Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 8 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Jak jsem si užil s žehličkou Q-model
PříspěvekNapsal: stř 12.07.2017 16:39 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 22.4.2010
Příspěvky: 10493
Bydliště: Nový Bydžov ČR
Obrázky: 14
Včera jsem potřeboval poopravit povolenej potah z Solartexu. Když jsem skončil, najednou zhasla lampička s kterou jsem si svítil, výpadek proudu. Protože byla zrovna kousek od nás bouřka, tak jsem si zanadával na ČEZ a šel z dílny domů. Všiml jsem si, že větráky z nedalekýho lidlu jsou slyšet a tak jsem kouknul do domovního rozvaděče. A byl vypadlej jistič dílny 3F 20A/B. Protože po nahození žádná změna, tak jsem šel ven do elektroměráku a tam vypadlej domovní 3F 25A/B. Nahodím, ale digitální elektroměr nenaskočil displej. No tak ježto elektrikář s papírama jsem vzal žehličku na nožovky v RISce a ejhle, prdlá 40A nožovka. Pak už vše šlo. Tak jsem začal bádat, co to v dílně vyrazilo. Našel jsem v podružáku dílny vypadlej jeden zásuvkovej 1F 16A/B. Na tom jističi byla připojená stolní vrtačka, ERS-50, obojí vypnutý a .... modelářská žehlička, upozorňuji s analogovým kroutícím termostatem staženým zcela vlevo, tudíž vypnutá. Proměřil jsem kolíky flexošňůry proti díře nuláku a všude nekonečno.
Dnes jsem žehličku rozebral a nic, topná deska mezi dvěma slídama odpor odpovádající výkonu, termostat chodil. Ale pod jednou textilní hadičkou jsem našel diodu 1N4007 a ta byla přerušená. Vypadá to, že žehlička je na 110-120V a diodou ji upravují na 230V. Nojo, ale přerušená dioda nemůže nikdy vyrazit tolik jističů za sebou (16, 20, 25A) a pojistku 40A. :roll: Tohle umí jen mezifázový zkrat a nebo zkrat fáze na kostru.
Tak jsem bádal dál a našel na textilní hadičce ve který vede ochranej žlutozelenej PE k šroubku kostry malou černou dírku. Zase čínskej soudruh či dítě udělali montážní chybu. Ta hadička byla namáčknutá na jednu živou svorku termostatu a časem se teplotním pnutím prošoupala a prosekla. No a ta dioda zkrat samozřejmě nevydržela. Takže opravdu zkrat fáze na kostru.
Možná že k tomu přispěla i další nejspíš konstrukční chyba čínskýho soudruha. Síťová flexošňůra za rukovětí má sice krásnou pružinovou navlečku proti zlomení kabelu a kabel je zajišťenej proti vytržení z rukověti bindrem (stahovací pásek) ale není nijak zajištěný proti otáčení šňůry v rukověti. :roll: Vypadá to podle překroucených vodičů k termostatu, že to taky mělo vliv na vznik zkratu. Opravil jsem pomocí samovulkanizační pásky z Lidlu namotaný na kabel flexošňůry a přes něj asi 8 mm natočenou pružinu návlečky. Po smontování rukověti se kabel ani nehne a vesele rajbluju fólii.
Tohle není návod pro lid elektricky nevzdělaný ale jen pro ty, co aspoň tuší, která bije. :wink: Jak se člověk navzteká kvůli 170W modelářský žehličce. :(
Jirka


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
 
PříspěvekNapsal: stř 12.07.2017 17:14 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 4.12.2016
Příspěvky: 312
Obrázky: 0
https://www.youtube.com/watch?v=558lwbEqHK8


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
PříspěvekNapsal: čtv 13.07.2017 8:50 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 11.4.2009
Příspěvky: 1299
To nebude úplne náhoda. Ja som takou istou žehličkou tiež vyrazil poistky v celom byte až na hlavný istič. Dvakrát. Avšak vzhľadom k mojim elektrikárskym skúsenostiam šla pekne-krásne do koša...

_________________
Take my love, take my land, take me where I cannot stand
I don't care, I'm still free, you can't take the sky from me...


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pát 14.07.2017 7:00 
Mazák
Mazák

Registrován: 1.1.2008
Příspěvky: 2370
Bydliště: Ban.Bystrica
Tato nedavno aj mne vyrazila pojistky ako sa hovori, az v Kujbiseve. Ale si odsluzila svoje, mal som uz pripravenu novu v supliku, tak som ju ani nepozeral, rovno isla do kosa. No a z kosa si ju vybral kamarat, ze si ju opravi.

Odoslané z P00C a podpis odstránim


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
PříspěvekNapsal: pát 14.07.2017 15:15 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 22.4.2010
Příspěvky: 10493
Bydliště: Nový Bydžov ČR
Obrázky: 14
Tak mu dej návod. :lol: Myslím že hlavní dílo je s tím kroutícím se kabelem v rukověti a ta proseklá trubička je jen následek.
Jirka


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
PříspěvekNapsal: ned 15.04.2018 13:36 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 22.4.2010
Příspěvky: 10493
Bydliště: Nový Bydžov ČR
Obrázky: 14
Po asi půl roce jsem vytáhl žehličku z regálu a chci potahovat. A vono nic, na nastavení knoflíku, co jsem používal dřív a přes fusekli se fólie nepřilepila. Bez fusekle s knoflíkem na maximum se fólie jakž takž lepila ale vypínání taky nic moc. Pyrometrem měla plocha žehličky jen cca 120 st. A taky jsem si všiml, že není slyšet výrazný cvakání termostatu při otáčení knoflíkem teploty. Pak jsem si všiml, že se občas z žehličky ozývá cca 3-5 sekund nějaký šustění.
Tak jsem milou žehličku rozebral a začal zkoumat co se děje. A zjistil, že místo okamžitý reakce se mžikový kontakt termostatu jen pomalu převrací na opačnou stranu. Asi je vyhřátý pružinový mechanizmus, možná od toho zkratu před rokem. Taky je možný, že jsem mu "pomohl" při opravě po zkratu. Obávám se, že se tohle opravit nijak nedá, naopak se to bude čím dál víc zhoršovat a vyhřejvat tím pomalým přepínáním a budu muset koupit novou žehličku. Vyčistil jsem kontakty a zehličku smontoval. Šustí to dál, maximální teplota stoupla na 170 stupňů, nažehlovat se s tím bez fusekle dá ale mám bobky kdyby přestal termostat zcela rozpínat, aby žehlička něco nezapálila.
Otázka je, co koupit, jestli zase tu bimetalovou a nebo se rozšoupnout a koupit s elektronickou regulací. Ty jsem totiž kámošům už 2 kusy taky opravoval, bouchlej triak. Nic jinýho, než ten Q-model asi v česku stejně neseženu. Prolux je jen s bimetalem a nejspíš stejnej výrobce.


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
PříspěvekNapsal: ned 15.04.2018 19:48 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 12.2.2016
Příspěvky: 1975
Bydliště: Vysočina, ČR
Celeron píše:
Ale pod jednou textilní hadičkou jsem našel diodu 1N4007 a ta byla přerušená. Vypadá to, že žehlička je na 110-120V a diodou ji upravují na 230V....
No, jestli je opravdu na 110-120V, tak po jednocestném usměnění je Uef asi 160V. Z toho asi moc radost nemá...


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: ned 15.04.2018 21:08 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 22.4.2010
Příspěvky: 10493
Bydliště: Nový Bydžov ČR
Obrázky: 14
No zatím jsem tuhle žehličku s vadným topným těliskem neviděl. Opravoval jsem 3 ks a vždy regulace.


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 8 ] 

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: masa a 44 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz