Kanálová disciplína na 5,8GHz pro FPV

Létání na výlety s přenosem obrazu je tu. Vysílače, přijímače, kamery či video-brýle. Pokus te se co nejvíce dodržovat zákony ČR. Samozřejmě, že i natáčení z modelů, výběr kamer a foťáků. Prostě věci související.
Odpovědět
Zpráva
Autor
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Kanálová disciplína na 5,8GHz pro FPV

#1 Příspěvek od TomasC »

Včera se nás sešlo v Rotor Parku docela dost a začal být trochu problém s nastavením video kanálů. Něco jsme po telefonu našli a nastavili, ale chtělo to komplexnější řešení.

Asi to někde už existuje, asi na to existuje aplikace, ale .....

Vzal jsem informace o možnostech nastavení přijímačů Boscam 805, Boscam 832 a přidal jsem i systém Immersion. Pokud je něco dalšího, o čem nevím, tak dejte odkaz a budu aktualizovat.

Kromě surového soupisu a seřazení frekvencích vzestupně jsem přidal i příslušné nastavení přijímačů.

Ten modře označený kanál je frekvence metrologického radaru Skalky u Protivanova na Moravě, tak na to na Moravě myslete. :wink:

Dovolil jsem si navrhnout vhodné kanály, aby se omezilo vzájemné rušení, tedy minimálně s odstupem 40MHz (ve sloupci 2. a 3. doporučené je 35MHz jen v jednom případě). Pak se dá poskládat solidně 8 lidí.
Pro menší počet 6 a méně nastavte kanály podle prvního sloupce, tak je odstup 60MHz.

Je možné, že bude vznikat "něco jako interference", ale to nemám ověřeno a dostatečné znalosti k jistotě vyjádření.

Pro uživatele, kteří nepamatují dobu 27MHz, 35MHz, 40MHz, návod jak se s kanály pracuje:

Přijdu na plochu a pozdravím se s kolegy. Mezi řečí o zdraví, holkách a pivu se poptám i na kanál. Nastavím si takový, který nikdo nemá, všechny upozorním, že zapínám (jsem připraven okamžitě vypnout !!!!). Když je vše OK, tak létám.

Není volná vhodná frekvence?? Prostě počkám, až se nějaká uvolní. Ideální je se dohodnout s jedním kolegou, nastavit stejnou a střídat se, je to jednoduché.

Na větších akcích je lepší používat "kolíčkovou metodu". Po společenském kolečku se vyptám, kde je tabule s frekvencemi. Vezmu SVŮJ prádelní kolíček na kterém mám jméno a ten připnu na tabuli s frekvencemi, frekvenci nastavím a všechny upozorním, že zapínám (jsem připraven okamžitě vypnout !!!!). Když je vše OK, tak létám.
V tomto případě měním kolíček s kolegou. Ideální místo kolíčku je na anténě vysílače.

Je absolutně nemyslitelné, jen tak bez komunikace s okolím zapnout vysílaní a někoho, možná, sestřelit. To že, v tom minule nebyl problém NIC neznamená. Komunikace, komunikace, komunikace.
Zároveň, pokud vidíte létat neznáme modeláře, tak k nim zajděte a následuje společenská část.... a domluva na frekvenci. Je docela možné, že je budete znát z RCMANIA.cz. Nikdo vám hlavu neutrhne, naopak, je to známka znalosti a vybraného modelářského vychování.

Samozřejmě, že to berte jako doporučení, každý je zodpovědný sám za sebe, ale zapnutí stejného kanálu nebo způsobení neřízení se mezi modeláři vždy odsuzovalo.

Tak vidíte, kanály nejsou jen litinové. :D
Přílohy
kanaly5800MHz.pdf
(184.75 KiB) Staženo 321 x
OK2BUH

Re: Kanálová disciplína na 5,8GHz pro FPV

#2 Příspěvek od OK2BUH »

Správný počin, disciplína být musí ve vlastním zájmu zúčastněných. Jenom bych si dovolil nenápadně upozornit, že legální kanály jsou v rozmezí 5725 - 5875 MHz. Nejnebezpečnější je kanál meteorologických radarů 5645 tam ČTÚ může udělit pokutu za rušení ve výši 1 mil. Kč právnické osobě a 100 tis. Kč fyzické osobě. Radary jsou na kopcích a azimut ze kterého rušení přichází vidí velmi přesně i bez nutnosti dalšího zaměřování.
cucpo
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od cucpo »

Ak to tu nahodou nebolo nejak apka je na googleplay https://play.google.com/store/apps/details?id=com.multirotorstuff.vtx_calc2
Trencin, DJI Phantom2, Zenmuse 2D, GoPro 3+, NightHawk 200 Emax
nitrox

#4 Příspěvek od nitrox »

Jestli mužů přidat poznámku. První věc co se zapíná je prijimac. Kouknu zda někoho nevidím a pak teprv přemejslim o zapnuti vysilace...
mclei
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od mclei »

Pro lepší představu o překryvu kanálů mám tuhle grafiku použitelnou i pro kolíčkování.
Přílohy
FPV_58_Bands.pdf
(200.44 KiB) Staženo 149 x
Naposledy upravil(a) mclei dne čtv 05.11.2015 21:07, celkem upraveno 1 x.
mclei
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od mclei »

Upravená verze grafiky v předchozím příspěvku.
Odpovědět

Zpět na „FPV, točení videa a focení“