Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 4 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Generálka pantů na modelu
PříspěvekNapsal: pát 12.05.2017 23:49 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 22.4.2010
Příspěvky: 10493
Bydliště: Nový Bydžov ČR
Obrázky: 14
Dnes jsem byl prubnout SIG Spacewalker 2, co jsem si nedávno přivezl od pána penzisty, který si již netroufá s ním lítat. Sice už před časem asi 2x letěl ale byl o vlastně znovuzálet. Málem to skončilo tragicky hned při startu, nedal se udržet směrovkou rozjezd a start. Taky výškovka za letu kolem středu reagovala divně, výchylka dlouho nic a pak najednou hodně.
Po přistání jsem zjistil, že směrovka se z krajních pozic nevrací do neutrálu ale zastavuje tak 10 st před a to z obou stran. Nejdříve jsem myslel, že to je vůle nebo pružnost v lanovodech ale po odpojení pružin ostruhy a lanovodů jsem zjistil, že směrovka jde strašně fest. Výškovka to samý. Nějaký problém v pantech. Křidýlka jsem taky zkusil odpojit od serva, obě byly dobrý, téměř bez odporu, přepadávaly jen svojí váhou.
Nevím, zda směrovka a výškovka chodí těžko už od začátku a nebo jak Spacewalker stál několik let, tak celkem subtilní konstrukce směrovky a výškovky se pohnula třeba vlhkostí nebo vyschnutím a panty se zkřížily či posunuly proti sobě.
No v každým případě rozebrat panty a upravit jejich "vůle". Jenže to se řekne, jak dostat ven osy pantů z do vingelu zahnutých a zalepených špendlíků? Panty by šly vždy polovinu odříznout skalpelem, vydolovat zbytek a zalepit novej ale zrovna tenhle rozměr nemám. Tak jsem vyzkoušel něco jinýho, uřezat hlavičky a zahnutý konce špendlíků ruční lupínkovou pilkou. Vzhledem k malýmu průměru špendlíků musí být zuby na lupínku opravdu malinký jinak se špendlík nepřeřízne. Takže během 2 hodin jsem odřezal 9 pantů, tedy 18 řezů a kupodivu jsem nikam nezařízl ani nezlomil lupínek a to jsem ho musel mnohokrát lupínek uvolňovat a protahovat mezi panty a dokonce občas dávat v oblouku opačně, zubama k sobě. To byla fuška.... Pak už jen stačilo vyklepat vhodnou jehlou hřídelky. Šly ven strašně těžko, taky asi jedna z příčin odporu pantů. Panty se musí probrousit, i jednotlivý bez hřídelky jdou dost fest.
Sem tam je taky stopa lepidla od montáže. Bude to chtít panty skalpelem trochu oškrábat a uvolnit tření kde být nemusí.


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
 
 Předmět příspěvku: Re: Generálka pantů na modelu
PříspěvekNapsal: sob 13.05.2017 9:55 
Mazák
Mazák

Registrován: 4.7.2012
Příspěvky: 2651
Bydliště: Havířov
Obrázky: 0
A nebylo to třeba už špatně při výrobě? Jestli to vyráběl osobně ten pán, mohlo se stát, že mu třeba ty panty při lepení jemně uhly a už to jde hodně ztuha.
Jestli se vám povedlo vytáhnout ty původní špendlíky, nestačilo by vyčistit jen původní panty od lepidla, díry pro špendlíky a použít původní panty? To budete ty panty opravdu měnit?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Generálka pantů na modelu
PříspěvekNapsal: sob 13.05.2017 12:18 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 25.3.2014
Příspěvky: 1573
Bydliště: Letovice,ČR
Nevím, jestli je to tento případ, ale už dost dávno jsem slyšel, že ten plast starých Modela pantů je z mat. co natahuje vlhkost. Jestli je to pravda nevím, ale pokud to dlouho stálo ( a byla by to pravda), mohla by to být příčina těsnosti.

_________________
Co napíšu je jen můj názor, který nikomu nevnucuju.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Generálka pantů na modelu
PříspěvekNapsal: sob 13.05.2017 12:34 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 22.4.2010
Příspěvky: 10493
Bydliště: Nový Bydžov ČR
Obrázky: 14
to Varok: Nevím, jak to mám napsat jinak ale žádnej pant jsem neměnil, pouze vyřezal špendlíky. Pak původní panty vyčistil, propiloval aby měly lehkou boční vůli a profrézoval hlavně u pantů, který byly trochu utopený okolní materiál výškovky a směrovky, aby protější půlka pantu nedřela.
Pak sesadit, nesunout nový hřídelky ze špendlíků a žádný nerozebíratelný zajištění proti vypadnutí špendlíku zahnutím ale nasazením asi 3 mm izolace z lícna vhodnýho průměru. Ta izolační "hadička" se dá na pár minut naleptat do acetonu ve kterým se roztáhne. Až na hřídelce vyschne, zdrcne se a jde povolit jen rozřezáním. Kdo se nechce patlat s acetonem, stačí špendlík v hadičce zakápnout vteřiňákem.
Mám hotovo, směrovka a výškovka přepadává vlastní váhou.
to Shorty: ne, jsou to šediváci od MP-Jet. Tak starý to zase není. :) Ale zjistil jsem že původní stavitel je provrtal na větší průměr hřídelky a pak tam narval něco nafest, takže panty šly těžko i na hřídelkách.
Jirka


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 4 ] 

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Google Adsense [Bot], Janek2, kaplik a 42 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz