igorb píše:pockat, to je teraz aka raduga? "7" s originalnou vlozkou?
Áno, s originálnym výbrusom.
igorb píše:
tam bol predsa ocelovy piest bez kruzka ... ak si teda dobre pametam,
Nie celkom dobre, lebo vložka je oceľová a piest liatinový. Ale áno, bez krúžka.
igorb píše:ten musel mat kuzelovitost,
Nuž musel, ale nemal. Však vieš, sovietske národné podniky sa predsa takými detailami nezaoberali, vyrábali motory, ktoré boli fakticky len polotovarmi na DODO. Zvlášť keď často museli mať na odliatku karteru odliatu aj neskutočne nízku cenu, ktorú nesmeli zvýšiť (to sa Radugy síce netýkalo ale bolo veľa takých čo tam tú cenu malo, napr. z tých čo poznám Kometa a Meteor. Tak sa hľadali úspory inde. Cementovať či kaliť kľuku? Načo? Vyvažovať kľuku? Načo, netreba, pôjde aj tak? Kužeľovú vložka? Načo? A čo to vôbec je?
Však sa počítalo, že sovietski modelári, ktorí vedia o čo ide si to v krúžkoch dorobia sami (aspoň sa niečo naučia) a tí čo to nevedia, tak aj tak model rozbijú skôr než ten motor odíde. A že nebude mať výkon? Aspoň neublížia sebe a ani nikomu inému. Však ani metyl nebol v návodoch doporučený - ešte by sa ho napili a čo potom? Ale v rusku bol aj s etylom problém
igorb píše:takze takym drevenym trnom to urobis zhruba dobre ... dreveny trn ma chybu ze nedodrzis minimalnu ovalitu, ale pouzit sa da ked mas dost casu :- )))
Myslím si, že keď sa s ním rotuje, tak ani s ovalitou nie je problém, skôr s tým, že tá kužeľovosť nebude príliš presná. Snažil som sa s tými pásikmi šmirgľov neísť viac ako 3-4 mm nad okná. S pastou trochu vyššie, ale takisto nie celkom do hornej úvrati. Vložku som ľahučko upol za horný límec do 4 čeľusťovej hlavy a drevený pripravok do konika. a opatrne vsúval, pritom mazal olejom a diamantovou pastou. Motor dole iide relatívne ľahko a hore je tesný. Kým bol namazaný len riedkym minerálnym olejom, tak síce v hornej úvrati po chvíli vyfučal, ale teraz po zábehu, keď je tam film z ricínu tak drží kompresiu pomerne dlho. Piest bol tiež opracovaný. Na sústruhu bola dorobená mazacia drážka (rusi síce odporúčali 2, ale ja som zostal pri jednej), skosenie hornej hrany a výrezu pre kanály vyplachovania, zároveň odľahčenie (z 15g na 12g).
Vo vložke boli malou brúskou upravené otvory všetkých kanálov tak aby lícovali s s kanálmi v odliatku kartera.
Tiež vyvážená kľuka podľa návodu v Modelári č.10/1977. Najprv vyfrézovaná drážka v protizávaží a vysústružený mazací zápich v prednej časti pred sacím otvorom a zrazená hrana za ojničným čapom, čo je zbytočný materiál a zlepšuje sa tak vyváženie
Následne pocínovaný povrch a vyplnený cínovou spájkou ten predný kút v sacom kanáli, aby bol vstup hladký
Potom vyplnenie protizávažia olovom a opracovanie nahrubo, pocínovanie a konečné opracovanie do hladka