Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 834 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23 ... 56  Další
Autor Zpráva
PříspěvekNapsal: čtv 27.10.2016 18:07 
Moderátor serveru
Moderátor serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 21.6.2008
Příspěvky: 6022
Bydliště: Praha ČR
jyrry píše:
Peter, ono je možná dobré (pro nás) že jsme začínali s volnými a potom s jednokanálovými éry. A bez termoizolačních hmot.
Hrabání výškovkou do letu, to je myslím zásadní příčina potřeby houboidních (a protikladně vyztužených) čumáků i jiných částí dnešních rádoby cvičných modelů.


Na rovinu řečeno mi tohle přijde jako nesmysl... Já si to prošel a nepřikrášlená realita byla spíš taková, že se člověk naučil nějak řídit jen směrovkou a po přechodu na vícekanál byl primární úkol se spoustu věcí odnaučit a začít řešit úplně jinak, typicky klasické pravidlo, že se zatáčka točí výškovkou a ne směrovkou, tou se to jen uvede do náklonu.
Mimochodem řečeno, není náhodou, že v USA v podobné době vznikl úplně jiný koncept výuky založený na stylu "Club trainer 40", ono to mělo hodně do sebe.


Nahoru
 Profil  
 
 
PříspěvekNapsal: čtv 27.10.2016 18:29 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 25.3.2014
Příspěvky: 1573
Bydliště: Letovice,ČR
veka1 píše:
... chlapi, psal jsem o stavbe jednoducheho hazedla a hlavne o vuli skusit to. Nic sloziteho ,doba realizace cca 1-2h,podle toho jak si s tim kdo vyhraje.
Dulezite je, ze pokud nestavi z predpripravenych dilu ,pak jiz musi zacit pouzivat aktivne kulate zakonceni tela. V tom okamziku jiz neni pouhy konzument ,ale zacina modelarit. A o to nam jde,ne?

Nerikejte ze spachat jednoduche prumerne vykonne prskatko muze byt neresitelny problem.... dotycny vsak jeho realizaci ziska celkem hodne dulezitych poznatku. :wink:

pozn. dokonce si drze myslim, ze stavba a provoz hazedla by hoodne prospela i uzivatelum kopter, byt to zvenci tak nevypada. 8)

veka1


Podepisuju. Škoda, že není smajlík s palcem nahoru. Co se týče stavění, nedosahuju mnohým ani po kotníky, ale musím potvrdit, že by si to měl každej zkusit. Vždyť to nemusí bejt zrovna dvoumetr.
Jako kluk jsem koupil Kolibříka (balsovýho - ne ten polypaskvil). Lítal skvěle, ale největší radost jsem měl z házedla udělanýho ze špejlí s papírem vypnutým Kanagomem 8) . Kdyby to někdo dneska viděl, tak pukne smíchy :lol: :lol: , ale ono to letělo a to hřálo nejvíc. Zároveň jsem pochopil spoustu zákonitostí, který k tomu, aby to letělo, jsou nutný vědět.

_________________
Co napíšu je jen můj názor, který nikomu nevnucuju.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: čtv 27.10.2016 19:06 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 8.5.2006
Příspěvky: 9047
Bydliště: Bratislava dnv SK
Neviem, chlapi, či je to pre niekoho čo chce začať SÁM celkom schodná cesta - ja som tiež chodil do krúžku ako decko.
Stavali sme A3 "Favorit" a bol to pri týchto rečiach tiež plastový priemyselný výrobok (hlavica na broky..) ale konštrukčné krídlo a hlavne najzákladnejšiu teóriu letu (zalietať voľný model aby sa dal vytiahnuť na šnúre a potom letel stabilné pekné kruhy) mi to dalo.
A pokračovací A1 mám dodnes ako "klenot" na ozdobu zavesený v dielni na stene, zložený - odvtedy som nič tak pekné nepostavil.. A ešte ako decko som staval CO2 modely zo stavebníc...

Takže sa mi po 20 rokoch prestávky, znovuzačínalo takopovediac úplne ľahko - kúpil som prvý vysielač v živote a postavil som TigerMoth zo stavebnice, za 1 večer (presnejšie noc) aj s poťahom, ako maniak.. dal tam Mig280 napriamo na baterku z mobilu !! :roll: :roll: a príjmač Gauner C17 zo súpravy čo vážil viac ako motor a jedno servo smerovky.. ale LETELO TO, aj keď len cca 3 veľké kruhy nad poľom a potom sa to rozprášilo na triesky o jediný trčiaci kanál v okolí.. ).
Neverím že bez toho základu o lepení balzy, poťahovaní nitrolakom a podobných veciach, čo som mal z detstva z krúžku, by som to zvládol, napriek tomu že sa mám za celkom šikovného..

Skorej by som povedal, že je jedno s čím začnú, ale nech začnú nejak príjemne a nie že sa dajú odradiť nejakým zbytočným neúspechom - a to chce nájsť si partiu, modelárov z okolia, a hneď bude všetko jasnejšie a oveľa ľahšie..

Na predavačov v obchodoch, neradím aby sa niekto spoliehal. Mne jedna vážená pani takmermodelárka, predala ako druhý pokus začať lietať, takú kombináciu že to tu napíšem ako odstrašujúci príklad:
Hacker Osprey X-28A ARF, motor Graupner Speed480 RACE 4,8V a 8x Sanyo RC-1700 NiCD (=385g len baterka..).. a nejaké dve štandardné servá (45g kus).. Joooooo. no - mne to pripadá strašne vtipné, dúfam že Vás nenudím.. :) :)
Což o to, zložil som, odplávalo to cca 20m od brehu a motor tam zhorel na škvarky, zadné čelo zatieklo do pylonu..
Nasledoval nákup "lepšieho motora" VM2020/27 a ľahších bateriek N-1000SCR (jooo.. to všetko bolo super, ale krídlo bolo fakt malé, veď to má 1,2m rozpätie...... malo to byť na 400vku a vážiť maximálne polovicu..)
Tu je výsledok. Bol so môj druhý let v živote, s RC modelom (prvá bola tá vyššie spomenutá balzová DH-82 čo skončila po prvom lete a tak sa viac nekonalo) - a bolo to našťastie už veľmi dávno:
https://www.youtube.com/watch?v=fFVy_o4VR8I

Musím sa pochváliť že to nebol jediný let a naozaj som s tým takto lietal dosť veľa krát (hlavne vďaka tomu že voda nie je beton.. hydroplány sú moja srdcovka doteraz)... Nakoniec som ale raz netrafil vodu a bolo po ňom. Ale teda sranda to bola, ale nebolo to nič normálne, proste to bol úplný NEZMYSEL ( na kamere je optický zoom ale z modelu bola po odhode za 3-4 sekundy len bodka kdesi v diaľke... to by som možno neuriadil ani teraz).
Keby som mal vtedy niekoho čo je aspoň trochu modelár, vytrhal by si vlasy nedovolil by mi to tak zbytočne ničiť...

A naučil som sa lietať až na EPP svahvom kombate keď som konečne natrafil na modelárov čo ma zobraii medzi seba.
A používať 4. kanál (smerovku), až na deproňáku v hale - presnejšie v malej telocvični.,
Uvedomujem si že to boli "izolačné hmoty". Ale nebráni mi to,pokračovať zase balzou.
A nemyslím že to je nutné, začať konštrukčným modelom - ľahko sa to stane trochu drahým, aj keď už ceny zďaleka nie sú také ako kedysi.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: čtv 27.10.2016 19:47 
Moderátor serveru
Moderátor serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 28.2.2005
Příspěvky: 20822
Bydliště: Rakovník, CZ
Obrázky: 0
jyrry píše:
Peter, ono je možná dobré (pro nás) že jsme začínali s volnými a potom s jednokanálovými éry. A bez termoizolačních hmot.
Hrabání výškovkou do letu, to je myslím zásadní příčina potřeby houboidních (a protikladně vyztužených) čumáků i jiných částí dnešních rádoby cvičných modelů.

tomashr píše:
Na rovinu řečeno mi tohle přijde jako nesmysl... ...

Každý můžeme mít svůj názor, podle svých zkušeností.

_________________
jyrry.webnode.cz


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: čtv 27.10.2016 20:33 
Platící zákazník RCManie
Platící zákazník RCManie
Uživatelský avatar

Registrován: 17.12.2008
Příspěvky: 3951
Bydliště: Bohumileč 15
Obrázky: 0
... nejak mi halva nebere ,proc porad soustredujete pozornost na srovnavani konstrukcnich a syntetickych modelu. To je snad jedno z ceho a jak velke ty poletuchy jsou.

Pointu debaty vidim v tom , ze je rozumne na jednom kusu neceho jednoducheho , ale prokazatelne fukcniho, ziskat zakladni znalost principu konstrukce letadel a mechaniky letu.

I kdyz se opakuji (normalne se i stydim, ze se nedokazu dostatecne srozumitelne vymacknout :( ) ,jednoduche ale vykonne hazedlo (vystrelovatko) mi prijde pro dany ucel idealni.

Je materialove nenarocne,s minimalnimi pozadavky na vybaveni.Da se spachat za velice kratky cas, coz je povazovano v soucasnosti za hoodne dulezity faktor.
Pak se s nim vyleze na plac a svacne do luftu. Ono to obvykle nejak poleti. Njn, nejak...a lip to nejde?
A ted se to zcne lamat. Jeden nad tim mavne rukou a jde si po svych, jinej zacne vymyslet a snazi se primet ten pidi nesmysl k vyssim vykonum.A jiz hleda ,zkouma ,rozsiruje znalosti .... a vo,vo tom to je. :wink:

O to vetsi je radost, kdyz se ten letajici nesmysl povede zkrotit a hlavne ,kdyz se samostatne prijde na to, jak toho zkroceni dosahnout (pro neznaleho to fakt neni az tak trivialni).
To jiz muze byt celkem slusny zaklad znalosti, ktery umoznuje s urcitou jistotou v konani, pokracovat rovnou s vetsimi letadly,co se daji packovat.

Pozn. kdyz uz nedam pokoj s tim prskatkem, vzpominam si , jak jsem pro nase piloty v roce 1986 udelal cca 12ks drevenych polomaket SU-25K o rozpeti cca 200mm ,nastrcenych na kus spejle.
A oni s nima pak cele dny pobihali sem-tam po ucebne.S mapou a notama v ruce nacvicovali bojove obraty, souboje a skupinovou sletanost (obcas jsem se u toho osobne vyskytoval) .

Taky nenaskakali okamzite po vydani ukolu hned do skutecnych masin a nesli s nima testovat odolnost zemekoule.... :)


veka1


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
PříspěvekNapsal: čtv 27.10.2016 21:35 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 26.5.2013
Příspěvky: 1538
Bydliště: Brno
Je třeba smířit se s faktem, že se ve vzduchu vyskytují modeláři a létači. Létač chce létat, ne stavět. O sobě říkám, že jsem převážně létač, a to dokonce létač létající jen tak pro relaxaci a pro radost.

Odesláno z mého SM-A500FU a podpis odstraním

_________________
MC-20HOTT,DS-16,X10S,14SG,S-trino MkII,SpeedFire, Extra 102",MiniCorado,LOGO550SE,Goblin570


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: čtv 27.10.2016 23:24 
Platící zákazník RCManie
Platící zákazník RCManie
Uživatelský avatar

Registrován: 17.12.2008
Příspěvky: 3951
Bydliště: Bohumileč 15
Obrázky: 0
BoŠ píše:
Je třeba smířit se s faktem, že se ve vzduchu vyskytují modeláři a létači. Létač chce létat, ne stavět. O sobě říkám, že jsem převážně létač, a to dokonce létač létající jen tak pro relaxaci a pro radost.

Odesláno z mého SM-A500FU a podpis odstraním


... jj, vsak predevsim pro letace je ta debata urcena. Proto se bavime o poznani zakladu mechaniky letu a zakladech konstruovani ,ktere zohlednuji proporce a koncepci vo vazbe na provozni a letove vykony .I letac pro radost,muze o tom neco malo vedet, nebo ne?

Nebezi debata o stavebnich technologiich ci postupech. :wink:

veka1


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
PříspěvekNapsal: pát 28.10.2016 7:14 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 8.5.2006
Příspěvky: 9047
Bydliště: Bratislava dnv SK
Veka, ale mne sa zdá, že konkrétne Multiplex robí tie penové začiatočnícke modely fakt celkom funkčné až premyslené,
a aj keď je jasné že je to nejaký obchodný artikel a samozrejme je na konci pre výrobcu zisk, začínajúcemu to môže celkom dosť zjednodušiť ten začiatok.
Ako argument sa dá použiť aj to že nie každý má vôbec nejakú dielničku kde by mohol brúsiť a lakovať.

Ako protiargument tu napíšem fakt, že ani môjho 4-ročného syna nebavilo hádzať si Foxa (penové hádzadlo 500mm rozpätia) pretože letové vlastnosti neboli uspokojivé - možno pri jeho schopnosti to hodiť? Neviem, no ale ani mňa to neočarilo.
Dobré hádzadlo mi pripadá technicky a aj z pohľadu schopnosti dobre to zalietať, už "vyšší dívčí" než tie penové výlisky.
Takže podľa mňa tie penové modely potrebujú ten motorček a tým sa dostávam k EasyStaru.
A keď zvládne toho, môže si skúsiť dokázať že je modelár a postaviť voľné hádzadlo.. Je to príliš opačný postup?


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pát 28.10.2016 10:22 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 13.11.2008
Příspěvky: 9866
Bydliště: Benátecká Vrutice, ČR
Naprosto souhlasím s tím co tu veka1 napsal, a když někdo chce být jenom létač, tak určitě nestačí jenom si koupit hotový model a jít létat, i když třeba Multiplex má ty modely většinou dobře promyšlené a hodně odolné. U spousty začátečníků je tendence koupit model a bez jakýchkoli vědomostí jít létat, protože dnešní doba to prostě umožňuje, ale pak se tady vyptává proč mu to pořád padá a většinou ani nedokáže popsat co to vlasně dělá. Bez alespoň základních vědomostí co a jak má jaký vliv na chování modelu se prostě nemá šanci dopídit k příčinám nezdarů. Jenže dnes taky převládá nechuť si nastudovat nějakou teorii a radši se bude měsíc vyptávat, než by si něco na internetu, který je plný informací, našel a nastudoval. U těch stavebnic je naopak výhoda, že tam postup zalétání je alespoň stručně popsaný, i když taky né u všech, takže vlastní stavba pod dohledem někoho zkušeného je určitě přínosnější, než koupit hotový model a jít s ním třískat o zem v domění, že se to naučím sám. To se může hodně prodražit.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pát 28.10.2016 11:26 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru

Registrován: 18.8.2005
Příspěvky: 4945
Bydliště: Šternberk, ČR
Obrázky: 0
U auta jsem si taky před 30 roky všechno dělal sám a dnes vím jen kde se tam lije benzín a vyhovuje mi to. Je dobré se s tím smířit, že to tak je. Jen na rozdíl od aut nejsou modelservisy, kam by to dal a tak nezbývá než se ptát tady. Když pak někdo zabrousí i do toho proč to létá a jak se to staví, jsou to "jen" body navíc. Žít se ale bez toho dá, jen se zahodí starý model a koupí jiný. Co naděláš. Je taková doba.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pát 28.10.2016 11:57 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 25.3.2014
Příspěvky: 1573
Bydliště: Letovice,ČR
coro píše:
Ako argument sa dá použiť aj to že nie každý má vôbec nejakú dielničku kde by mohol brúsiť a lakovať.


Pravda, pravda. Ale taky jsem tady viděl fotky, jak měl někdo plnej obývák hoblin. (Jde spíš asi o toleranci manželky a chuti uklidit-což já v dílně nutně nemusím :D ).

coro píše:

Ako protiargument tu napíšem fakt, že ani môjho 4-ročného syna nebavilo hádzať si Foxa (penové hádzadlo 500mm rozpätia) pretože letové vlastnosti neboli uspokojivé - možno pri jeho schopnosti to hodiť? Neviem, no ale ani mňa to neočarilo.


Špatnej výběr. Měl jsem pro vnuka taky. Vyzkoušej házedlo od Reicharda a uvidíš ten rozdíl. Už mu ho kupuju po třetí, vždy jak doslouží.

_________________
Co napíšu je jen můj názor, který nikomu nevnucuju.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pát 28.10.2016 14:28 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 13.11.2008
Příspěvky: 9866
Bydliště: Benátecká Vrutice, ČR
jio píše:
U auta jsem si taky před 30 roky všechno dělal sám a dnes vím jen kde se tam lije benzín a vyhovuje mi to. Je dobré se s tím smířit, že to tak je. Jen na rozdíl od aut nejsou modelservisy, kam by to dal a tak nezbývá než se ptát tady. Když pak někdo zabrousí i do toho proč to létá a jak se to staví, jsou to "jen" body navíc. Žít se ale bez toho dá, jen se zahodí starý model a koupí jiný. Co naděláš. Je taková doba.

Jenže to tvé srovnání s auty platí jen na to, že si koupí nový hotový model. Na to aby si moh jezdit si ale musel do autoškoly, což u modelů sice nemusíš, ale ty vědomosti a zkušenosti k tomu létání potřebuješ. Nebo vlastně nepotřebuješ, ale pak furt kupuješ nové modely. :mrgreen:


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pát 28.10.2016 14:53 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru

Registrován: 18.8.2005
Příspěvky: 4945
Bydliště: Šternberk, ČR
Obrázky: 0
Ne, tak jsem to nemyslel a do autoškoly jsem musel tehdy i dnes.
Myšlenka byla o tom, že co bylo obvyklé a skoro i nutné před 30 roky už dnes pro dnešní mladou generaci nutné není. Víc se konzumuje než tvoří. Může se mi to nelíbit, mohu vzpomínat na to, jak to bylo "zamlada", ale je to tak. Naštěstí v každé době se najde pár jedinců, kteří jen nekonzumují a tak to může přejít i na další generaci. Jen to už nebude stejně masová záležitost.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pát 28.10.2016 15:23 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 13.11.2008
Příspěvky: 9866
Bydliště: Benátecká Vrutice, ČR
Myslím že tady ale nejde o nějaké nostalgické vzpomínání, ale spíš o to, že lítači začátečníci nemají zájem se věnovat i nějaké teorii a myslí si, že jde lítat i bez alespoň základních teoretických znalostí. A tak to asi fungovat nemůže.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pát 28.10.2016 17:37 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru

Registrován: 14.6.2016
Příspěvky: 103
Bydliště: Kladno
Já bych doporučoval navázat na veku1: Pointu debaty vidim v tom , ze je rozumne na jednom kusu neceho jednoducheho , ale prokazatelne fukcniho, ziskat zakladni znalost principu konstrukce letadel a mechaniky letu.
A pokusit se vybrat pár modelů, které kriterium "jednoduché a prokazatelně funkční" splňují. Je tady dost zkušených lidí a tak by se to mohlo podařit.

Můj kandidát je motorizované házedlo Fík , dělají to v Senici http://www.epplanes.sk/fik100/ v různých velikostech od 80 do 150cm, já zvolil 100cm, mám malý prostor na létání.
Plusy: klasická koncepce, lehké (300g ,opraveno, 230 váží EzFly), nízké plošné zatížení křídla 19g/dm2, stačí levné vybavení. Létá pěkně a blbovzdorně, je odolné, sklopná vrtule se vzhledem k malé váze a rychlosti modelu neláme.
Mínusy: jsou dodávány jen výřezy a pár věci. Dokumentace velmi stručná, pohon, vrtuli, instalaci, baterii, umístění do těla modelu si musí člověk navrhnout a udělat sám. Pro úplného začátečníka to asi není. Já jsem si Fíka dotvořil takhle: https://premsvo.wordpress.com/fik-100-epp/

Ještě odolnější je EzFly s vrtulí uprostřed křídla, ten ale létá tak pomalu, že je to spíš moucha než letadlo. Možná jako model pro výuku "páčkování" nebo pro děti.

Co vy na to ? Má někdo nějaké jiné doporučení?


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 834 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23 ... 56  Další

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 36 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz