Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 5 ] 
Autor Zpráva
PříspěvekNapsal: sob 09.09.2017 20:23 
Nováček serveru
Nováček serveru

Registrován: 9.9.2017
Příspěvky: 8
Zdravím Vás pánové...po letech se vracím ke svému modelu e-maxxe...tuším model 3905 a musím říci, že jsem z toho úplně vypadl.
Pro začátek uvedu, že je osazen osazen regulátorem Xerun 80A a motorem Novak HV Pro 4.5.....Tento motor mi zůstal po spálení regulátoru Novak, který jsem zakoupil právě jako kombo motor+regl před řadou let. Následně jsem regulátor nahradil čínským Xerunem.
No a když už jsem pořídil baterie (2ks 4S), tak jsem si ještě zjišťoval co je to ten regulátor a motor vlastně zač a jestli to k sobě vůbec pasuje. No a zjistil jsem, že je to dosti nesourodá dvojice.....s kterou jsem sice před lety jezdil, ale evidentně to nebylo správné..nehledě na to, že se mi regulátor dost hřál.
Parametry motoru Novak HV Pro 4.5 jsou tedy následující: závity 4.5, otáčky 4 800 na volt, výkon 780W
Parametry regulátoru Xerun 80A jsou: napájení max 4S, 6 a více závitů na kotvu, max 2400 otáček na volt.
Takže jak tak koukám, tak asi vše špatně že? Co hrozí nejvíc...spálení reglu?
V tuto chvíli zvažuju, že bych si pořídil jiné kombo, nebo minimálně vyměnil motor za jiný.....s nižšími otáčkami.
Mohli byste mi prosím poradit, jaké kombo je pro monster trucka nejlepší, ověřené? Případně jaký motor byste mi doporučili namísto toho současného...starého Novaka? Mám už jeden typ na hobbyking...ale rád si nechám poradit.
Díky moc.
Michael


Nahoru
 Profil  
 
 
PříspěvekNapsal: ned 10.09.2017 10:58 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 19.6.2010
Příspěvky: 2313
Taky jsem upgradoval, ale už před lety. Tehdy jsem koupil tehdejší verzi Mamba Monster Combo od Castle Creations. Podle obrázku je skoro stejné jako pohon, který do E-Maxxe dává Traxxas i dnes.

Jednalo se o bezsenzorové řešení, ale dnes má Castle na webu daleko širší spektrum pohonů a mnoho z nich senzorových. Zkus si najít dnešní ekvivalent - na stránce Traxxasu máš aspoň inspiraci...

--- Odesláno z mobilu přes Tapatalk


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: stř 13.09.2017 22:20 
Nováček serveru
Nováček serveru

Registrován: 9.9.2017
Příspěvky: 8
Díky za tip....na Mambu mrknu...
Ještě bych měl dotaz....aktuálně mám regulátor, který zvládá proud 80A konstantně a ve špičce údajně 380A. A když si pořídím motor, který má ve specifikaci max odběr 160A, je to velký problém? A teď nevím, zda tak budu přetěžovat regulátor nebo naopak nebude motor dostávat co by měl a bude mít menší výkon? Regulátor ale určuje, kolik proudu dá motoru ne, takže jestli se domnívám správně, se slabším regulátorem nevyužiju potenciál motoru.
Děkuju za upřesnění.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pát 15.09.2017 7:47 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 19.6.2010
Příspěvky: 2313
Ono je to trochu složitější, nejde jen o motor a regl, ale ještě k tomu patří zdroj energie, tedy akumulátor, který dané proudy musí dodat. A kromě toho různí výrobci mnohdy udávají velmi optimistické parametry limitů svých výrobků - holt marketing snese leccos :twisted:

Ten maximální proud u motoru je uveden jako maximální limit, který motor snese. To ale ještě neznamená, že si ho za jízdy vezme. Záleží vždy na tom, s čím, kde a jakým stylem pojedeš, jak to budeš mít zpřevodované. Motor si prostě řekne o ampéry potřebné k pokrytí aktuální mechanické zátěže. A dostatečně silný zdroj, což by LiPo články v Traxxasu měly být, se mu je pokusí dodat. Já tam mám celkem 4S / 5000mAh a 25C, což dá zaokrouhleně proud zhruba 100A při napětí 14V, a to odpovídá 1,5 kW! Pokud v cestě takovému proudu stojí slabý regl, pak ten regl shoří... Regl sám o sobě není v žádném případě zdroj konstantního proudu.

Klidně se ale může stát, že celá tvoje sestava si za tvého reálného provozu nikdy neřekne o víc, než 50A (to udávám jen jako příklad). Pak to 160A motor i 80A regl v pohodě vydrží. To si musíš zhodnotit sám. Pokud však chceš Maxxe ždímat na max (kdo by nechtěl :) ), tak se podívej na ty jeho stránky na parametry motoru a reglu u doporučovaného komba.

Ještě si pak uvědom, o jakých výkonech, respektive energiích, se tady bavíme. Jen tak pro laickou představu, ty hodnoty proudů jsou ve stejné oblasti jako u levnějších svářeček. Tohle už nejsou hračky, chce to něco si k té elektroinstalaci nastudovat...


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pát 15.09.2017 7:55 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 19.6.2010
Příspěvky: 2313
Ještě poznámka k běžné praxi modeláře:

Prostě tu sestavu vyzkoušej. Nainstaluj a chvíli jezdi. Pak změř a vyhodnoť teplotu reglu. Pokud moc hřeje, pak je slabý a musíš koupit výkonnější. Neumíš-li nebo nemáš-li čím teplotu na místě změřit, pak prostě na regl sáhni rukou. Pokud svou ruku na chladiči reglu v pohodě udržíš, pak OK, to je normální teplota. Pokud se ti bude zdát, že je to nepříjemně horké, zvaž výměnu nebo styl jízdy. Pokud tu ruku na reglu ani neudržíš, ihned přestaň jezdit, odpoj akumulátor a jdi si koupit silnější regl.

Touhle "ruční" (odborně řečeno "Vod Rukovou" :mrgreen: ) metodou vlastně posoudíš celou sestavu pohonu na odebírané proudy, aniž bys znal jediné číslo :D


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 5 ] 

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 7 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz