Magic muffler a tvorba karbonu - co s tim

Jednou je možná elektrika nahradí, do té doby ale ještě budeme s nimi mít plno problémů. Tady nám třeba někdo poradí.
Zpráva
Autor
VTjr

Magic muffler a tvorba karbonu - co s tim

#1 Příspěvek od VTjr »

Ve vláknu viewtopic.php?f=8&t=72202 jsem řešil problémy s motorem MVVS 7,5 GFS RC, kde jsem měl problém s tím, že druhá sada ložisek vydržela jen asi 1/3 toho, co ta první. Zásadní rozdíl byl však v tom, že když jsem ložiska měnil prvně, bylo to po tom co jsem ho provozoval cca 60 až 70 hodin s expanzním výfukem a karbon byl jen trochu ve vnejší části výfukového okna a vevnitř pouze malý asi 2x3mm flíček na dně hlavy vedle svíčky ve směru výfuku. Píst byl čistý, jak dno tak i boky. Zatím co po provozu necelých 20 hodin se zkráceným laďákem jsem po rozebrání uviděl tohle. :o
P5160254.JPG
P5160255.JPG

Motor totálně zakarbonován. 8O A to nemluvím o tom nakolik je zanesen vnitřek výfukového kolena a tlumiče (asi 0,5mm silná drsná vrstva - ani nevím jak by se to dalo vyčistit).
Samozřejmě karbon musel mít vliv i na to zadní ložisko.
Po tomhle zjištění mé nadšení pro zkrácené laděné výfuky (magic muffler) výrazně opadlo.
Takže jsem motor rozebral a vyčistil a zde je stav po vyčištění:
P5160263.JPG
P5160264.JPG

Po opětovné montáži motor vykazuje dobrou kompresi a bez problémů chytl startem rukou asi na 5. šup, Ale nechal jsem ho vrčet jen asi 20 sekund (bylo to v garáži). Takže letová zkouška mě teprve čeká, ale jsem optimistický. Ve vnitřku vložky nedošlo naštěstí k žádnému viditelnému poškození chrómové vrstvy a i píst je zdá se v pořádku. Samozřejmě i ložiska jsem preventivně vyměnil, když už jsem je měl zakoupené (i když japonci to nejsou - zadní ISB a ZVL Skalica přední). Ale zadní ložisko bylo v lepším stavu, než jsem čekal, tedy rozhodně lepší než to při první výměně.
Neviem byť stručný :(, ale mnohé myšlienky sa dvoma slovami povedať nedajú :)
VTjr

Re: Magic muffler a tvorba karbonu - co s tim

#2 Příspěvek od VTjr »

Samozřejmě jsem se dočasně vrátil k původnímu expanznímu tlumiči. Tedy alespoň do času, než vyřeším důvod a prevenci toho zakarbonování.

Kdo z Vás má s tím zkušenosti a mohl by poradit v čam je příčina? :?:
Mě samého napadá několik možností:
- složení paliva, tedy oleje (ja tam dával 10% Molsyn a 5% ricínu, no a 5%nitra - zbytek metyl)
- příliš vysoký výkon. Motor dobře šlapal ve rezonančních otáčkách, na půl plynu se evidentne dusil a chova se jakoby byl bohatý
- špatné seřízení bohatosti - jelikož s laďákem je motor velice necitlivý na hlavní jehlu bohatosti a s nitrem zvlášť, tak připouštím, že nastavení nemuselo být optimální.
- nevhodná svíčka - no já měl výrobcem doporučovanou Novarossi C6, tedy střední, jestli tam neměla být spíš svíčka studená, nebo naopak teplá (ale ta by se asi přepalovala)

Anebo je to zbytečné řešit a je tohle naprosto naormální a jen se musí motor častěji rozebírat a čistit? :roll:

Každopádně navzdory tomu, že mám mnohaleté zkušenosti se spalovacími motory, mám je rád a myslím si, že si s nimi rozumím, tak jsem v minulosti jednak málo používal laděné výfuky a taky ten nálet hodin byl mnohem menší. Se žádným motorem jsem nenalétal dohromady i se záběhem 90 až 100 hodin, jako s tímhle. Většinou se tehdejší moje motory po pár hodinách buď rozsypaly samy, nebo padli za oběť havárii, nebo jsem je prodal i s modelem a konec jejich životnosti jsem už nesledoval. Tohle je pro mne zcela nové poznání.
Lark

#3 Příspěvek od Lark »

Tak to jsem ještě neviděl. 8O Jestli myslíš tlumič 3246 viz. příloha, tak ten jsem na 7,5ccm používal k pln0 spokojenosti a motor byl pořád čistý a žádný problém s laděním maximálních otáček nebyl. On by měl mít ten rozsah provozních otátek podstatně širší, než plnokrevný laďák. Já jsem ale za prvé nenalítal tolik hodin jako ty, a za druhé jsem lítal na čistou syntetiku Aerosynth II 11% až 12%. Jo a svíčky jsem používal C5. Nemůže to dušení při menších otáčkách souviset s tou palivovou pumpou? Vrtuli jsem používal 11x5 nebo 11x6. Mě to připadá, že je ta směs moc bohatá a přemazaná a hoří to ještě ve výfuku. A ještě jedna zvláštnost. Já měl na výstupu asi 60 cm dlouhou silikonovou hadici (kterou ostatně výrobce i doporučuje), takže asi dochází k lepšímu vyplachování, ale to je jen moje úvaha. Po létání mi v hadici zůstával čistý, lehce nažloutlý olej. To samé mám na OS 46AX, který už provozuju na Tornado 5% nitra.
Přílohy
Výstřižek.PNG
VTjr

#4 Příspěvek od VTjr »

Ano, je to přesně ten.

Pravda, Ty jsi používal méně oleje, jen 12% zatím co já sumárně 15% (10% syntetiky a 5% ricínu). Navíc ta moje syntetika asi není tak kvalitní, tedy ne z hlediska mazání, ale nemá žádné ty přísady na rozpouštění karbonu a usazenin, které se při spalování olejů (nebo spíš nespalování ricínu) nepochybně tvoří. Igor Burger, když mi ten olej dával, tak mi říkal, že i proto mu zůstal, protože vždy měl po ruce něco lepšího.
Svíčka C5 je asi teplá, že? V tom se taky lišíme. Kdysi jsem zkoušel svíčku OS taplou (asi taky č.6) a po deseti letech mi odešlo vlákno (žádná havárie ani přežhavování, jen tak za letu).
Vrtuli jsem měl asi 1/4 času prostějovskou šedou 260/140, pak jsem ji blbostí zlomil (narazil ři rolování do startovacího boxu), druhou takovou už asi nelze sehnat (jinak podle mých testů pro MVVS 7,5 nejvhodnější), tak jsem používal lehčí 10x6" Taipan (šedou) nebo Graupner taky 10x6". S laďákem dokonce s lepším výsledkem. Podle mých zkušeností 11palcové vrtule už jsou pro ten motor příliš těžké a letový projev byl s nimi vždy o něco horší. Kupříkladu 11x5" nebo 11x4" dávaly pro stabilní nožový let nedostatečnou rychlost a při 11x6" už bylo opravdu cítít, že motoru s ní dochází dech.
Na výstupu tlumiče mám taky krátký asi 80mm dlouhý silikonový deflektor o průměru 10mm.
No olej v něm byl opravdu dost špinavý a i ocas modelu, zejména posledních 10 letů opravdu dost hnědý a špinavý. Když to porovnám s provozem s expanzním tlumičem, kde jsem výfukové plyny sváděl hned pod náběžku křídla a po létání celé zašpinění a utírání modelu spočívalo v tom, že jsem hadrem utřel mastný čirý flek asi o průměru 10cm (ocas prakticky čistý), tak s tím laďákem jsem musel celý ocas a v podstatě i celý model po létání doslova mýt (používám nemrznoucí směs na -30°do ostřikovačů aut - to se mi osvědčilo).
Je pravda, že se lišíme i v tom náletu hodin a možná i v druhu provozu (já to mám v Diablotinovi - tedy jakýsi Fun-fly akrobat, nebo co to je).
Kupovaná paliva nemám v úmyslu používat dokud se mi nespotřebují mé "nekonečné" zásoby metylu. :wink: Ale možná si koupím nějaké přísady, nebo ten Aerosynth i když to cenu paliva si trochu prodraží. Protože momentálně jsem nucen kupovat jen nitromethan, i když i s tím je zřejmě konec. Ale trochu jsem se předzásobil a jen při 5% nitrování ho zas tak rychle neubývá.
rosťa

#5 Příspěvek od rosťa »

Ahoj, mám dotaz, čím jsi čistil ten motor??
Děkuji za odpověď.
R.
Lark

#6 Příspěvek od Lark »

Jo taky jsem si dřív míchal palivo sám, jenže pak mi vyschla studánka na metyl, a když jsem sehnal metyl, přestal být k mání zase Aerosynth II. Tak jsem začal kupovat hotové. Dokud jsem si míchal sám, tak jsem nitro ani nepoužíval. A ten Aerosynth 3 se taky docela špatně shání. Chystám se ale se žhavíkama zkoncovat a přejít jen na benzín a nějaké poletuchy na elektro.
VTjr

#7 Příspěvek od VTjr »

rosťa píše:Ahoj, mám dotaz, čím jsi čistil ten motor??
Děkuji za odpověď.
R.

K čištění jsem potřeboval ostrý skalpel, plochý šroubovák, hadřík, hubku na nádobí, líh, lapovací smirkový papír zrnitosti 1000, jemný tekutý prášek na nádobí CIF a automobilový čistič sacích EGR ventilů dieselů Carb Spray Cleaner, viz foto:
P5171174.JPG

Nejprve jsem všechno nastříkal a namočil do spreje Carb Spray Cleaner a nechal asi 2 hodiny odmočit. Pak jsem ty pohybově nefunkční povrchy (spalovací komora, dno a vnitřek pístu) jako i horní část vnitřního chromovaného povrchu vložky, jemně očistil skalpelem (ale opravdu s citem). Na vnitřek vložky jsem pak bez obav aplikoval hadřík napuštěný tekutým práškem na nádobí CIF, stejně tak vnější povrch vložky a spalovací komoru a taky vnitřek karteru kolem kanálů a výfukového okna. Dno pístu jsem bez obav drhl drsnou stranou hubky na nádobí s CIFem. Výfukový kanál měl asi půlmilimetrovou vrstvu karbonu, který jsem opatrně odstranil skalpelem a rovným šroubovákem a nakonec kartáčkem a hadříkem s CIFem.
Nejhorší práce byla s pláštěm pístu, jelikož jsem si byl vědom, že opravdu musím sundat karbon ale minimálně poškodit jeho poměrně měkký povrch z AlSi slitiny. Odstaranil jsem zajišťovací pérka pístního čepu, vyndal ho ven i ojnici a oboje taky vyčistil. No a píst jsem vele opatrně narušoval povrch karbonu skalpelem (jen narušit tu povrchovou tvrdou slupku, ne až na kov) a pak škrábal svým nehtem a nakonec lehce drhl hadříkem s CIFem. Ale jakmile se obnažil kov, tak okamžitě na jiné místo. Tu kónickou horní část hrany pístu jsem bez obav očistil skalpelem a CIFem. Nakonec jsem vyčistil vnitřek pístu a ojnici. No a šoupátkovou část kliky jsem jemně prošel lapovacím smirkem zrnitosti 1000, jelikož od nasávaných nečistot tam byly patrné rýhy.
Nakonec všechny díly jsem důkladně vypral ve vodě a saponátu a vysušil. Pak už jen namazal nalisoval nová ložiska a složil. :wink:
Lark

#8 Příspěvek od Lark »

Vyšůroval jsi ho parádně. Ty přípravky si budu pamatovat. Ještě by mě zajímalo, jak jsou na tom ojniční čepy a pouzdra?
VTjr

#9 Příspěvek od VTjr »

No, vidím to tak, že jedno z příštích rozebrání už bude buď generálka, nebo odložení do "síně revoučních tradic". :lol:
I když mi to trhá srdce, ale bohužel asi spíš to druhé :cry: , protože si nejsem jist, zda generálka má vůbec smysl. :roll: Když si totiž spočítám cenu nového výbrusu (1006 Kč, samozřejmě s ojnicí a čepem), klikovky (428 Kč) a dvojice nejobyčejnějších ložisek od výrobce (76+104 Kč), tak se dostávám na 59€ (a to bez poštovného). Srovnatelný nový motor ASP S52 vyjde z HK 61€ (včetně dopravy 71€) a v kamenném obchodě v Žilině 73€. :o Takže bych měl motor zcela nový, nehledě k tomu, že bych tím získal 1cm3 navíc, tedy větší moment pro použití 11" vrtulí.
I když zas pravdou je, že po výměně výbrusu, kliky a ložisek by i tenhle motor byl de facto jako nový, protože bouranej nebyl, ani nedošlo v něm k zlomení nějaké součástky (ojnice, kliky, vysypáni ložiska a pod), která by mohla ten blok poškodit.
Ale kdyby ale člověk měl započítat i svůj čas věnovaný generální opravě, tak oprava je vysoce prodělečná.

No a k tomu opotřebení.
Na pístním čepu je už trochu vidět kde se hýbala ojnice (nakonec i na té fotce je to trochu vidět). Ale není to nic kritického. Trochu horší je to s ojničním čepem a spodním okem ojnice. Vůle je sice vcelku v normě, ale v pouzdru už je pár drobných kruhových rýh a zrovna tak na čepu je už taky trochu vidět nepatrné rýhování. Je to fakt o poznání horší než při první výměně ložisek, kde tam opravdu nebylo patrno nic. Inu ten provoz ve vyšších otáčkách a výkonu s laděným zkráceným tlumičem, jakož i zřejmé úniky kousků karbonu do prostoru klikové skříně, se asi dost výrazně podepsaly na životnosti.
Nicméně dnes večer jsem stihl dát 4 lety a zdá se, že motor ještě nějaký čas poslouží. První dva starty jsem ještě trochu zápasil se seřízením, protože expanzní tlumič vyžadoval trochu jiná nastavení bohatosti a volnoběhu, ale 3. a 4. let už byl téměř v pohodě. Jen jsem si musel zvyknout na to, že ten výkon zas není to co bývalo s laďákem, ale zase je lepší linearita plynu. Bohužel jsem při montáži motoru do modelu trochu spěchal a nezkontroloval filtry. Mám pocit, že tam zas budou, jako obvykle, nějaké drobné nečistoty nebo usazeniny zaschlého oleje (přece jen model stál 2 týdny). Ono se to projevuje v maximálních otáčkách, kde to způsobovalo občasné drobné výpadky nebo kolísání otáček. Vyčištění hadiček a filtrů na tohle vždy zabralo, ale s motorem jako takovým to nesouvisí, šlape dobře.
VTjr

#10 Příspěvek od VTjr »

Lark píše:Jo taky jsem si dřív míchal palivo sám, jenže pak mi vyschla studánka na metyl...

O tom to je.
Kdybych měl všechny komponenty kupovat, tak se míchání nevyplatí.
Jednak ta pracnost a taky to, že zvlášť kupované látky v maloobchodní síti vyjdou sumárně dráž než hotová paliva. Takže má to smysl jen kvůli dokonalé kontrole složení (tedy na rozdíl od kupovaných paliv přesně víš co do motoru leješ) a taky zejména tehdy, když podstatnou část paliva (tedy aspoň metyl) máš za babku, nebo dokonce i zadara. :D A přesně to je můj případ. Ono totiž mnoho starších kamarádů modelářů z mého okolí buď úplně končí, nebo definitivně přechází na elektropohon. A tak já je "nezištně" zbavuji nadnormativních zásob metylu. :lol: Většinou je to zadara, nebo za nějakou protislužbu. Trochu horší je to s olejem, když dojde ten Molsyn od Igora Burgera, tak ho budu muset začít kupovat. Ricín zatím ziskávám stejně jako metyl. No a úplně nejhorší je to s nitromethanem. :( Jednak je to nejdražší položka a i jen při 5% nitrování to vychází 1,20€/litr paliva. Jenže i s jeho volným prodejem se končí (nařízení EK ho posunulo na seznam zakázaných látek) a tak už žiju jen z toho, co jsem se stihl předzásobit. A to mi asi vydrží maximálně tuto sezónu (stejně příští rok bude držení čistého nitromethanu přestupkem, ne-li trestným činem).
VTjr

#11 Příspěvek od VTjr »

Pro Larka ještě 2 fotky jak to vypadá když je na modelu expanzní tlumič, kde je vidět, že výfukové zplodiny jsou odváděny pod náběžku křídla, kde jsou strhávány rotujícím vírem vzduchu od vrtule tak, že model je prakticky čistý:
2014-10-11-424.jpg

A jak jsem to musel řešit s laděným magic mufflerem, který je bohužel delší, pod křídlo se svést nedá, musí jít nad a navzdory tomu, že je použit podobný deflektor, tak rotující vír sráží zplodiny na trup a ocasní plochy, takže model je dost zasviněný a musí se po každém létání důkladně čistit (používám buď okenu, nebo zimní -30°C směs do ostřikovačů aut):
2015-03-29-520.jpg
VTjr

#12 Příspěvek od VTjr »

Ještě na závěr, abych to trochu odlehčil, povím Vám jak probíhala demontáž/montáž pístního čepu, resp. vyndávaní/vkládání jeho pružinových pojistek.
To je totiž práce kterou "z duše miluji" :x (jsem přesvědčen, že takových je nás víc :wink: ), a proto to dělám jen když opravdu musím :| . No a v tomhle případě se tomu skutečně vyhnout nešlo. :(
Ještě Vám musím říct, že podlaha mé dílny ve sklepě je jen nevydlážděný prašný beton - je to totiž dost podstatný detail, aby jste mohli opravdu důkladně vychutnat další text :mrgreen: . A taky, že je tam spousta věcí, regálů, skřínek, stolů, strojů, materiálu a pod. (hlavně zbytečností) - no znáte to, jako v každé dílně a k tomu i ten provozní nepořádek, ve kterém vidí systém jen jeho majitel. :lol:

No a jak to probíhalo?
Už při vyndávaní první pojistky jsem tušil zradu, že to nebude jen tak. Samozřejmě ta mrcha, jakmile pocítila svobodu, se vysmekla z pinzety a odletěla bleším skokem naprosto nedefinovaným směrem. 8O :cry: Po cca půl hodině hledání - plížení se s baterkou po betonové podlaze, kde jsem postupně našel všechno možné jen ne ten prťavý kousíček zahnuté pružinky, jsem to už začal pomalu ztrácet naději, vzdávat své bláhové počínání a shánět se po 0,4 mm pružinovém drátu, ze které bych si ji novou mohl vyrobit. Demontáž druhé pojistky naštěstí dopadla lépe, takže jsem měl alespoň vzor jejího tvaru pro zhotovení. Nicméně jsem přece jen učinil ještě jeden bláhový pokus ji hledat v jiném směru a nějakým neuvěřitelným "zázrakem" jsem ji našel v koutě za pootevřenými dveřmi. :D
Ale to byla jen poloviční výhra, protože při montáži je naprosto stejná šance, že se to stane znovu. :roll: Jelikož Murphyho zákony říkají, že když se něco může stát, tak se to určitě stane - i stalo se :mrgreen: , hned první pokus ji tam vsadit (a to už jsem si místo pinzety na to vzal pevné malé kleštičky) skončil tím, že zase dostala "bleší" úmysly. Ale zase úplně zázračně (a to jsem ateista, nemodlím se a do kostela nechodím) se strefila do mističky s tím odkarbonovacím sajrajtem. Pak jsem kleštičky mírně upravil na brusce aby čelisti lépe doléhaly a nakonec se mi povedlo celek píst-čep-ojnice dát dohromady. Uff. 8)

Tedy, kdo z Vás má návod jak tuhle operaci zvládat bez stresu - budu rád, když mi poradí. :wink: Uvažoval jsem dokonce jestli to nemám dělat v igelitovém pytlíku. :lol:
JardaRůžička

#13 Příspěvek od JardaRůžička »

Ahoj Vlado, ty skákající pružinky jsou obecně zákeřné, obzvlášť to ocení člověk s chátrajícím zrakem (jako třeba já). Obvykle ty podezřelé věci rozebírám nad plochou papírovou krabicí (asi jako víko krabice od bot), ale i tak občas projdu procedurou, kterou jsi popsal.
Motory se mi nepřipalují, létám na 5% Tornado - ale ani zdaleka nemám na jednom motoru takový nálet jako Ty.
igorb

#14 Příspěvek od igorb »

Ten molsyn asi nie je nalepsie kombinacia na miesanie s ricinom, ale 5% by nemalo robit take problemy, je ale mozne ze ten vyfuk nie je dobre "zosuladeny" (naschval nepisem zladeny alebo naladeny) s tym motorom a vrtulou ... su dve moznosti, bud to ma prilis velku kompresiu, alebo je ten vyfuk prilis kratky (ale kedze je to asi verzia ktora sa neda nastavovat tak je si prilis velka vrtula) ... obecne sa to da poznat podla toho ze prilis dlhy vyfuk sposobuje opalovanie piestu na strane k vyfuku a prilis kratky karbonuje vnutornosti .. ked som mal vyfuk OK, bol cierny piest zvonka vyfuku a jeho povrch v spalovacom motore, dalej bolo vsetko ciste ... ale to hovorim o dlhych vyfukoch ktore sa dore ladia, s magicom to moze byt "nejasne" ... skusil by som to podlozene hlavy

inak co sa tyka paliva, vzdy sme pouzivali ricin s prisadami proti karbonovaniu typu castrol M prave z tohoto dovodu alebo syntetiku ktora ktora ich ma v sebe, ale to sa tazko zistuje, jeden z aerosyntov bol taky (cislo neviem, ale bol tusim oranzovy, napoti tomu tusim zeleny a zlty nesli miesat prave z tohoto dovodu)

inac cistil som vzdy "vo friteze" ... ale je z toho strasny bordel, treba to robit vonku

yo a pruzinky som riesil peanom, nikdy ziadny problem, stovky dakovnych dopisov :- ))) ... vyberas tak, ze zachytis pruzinku, vytiahnes z drazky tocivym pohybom aby sa zmensoval priemer a presadis na "nedrazku" .. tam si to prechytis s presahom a uz ti neutecie ... nasadzujes tak, ze ju len normalne vsunies do "nedrazdy" a zatlacis dole aby zapadla ...je to k tej drazke krute, ale je istota ze "zapadla" ... choroba MVVSiek bola ze to tam dobre nesedelo a obcas ked to dobre "nesadlo" vyskakovali :-P

neviem ci ma ten motor duty piestny cap, ak to karbonuje, je dobre dat "dieru" k prefukom
Lark

#15 Příspěvek od Lark »

VTjr píše:Pro Larka ještě 2 fotky jak to vypadá když........

Já to měl snazší, protože jsem měl motor do boku a ten laďák jsem měl na spodku trupu, a taky tu hadici protaženou skoro až k ocasu. Po létání byly zasr... jen výškovka na spodní straně a ostruhové kolečko, které ale ukrutně trpěpo. :D Díky čisté syntetice to ale šlo snadno utřít.

Na pružinky taky používám peán, protože při mé slepotě bych je už nenašel. Ještě je dobrá výpomoc magnetem. Taky mám ještě z dob kdy jsem brousil, několik samodělaných pinzet z 1mm planžety a na pružinky nebo na přidržování el. součástek za vývod, mám v obou špičkách vybroušené jen dva žlábky proti sobě, takže se to hned tak nevysmekne.
Odpovědět

Zpět na „Spalovací motory“