Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 169 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 8, 9, 10, 11, 12  Další
Autor Zpráva
PříspěvekNapsal: stř 18.01.2017 10:10 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 9.2.2010
Příspěvky: 6838
Bydliště: Žilina, SK
Obrázky: 15
Wormsnake píše:
Ja bych si vsadil na to že problémy spůsobené žhavením proudem jsou stryktně dány tím že žhavané vlákno má nelineární a hlavně zápornou voltampérovou chrarakteristiku.
Kde I nejde lineárně s U.

Právě díky ní se při napájení konstantním napětím svíčky nepřepalují. :wink:
Wormsnake píše:
Osobně si myslím žhavení proudem bude lepší protože odhaduju U I chrarakteristika bude pro rozumné teploty vlakna ještě spíš linearní....

Určitě nebude. :P
Wormsnake píše:
...Chce to tedy proudový zdroj ale v lineárním provedení a ne řízený PWM modulací, nedej bože PWM řícenou MCU...

To je úplně jedno. :lol: Vlákno má tepelnou setrvačnost a je mu úplně jedno jestli je buzeno lineární nebo pulsní regulací. Ten první způsob bude mít za následek jen obrovské tepelné (a tudíž i výkonové, tedy z hlediska baterky kapacitní) ztráty Proudový zdroj, ať už je jakékoli konstrukce, se snaží natlačit do libovolné odporové zátěže nastavený proud. Pokud je zátěž nelineární, tak přizpůsobuje napětí tomu jejímu odporu tak aby tam ten proud dostal, nic víc. :P
Wormsnake píše:
Zkoušel sem žhavit svíčku nabíječkou v módu foam cut a dost svíčka blikala pohasínala a rozsvěcovala se. Nabíječka asi prostě špatně reagovala na nelinearní charakteristiku žhaveného vlákna.

K čemu takové pokusy? 8O Nabíječka je na žhavení naprosto nevhodná.
Wormsnake píše:
Tohle jsou jen mé teoretické úvahy, v reálu sem ještě žhavíka nestartoval.

Vždyť právě. Sice teoretické, ale úplně nesprávné. :P Moje a Jardovo (který mě o chvilku předběhl) zdůvodnění výše je taktéž teoretické, ale v souladu s tím, jak to doopravdy funguje. 8)

Chlapi, neobjevujte Ameriku, kupte si malé žhavítko, nebo postavte něco podle mého odkazu, případně ta ověřená zapojení regulátorů napětí ať už to stare s MAA723 nebo novější. :D

A co se týče powerpanelu a jednotného napájení žhavení, startéru a palivového čerpadla z jedné velké baterky, tak mně se osvědčilo spíš to, aby byly všechny tyto pomůcky autonomní. Tedy k startéru přivázat starší 3S LiPolku, malé žhavítko do ruky a čerpadlo na palivo ruční s kličkou. Nemusíš tak mít v startboxu těžký akumulátor a spoustu dlouhých kabelů, které se často umí zamotat, někdy i do běžící vrtule. :wink:

_________________
Neviem byť stručný :(, ale mnohé myšlienky sa dvoma slovami povedať nedajú :)


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 
PříspěvekNapsal: stř 18.01.2017 10:27 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 13.11.2008
Příspěvky: 9866
Bydliště: Benátecká Vrutice, ČR
VTjr má pravdu a řešilo se to už mockrát. Už si přesně nepamatuju jak je přesně řené to žhavení s MAA723, ale pravděpodobně stabilizuje nejen napětí, ale má i proudovou limitaci, takže ani při zaplavení části vlákna palivem, nedojde k překročení proudu, takže žádné přepálení se nekoná. Já už roky používám tohle v trochu upravené verzi s obvodem TL494 (dá se najít i v PC zdrojích) a nikdy se mi nestalo, že bych přepálil svíčku. Mám tam i malý měřáček (nekalibrovaný), takže mám i kontrolu jestli nejsou svíčka, nebo kabely přerušené.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: stř 18.01.2017 10:51 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 9.2.2010
Příspěvky: 6838
Bydliště: Žilina, SK
Obrázky: 15
Lark píše:
... ale má i proudovou limitaci, takže ani při zaplavení části vlákna palivem, nedojde k překročení proudu, takže žádné přepálení se nekoná ...
Ať už se při nastavené správné hodnotě napětí zvedne proud zaplaveného vlákna na jakoukoli hodnotu, k přepálení vlákna určitě nedojde. :P Dokud je vlákno zaplavené a studené, tak se přece nemůže nikdy přepálit :lol: , no a jakmile se rozžhaví, tak jeho odpor vzroste a proud automaticky klesne a zase se nepřepálí. 8)
Ta proudová limitace totiž není ochranou svíčky, ale je ochranou samotného regulátoru, aby při případném zkratu na svíčkovém konektoru neodešli do věčných lovišť jeho výkonové spínací tranzistory. :)
Jen tolik. :mrgreen:

_________________
Neviem byť stručný :(, ale mnohé myšlienky sa dvoma slovami povedať nedajú :)


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
PříspěvekNapsal: stř 18.01.2017 15:25 
Nováček serveru
Nováček serveru

Registrován: 9.1.2017
Příspěvky: 6
Bydliště: Liberec
VTjr píše:
Balu, kašli na powerpanely! Ty levné umožňují snadné přepálení svíčky. :cry: Správný žhavící regulátor musí dělat regulaci napětí, ne proudu! :!: :!: :!:
Nejlepší jsou ta malá žhavítka na jeden NiCd článek, nebo si postavit něco jednoduchého s delším kabelem a dovnitř dát buď 2 NiCd s diodou, nebo jeden olověný článek (nebo i víc paralelně). Kdysi jsem si dlouhá leta vystačil se dvěma NiCd akumulátory NKN10, které jsem zapojoval buď paralelně (když byly čerstvě nabité) nebo i do série (když jejich napětí už trochu pokleslo). Před 6 lety jsem si zbastlil toto: viewtopic.php?f=40&t=70446&start=15#p1189094. Je to velmi jednoduché, přepínatelné (články jdou buď paralelně nebo do série s předřadnou diodou, nebo bez) a v životě jsem s tím nespálil svíčku. :) Jinak, doporučuji si přečíst to vlákno celé. V podstatě celé je na téma žhavení a najdeš tam odkazy i na podobná další vlákna. Hodně se tady toho už probíralo. :wink:



Opět díky za rady, konečně mám v ruce schéma dle VTjr a budu pájet, vypadá to dobře :D Děkuji za to vlákno, pečlivě si vše přečtu. Tu žhavící koncovku mám s 0,5m kabelem, prostě klasiku, která se prodává snad všude. Bojím se ataku ze strany vrtulky a nemám rád rukavice, takže proto kablík.
Jinak jsem po nějakém názvu nebo čísle na svíčce pátral, léta jsem prodával na Benzině ale bohužel to nemám čitelné. Původně jsem se totiž chtěl dopátrat napětí u prodejce. Pokud tu někdo používá motůrek Modela Junior 2, jakou svíčku si mám pořídit jako náhradní? Předem děkuji chlapi.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: stř 18.01.2017 16:43 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 9.2.2010
Příspěvky: 6838
Bydliště: Žilina, SK
Obrázky: 15
Promiň Jardo, v zásadě s tím celkově souhlasím, ale mám k tomu přece jen pár poznámek a polemik. :wink:
JardaRůžička píše:
...Platina má velmi dobře zmapovanou charakteristiku, protože se z ní vyrábějí měřicí odpory (Pt100 a víc), léta jsem dělal na jejich vývoji a výrobě. Ta charakteristika je poměrně slušně lineární (ne dokonale, ale to není významné) s koeficientem α = 0,0385 [1/°C]. Vlákno svíčky sice není z čisté platiny, ale ze slitiny s iridiem, ale teplotní součinitel se moc neliší, hlavně je jakž-takž lineární a kladný.

Vlákna bývají jak Pt-Ir, ale setkal jsem se už i s Pt-Rh (levnější svíčky z HK, ale motory s nimi fungovaly stejně dobře). 8)

Jinak ta nelinearita žhavících vláken, ať už jsou z jakéhokoli kovu, je trochu jiného druhu než např. nelineární VA charakteristiky polovodičových prvků (např. diod). Jde o to, že kdybychom uměli to vlákno dokonale chladit/temperovat tak, aby při vedení jakéhokoli proudu neměnilo svoji teplotu, tak zjistíme, že jeho VA charakteristika je prakticky lineární, jen její odpor a tedy směrnice charakteristiky je různá pro různé teploty (zahříváním odpor roste a charakteristika má menší sklon). To ale lze docílit jen stěží, vedením proudu se vlákno zahřívá, teplo z něj se nestíhá odvádět tak rychle, aby se udržela konstantní teplota, a tak se nám do sebe fakticky mísí VA charakteristiky pro různé teploty. :( Snad by se to dalo měřit nějakými velmi krátkými trojúhelníkovými pulsy, kdy se vlákno nestihne ohřát a pak bychom asi s údivem zjistili, že charakteristika je lineární i když v reálné praxi lineární není. 8O
JardaRůžička píše:
...
- pro svíčku samotnou je vhodnější stabilizace napětí; tento stabilizátor by ale na svíčku měl být připojen pokud možno nakrátko, protože při stabilizování řádově 1,5V a odběru několika ampér jsou dost významné odpory vedení (byť ten je poměrně stálý) a ještě víc ty přechodové, ty jsou navíc nestálé

Asi by se to dalo do značné míry kompenzovat tím, že by napájecí kabel měl kromě 2 silných silových/proudových vodičů ještě i 2 tenké napěťové vodiče, kterými by se snímalo napětí přímo ze svíčky a teprve to by se vracelo do napěťového stabilizátoru, tedy do jeho regulační záporné zpětné vazby. Ovšem přechodové odpory by se tím asi nevyřešily, to by musela mít svíčka krom silového ještě jeden napěťový konektor, což by asi bylo dost nepraktické. :roll:
JardaRůžička píše:
- takovým napěťovým zdrojem jsou celkem slušně ta žhavítka s jedním NiCd článkem, ovšem s tou nevýhodou, že jejich napětí během vybíjení dost klesá, rozhodně nesplňují představu stabilizovaného zdroje
Pokud je tam NiCd článek, např. SANYO SCR 1400mAh, tak zas tolik neklesá, dokud není na hranici vybití. Pokud je tam nějaký pochybný Ni-MH, tak je to dost možné.
JardaRůžička píše:
Používal jsem i několik různých zdrojů proudu a kupodivu jsem NEZAZNAMENAL žádné pálení svíček, považuji to spíš za teorii nebo výsledek nevhodné manipulace ...
Jenže ony těmi svými vlastnostmi, které jsem již popsal, však právě k té nevhodné manipulaci přímo navádí. :cry:
JardaRůžička píše:
-Výhody:
- naprostá zkratuvzdornost (tou disponuje i většina stabilizátorů napětí, nikoli ale samotné články)
Myslím si, že to nemá smysl řešit, protože když je dobrá koaxiální koncovka na svíčku, tak si její náhodné zkratování nedovedu dost dobře představit. :roll:
JardaRůžička píše:
- spolehlivé udržení nastaveného proudu při vybíjení baterie i při použití startéru (ten ale nepoužívám...)
Tahle výhoda je diskutabilní, jsem pořád toho názoru, že přece není dobré to, aby stabilizátor proudu protlačil jakýkoli nastavený proud bez ohledu na to v jakém stavu je svíčka (zalitá - rozžhavená)
JardaRůžička píše:
- necitlivost na přidané odpory (kabel může být různě dlouhý, je to jedno)
To bude asi jediná výhoda
JardaRůžička píše:
- nejvíce jsem proudový zdroj ocenil při žhavení dvouválce; obě svíčky (jenom musí být STEJNÉ) se žhaví jedním proudem, sériově
Tomu věřím, i když s víceválcovými žhavíky nemám zkušenost. Nicméně při dostatečné kapacitě žhavící baterie nevidím problém žhavit všechny válce paralelně. Ale praxe samozřejmě může být jiná.
JardaRůžička píše:
... by se dalo žhavit i ze zdroje vysílače - to ale nedělám
Tak tohle beru spíš jen jako vtip. :lol: :lol: :lol:
JardaRůžička píše:
protože stejně mám 12V Pb aku pro palivové čerpadlo.
Zvykl jsem si na ruční a necítím potřebu ho mít na letišti elektrické. Ty nádrže v modelech nejsou zas tak velké aby mě z točení kličkou bolela ruka. Ale přesto jej používám doma, a sice když si tahám do menšího kanystru nebo lahve metyl z 50l sudu, když potřebuji namíchat palivo. :)
Jak jsem už napsal, mně vyhovuje když jsou všechny pomůcky. tedy žhavítko, startér a čerpadlo, autonomní. Vadí mi totiž ty kabely. :x
JardaRůžička píše:
... surové spínání v regulovatelné střídě, případně s nějakými drobnými vylepšeními.

Pokud je to tak, tak to je ale spíš zdroj napěťový i když nestabilizovaný. :?
Řekl bych, že bez té zpětné vazby je to sice horší než stabilizovaný napěťový zdroj, ale zas lepší než nastavitelný zdroj proudu. Myslím si, že tam je asi spíš důležité to, aby byl rozsah regulace střídy omezen cca na maximální střídu 1:5, co při napájení z 12v akumulátoru pak odpovídá zhruba střední hodnotě napětí 2V. Pokud by se tím knoflíkem dalo točit i dál, tak už by to bylo pro svíčku nebezpečné. :roll:

_________________
Neviem byť stručný :(, ale mnohé myšlienky sa dvoma slovami povedať nedajú :)


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
PříspěvekNapsal: stř 18.01.2017 17:24 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 9.1.2007
Příspěvky: 9109
Bydliště: Praha 8, ČR
Obrázky: 9
Balu, do Modely 2.0 Junior můžeš použít v podstatě jakoukoli teplou svíčku. Běžně používám ty čínské universály http://www.peckamodel.cz/produkt/rc-mod ... rsal-2t-4t, nebo teď jsem koupil (sice pro dvaapůlku) tuto http://www.peckamodel.cz/produkt/rc-mod ... -s-max-a-3 svíčku. A myslím, že když přijdeš k prodejci, který tomu rozumí, ne "podejci", a řekneš mu, že chceš svíčku na takovou a takovou velikost motoru (kubaturu), že ti poradí. Tohle není až takový super motor, abys musel nějak převratně laborovat se svíčkami.
Uf a teď si v klidu přečtu VTjr, ten příspěvek je ale dlouhý! Vím, ne všechno se dá říci dvěma slovy :lol: .

_________________
Hitec Aurora 9X


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
PříspěvekNapsal: stř 18.01.2017 22:41 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 22.4.2010
Příspěvky: 10494
Bydliště: Nový Bydžov ČR
Obrázky: 14
DAF píše:
Jen nevím, zda na samostatný zdroj, nebo by to bylo možné napájet ze stejné baterky jako startér. .

Kdybys sis přečet, co jsem napsal, tak budeš vědět. :) 35 let mi to funguje z jedný 12V baterky oboje.
Jirka


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
PříspěvekNapsal: stř 18.01.2017 22:55 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 22.4.2010
Příspěvky: 10494
Bydliště: Nový Bydžov ČR
Obrázky: 14
To VTjr: Teda chlape, pěkně sis zateoretizoval. Ale že jsi napsal, že nemám pravdu, tak to nevím. Prostě jsem pouze tvrdil, že při proudový stabilizaci se nezaplavená část vlákna přepálí a u napěťový ne. Myslím, že valný většině tato informace stačí a nebudou dál šťoutat ve fyzikálních vlastnostech platinoiridia či jinejch vláknech. :) :wink: Schválně, kolik lidí tu teorii přečetlo až do konce a hlavně kolik ji pochopilo natolik, aby jim z toho něco zůstalo v kedlubně. :mrgreen:
Jirka


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
PříspěvekNapsal: čtv 19.01.2017 6:25 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 9.1.2007
Příspěvky: 9109
Bydliště: Praha 8, ČR
Obrázky: 9
Jo, máš pravdu, ale těch informací ve vlákně, a to i o žhavení, je dost, tak něco může vypadnout, nebo je přehlédnuto. Polepším se :wink: . Mimochodem s elektrikou jsme pouze známí, ne kamarádi, natož přátelé.

_________________
Hitec Aurora 9X


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
PříspěvekNapsal: čtv 19.01.2017 8:34 
Mazák
Mazák

Registrován: 2.3.2012
Příspěvky: 2715
Bydliště: Ústí nad Labem
VTjr : Vlado, jenom pro upřesnění - tou slušnou linearitou Platiny jsem myslel průběh závislosti odporu na teplotě, nikoli konkrétního výrobku (svíčky) na proudu. Ta samozřejmě v praxi nelineární je, v náš prospěch (či té svíčky?), ale nemělo by valný smysl to nějak přesně měřit. Jinak všechny výhrady beru, já také nikomu nechci vnucovat nějaká dogmata, byly to jen popsané poznatky z mé praxe, samozřejmě provázené mnoha omyly. :?
I to Tvoje žhavidlo se dvěma články jsem si udělal a není to marné :D


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: čtv 19.01.2017 9:58 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 9.2.2010
Příspěvky: 6838
Bydliště: Žilina, SK
Obrázky: 15
Celeron píše:
To VTjr: Teda chlape, pěkně sis zateoretizoval. Ale že jsi napsal, že nemám pravdu, tak to nevím. Prostě jsem pouze tvrdil, že při proudový stabilizaci se nezaplavená část vlákna přepálí a u napěťový ne. Myslím, že valný většině tato informace stačí a nebudou dál šťoutat ve fyzikálních vlastnostech platinoiridia či jinejch vláknech. :) :wink: Schválně, kolik lidí tu teorii přečetlo až do konce a hlavně kolik ji pochopilo natolik, aby jim z toho něco zůstalo v kedlubně. :mrgreen:
Jirka

Kdo chce, dočte do konce a pochopí, kdo nechce, jeho chyba. :mrgreen:

Ale v tom co je pro částečně zaplavené vlákno lepší, zda proudová nebo napěťová stabilizace, tak asi máš pravdu, že v při napájení svíčky proudovým stabilizátorem se ta vlákna při neopatrné manipulaci víc přepalují. 8)
Všemi částmi vlákna teče stejný proud, který závisí jen od přivedeného napětí a celkového odporu vlákna (tedy všech jeho částí dohromady). Horké části mají odpor větší, studené menší, proud nimi však teče stejný. Jenže ty suché, horké části v souladu se vztahem P=R*I^2 samozřejmě topí víc.
Při konstantním napětí nárůst celkového odporu, když se už začnou vysoušet nějaké části vlákna, způsobí snižování proudu a tím pádem ta horká místa bude šetřit.
Naproti tomu zdroj proudu nedává konstantní napětí, s nárůstem celkového odporu vlákna ho automaticky zvedne tak, aby vláknem protlačil ten nastavený stejný proud - tím pádem horká místa dostanou víc zabrat.
Takže obou případech se vlákno nevysušuje naráz, ale postupně, v obou případech trpí horká místa a kdyby uživatel nezvedal po zalití z nedočkavosti proud, tak se asi nic nestane, jen to bude trvat dlouho, než se mu vlákno dostatečně vysuší a motor bude ochoten startovat. Pokud vlákno zalije znovu, tak zas bude čekat a tak dokola.

Nicméně je tu ještě další situace, která zničení svíčky hrozí mnohem víc a co je horší hrozí i poškození výbrusu motoru. :( My jme se tu totiž ještě vůbec nezmínili o tom, co se stane při jednom nebo druhém typu napájení když už motor naskočí, ale žhavení je ještě pořád připojeno. :o
Při chodu motoru začnou samozřejmě hořící plyny vlákno ohřívat a jeho teplota ještě víc vzroste. Tím pádem vzroste ještě víc i jeho elektrický odpor.
V případě napájení konstantním napětím s nárůstem teploty a odporu proud svíčkou významně klesne a elektrický tepelný výkon taky. Teplota vlákna svíčky tak příliš nestoupá, svíčka se tím šetří a nehrozí přepálení za chodu.
V případě napájení konstantním proudem s nárůstem teploty a odporu proud neklesne, protože proudový zdroj příslušně zvedne napětí. Tím pádem elektrický tepelný výkon neklesne, ale naopak významně vzroste. Takže vlákno ohřívané hořícími plyny místo toho aby bylo elektricky ohříváno méně, tak naopak bude ohříváno ještě víc, jeho teplota bude stoupat a může se přepálit za chodu se všemi důsledky pro výbrus motoru z toho vyplývajícími. :cry:
V tomto vidím hlavní nebezpečí zdroje proudu.

_________________
Neviem byť stručný :(, ale mnohé myšlienky sa dvoma slovami povedať nedajú :)


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
PříspěvekNapsal: čtv 19.01.2017 11:41 
Mazák
Mazák

Registrován: 2.3.2012
Příspěvky: 2715
Bydliště: Ústí nad Labem
VTjr píše:
V případě napájení konstantním proudem s nárůstem teploty a odporu proud neklesne, protože proudový zdroj příslušně zvedne napětí. Tím pádem elektrický tepelný výkon neklesne, ale naopak významně vzroste. Takže vlákno ohřívané hořícími plyny místo toho aby bylo elektricky ohříváno méně, tak naopak bude ohříváno ještě víc, jeho teplota bude stoupat a může se přepálit za chodu se všemi důsledky pro výbrus motoru z toho vyplývajícími. V tomto vidím hlavní nebezpečí zdroje proudu.
Ano, v tomhle s Tebou souhlasím. Také jsem to zmínil, viz (fyzikální důvody k tomu jsou, není to ale ono částečné zaplavení vlákna), nechtěl jsem to ale rozpitvávat. A také opakuji, že přestože o těchto objektivních důvodech vím, v praxi se mi to nestávalo. Přesto proudové zdroje nedoporučuji. Co kdyby... :o


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: stř 01.02.2017 13:52 
Nováček serveru
Nováček serveru

Registrován: 2.11.2016
Příspěvky: 21
Bydliště: Třebíč
Obrázky: 18
Vrátím se k příspěvkům na začátku tohoto vlákna. Víc jak 35 let provozuji si míchám palivo do motorů sám. 80% methylu a 20% ricínu. Motory MVVS, Enya a ASP všech kubatur mi chodí bez problémů i bez přidávání nitrometanu.
Čistý methyl jsem minulý měsíc kupoval v Eurošarmu Slatiňany za 50,-/l a ricín v Lovo-oilu za 81,-/l. Nákup je bez problémů,není potřeba žádné povolení, nebo něco podobného.
Jen doprava z eurošarmu je složitější,pošlou to jen na ičo. Je lepší si tam dojet.

http://www.eurosarm.cz/web/structure/ch ... 00-31.html
http://www.eshop-rychle.cz/www-lovo-oil ... y-olej-1-l


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
PříspěvekNapsal: stř 01.02.2017 15:09 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 9.2.2010
Příspěvky: 6838
Bydliště: Žilina, SK
Obrázky: 15
No jen pozor na normu ADR! Nesmí tě s velkým sudem zastavit a zkontrolovat policajti, jinak máš velký průšvih! :!:

_________________
Neviem byť stručný :(, ale mnohé myšlienky sa dvoma slovami povedať nedajú :)


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
PříspěvekNapsal: čtv 02.02.2017 0:09 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 22.4.2010
Příspěvky: 10494
Bydliště: Nový Bydžov ČR
Obrázky: 14
Proto je lepší za rohem Eurošarmu sud přepumpovat do 20l kanďáků a zase vrátit. Proč tam jezdit podruhý a vracet sud? Myslíš, že tě s 10 kouskama 20 l kanďáků na vozejku zastavej pokud ho máš zaplachtovanej? No a nebo rovnou vzít několik 10 l balení, zas o tolik dražší to není.
Jirka


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 169 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 8, 9, 10, 11, 12  Další

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 26 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz