Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 92 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 3, 4, 5, 6, 7  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Blikač s výkonnými LED diodami.
PříspěvekNapsal: úte 03.10.2017 21:28 
Nováček serveru
Nováček serveru

Registrován: 27.6.2016
Příspěvky: 12
Maják se šesti LED, řízený arduinem.


Návod jak vložit video do příspěvku na RCMANIA.cz


Nahoru
 Profil  
 
 
 Předmět příspěvku: Re: Blikač s výkonnými LED diodami.
PříspěvekNapsal: ned 31.12.2017 21:05 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 22.2.2008
Příspěvky: 1745
Bydliště: Kralupy n.vlt
Obrázky: 13
Zdravím. Chtěl jsem svůj model trochu vytunit efektem "knight rider". Narazil jsem na stavebnici,objednal,sestavil ale není to ůplně co jsem čekal.Není to skoro vidět. V návodu je zmínka že lze připojit dalších 10 žárovek max 5W. Napadlo mě jestli je tedy možné použít nějaké vysoce svítivé diody o kterých je řeč v tomto vlákně. Pokud ano,jaké? To sestavení podle návodu bylo asi maximum co jsem schopný v tomto oboru vykonat :wink:

produkt
https://www.conrad.cz/svetelne-efektove ... ce.k197327
manual
http://www.produktinfo.conrad.com/daten ... _Rider.pdf


Přílohy:
IMG_20171231_192142.jpg
IMG_20171231_192142.jpg [ 63.71 KiB | Zobrazeno 983 krát ]

_________________
https://www.youtube.com/user/dagxcz/videos
http://dagx.rajce.idnes.cz/
Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Blikač s výkonnými LED diodami.
PříspěvekNapsal: pon 01.01.2018 11:54 
Mazák
Mazák

Registrován: 3.11.2011
Příspěvky: 715
Bydliště: Česká republika
V tom manuálu to máte podrobně popsáno. Akorát místo žárovky použijete výkonovou LED diodu (třeba i 3W). K ní si vypočítáte předřadný odpor (pokud neovládáte ohmův zákon, který se vyučoval na ZŠ :) , na netu je návodů plno). Dejte pozor na správnou polaritu led diod a výkonové diody dejte na chladič.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Blikač s výkonnými LED diodami.
PříspěvekNapsal: pon 01.01.2018 20:31 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 17.1.2017
Příspěvky: 726
Bydliště: Brno
Jak je ten model velký? Já bych nepoužíval výkonové LED (= LED stavěné na proudy v řádu stovek mA nebo i větší), ale spíš vysokosvítivé SMD LED. Na kole mám vzadu dvě 1W červené LED (cca 350 mA), a na jmenovitý proud se do té LEDky nedá podívat, aniž by to člověka na chvíli zbavilo zraku. Mám tam optiku která to světlo LEDky rozloží do kruhu o průměru cca 3 cm, to už použitelné je. Ale na plný výkon to používám jen jako brzdové světlo, a když jedu v noci po silnici, tak při přibrždění vidím ve zpětném zrcátku, jak se za mnou rozsvítí do červena všechny dopravní značky.

Takže bych volil nějaké SMD 3528 na 20 mA, to je ostré víc než dost. Ostatně, on ten KITT těmi červenými světly taky zrovna neoslňoval. Nebo teda pokud to má být fakt pecka, dal bych tam nějaké 5630 na cca 100 mA:

https://www.ebay.com/itm/100-1210-3528-5630-5730-5050-White-Red-Green-Blue-Yellow-Orange-Warm-UV-LED-SMD/221836610695

Předřadný odpor spočítat podle zdroje a jmenovitého napětí LED (u červených obvykle okolo 2.1 V), případně pro zvýšení účinnosti dát třeba dvě červené v sérii a do 5 V (nebo co) k nim dopočítat předřadný odpor).

_________________
Sky Surfer 1400, samokřídlo Ita, FT Mini Scout, Hydrofoam, FlySky i6


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Blikač s výkonnými LED diodami.
PříspěvekNapsal: úte 02.01.2018 18:43 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 22.2.2008
Příspěvky: 1745
Bydliště: Kralupy n.vlt
Obrázky: 13
Díky oběma za odpovědi. Model je to 1/8 truggy takže celkem velký.Délka lišty s diodama bude 15cm.Žádný extra výkon nepotřebuju ale ty obyčejné led jsou vidět skoro jen za tmy.Pokud to má splnit ten efekt mělo by to alespoň zaujmout oko dejmetomu v podvečer :wink: .Ty smd led budou určitě stačit.Dík.Nemám v tom přehled.Něco objednám a zkusím.Zkouším vypočítat a najít vhodné odpory ale zatím si nejsem vůbec jistý :roll:

_________________
https://www.youtube.com/user/dagxcz/videos
http://dagx.rajce.idnes.cz/


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Blikač s výkonnými LED diodami.
PříspěvekNapsal: úte 02.01.2018 21:47 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 17.1.2017
Příspěvky: 726
Bydliště: Brno
Odpor vypočítáš z R = U/I, kde I je jmenovitý proud LEDkou nebo v sérii řazenýma LEDkama (20 mA nebo 100-150 mA u těch které jsem psal) a U je očekávané napětí na tom odporu, čili to co zbývá od jmenovitého napětí LEDek v sérii do napětí zdroje: U = Us - n.Ul (Us je napětí zdroje, n počet LEDek v sérii, Ul napětí na jedné LEDce, těch cca 2.1 V). Samozřejmě čím větší napětí na odporu (menší počet LEDek v sérii na jedné větvi), tím je to stabilnější proti změně napětí zdroje, ale zase tím víc protopíš na odporu než bys mohl prosvítit na LEDce.

_________________
Sky Surfer 1400, samokřídlo Ita, FT Mini Scout, Hydrofoam, FlySky i6


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Blikač s výkonnými LED diodami.
PříspěvekNapsal: pát 12.01.2018 18:53 
Nováček serveru
Nováček serveru

Registrován: 27.6.2016
Příspěvky: 12
V tom blikači jsou použity diody, které odebírají asi 3mA.
Takže to opravdu nemůže moc svítit.
Myslím, že jsou to diody průměru 5mm.
Zkusil bych změnit odpor R15 4k7 na 2k2.


Pokud i to bude málo, tak by to chtělo vyměnit ledky za nějaké vysoce svítivé, třeba tyto: https://www.tme.eu/cz/details/l-53srd-j ... lectronic/

A změnit potom i odpor R15 na 1k.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Blikač s výkonnými LED diodami.
PříspěvekNapsal: pát 12.01.2018 19:28 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 17.1.2017
Příspěvky: 726
Bydliště: Brno
To teda není moc vysoce svítivé - co třeba tohle, to svítí cca 5x tolik, a určitě se najdou i svítivější:

https://www.tme.eu/cz/details/hlmp-eg3a ... com-avago/

_________________
Sky Surfer 1400, samokřídlo Ita, FT Mini Scout, Hydrofoam, FlySky i6


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Blikač s výkonnými LED diodami.
PříspěvekNapsal: pát 12.01.2018 20:11 
Nováček serveru
Nováček serveru

Registrován: 27.6.2016
Příspěvky: 12
Myslel jsem, že má být zachována červená barva ledky. Pokud na barvě ledky nezáleží, tak transparentní je jasně lepší volba.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Blikač s výkonnými LED diodami.
PříspěvekNapsal: stř 17.01.2018 21:59 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 22.2.2008
Příspěvky: 1745
Bydliště: Kralupy n.vlt
Obrázky: 13
Jako poděkování za rady posílám alespoň důkaz že jsem to nějak dotáhl do konce. :wink:


Návod jak vložit video do příspěvku na RCMANIA.cz

_________________
https://www.youtube.com/user/dagxcz/videos
http://dagx.rajce.idnes.cz/


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Blikač s výkonnými LED diodami.
PříspěvekNapsal: stř 28.02.2018 11:54 
Mazák
Mazák

Registrován: 3.11.2011
Příspěvky: 715
Bydliště: Česká republika
Nevite nekdo, co je s uzivatelem Josefsvejk, jestli jeste prodava ty blikace?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Blikač s výkonnými LED diodami.
PříspěvekNapsal: stř 28.02.2018 17:26 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 12.2.2016
Příspěvky: 727
Bydliště: Vysočina
Jen pro upřesnění. Maximální proud jednoho výstupu procesorů avr je 40mA (ne 20mA jak tady často vidím). Maximální proud všech výstupů není součtem a ještě záleží na provedení pouzdra.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Blikač s výkonnými LED diodami.
PříspěvekNapsal: stř 28.02.2018 18:05 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 17.1.2017
Příspěvky: 726
Bydliště: Brno
ellet píše:
Jen pro upřesnění. Maximální proud jednoho výstupu procesorů avr je 40mA (ne 20mA jak tady často vidím). Maximální proud všech výstupů není součtem a ještě záleží na provedení pouzdra.

Tohle podle mě dost záleží na konkrétním procesoru. Třeba já jsem dělal několik věcí s ATtiny861A, a tam datasheet uvádí (sekce 20.4.7 Output driver strength) grafy až do odběru 5 mA pro napájení 1.8 V, do 10 mA pro napájení 3 V, a pro 20 mA pro napájení 5 V. V Absolute Maximum Ratings (sekce 19.1) teda píšou DC Current per I/O pin 40 mA a Vcc a GND 200 mA, ale to si v kombinaci s výše uvedeným vykládám spíš tak, že pokud pin skoro zkratuju, tak do 40 mA ještě neodpálím procesor. Ale už budu daleko za hranicí toho, kdy při tomto odběru budu schopen na pinu držet nějaké rozumně definované napětí. Ještě je zajímavá poznámka 5 pod tabulkou 19.1:

Citace:
Although each I/O port can source more than the test conditions (10 mA at V CC = 5V, 5 mA at V CC = 3V) under steady state conditions (non-transient), the sum of all I OH (for all ports) should not exceed 100 mA. If I OH exceeds the test condition, V OH may exceed the related specification. Pins are not guaranteed to source current greater than the listed test condition.


Podle tohoto by dokonce člověk neměl z pinu odebírat víc než jen 10 mA, pokud chce mít garantované napětí. Což při řízení LEDky s přesně vypočítaným předřadným odporem asi chce.

_________________
Sky Surfer 1400, samokřídlo Ita, FT Mini Scout, Hydrofoam, FlySky i6


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Blikač s výkonnými LED diodami.
PříspěvekNapsal: stř 28.02.2018 18:47 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 12.2.2016
Příspěvky: 727
Bydliště: Vysočina
YenyaKas píše:
Podle tohoto by dokonce člověk neměl z pinu odebírat víc než jen 10 mA, pokud ....
I v případě procesoru ATtiny861A platí max proud výstup = 40mA prostě proto, že to uvádí výrobce. Kdo s tím jak naloží je věc přístupu a kvalifikace. V případě použití k řízení LEDky s odporem je pro přesné nastavení určitě vhodný přizpůsobit odpor. (Jinak by to asi opravdu nešlo :D)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Blikač s výkonnými LED diodami.
PříspěvekNapsal: stř 28.02.2018 21:23 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 17.1.2017
Příspěvky: 726
Bydliště: Brno
Mno, pro kusovku to možné je (individuálně přizpůsobit), ale pro sériovou výrobu platí, že pro tento proud neuvádí žádné hodnoty/tolerance, dokonce píšou, že nad těch 10 mA nic negarantují, takže není na základě čeho to navrhnout.

_________________
Sky Surfer 1400, samokřídlo Ita, FT Mini Scout, Hydrofoam, FlySky i6


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 92 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 3, 4, 5, 6, 7  Další

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz