Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 76 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4, 5, 6  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Jak se rozhodnout?(začátečník)
PříspěvekNapsal: sob 24.05.2014 21:41 
Zkušený debatér
Zkušený debatér

Registrován: 18.5.2014
Příspěvky: 335
Obrázky: 9
Dobrý den, jsem v tomto oboru úplný začátečník a už delší dobu pročítám toto forum.Mám několik otázek, které se tu neustále řeší, ale nedokážu si z toho udělat jasný závěr.
Jako první jsem si koupil hračku solo pro 328 4 kanál.Mám ho teprve chvíli a jak jsem se tu dozvěděl, tak je to totálně odlišné od 6 kanálu na který si teď dělám zálusk.

Podle doporučení na foru jsem se rozhodl pro velikost 450 konkrétně T rex, jen nevím jestli pro, keré tady všichni chválí nebo verzi sport http://www.pkmodelar.cz/modely-vrtulnik ... kx015081at . Je v tom zásadní rozdíl z hlediska spolehlivosti a kvality dílů?Sport má náhon vrtulky řemenem což všichni pro začátečníka doporučují, ale někdo zde psal, že lepší je jít hned od začátku do kardanu.
V úvahu ještě připadal minititam e325, ale první verze měla nějaké problémy s motorem a ty další jsou celkově horší, takže Trex byla jediná volba.
Co jsem tak pochopil tak pro naučení je lepší pádlo, nebo ne?


Jako začátečník bych chtěl koupit heli i s elektrikou (super combo) dá se spoléhat v tomto případě na setové serva a regulátor? Co se týká regulátoru, tak ho tu někteří mění za silnější, tak mám trochu obavy abych to pak nemusel vše měnit.

Největší problém je vysílačka. Jelikož dle vašich rad si tedy nejprve pořídím Phenixe, tak mi padla do oka DX6i, která s tímto simulátorem velmi jednoduše propojitelná.
Po několika hodinách čtení vašich zkušeností mi vstávají vlasy hrůzou.Hodně z vás píše negativní zkušenosti jak kvůli ztrátě signálu tak i špatné mechanické provedení.
Tak tedy uvažuju nad futabou kterou vesměs nikdo tak moc nekritizuje. Do začátku by mi stačil 6 kanál s cenou kolem 5000Kč, ale NECHCI se věnovat žádné 3 D akrobacii a sekání motykou :-) spíš MAKETOVÉ létání. Má tedy smysl koupit zrovna 8kanál? např http://www.pkmodelar.cz/rc-soupravy-fut ... ijec-26276 zde ale nevím jak to půjde propojit se simulátorem a je to i finančně náročnější.

Jěšte techniký dotaz
Zajímalo by mě, kdy se při letu s heli v zatáčce používá otáčení jen pomocí vrtulky a kdy se využívá vrtulky i klopení.Existuje nějaká polopatická příručka jak létat s vrtulníkem?
Zkoušel jsem vypozorovat rozdíly v letu při zatáčení na mé obývákové hračce, ale toho tam moc vidět není. Podle mě to úzce souvisí s rychlostí letu.

Co se týká maketového létání.Pokud letový čas je např. 4 minuty nedojde přiděláním maketového trupu k rapidnímu snížení letového času a zhoršení ovladatelnosti?


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 
 Předmět příspěvku: Re: Jak se rozhodnout?(začátečník)
PříspěvekNapsal: sob 24.05.2014 22:21 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 9.6.2010
Příspěvky: 297
Bydliště: Pardubice
Obrázky: 8
Nejlépe najít nějakého vrtulníkáře v okolí. Já jsem měl kopii Trexe - HK 450 a byl jsem s ní spokojen. Nakonec skončila v maketě a úplně na závěr v poli, protože jsem si blbec nevzal brýle... Maketové létání s vrtulníkem je hezká věc, ale chce to před tím trochu pocvičit bez kapoty. Na vysílač neřeknu nic, protože by to spustilo nekonečný řetězec hádek... U videa je detailní popis i s vyúčtováním.

https://www.youtube.com/watch?v=Uinz9xenDW8

_________________
Nelítá to? A zkusili jste to nakopnout?


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jak se rozhodnout?(začátečník)
PříspěvekNapsal: sob 24.05.2014 23:46 
Zkušený debatér
Zkušený debatér

Registrován: 1.8.2013
Příspěvky: 420
Bez simulatoru to vubec nezkousej... kup rovnou Align. Kdyz vidim co vsechno na HKcko meni za original...nechtel bych to.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jak se rozhodnout?(začátečník)
PříspěvekNapsal: ned 25.05.2014 1:33 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 5.5.2009
Příspěvky: 1035
Bydliště: Nelahozeves
Nebál bych se projít modelbazar a koukal po futabě 8fg, nebo t10, daj se koupit za slzušý peníz a je to o třídu jinde než ta tvoje navrhovaná. K phoenixu bez problému.
Heli bych taky koupil klidně na bazaru, trexe 450/500, pokud možno se setovým vybavením, když o tom nic nevíš tak si to nech prolítnout, pokoukej po vůlích (pozor nějaké tam vždycky sou) aby nebyly jak u traktoru, koukni na šroubky, jestli to nekdo nebral hasákem atd.
Už jsme si tu zvykli že každý bude jen lítat maketově ale to jsou keci, dřív nebo pozdějc ten přemet zaletět budeš chtít a výkrut a na zádech...., maketářů je tu minimum.

_________________
Gaui200,Tarot450ProFBL,MinititanV2,TRex500,Raptor50,TZ-V2 Frenzy,TRex700,FutabaT-10C+nějaký letadla


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jak se rozhodnout?(začátečník)
PříspěvekNapsal: ned 25.05.2014 1:38 
Nováček serveru
Nováček serveru

Registrován: 5.1.2014
Příspěvky: 39
Bydliště: Uherské Hradiště
Zdravím
Koukám, z nedaleka.
Obavám se, čím více budeš budeš hledat a číst co je lepší či horší, tím méně bude tvůj názor jasný. Chce to rozhodnout se, pořídit něco co je funkční a začít trénovat. To jestli má heli řemínek nebo kardan jako začátečník velmi pravděpodobně vůbec nepoznáš, pokud pořídíš něco co jsi již zmínil,( T-rex, Blade, Spektrum DX6i, Futaba) žádnou fatální chybu neuděláš, protože to jsou vesměs ověřené a funkční věci. Nemusíš mít ani obavu, že by ti ze začátku nestačily setové věci a pokud něco ,,vodejde,, tak to jednoduše vyměníš. Z vlastní zkušenosti mohu říct,(a teď se mnou spousta lidí nebude souhlasit) že není bezpodmínečně nutný ani simulátor. Osobně jsem začínal bez simu, dokonce bez kříže a celkový součet škod 2x výměna hlavních listů ( ohoblovaný o beton ) a 1x hlavní ozubené kolo. Pokud tedy nebudeš tlačit na pilu a budeš postupovat opatrně nemusíš ani nějak řešit cenu ND.
Pokud budeš potřebovat pomoci s vysvětlením, nastavením, zalétáním zkus kontaktovat p.Klabačku, (http://www.vitocz.net) máš to kousek, zkušenějšího v okolí pravděpodobně nenajdeš. Mě osobně pomohl, vysvětlil, nastavil a pokecali jsme o spoustě věcí kolem.

Takže letu zdar.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jak se rozhodnout?(začátečník)
PříspěvekNapsal: ned 25.05.2014 6:53 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 23.4.2010
Příspěvky: 2457
Obrázky: 0
haas píše:
.....
Zajímalo by mě, kdy se při letu s heli v zatáčce používá otáčení jen pomocí vrtulky a kdy se využívá vrtulky i klopení....

Náklon cyklikou do strany a vytáčení ocasu vrtulkou - tak má vypadat zatáčka.
Při otáčení na místě ve visení je za účelem provedení čistého obratu nutná i korekce cyklikou.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jak se rozhodnout?(začátečník)
PříspěvekNapsal: ned 25.05.2014 7:49 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 5.5.2009
Příspěvky: 1035
Bydliště: Nelahozeves
vše záleží na rychlosti heli, pokud letí dostatečně rychle, začne klouzat po disku rotoru, chová se jako letadlo a řízení je téměř stejné, při menší rychlosti se zatáčka musí řídit hlavně vrtulkou.

_________________
Gaui200,Tarot450ProFBL,MinititanV2,TRex500,Raptor50,TZ-V2 Frenzy,TRex700,FutabaT-10C+nějaký letadla


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jak se rozhodnout?(začátečník)
PříspěvekNapsal: ned 25.05.2014 11:12 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 28.11.2010
Příspěvky: 1250
Bydliště: Anglie, nebo Svitavy
zatacka, zalezi hlavne na rychlosti, pri male rychlosti, od otaceni pri visu, nebo pri nejakem pomalem poletovani ridis prakticky jenom vrtulkou a cyklikou kroigujes sklon heli, hlidas rychlost aby se to nerozletelo nekam kam nechces, s vyssi rychlosti je treba heli naklonit, pokud bys pri vyssi ryhclosti chtel zatocit jen vrtulkou tak vlastne dojde k tomu ze heli poleti porad rovne ale jen se otoci ocasem...proste letis, ...naklonit, pritahnout vrtulka, je to trochu podobne jako u letadla ale tam zas neco zatoci bez smerovky, u neceho je treba i s merovka, ale to sme zas jinde, idealni simulator, tam si muzes vse vyzkouset :)

pokud se chces venovat maketam, tak bych doporucil neco vice kanaloveho nez sesti, za sebe, ja mam sedmikanal DX7, ale makety nemam, nidky sem sedmy kanal nepotreboval, u makety potrebujes sest kanalu na ovladani vrtulniku, pak budes chti zatahovat podvozek, nebo nejake osvetleni....atd..kanaly budou chybet s konkretnim vyberem neporadim, ja sem spokojen se spektrem, vyuzivam i na letani s mikro modely se kterymi to jde sparovat, ale myslim spektrum, nebo futaba, hitec, ani jendim neudelas zasadni chybu

co se tyka heli, Trex 450 na zacatek, parada, bral bych reminek, kdy se budes ucit s kardanem a skrtnes vrtulkou mas po zubech a si na zemi, reminek jen preskoci a leti se dal, letam vic jak 4roky mam vsude remeny a nemam jedinny problem, kardan je i dle nejakych nazoru hlucnejsi..ale vec nazoru :)

_________________
Nezlob se Béďo, já mám dneska špatnej den


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jak se rozhodnout?(začátečník)
PříspěvekNapsal: ned 25.05.2014 15:22 
Zkušený debatér
Zkušený debatér

Registrován: 18.5.2014
Příspěvky: 335
Obrázky: 9
Tak futaba T8FG je sice dobrá, ale ty její možnosti snad ani nevyužiju.Ikdyž na modelbazaru se dá sehnat za slušný peníz.Dx6i úplně padla a tak sem koukal po DX7S láká mě to že tam je v setu i přijímač a pro makety(ovládání svetel nebo podvozku) bude třeba další kanál.Jen si nejsem jistej kvalitou poťáku a páček trimu :-)

Tedy bych volil dle mě kompromis mezi Futabou T8FG a DX7S a to je Futaba T8J. http://www.pkmodelar.cz/rc-soupravy-fut ... ijec-26276
Je tohle dobrá volba?Vím že těchto otázek je tu spousta a odpovědět snad nikdo nedokáže, ale zajímal by mě váš názor.Jen ty přijímače jsou dražší.

Ještě si musím důkladně prostudovat jaké výhody nebo nevýhody jsou u SFHSS/FHSS.Má to nějaký nepřekonatelný zádrhel v kompatibilitě ?

Jako heli bych tedy bral Trex450 sport super combo http://www.pkmodelar.cz/modely-vrtulnik ... kx015081at
který má dle výše psaného doporučení náhon vrtulky řemenem.Původně jsem chtěl verzi PRO, ale v místních modelářských prodejnách ji nemají ve verzi super combo :-( a objednávat něco přes eshop na to nemám nervy pak řešit nějakou reklamaci nebo zádrhel přes email. :-)

Bude s touto heli přijímač od futaby funkční?


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jak se rozhodnout?(začátečník)
PříspěvekNapsal: ned 25.05.2014 15:26 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 28.4.2011
Příspěvky: 6500
Bydliště: ČR
Obrázky: 0
haas píše:
Bude s touto heli přijímač od futaby funkční?


Mohl bys nějak upřesnit tuto otázku?

_________________
Člověk je tak složitá bytost, že o tom lidstvo nemá ponětí.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jak se rozhodnout?(začátečník)
PříspěvekNapsal: ned 25.05.2014 16:07 
Zkušený debatér
Zkušený debatér

Registrován: 18.5.2014
Příspěvky: 335
Obrázky: 9
No jestli to bude stačit jen projit nebo to bude vyžadovat nějaké nastavování.Vím, je to asi hloupá otázka,ale chi mít jistotu, že to bude fungovat.


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jak se rozhodnout?(začátečník)
PříspěvekNapsal: ned 25.05.2014 16:48 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 5.5.2009
Příspěvky: 1035
Bydliště: Nelahozeves
Vysílač kupuje vetšina lidí na cca 5-8let někdy i déle, jseš si jist že ti bude za 5 let 6.kanálu stačit??
K té futabě J budeš špatně shánět klony přijímačů, k fasstu se dají sehnat za cca 600Kč, na nějaký sety se vykašli, sety obchodníci často vymýšlí aby se zbavili věcí které už by jinak neprodali.
A nastavovat budeš muset v každém případě, vřele ti doporučuji navštívit někoho kdo heli lítá, mám obavy že sám to nedáš, těžko můžeš něco nastavit, když nevíš jaký je žádoucí cílový stav. Trex 450 v super combu dobrý ale GP780 já osobně mám a dobrý ale je spousta lidí co mu nemůže přijít na jméno, není lepší rovnou koupit combo bez gyra a koupit nějaké gyro bez kompromisů??
Budeš se učit lítat a poslední co potřebuješ je učit se eliminovat nectnosti heli popř gyra.
A v heli platí, že každá ušetřená koruna na začátku ve snaze si to ulehčit a "že mi to stačí" se ve finále prodraží.

_________________
Gaui200,Tarot450ProFBL,MinititanV2,TRex500,Raptor50,TZ-V2 Frenzy,TRex700,FutabaT-10C+nějaký letadla


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jak se rozhodnout?(začátečník)
PříspěvekNapsal: ned 25.05.2014 18:05 
Moderátor serveru
Moderátor serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 3.5.2003
Příspěvky: 11187
Bydliště: Břeclav, ČR
haas píše:
Tak futaba T8FG je sice dobrá, ale ty její možnosti snad ani nevyužiju.


Zapomeň, využiješ. Hned u prvního modelu. Např. SWASHPLATE RING a servo speed compensation. Bez toho ti helina bude šilhat a získáš chybné návyky v řízení.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jak se rozhodnout?(začátečník)
PříspěvekNapsal: ned 25.05.2014 18:13 
Zkušený debatér
Zkušený debatér

Registrován: 10.2.2014
Příspěvky: 327
Bydliště: Černošice/Praha
@haas: To jsme na tom podobne. Zacal jsem pred pul rokem a puvodne jsem myslel, ze mi bude stacit maly vrtulnik. Koupil jsem Blade mCPx BL a tim padem Spektrum (DX6i). Ted uz mam Mini Titana E325S (vymenil jsem ale bezpdlo za Spirita a taky mam jiny regulator a motor). No a ted uz koukam po necem vetsim a Spektrum DX6i mi prestava vyhovovat. Zatim sice nemam problem s mechanickou kvalitou, ani jsem nastesti nemel problem se spojenim, ale nestaci mi nastaveni. Navich bych vyhledove chtel telemetrii (pro prenos spotrebovane kapacity a na ni naveseny alarm). Bohuzel Spektrum ani ve vyssich modelech neni prilis variabilni v nastavovani, to co bych chtel umi az DX9 a to je celkem palka. A ta taky proti konkurenci ma slabsi moznosti nastaveni.

Kdybych ted zacinal na novo a ozelel bych telemetrii, vzal bych Futabu 8FG Super. Trochu nevyhoda je vyssi cena prijimacu a kupovat neoriginal bych se zase do draheho vrtulniku bal. Navic mam pocit, ze se uz prestava vyrabet a je nahrazena Futabou 14SG (ta uz ma navic telemetrii). 14SG by mi plne vyhovovala, nastaveni ma proti Spektru DX9 luxusni (kanaly navic me nezajimaji), co jsem nasel test latence, tak FASST Futaby byli mezi spickou. Akorat ta cena...

Dale jesm koukal na FrSKY Taranis. Ta je asi nejvic variabilni co se tyce nastavovani, ma taky telemetrii, je celkem levna... Ale nevim jak to je s mechanickou kvalitou a taky jsem zatim nenasel nic o protokolu (a nezavislych testech) a dlouhodobejsich zkusenostech s jeho kvalitou. Ted zrovna v jejim vlakne resi, ze se pri pristavani odpojil prijimac a vrtulnik nereagoval...

Taky me zaujal Hitec Aurora 9X. V testu co jsem nasel byl predchudce (Aurora 9) a ten nebyl nic moc co tyce latence. U 9X se chlubi, ze to zlepsili, u prijimacu s telemtrii Optima na polovinu a navic maji jeste rychlehjsi netelemetricke prijimace Maxima. A cena prijimacu je proti Futabe pohoda..

Jo, vyber vysilce (a tim padem celeho systemu) je problem... Nakonec jsem se rozhodl, ze rozhodnuti odlozim :)

_________________
TDF, TDR, Logo 600SX, Oxy 4 Max @ 3Digi, VBar Neo, Spirit, Grapuner mz-32, mx-20


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jak se rozhodnout?(začátečník)
PříspěvekNapsal: ned 25.05.2014 19:19 
Zkušený debatér
Zkušený debatér

Registrován: 18.5.2014
Příspěvky: 335
Obrázky: 9
Tak jsem se tedy znovu díval na tu t8fg teda ta cena kolem 10-12 je trochu moc, no ale díval jsem se na modelbazar a tam nabízejí 8fg SUPER za 5900Kč ve stoprocentním stavu :-) Je to obdoba 8fg nebo je to nějaká očesaná verze?

Jinak s tím gyroskopem GP780 jsem opravdu našel několik nespokojených lidí.Takže buď koupit heli a vyměnit gyro nebo se přeorientovat na lepší verzi 450 PRO, jenže se mi ji nikde nepodařilo sehnat v super combu :-( jen stavebnice bez elektriky.Dá se to ještě sehnat nebo raděj ten SPORT a vyměnit gyro?
Čím vice bádám co koupit tím víc jsem zmatenej co je to pravé.


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 76 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4, 5, 6  Další

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 21 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz