Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 166 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4, 5 ... 12  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Turnigy T9X - přepólované aku
PříspěvekNapsal: pon 23.05.2011 22:00 
Nováček serveru
Nováček serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 23.5.2011
Příspěvky: 10
Ahoj Modeláři, nebudu zde rozebírat jak k tomu došlo, ale prostě se mi podařilo zapojit konektor od napájecí baterie vysílačky obráceně. T9X vyslala kouřový signál k výměně, Tak pozor na to!!!!. Já ji měl rozdělanou a shořel tranzistor na tišťáku uprostřed, jak je zapínací tlačítko T9X. Ale není to celá závada, ještě něco je tam špatně a nemůžu dojít na to co? nemáte s tím někdo zkušenosti :-). Docela mě překvapuje, že tam nemají ochrnu proti přepólování. Děkuji M.


Nahoru
 Profil  
 
 
 Předmět příspěvku: Re: Turnigy T9X
PříspěvekNapsal: pon 23.05.2011 22:07 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru

Registrován: 23.5.2006
Příspěvky: 609
Obrázky: 18
9750730 píše:
.... Docela mě překvapuje, že tam nemají ochrnu proti přepólování. ...


No spise proc si neporidis adapter na nabijeni Hitec/Futaba vysilace, prodava ho pelikan oba dva pasuji do Tx9 a prepolovat je nelze.

Kdybys strkal do nabijeciho konektoru co tam ma byt, tak to nemuzes prepolovat. Jinak mam dojem ze jsem tam diodu na desce u konektoru nekde videl.


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: T9X
PříspěvekNapsal: pon 23.05.2011 22:23 
Nováček serveru
Nováček serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 23.5.2011
Příspěvky: 10
Lidičky prosím jen o radu a né o to, aby mi někdo vyčítal co jsem udělal špatně a co ne. Každý jsme občas udělali nějakou chybu ne? Dioda tam je, ale jako ochrana proti přepólování nefunguje (ináč by se to nespálilo chachare).
Tak prosím jen odpovědi s radou, nikoliv s konstatováním něčeho čeho jsem si již vědom.

Děkuji za pochopené


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: pon 23.05.2011 22:25 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 31.7.2005
Příspěvky: 19644
Ten nick je co proboha? :roll: :roll: :roll: arda1BOT

_________________
ICQ 638556901


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: pon 23.05.2011 23:00 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 9.5.2006
Příspěvky: 9129
Bydliště: Bratislava dnv SK
Aby tu neboli len príspevky odveci, tak skúsim odpovedať na otázku:
- podarilo sa to prepólovať relatívne mnohým. (komentár k tomu že to sú tri piny kde stredný je plus ako na serve a normálne sa prepólovať nedá, si neodpustím,....)

- zhoria stabilizátory napätia 7805 na hlavnej doske a aj v module, a možno aj tretí na doske s reproduktorom ktorý je tam zbytočne ale nesmie tam zostať zhorený.
Tie dva treba vymeniť, ľudia si tam dávali low drop aby im to fungovalo do nižšieho napätia - mne sa páči L4940-5. Treba overiť poradie vývodov!
- odíde aj smd kondenzátor vedľa stabilizátora na hlavnej doske - daj tam 20V aspoň 10uf elektrolyt.
Väčšinou to po výmene normálne funguje.
o 9x je dlhé vlákno aj tu aj na rcgroups.com a tam je všetko rozpísané podrobnejšie.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: T9X
PříspěvekNapsal: pon 23.05.2011 23:35 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru

Registrován: 23.5.2006
Příspěvky: 609
Obrázky: 18
9750730 píše:
Lidičky prosím jen o radu a né o to, aby mi někdo vyčítal co jsem udělal špatně a co ne. Každý jsme občas udělali nějakou chybu ne? Dioda tam je, ale jako ochrana proti přepólování nefunguje (ináč by se to nespálilo chachare).
Tak prosím jen odpovědi s radou, nikoliv s konstatováním něčeho čeho jsem si již vědom.

Děkuji za pochopené


Spatne jsem to sepsal, ucelem meho komentare byla rad at si proste poridis adapter od pelikana a mas problem vyresen.

Sam to pouzivam, presto ze domam mam 4x modelarsky nabijec, ale jsem vdecen ze pripichnu vysilacku na adapter, neblokuji nabijecku a pak jen sahnu az je vysilac vlazny v miste bateriii....

Baterie mam zasadne Sanyo Eneloop za jejich propagacijsem pred par lety schytal mnohe neprijemne komentare od tech co je dnes bezne pouzivaji :)

Jinak pro toho kdo si neveri ve vyrobe kabelu pro nabijec a vysilacku, opet jen konstatuji ze ho koupis v prodejne.


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: T9X
PříspěvekNapsal: úte 24.05.2011 8:28 
Moderátor serveru
Moderátor serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 17.8.2008
Příspěvky: 6959
Bydliště: Moravský kras
Snek píše:
Spatne jsem to sepsal, ucelem meho komentare byla rad at si proste poridis adapter od pelikana a mas problem vyresen.


Mohl bys prosím popsat, jak mu nákup adaptéru od Pelikána opraví odprásknutý stabilizátory? :roll:

_________________
OK2WY


Naposledy upravil JirkaA dne úte 24.05.2011 8:32, celkově upraveno 1

Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Poděkování
PříspěvekNapsal: úte 24.05.2011 8:29 
Nováček serveru
Nováček serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 23.5.2011
Příspěvky: 10
Ahoj Kluci, děkuji mo za rady hlavně tobě CORO, už jsem si to omrknul a koupím součástky a vyměním, pak dám vědět, jak jsem dopadl.
děkuji M.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: T9X
PříspěvekNapsal: úte 24.05.2011 9:07 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru

Registrován: 23.5.2006
Příspěvky: 609
Obrázky: 18
JirkaA píše:
Snek píše:
Spatne jsem to sepsal, ucelem meho komentare byla rad at si proste poridis adapter od pelikana a mas problem vyresen.


Mohl bys prosím popsat, jak mu nákup adaptéru od Pelikána opraví odprásknutý stabilizátory? :roll:


Nakup adapteru to neopravi, ale pripadnym dalsim zajemcum o nabijeni usetri penize za opravu ...

Sorry uz priste budu mlcet. Ja bych byl vdecen, jako zacatecnik lama ktera nepozna + a -, ze staci koupit apdapter a je vyresen problem s nabijenim.


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: úte 24.05.2011 10:16 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 11.6.2004
Příspěvky: 265
Bydliště: poblíž Slavkova u Brna
Zdarec, chybujeme všichni :) ... neměl bych to ani říkat ale jakkoliv jsem elektronik s papírem :) a myslel jsem si do teď že takovou blbost jako něco přepólovat nejde udělat ... tak se mě to včera večer povedlo na mé Hitec Flash 5SX :oops: :( :( ... sem myslel že se ............. :evil:
... no tak jsem si říkal že se poohlídnu po fórku, popř. potám na servis a ejhle našel jsem toto ... tak abych nezekládal nový topic tak sem si říkal že zkusím poprosit o pomoc zde ... tak k problemu:
... potom co jsem udělal svou osudnou chybu sem zapl vysíláčku a na displaji se nic neobjevilo, tak jsem ji okamžitě vypl, začal kontrolovat od aku a .... polilo mě horko, studeno, infarkt, milion nesprostějších slov ale bylo pozdě a navíc z vysílajdy bylo cejtit něco co normálně nebývalo :) ... tak sem zdrhl ven to rozdejchat a až sem se vrátil sjednal jsem nápravu správnou polaritou :) a zkusil zapnout (jasně taky dobrej nápad :D) ... vysílajda naběhla "normal" ... hned sem vypl (cca. 3sec) a pochvilce opět ta "krásná elektro vůně" ... dál už jsem nelaboroval, s tím že juknu dovnitř, že třeba snad jen nějaká dioda, transistor, rezistor a pod ... když jsem vydělal desku tak pohledem i "očuchem" to vypadá že shořel "pouze" IO smd 2x 7 noh ... dneska po práci ještě budu měřit polovodiče kolem a pokusím se pod lupou identifikovat IO ... štěstí v neštěstí by bylo kdyby to bylo opravdu jenom tímto IO a ten by šel sehnat ..... no uvidíme víc "zk§rvit" to už nemůžu :) ... ikdyž :D ...
Toť moje story ... postřehy nápady servisy atd. moc uvítám a předem moc díky ...

P.S. ... strestat jsem se už strestal dost ... nadat jsem si nadal fest :D ... tak prosím už nebacat a jen foukat na bebino :lol: ... Díky

_________________
\_ StanY _/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Turnigy T9X - přepólované aku
PříspěvekNapsal: úte 24.05.2011 11:04 
Zkušený debatér
Zkušený debatér

Registrován: 19.12.2010
Příspěvky: 291
Bydliště: Voděrady RK
9750730 píše:
Ahoj Modeláři, nebudu zde rozebírat jak k tomu došlo, ale prostě se mi podařilo zapojit konektor od napájecí baterie vysílačky obráceně. T9X vyslala kouřový signál k výměně, Tak pozor na to!!!!. Já ji měl rozdělanou a shořel tranzistor na tišťáku uprostřed, jak je zapínací tlačítko T9X. Ale není to celá závada, ještě něco je tam špatně a nemůžu dojít na to co? nemáte s tím někdo zkušenosti :-). Docela mě překvapuje, že tam nemají ochrnu proti přepólování. Děkuji M.

Už jsem to kamarádovi opravoval a musím souhlasit s CORO. Byl spálený SMD stabilizátor na 5V na hlavní desce už nevím jaké má označení ale dá se nahradit tímto: http://www.gme.cz/cz/78l05f-smd-p934-006.html za ním je hned stabík na 3,3V ale ten to přežil. Potom na desce s vypínačem a pípákem je taky jeden: http://www.gme.cz/cz/78l05-p330-011.html poslední je ve VF modulu: http://www.gme.cz/cz/7805-p330-001.html Potom je potřeba vyměnit většinou vybuchlí tantalový kondenzátor na hlavní desce: http://www.gme.cz/cz/cts-22m-16v-b-p907-134.html


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: úte 24.05.2011 11:17 
Zkušený debatér
Zkušený debatér

Registrován: 19.12.2010
Příspěvky: 291
Bydliště: Voděrady RK
StanY píše:
Zdarec, chybujeme všichni :) ... neměl bych to ani říkat ale jakkoliv jsem elektronik s papírem :) a myslel jsem si do teď že takovou blbost jako něco přepólovat nejde udělat ... tak se mě to včera večer povedlo na mé Hitec Flash 5SX...
IO SMD 2x7 noh - konkrétnější označení by nebylo? :lol:
Určitě v tý vysílačce musí být na vstupu nějký stabilizátor napětí a ten to odnese jako první spolu s vyhlazovacím kondenzátorem. Neumím si moc představit, že by to pustil dál i když možný to je.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: T9X opravena :-)
PříspěvekNapsal: úte 24.05.2011 12:26 
Nováček serveru
Nováček serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 23.5.2011
Příspěvky: 10
CORO děkuji ti moc za radu a všem ostatním, co se připojili. Vysílačka jne nyní funkční a vše pracuje bez závad.
Ještě jednou děkuji :-)
M.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: úte 24.05.2011 12:56 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 11.6.2004
Příspěvky: 265
Bydliště: poblíž Slavkova u Brna
Salaman píše:
IO SMD 2x7 noh - konkrétnější označení by nebylo?

... je to komplikovaný pač má potvora seškvařený pouzdro uprostřed ... zkouším lupou jak se dá ... a vypadá to na HEF4066B
http://www.datasheetcatalog.org/datashe ... 4066BF.pdf
... ještě se budu luštit dál ať je jistota ...
... polovodiče na vstupu se mě podle měření zdají být OK :? ...
zatím díkec

_________________
\_ StanY _/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: T9X opravena :-)
PříspěvekNapsal: úte 24.05.2011 13:00 
Zkušený debatér
Zkušený debatér

Registrován: 19.12.2010
Příspěvky: 291
Bydliště: Voděrady RK
9750730 píše:
CORO děkuji ti moc za radu a všem ostatním, co se připojili. Vysílačka jne nyní funkční a vše pracuje bez závad.
Ještě jednou děkuji :-)
M.

To jsem rád že se ti to povedlo opravit, byla by to škoda. Na ty SMD součástky si doufám měl mikropáječku?


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 166 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4, 5 ... 12  Další

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz