Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 186 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4, 5 ... 13  Další
Autor Zpráva
PříspěvekNapsal: čtv 11.06.2009 13:17 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 24.1.2008
Příspěvky: 270
Bydliště: Podbořany
Zdravím všechny
Nějak mě již neuspokojuje stavba jen z depronu, tak uvažuji tom, že si vysochám nějakou poletuchu z polystyrenu či EPP. Potřebuji si postavit nějakou odporovou pilu. Můj předpoklad je vyrobit si 2 takovéto exempláře: stolní, délka drátu cca 120 -150 mm a rámová, délka drátu cca 800 - 900 mm. Materiál struny – buď kytarová struna E, H, G nebo knedlíková struna pokud ji seženu.
Vím, že tu pila byla asi 50x, jenže každý kdo to někdy někde řešil, prezentoval jen svoje mechanické řešení a odkazem, že elektrických zapojení je na webu dost. Buď špatně hledám nebo to neumím, ale nacházím jen mechanická provedení a elektrické zapojení žádné a všichni se odkazují na to, že je toho na webu dost. Pokud je to někde anglicky, není to bohužel pro mě :(

Z jednoho nerealizovaného projektu mi zbylo toto:
http://www.ges.cz/?page=index&of=1&gcat ... ES07800037

ad 1. mohu to použít jako zdroj proudu pro odporovou pilu? Samozřejmě s pořádným chladičem a chlazením ventilátorem ? Pokud ne, má někdo nějaké jednoduché zapojení, ideálně takové které bych mohl připojit na níže uvedený PC zdroj? iCharger 1010B+ asi kvůli tomu kupovat nebudu.

ad 2. a) mohu pro napájení použít zdroj z PC upravený jako stabilizovaný zdroj 250W / 8A / 12V ? Nebudou dělat bordel 2 impulsní zdroje za sebou? Nedopadnu takto: http://ostarek.blogspot.com/2009/03/varovani.html

ad 2. b) nemohu, a proto: bude mi stačit nějaké trafo s graetzovým můstkem na výstupu a případně kondenzátorem. Na jaký proud to dimenzovat ?

Děkuji

_________________
I pád je druh přistání .... když tak o tom přemýšlím ... ... přistál já jsem někdy vůbec normálně?Můj hangárOptic 6 Sport - 40 MHz/50 kanál, Optic 6 - Assan // 40 MHz/50 kanál


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: čtv 11.06.2009 14:12 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 4.1.2008
Příspěvky: 1265
Bydliště: Praha
...podle mě je ideální ten první regulátor s tím BUZ11. Proud do 15 A by měl bohatě stačit, nutno vyzkoušet a právě proto je dobrá ta regulace.
Ale chce to ss zdroj pro ten regulátor, třeba právě z roho PC , pokud bude stačit ten proud 8 A, a pak měřit proud a sledovat teplotu toho řezacího drátu. (zdaleka néé do červena !)
Bude záležez na délce toho drátu, zda bude stačit napětí 12 V, ale na ten kratší drát by to mělo stačit. Chce to vyzkoušet, ale ten zdroj + regulátor co máš by na první pokusy měl stačit.


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: čtv 11.06.2009 14:29 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 7.6.2008
Příspěvky: 2314
Ahoj ,

já jsem si to udělal takhle:



Obrázek

Jinak pila podrobnějš:

http://jenda01.rajce.idnes.cz/ODPOROVA_ ... N_DETAILY/

Je to univerzální rám kde lze měnit délku (-rozestup ramen dle potřeby-)
Domývám se ovšem že délka 1,5m bude při aplikaci dost -švindlovat-.
Průhyb na tuto délku bude značný. Elektroniku mám od- belu -
předchůdce tohoto:

http://www.bel-shop.eu/detail233.html

Jak jsem slyšel tak i lépe fungující.


Jenda


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: čtv 11.06.2009 15:14 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 24.1.2008
Příspěvky: 270
Bydliště: Podbořany
rakos píše:
...podle mě je ideální ten první regulátor s tím BUZ11. Proud do 15 A by měl bohatě stačit, nutno vyzkoušet a právě proto je dobrá ta regulace.

Domníváš se tedy, že tento regulátor bude stačit. Jinej se mi kupovat nechce, když už mám jeden doma. S pořádným chlazením z něj těch 12-15A dostanu

rakos píše:
Ale chce to ss zdroj pro ten regulátor, třeba právě z roho PC , .....

Jde jen o to, že pulsní PC zdroj zrovna moc SS nejni ;)

2JENDA: znám tvoje mechanické provedení, s tím problém nemám, přece jen jsem původně strojní konstruktér, ale od BELa momentálně nechci nic (viz Jio), jinde jsem nic zajímavýho neviděl a nehodlám už vůbec kupovat novej regulátor, když už jeden mám, pokud to nebude nezbytně nutný.
A elektricky to máš jak před tím regulátorem? Trafo? Jaký, kolik VA, jaká vinutí? Usměrnění čím? Graetz nebo 1/2 Graetz? Kondenzátory? Jaký, jak dimenzovaný? Kolik to má na vstupu toho BELu.

Sorry, že to tak rozpitvávám, ale třeba to ještě po mě někomu pomůže ve stavbě tohoto zařízení.

_________________
I pád je druh přistání .... když tak o tom přemýšlím ... ... přistál já jsem někdy vůbec normálně?Můj hangárOptic 6 Sport - 40 MHz/50 kanál, Optic 6 - Assan // 40 MHz/50 kanál


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: čtv 11.06.2009 15:37 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 3.1.2009
Příspěvky: 1704
Bydliště: Praha - Krč, ČR
Taky jsem přemýšlel o odporové pile. potřebuji řezat spíš menší věci, tak mě napadlo, zda by nešla použít trafopájka (100W) jako zdroj. Jen pak natáhnout odporový drát nebo strunu. Mám pocit, že jsem to někde na webu viděl, ale už to nemůžu najít.

_________________
SOVA is YouR CO-pilot
http://rc-sovy.blogspot.com
http://www.rcsovy.cz


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: čtv 11.06.2009 15:50 
Mazák
Mazák

Registrován: 20.8.2007
Příspěvky: 8611
Jen reknu k tomu modulu regulatoru, ze funguje naprosto v pohode. Ten BUZ11 ale potrebuje pri proudech nad 3A chladic!!

Jinak spinaci kmitocet je cca 3kHz a piska tim klidne i zarovka. Takze esi nechces poslouchat otravne pisteni, tak vymen keramicky kondik C1 s hodnotou 1nF za hodnotu 330pF - frekvence se zmeni na 19,5kHz a je po problemu.

Delal sem z nej regulator na vlacky, masinka hnusne pistela pokud nejela na plny vykon ale po uprave to jede nadherne tise a plynule. Zda-li je takovy kmitecet vhodny pro DC motor tady nebudu polemizovat, hlavni bylo odstranit pisteni. Nak


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: čtv 11.06.2009 16:11 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 9.5.2006
Příspěvky: 9129
Bydliště: Bratislava dnv SK
Staré dobré letovačky ERS50 regulovali teplotu hrota na základe zmien jeho odporu vplyvom tepla. Napätie tam bolo cca 30V, neskúšal niečo také niekto na rezací drát?
Akože stabilizovať teplotu.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: čtv 11.06.2009 17:03 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru

Registrován: 19.8.2005
Příspěvky: 4416
Bydliště: Šternberk, ČR
Obrázky: 0
Z vlastní zkušenosti bych řekl, že použití pulzního regulátoru není ta nejlepší cesta. Člověk se pak někdy diví, proč se přepaluje drát.

Nějaké odkazy pro inspiraci.

http://www.robex-dk.cz/index.php?catego ... &prizn=all

http://www.wagsoft.cz/view.php?cisloclanku=2005031402

http://www.tzb-info.cz/t.py?t=11&i=103773


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: čtv 11.06.2009 17:55 
Mazák
Mazák

Registrován: 20.8.2007
Příspěvky: 8611
Inu vim co ti to udelalo, cili pro napajeni bude spinany zdroj nevhodny.

Ja bych asi ten regulator vytunil dvema HEXFETy IRL3803 + chladice, na napajeni investovat do slusneho toroidu, mocneho diodoveho mustku a a slusnych kondu na vyhlazeni.

Mam doma klasicke trafo asi tak 200VA, ale srovnatelny toroid bude lehci.

Pravda nebylo by to zadarmo, ale mame pak doma silny zdroj pro hobby pouziti. Nak


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: čtv 11.06.2009 18:22 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 24.1.2008
Příspěvky: 270
Bydliště: Podbořany
Gřskřgrrr hgrhkdhtškř

2Nakadah:
... asi takto pro mě zní to co jsi napsal. Nejsem elaktrikář, ani slaboproudař ani silnoproudař, elektrika mě neživí. Proto to bych rád tu odpověď co nejvíc černou nebo bílou. Např. regulátor ano, za podmínky chladiče nebo regulátor ne a proč - je slabý shoří, nebude fungovat, použij ho jinde. (to odstanění pískání je dobrej nápad). PC zdroj ano nebo ne a proč? Je slabý shoří, je třeba silnější, nebude fungovat musí tam bejt trafo, vyhladit gratzem, dat kondíky. PC zdroj + regl = ano, nebo jen regl, nebo jen PC zdroj.
Navíc silnej zdroj bych asi moc nevyužil. na nabíjení mi stačí tec z PC (zatím) a na nic většího se v dohledný době nechystám.

Když jsem viděl ten bastl v diskuzi na tzb, co na něj dal odkaz Jirka, kdy napájí řezačku přímo z PC zdroje nějakejch 200-220W přímo z molexu jen zastrčením odizolovanejch kabelů do zdířek a bez jakýkoliv regulace, tak to fungovat musí. A když ten zdroj odejde, sice smůla, ale takovejch 20 jich tu ještě najdu.


Nouzově tu stolní pilu udělám z FZ1 od vláčků, ten tu někde mám a je to vyzkoušený. Chtěl jsem ale univerzální zdroj.

_________________
I pád je druh přistání .... když tak o tom přemýšlím ... ... přistál já jsem někdy vůbec normálně?Můj hangárOptic 6 Sport - 40 MHz/50 kanál, Optic 6 - Assan // 40 MHz/50 kanál


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: čtv 11.06.2009 18:38 
Mazák
Mazák

Registrován: 20.8.2007
Příspěvky: 8611
Aha no zkusim to vysvetlil. Jiovi shorel spinany graupneracky zdroj kdyz pouzil spinany regulator od BELu. Je problem pri spinani do te odporove zateze (odporovy drat), jeda se tady o razove proudove spicky pri sepnuti tranzistoru. Slo by to videt na osciloskopu, klasicky ampermetr to neukaze. No a zdroj tohle nedal a uhorel.

Proto me napadlo vzit toroidni transformator - treba 100VA toroidni trafo ma mensi hmotnost a rozmery nez klasicke trafo stejneho vykonu. Jeho stridavy vystup usmernis diodovym mustkem, vyfiltrujes treba dvema kondenzatory 1mF a budes z toho napajet ten regulator. Regulatoru se vymenou kondenzatoru upravi spinaci frekvence a jeste se do vstupnich vodicu od trafa zapoji zenerova dioda 17V - protoze pri zapnuti trafa vyskoci napetova spicka nad 20V. Problem je v tom operacnim zesilovaci ktery to ridi, jeho hradla se pri napeti nad 20V prorazi a konec.

No a pak zbyva jen vymenit tranzistor BUZ11 za vykonejsi typ IRL3803 napr. Dodas chladice na tranzistory a na diodovy mustek.

Ono ti to asi prijde trochu slozite, ale neni tomu tak. Podle me by to fungovat melo bez problemu. Ja taky nejsem nejaky sileny elektrotechnik, umim jenom zaklady. Takze pocitam s tim ze se tady brzo pridaji dalsi clenove a budou doplnovat LC clen a kdo vi co jeste.

Ten napad s vlackovym trafem FZ1 neni spatny :) cista mechanika - 100% to bude fungovat. Oproti tomu primo to prdnout do PC spinaneho zdroje me prijde jako prasarna.

Pokud se nejak rozhodnes, tak to muzeme pres SZ vyresit. Nak

PS. je to par mesicu co sem tady resil pouziti tohodle regulatoru z GESu a slo o to piskani. Nikdo me neporadil co s tim, vsichni jen ohrnovali nos jak je to ubohe zapojeni, jak to musim resit jinak a skoro me tady kreslili schemata pro PC spinany zdroj. Nakonec sem si jenom precetl navod k regulatoru a zjistil ze kmitocet se upravuje hodnotou jednoho kondenzatoru. Nakoupil sem hrst ruznych kondiku a doma zkousel a meril frekvenci. 19,5kHz uz sem neslysel a tim sem dosel k hodnote 330pF. Cely ten napajec pro vlacky kolegovi funguje k naproste spokojenosti.


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: čtv 11.06.2009 21:14 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 7.6.2008
Příspěvky: 2314
.
Pepe_Lopez píše:
rakos píše:
...podle mě je ideální ten první regulátor s tím BUZ11. Proud do 15 A by měl bohatě stačit, nutno vyzkoušet a právě proto je dobrá ta regulace.

Domníváš se tedy, že tento regulátor bude stačit. Jinej se mi kupovat nechce, když už mám jeden doma. S pořádným chlazením z něj těch 12-15A dostanu

rakos píše:
Ale chce to ss zdroj pro ten regulátor, třeba právě z roho PC , .....

Jde jen o to, že pulsní PC zdroj zrovna moc SS nejni ;)

2JENDA: znám tvoje mechanické provedení, s tím problém nemám, přece jen jsem původně strojní konstruktér, ale od BELa momentálně nechci nic (viz Jio), jinde jsem nic zajímavýho neviděl a nehodlám už vůbec kupovat novej regulátor, když už jeden mám, pokud to nebude nezbytně nutný.
A elektricky to máš jak před tím regulátorem? Trafo? Jaký, kolik VA, jaká vinutí? Usměrnění čím? Graetz nebo 1/2 Graetz? Kondenzátory? Jaký, jak dimenzovaný? Kolik to má na vstupu toho BELu.

Sorry, že to tak rozpitvávám, ale třeba to ještě po mě někomu pomůže ve stavbě tohoto zařízení.


Ahoj ,
trafo je co dala -ulice :lol: . Našel jsem když byly povodně vyhozený na ulici.Přiblížné parametry 27V / 12A . Je to výkonově předimenzovaný.
Stačilo by to toreticky na2-2,5 m drátu. Ale jak s tím řezat :lol: . Elektricky je tam Graetz+ kondík . přesné parametry si ale nepamatuji .
je to už trochu dávno. Musel bych to celý rozmontovat. A asi to pro tebe nebude směrodatné. Takový trafo těžko už dneska seženeš a je to zbytečný. Předtím jsem měl -na tvrdo- trafo 15V/6A a drát cc-80cm a musel jsem to -krotit- odporovou spirálou z vařiče.Klucíííí :D nedělejte z toho vědu Já kdybych nezakop o to trafo tak do dneška jedu s tou původní.Používal jsem jí skoro 10let. A křídel nezpočet. Nic na tom není. Nějaký trafo a kus odporové spirály.




Obrázek




Jenda


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: pát 12.06.2009 0:03 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 9.5.2006
Příspěvky: 9129
Bydliště: Bratislava dnv SK
Nakadah píše:
Aha no zkusim to vysvetlil. Jiovi shorel spinany graupneracky zdroj kdyz pouzil spinany regulator od BELu. Je problem pri spinani do te odporove zateze (odporovy drat), jeda se tady o razove proudove spicky pri sepnuti tranzistoru. Slo by to videt na osciloskopu, klasicky ampermetr to neukaze. No a zdroj tohle nedal a uhorel....

Protestujem... kým tam niekto nedrbne za PWM reguláciu kondík, tak je to čistá odporová záťaž a žiadne špičky tam neexistujú. Je tam len takmer pravouhlý priebeh, ano/nie/ano/nie....
A ten graupnerácky zdroj možno s nedostatočnou kapacitou na výstupe alebo pomalým riadením, zrejme pri niektorom z vypnutí prešvihol napätie, pri ktorom sám zhorel.
Pokiaľ viem mnohé z takýchto zdrojov (napr. Ripmax s dvoma výstupmi vnútri spojenými jedným drátom) neudržali ani Hyperion 1210i nabíjač, lebo ten skokom vypínal a zapínal prúd pri meraní nabíjaného aku.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: pát 12.06.2009 0:42 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 13.11.2008
Příspěvky: 10080
Bydliště: Benátecká Vrutice, ČR
Chlapi, když sem někdo hodíte měrnej odpor těch drátů (změřenej odpor určitý dýlky drátu) co používáte (kytarová a knedlíková struna), tak vám o víkendu dám rozmezí potřebných hodnot pro tu řezačku. Ten pulzní regulátor by měl bejt v pohodě, ale vyprněte se na spínaný zdroje. Ty si nechte pro fajnovější věci :wink:


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: pát 12.06.2009 0:43 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 13.11.2008
Příspěvky: 10080
Bydliště: Benátecká Vrutice, ČR
Chlapi, když sem někdo hodíte měrnej odpor těch drátů (změřenej odpor určitý dýlky drátu) co používáte (kytarová a knedlíková struna), tak vám o víkendu dám rozmezí potřebných hodnot pro tu řezačku. Ten pulzní regulátor by měl bejt v pohodě, ale vyprněte se na spínaný zdroje. Ty si nechte pro fajnovější věci :wink:


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 186 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4, 5 ... 13  Další

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 6 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz