by se neměla dělat akrobacie a hlavně né nad plochu, kde se hází. Jeden ukrajinský junior to asi ještě neslyšel a ve velké rychlosti ho sestřelil. Petelice strašná, to si asi umíte představit. Honza poté celou soutěž dolétával s nedoladěným Firebladem, který opět chytil pár šrámů.
Udělal na mě veliký dojem Honza Šimlík, který se každým závodem zlepšuje. Možná už na něho s Tomášem nebudeme muset brát domlouvací proutek na prsty :-). Opravdu i v těžkých podmínkách létal čistě a vracel se do plochy. Tímto vším si vylétal své první finále.
Líbilo se mě i nové házedlo od Andrewa Koropatova, výrobce krásných metrových Dartů. Jmenuje se to Kite. Odkaz naleznete zatím pouze na Facebooku. Byl to sice jeho první vylaminovaný kus, ale řada výrobců by se od jeho kvality výroby mohli učit.
Kvůli blížícímu se dešti finále naplánovali už na pondělí. Do finále jsme šli kromě smolaře Honzy Zelenky všichni. Ke mě šel radit Honza. K Tomášovi šla radit Honzova kamarádka Lucka a k Honzovi Šimlíkovi jsme sehnali ukrajinského borce Dimitryho.
Vítr se postupně uklidňoval a mohl jsem na finále vytáhnout středního Fireblada s Ballastem 20 g.
Kvůli počasí se létaly jen tři úlohy: 3 x 200 s, velký žebřík a 1,2,3,4 minuty. První úlohu jsem vyhrál, ale na další úloze jsem opět zaváhal s ballastem. Tentokrát jsem ho tam však nechal. Vítr, ale i termika se uklidnila a já jsem na Andreje zbytečně ztratil něco kolem minuty a na Michala Sokolowského kolem čtvrt minuty. V posledním kole jsem však všechen ballast vyndal a Jakovlev ho jen ubral. Tato úloha se může létat v jakém pořadí času chcete. Obloha v podvečer už moc nenosila a tak třetí a čtvrtou minutu jsme letěli až na konec pracovního času. Byla to obrovská citovka jen na směrovku.
Po dolétání se mě chodili všichni ptát, jestli jsem dolétal tu čtyřku, protože s ní měli všichni velké problémy. Jakovlev dokonce přistál mimo čtverec. Tušil jsem dobrý výsledek, ale stejně jsem měl hlodání, že Michalovi Sokolowskému to na mě bude stačit. Čekání na výsledek během banketu bylo dlouhé.
Vyhlášení bylo pak takové: Šimlajs 6.!, Tomáš 3. !! a čekal jsem koho vyvolá dál. Jak padlo slovo Michal, tak už jsem věděl, že se mě to konečně na Ukrajině povedlo a já jsem VYHRÁL!!!!
Celý úspěch je opravdu dobře sehraná parta. Bez dobré spolupráce a nálady by to opravdu nešlo. Tomáš, jak už jsem mnohokrát psal, je určitě v současnosti nejlepším znalcem termiky a pohybujících se dalších vzduchů v naší partě F3K. U Šimlajze je obrovský plus, že je skvělý programátor a nastavuje nám rádia. Navíc mu nikdy neschází ochota a dobrá nálada. Honza Zelenka mě ve finále taky mnohokrát pomohl radami i odháněním špatně stojících lidí při hodech.
Možná jste se v minulých letech dočetli, že jsme introverti a další výrazy, kterým sám autor nerozuměl, ale není to pravda. Každému rádi poradíme. Závody objíždíme pravidelně a jsme v kontaktu se světovou špičkou. Oni se taky s námi vždy podělí o novinky a nikdo si nic pro sebe nenechává, jinak bysme se neposouvali. Takže nebojte se za námi přijít.
Neustále jsem také zmiňoval svoje letadlo. Je to určitě unikát. Minulý rok jsem měl Fireblada 2 jen jednoho a i tak mě dopomohl do finále na Mistrovství světa a k titulu Mistra Republiky. Tento rok mám odlétané dva závody světového poháru, kde mám pokaždé medaili. Dále dva závody v ČR, které jsem oba vyhrál.
K tomu všemu základní část ve Lvově vyhrál Cezary Janas s Firebladem 2 a třešničkou na dortu je po finále celkově 2. místo Michala Sokolowského, jak jinak než opět s Firebladem 2. To je na závodě, kde je 90 % Snipů, dobrý příděl.
Budu muset o něm napsat samostatnou reportáž v čem je jiný a kvalitnější než ostatní házedla .
Trochu mě tu schází vlákno i na Snipa 2. Už jeho předchůdce řadím mezi tři nejlepší házedla na světě. Určitě to napraví Honza Šimlík, který si ho přivezl přímo od Vladimíra.
Ondřej Rezler


Přílohy:
P5072722.JPG
P5072722.JPG
[ 209.84 KiB | Zobrazeno 2977 krát ]

IMG_20180508_0856304.jpg
IMG_20180508_0856304.jpg
[ 121.05 KiB | Zobrazeno 2740 krát ]


_________________
RCgliders.cz


Naposledy upravil onca dne čtv 10.05.2018 8:09, celkově upraveno 4
Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Wilga cup 2018
PříspěvekNapsal: stř 09.05.2018 13:42 
Protřelejší uživatel
Protřelejší uživatel
Uživatelský avatar

Registrován: 9.2.2017
Příspěvky: 114
Bydliště: Břeclav
To musi byt neskutecna atmosfera....mam v planu se mrknout na World Cup Zlin-Holesov tak sem zvedav jake to zanecha dojmy:) jinak velka gratulace k vitezstvi :)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Wilga cup 2018
PříspěvekNapsal: stř 09.05.2018 16:22 
Nováček serveru
Nováček serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 19.7.2009
Příspěvky: 38
Bydliště: Bratislava - Slovakia
Parada pani, gratulacia Ondro a Tomas, radost citat :)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Wilga cup 2018
PříspěvekNapsal: stř 09.05.2018 21:00 
Nováček serveru
Nováček serveru

Registrován: 11.12.2012
Příspěvky: 8
Ahoj,
Ondra to popsal skvěle, atmosféra závodů je prostě skvělá a v přátelské duchu, příprava plochy a zázemí prostě skvělé, jediná nevýhoda je ta cesta (tedy z 99% na Ukrajině), jelikož občas prostě zmizí asfalt a celkem slušná cestovní rychlost se změní na rychlost chůze. Asi nejhorší byla tentokrát cesta zpět kdy navigace objevila "zkratku" a po pár kilometrech se zkratka změnila na noční můru pro auto a řidiče. Ale vše dopadlo dobře a po krátké prohlídce na hraničním přechodu (minulí rok jsme s Tomášem museli na důkladnou prohlídku auta) jsme už jeli směr domů po Polské dálnici.

Takže celkově vydařené závody.
Jenom kdybych nezaváhal ve finále a vyndal 50g balastu z už tak dost těžkého Snipe tak to mohlo dopadnout lépe, ale chybami se člověk učí :D

A co se týče Snipe 2 tak pokud najdu čas na stavbu (spíše kompletaci) tak snad zbude čas i na nějaký popis. Zatím jsem stihl vše jen okouknout a není nic co bych mohl vytknout.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 6 ] 

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 19 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz