Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 13 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Commodore+ tono 5,6 RC
PříspěvekNapsal: pát 09.02.2018 9:12 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 9.3.2010
Příspěvky: 431
Bydliště: Mýtna LC
Ahojte.
Chcel by som si do budúcna postaviť historika. Podotýkam že som v tejto kategórii modelov úplný začiatočník.
Na outerzone som si vybral plán Commodore.
https://outerzone.co.uk/plan_details.asp?ID=4715
Páčia sa mi jeho oblé tvary vrátane oválneho trupu. Rozhodnutie postaviť historika padlo po spomenutí si že mám starý motor tono 5,6 v nálezovom stave. Motor som rozobral a trochu zrenovoval (pozdejšie pridám fotky).
Chcel by som to postaviť podľa pravidiel pre historikov. Niečo som naštudoval. Model musí byť rozmerovo podľa plánu a materiály viac menej tiež. RC max smerovka výškovka motor.
Možno hlúpa otázka ale hlavná vec ktorú sa chcem spýtať je či môžem z historického hľadiska (rok výroby motora/vydania plánu modelu) v tomto modeli použiť motor tono 5,6 .


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 
 Předmět příspěvku: Re: Commodore+ tono 5,6 RC
PříspěvekNapsal: pát 09.02.2018 9:41 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 9.1.2007
Příspěvky: 9109
Bydliště: Praha 8, ČR
Obrázky: 9
Nádherný model, relativně těžká stavba. V každém případě budu držet palce. Ale k otázce, máš možnost sehnat odpovídající motor? Nějaký Brown Junior, Cyclone, Letmo apod? Pokud s tím nebudeš chtít chodit po soutěžích SAMu a podobných spolků, tak bych to nehrotil. Zkus se podívat na stránky SAM 98. Je tu určitě i nějaký další SAM, ale nevím z hlavy číslo. A pokud nebudeš soutěžit a budeš to mít pro radost, osobně bych přimhouřil i oko nad striktním dodržením origoš materiálů, hlavně pak u potahu. Proto bych se asi ani netrápil s motorem. Když projedeš jejich stránky, ne všichni mají původní motory. Používají třeba upravené současné, např MVVS 10, ve verzi "D".

_________________
Hitec Aurora 9X


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Commodore+ tono 5,6 RC
PříspěvekNapsal: pát 09.02.2018 10:45 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 19.2.2017
Příspěvky: 356
Bydliště: Ruda nad Moravou
Zdravím, a pochvalně kvituji takový modelářský počin :-) Krásná předloha...

Přístup k historickým modelům, jak vidíš nebo jsi viděl, se různí...
Když to vezmu ze strany létání v SAM, zvláště slovenského (kde žiješ) SAM 119, který světí evropská pravidla a tedy i celé Evropy, můžeš do soutěže pouze v kategorii Texaco - a na to je modle malý a motor TONO nevhodný a neekonomický (ano, právě zde se hojně škrtí detonační desítky MVVS, malé otáčky, zatížení velkými vrtulemi, dlouhá doba chodu).
Z pohledu českých klubů na tom nejsi líp - žhavící TONO (r.v. snad 1967? nevím teď) - ani tam si nikde nezasoutěžíš, mimo Texaco.
A nemá na to ani vliv měřítko stavby modelu, které se tu moc neřeší a u většiny kategorií nedodržuje (což se ale bohudík snad brzy zpřísní).

Meritem ale je: musíš či chceš s tímto modelem nutně závodit? Máš to Ty i Commodore zapotřebí? :)

Historický model by měl být srdeční záležitostí, kde snoubíš starou konstrukční školu s poukazem na historii. Měl by jsi ten model postavit tedy tak, jak to cítíš a dle svého vědomí a svědomí.
Buď do stavby zakomponuješ moderní technologie, prvky a vylepšení - a to pak postavíš podle mých měřítek "model inspirovaný historickým modelem", nikoliv repliku.
Replikou se model stane, pokud zachováš vše dle plánu a v rámci možností i dodržíš výsledný vzhled modelu (nemusí to být nutně původní barevné schéma, je-li známo, bylo individualitou stavitele, ale když ho znám - světím ho též).
Ano, proto se běžně mimo papíry a hedvábí (jediná tehdejší možnost) používají k potahu novodobější materiály, které svým VZHLEDEM či strukturou nevybočují. Takže se toleruje vlastně téměř vše (papíry, vlies, airspan-litespan, některé folie se strukturou plátna), mimo "hladkých igelitových" folií (zvláště transparentních!) - nicméně podle evropských pravidel SAM ani toto nevadí (viz maďarské modely), ale ruku na srdce...

Takže si udělej představu, jak má takový model v Tvých očích vypadat a neslev z toho ani kousek, jedině pak budeš s výsledkem spokojený :-)

Ještě zmíním můj mateřský klub KHMM, za který lítám (a jezdím se sáněma, viz http://www.khmm.cz :wink: ) a kde se s podobnými modely a kolegy rád potkávám. Nenutím - jen ukazuji cestu...
Stavební pravidla jsou tu jasně dané: měřítko 1:1 (takže vždy originál velikost), originál materiály (o potahu je tam též své uvedeno), a ZACHOVÁNÍ PRINCIPU pohonu či nepohonu. Takže na gumáčka guma, CO2 zase jen CO2, a kde byl spalovací motor - má být spalovací motor (nee nikde elektro). Ale už neřešíme originál/replika/novodobý, ba ani detonační/žhavík/jiskřivá svíčka. Protože ne každý se chce mordovat s detoňáky, ne každý chce kupovat staré motory s jepičí životností atd. Prostě každý komu co vyhovuje, ale většina z nás se snaží dodržet co nejvěrněji období, zemi či princip spalování, koncepci motoru (FR, SP) kubaturu - nejlépe však i původní motor předlohy, to je pak největší paráda. A kupodivu těchto originálních motorů je ve světě a mezi lidmi dost!
Samozřejmě své modely řídíme (SOP/VOP/motor), ne však křidélka (pokud je originál neměl) - což je trnem v oku těch nejortodoxnějších, ale myslím že jen díky tomuto je díky době a podmínkám můžeme vrátit na nebe a neupadnou v zapomnění.

Sumaré: když postavíš takovýto model s TONO, můžeš s ním zavítat na některý z našich sletů. Jistě Tě rádi uvítají i kluci ze SAM na svých akcích, jen si asi nezasoutěžíš... Ale fakt si myslím, že soutěžně se dá vyblbnout v jiných kategoriích :-)

Stavbě i letu zdar, Michael Vosika

PS: jedna fotečka Tvého favorita navíc...


Přílohy:
Commodore.png
Commodore.png
[ 899.11 KiB | Zobrazeno 2763 krát ]


_________________
EXminimaketář & El & CO2 maniac dezertující ke kořenům - KHMM.cz; Hitec FLASHman 4 až 8, HTS


Naposledy upravil Bayeux dne pát 09.02.2018 10:58, celkově upraveno 2
Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Commodore+ tono 5,6 RC
PříspěvekNapsal: pát 09.02.2018 10:53 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 19.2.2017
Příspěvky: 356
Bydliště: Ruda nad Moravou
PS: jen s dovolením upřesním DAFovo:
- kluby v ČR (a jejich weby pak najdeš snadno) SAM 78, SAM 95. Na Slovensku SAM 119 a SAM 122
- z alternací motorů (zde původně Brown Junior .60 = 10ccm) ještě Ohlsson Rice .60 SP (taky desítka, nejvhodnější motor pro začátečníka)
- asi určitě ne LETMO MD 2,5 (ten je na 72" éro málo, ekvivalent v detoňáku bych viděl 6,5ccm - Tono 5,6 bude taktak)
- a na mě - žádné oko bych nepřimhuřoval ! :D

U mateirálů není proč - modely jsou dostatečně dimensované při zachování původních materiálů, jen je třeba světit dodatky jako HARD, MEDIUM, SOFT. Snaha posilovat končí předimensací modelu a zvýšenou váhou, což je u těchto původně volných modelů na škodu.
Navíc - použiješ-li žhavíka, odpadne Ti celý "zapalovací cirkus" a ten vyměníš za RC s 2/3 servy.

_________________
EXminimaketář & El & CO2 maniac dezertující ke kořenům - KHMM.cz; Hitec FLASHman 4 až 8, HTS


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Commodore+ tono 5,6 RC
PříspěvekNapsal: pát 09.02.2018 11:40 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 9.3.2010
Příspěvky: 431
Bydliště: Mýtna LC
ďakujem vám za usmernenie, utvrdili ste ma v správnom výbere. Niečo som ešte preštudoval. Nevedel som že pravidlá sa dosť líšia a to aj na úrovni jednotlivých klubov. Zistil som tiež že najbližšie budem tej kategorii Texaco. Ale súťažiť sa viac-menej nechystám. V rámci možností podľa pravidiel chcem model postaviť preto že čo ak... a vlastne aby som si mohol povedať že mám historický model. Určite by sa mi páčil v ňom nejaký starý benzínový motor (na ebay sa dajú celkom ľahko získať) ale ostanem pri tom mojom čo mám, kvôli nemu som aj začal uvažovať o historikovi. Lepšie ako do vitrínky alebo predať ho bude odložiť ho do modelu, aj keby len visel na stene. Čo sa týka výkonu, tieto modely a ich let vnímam viac menej ako let vetroňa s pomocným motorom, kde sa rc používa len preto aby model neuletel, ináč by to malo lietať samo alebo skoro samo.
Materiál modelu si myslím že nie je v tomto prípade problém dodržať aspoň čo som plán zbežne pozrel. Tak isto ja na pláne naznačená farebná schéma tak sa ju pokúsim dodržať. Bude to taký oddych od stavby F3K.


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Commodore+ tono 5,6 RC
PříspěvekNapsal: pát 09.02.2018 14:54 
Nováček serveru
Nováček serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 17.4.2011
Příspěvky: 18
Bydliště: Neratovice
Zdravím

Jeden takový model vlastním. Stavěl jsem ho cca před třemi roky. Stavba byla vcelku v pohodě. Model je potažen Vliesem, pak lakován a nastříkán. Stavěl jsem ho z výřezů od firmy Star-pila ( http://www.star-pila.cz ). Letěl jsem s ním zatím jednou a bylo to v pohodě. K pohonu používám MVVS 6,5 ccmD ke své spokojenosti. Měl jsem bohužel vynucenou přestávku cca 2,5 roku ale letos plánuji, že se sním zůčastním nějakých soutěží.

Zdraví Luděk


Přílohy:
IMAG0389.jpg
IMAG0389.jpg
[ 103.5 KiB | Zobrazeno 2633 krát ]

IMAG0390.jpg
IMAG0390.jpg
[ 96.41 KiB | Zobrazeno 2633 krát ]

IMAG0539.jpg
IMAG0539.jpg
[ 76.9 KiB | Zobrazeno 2633 krát ]

DSC_0498.jpg
DSC_0498.jpg
[ 108.97 KiB | Zobrazeno 2633 krát ]

Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Commodore+ tono 5,6 RC
PříspěvekNapsal: pát 09.02.2018 15:07 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 9.1.2007
Příspěvky: 9109
Bydliště: Praha 8, ČR
Obrázky: 9
Ještě poznámku k Tvému motoru, motor byl v průběhu výroby různě upravován (z počátku byl deflektor na pístu, měnil se tvar přefukového kanálu a úhel vyústění do spalovacího prostoru a nějaké další detaily, přesně už nevím). Ale co je hlavní a to bys měl ověřit dřív, než se pustíš do nějakého laborování s ním, jaký má závit na svíčce. Dřívější žhavící motory československé provenience měly závit M 6x075 a později přešla výroba na W1/4x32 (aspoň myslím, že to druhé číslo je 32). Svíčky samozřejmě nejsou záměnné, ale jde přeříznout závit na ty dnešní W. Jen to chce mít správné vybavení, umět to a nezvorat to.
Protože se mi ty staré stroje také líbí, také jsem si něco udělal http://daf64.rajce.idnes.cz/Setkani_let ... G_3795.jpg . Na rovinu říkám, že jsou dodržené jen vnější tvary a trochu (dost) jsem si to upravil podle sebe. Samozřejmě to nepočítám za historika, ale jen za retro. Loni jsem to už nestihnul, ale doufám, že letos najdu odvahu a pošlu to konečně do luftu. Jinak mým "vysněným" historikem je P-913 Rata. Ale k němu také nebudu mít odpovídající motor :( . Zatím na něj není ani čas.

_________________
Hitec Aurora 9X


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Commodore+ tono 5,6 RC
PříspěvekNapsal: pát 09.02.2018 16:42 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 9.3.2010
Příspěvky: 431
Bydliště: Mýtna LC
Uherlu, tvoj model som videl na rcalbum.cz. Pekne spracovaný. Mám CNC frézu tak ju pri stavbe využijem na trupové prepážky a šablony na výrobu rebier. Ostatné sa mi nebude chcieť prekresľovať do CAD a ani to nebude myslím treba. Ajtak asi som sa nemal s CNC chváliť lebo stavba historika s použitím CNC je isto neprípustná :D .

DAF , motor som pozeral a dočítal som sa že tam je iný závit. Piest má plochý takže to už bude už jeden z novších. sviečka v ňom nebola keď som ho dostal. Ale idem dnes ku kamarátovi ktorý sa zaoberá žhavíkmi tak budeme zisťovať aký je tam závit. Ja sa už dlhšiu dobu so žhavíkmi nezaoberám tak nemám ku tomu momentálne nič. Hlava je ináč jednoduchá tak by som si po prípadnom nezdare o prerezanie závitu urobil na fréze novú. Ešte mám ku motoru aj taký doma robený tlmič. ten sa chystám zajtra zreparovať.


Přílohy:
IMG_20180209_162131_1.jpg
IMG_20180209_162131_1.jpg
[ 51.97 KiB | Zobrazeno 2587 krát ]

IMG_20180209_162144.jpg
IMG_20180209_162144.jpg
[ 44.92 KiB | Zobrazeno 2587 krát ]

Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Commodore+ tono 5,6 RC
PříspěvekNapsal: pát 09.02.2018 17:13 
Nováček serveru
Nováček serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 17.4.2011
Příspěvky: 18
Bydliště: Neratovice
StanleyP. Co se týká CNC tak nemusíš mít obavy. Všechny stavebnice historiků se dnes vyrábí buď pomocí CNC frézy nebo laseru.
Luděk


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Commodore+ tono 5,6 RC
PříspěvekNapsal: pát 09.02.2018 18:54 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 9.1.2007
Příspěvky: 9109
Bydliště: Praha 8, ČR
Obrázky: 9
Tady http://daf64.rajce.idnes.cz/TONO_3%2C5_ ... _10%2C0_3/ jsou moje motory TONO. Je to jen na ukázku. Pokud nevyzkoušíš, nezjistíš. Docela rád bych viděl tvůj tlumič a způsob uchycení, jestli to tedy už máš nějak udělané.

_________________
Hitec Aurora 9X


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Commodore+ tono 5,6 RC
PříspěvekNapsal: pát 09.02.2018 20:26 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 9.3.2010
Příspěvky: 431
Bydliště: Mýtna LC
Pavel tvoju zbierku som pár krát uz pozeral. Pomohla pri identifikácii. Čo sa týka toho výfuku tak to nie je nič extra. Myslím že to je domáca výroba. Tu je obrázok:


Přílohy:
IMG_20180209_202459.jpg
IMG_20180209_202459.jpg
[ 73.95 KiB | Zobrazeno 2505 krát ]

Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Commodore+ tono 5,6 RC
PříspěvekNapsal: pát 09.02.2018 20:31 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 9.3.2010
Příspěvky: 431
Bydliště: Mýtna LC
Ale bol som u kamaráta čo sa zaoberá žhavíkmi a v jeho zbierke motorov a náhradných dielov sme našli takúto redukciu priamo na tento motor. Tiež mi daroval aj sviečku a drevenú vrtuľu, pretože sme zistili že v hlave je už novší závit .Za čo ti Edo (Palci 72) ešte raz ďakujem .


Přílohy:
IMG_20180209_202342.jpg
IMG_20180209_202342.jpg
[ 64.91 KiB | Zobrazeno 2500 krát ]

Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Commodore+ tono 5,6 RC
PříspěvekNapsal: pát 09.02.2018 21:11 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 9.1.2007
Příspěvky: 9109
Bydliště: Praha 8, ČR
Obrázky: 9
Tyhle motory měly jen klapku a byly bez tlumiče. Rozměrově by na to pasovaly tlumiče z ASP. Na tohohle Tondu by šel tlumič z šest a půlky. Už jsem to zkoušel, ale není to tak jednoduché. Jediný problém je výroba redukce, která usadí tlumič na výfuk a udrží ho ho tam. Mně chybí taková drobnost, jako strojní vybavení, na kterém to nechám vyrobit
To, co máš na první fotce, něco podobného jsem tam měl. Problém, že to netěsní. Na druhé fotce je sběrač, na který by se dal připojit tlumič přes hadičku.

_________________
Hitec Aurora 9X


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 13 ] 

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 20 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz