Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 19 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
Autor Zpráva
PříspěvekNapsal: úte 25.06.2024 12:45 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru

Obrázky: 15
Dostal jsem model Čmeláka Z-37, který původní majitel opravil po havárii ale vzhledem k věku a slábnoucímu zraku už nehodlal provozovat. Tak jsem strávil několik večerů s doladěním toho modelu a odstranění mnoha drobných i závažnějších nedostatků a nakonec jsem narazil na nečekaný problém. :o Model je poháněn 4-taktním motorem OS FS 95V, kterého konec klikovky má zmíněný závit UNF 5/16"x24. Chtěl jsem zkontrolovat jaké má stoupání jeho vrtule (údaje jsou na jejím středu, abych je mohl přečíst, tak se musela demontovat), no a po rozebrání kuželu jsem zjistil, že tam chybí ta malá, svěrná, aretační matice. :( Patrně ji po havárii bývalý majitel ztratil, ale to už je jedno. Každopádně na 4-taktní motory se standardně tyto aretační matice používají, tak jsem chtěl řešit její náhradu. :roll:
Prošel jsem většinu modelářských e-shopů kde ještě prodávají spalováky, ale buď ty matice v nabídce náhradních dílů vůbec nemají, nebo je mají vyprodány. :( To fakt nechápu, že zrovna takové součástky, u kterých je vysoká pravděpodobnost jejich ztráty, nikde nemají? 8O Nebo je nemají právě proto, že se hodně ztrácejí a sklady nestíhají doplňovat. :roll:

Jelikož mám doma docela slušné strojní vybavení, tak jsem se rozhodl, že si takovou matici sám vyrobím. :wink:
Jenže sehnat takový závitník je prakticky stejný problém jako sehnat tu sadu matic. :x Před časem jsem si pro menší OS motory sehnal závitníky UNF 1/4"x28, ale ten UNF 5/16"x24 tehdy dostupný nebyl, prostě ho nemám a je náročnější ho sehnat.
Ale pak mne napadlo zkusit to nahradit nějakou blízkou metrikou. Průměr 5/16" = 7,9375 mm a stoupání při 24z/inch = 1,0583 mm. Takže nejbližší metrický závit je jemný M8x1. Uvažoval jsem, že při výšce matky 5 mm bude souhrnný posun 5,2917 mm, tedy na posledním závitu bude chyba stoupání +0,2917mm, co vzhledem k tomu, že hřídel je o -0,0625 mm menší, by se snad dalo mírným násilím našroubovat.
Tak jsem vzal pár matic M6 na 10 mm klíč, provrtal je v soustruhu na 7mm a nařezal ten závit M8x1. Na soustruhu jsem taky zkosil jejich čelo pod úhlem 60° aby kontramatka správně zapadla do kuželového vybrání hlavní matky. Originální pojišťovací matka je krom toho na kříž prořezaná aby po dotažení v tom kuželu vytvořila svěrný spoj, ale to už vzhledem k rozměrům vycházejícím ze standardní matky M6 vysoké pouze 5 mm nebylo možné.
Každopádně jsem byl zvědav, zda se matka M8x1 bude dát našroubovat na tu klikovku. :? Tak na 4 závity to šlo úplně lehce rukou, pak se to už trochu zaseklo. Ale když jsem to jemným násilím klíčem protočil dál, tak si závit v matce sedl a už se dal s menším úsilôím šroubovat dál. To, že se nepohybuje úplně lehce vidím ve funkci aretační kontramatky dokonce i jako výhodu. :roll:

Takže závěr, tedy rada pro ostatní nešťastníky. :wink:
Pokud někdo ztratí takovou matici UNF 5/16"x24, tak jako nouzové řešení ji lze nahradit maticí M8x1, ale nesmí být vyšší než 5mm. 8)

Nicméně po originální sadě OS matic jakož i po závitnících UNF 5/16"x24 budu dál pátrat. :mrgreen:

Profil Soukromé album  

PříspěvekNapsal: úte 25.06.2024 13:07 
Protřelejší uživatel
Protřelejší uživatel

https://a.aliexpress.com/_EGGpO3d

Profil {RCalbum.cz}  

PříspěvekNapsal: úte 25.06.2024 15:00 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru

Jj, díky za odkaz. Ja vím, že kdybych víc hledal, tak i já bych našel. Ale vyrobit si náhradu, když chci na druhý den vyletět mi připadalo rychlejší. Rozhodne bych nemohl čekat do poloviny července. Nebyl jsem si zcela jist, zda se to podaří našroubovat, no jde to a to mi pro tentokrát stačí. 8)

Příspěvek byl myšlen jen jako informace pro jiné podobné kutily, že to jde.
Ale mít soustruh je podmínka, bez něj do otvoru 7mm ten závitník souose nedostaneš. Jiná možnost je takovou matku M8x1 prostě koupit, asi bude na 12mm klíč, a opracovat její vnějšek. Ale zase jsme u potřeby soustruhu.

Ale možná si ty závitníky odtud objednám do foroty a příště si budu moci vyrobit matku s tím správným závitem. :mrgreen:

Profil Soukromé album  

PříspěvekNapsal: úte 25.06.2024 15:46 
Mazák
Mazák

Ahojh Vlado, já tuhle sadu mám, úplně novou a nepoužitou. Pořídil jsem ji ze stejného důvodu, jen s tím rozdílem, že tu matici jsem osobně ztratil, chtěl vyrábět a dříve než k tomu došlo zase našel za pomoci kamaráda s detektorem kovů (psal jsem o tom tady). Ale tu sadu tedy mám a kdybys ji akutně potřeboval, půjčím.

PříspěvekNapsal: úte 25.06.2024 16:01 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru

Dík za nabídku, ale již není třeba, jak vidíš, jsem to vyřešil. 8)
Myslím si, že to takhle bude stačit. Já jsem tu hlavní matku pro jistotu zakontroval 2 těmi mnou vyrobenými matkami, místo pro další na závitu kliky tam bylo, tak to ničemu neublíží, když tam bude i další. Nafotím to a hodím sem fotku.
Ale fakt nechápu proč je na e-shopech nemají, nebo jsou všude vyprodány? Možná to bude i tím, že zájem o spalováky klesá, a tak prodejci je, ani jejich náhradní díly na skladech už moc nedrží. Určitě bych si to mohl objednat z RC Japan, ale jednak by to taky sem šlo dlouho, nebo rychle letecky, ale draze a navíc z 3. země by to šlo přes celnici, čili další dodatečné náklady. Slovenská pošta si jen za to, že vyclení zprostředkuje nechává zaplatit 8€, k tomu plus DPH a i nějaké drobné clo.

Profil Soukromé album  

PříspěvekNapsal: úte 25.06.2024 16:06 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru

Jinak MPjet má duralový kužel s takovým závitem. https://mpjet.com/shop/cs/matice-a-kuze ... 15-mm.html

A nakonec i tu sadu jsem našel, zde ji mají za 5 stovek https://www.rcmodelymipa.cz/upevnovaci- ... 0ax-p28015, jen prodejce se neobtěžoval napsat jaký mají závit, pouze pro jaké typy je to určeno - no díval jsem se na manuály na stránkách OS, mělo by to být UNF 5/16"x24. Mají skladem jen 1 ks, tak to abych si to rychle objednal. :wink:

Profil Soukromé album  

PříspěvekNapsal: stř 26.06.2024 20:08 
Zkušený debatér
Zkušený debatér

Obrázky: 4
Mám viac ako 90 motorov na ktorých sú rôzne veľkosti závitov a taktiež som riešil tento podobný problém... Nie každý motor čo sa dostal ku mne mal vo svojom obsahu aj maticu na vrtuľu.......Chcel som tiež kupovať všetky druhy potrebných závitníkov ale v jednom železiarstve vo Zvolene mi bolo povedané že cena všetkých tých závitníkov je príliš vysoká na to aby som si s nimi urobil pár matíc a potom mi to /tie závitníky/ bude stáť zbytočne niekde v šuplíku.... Predavač mi ponúkol všetky druhy matíc v rozmere UNF....akurát som musel doniesť motory z každého druhu závitu aby to bolo celkom presné....a potom som kúpil z každého rozmeru matíc asi po 10ks a..... cena všetkých matíc bola asi ako cena jedného závitníka....Paráda.....

No...Náhadné diely nie sú....preto si kupujem z každého druhu motora po dva kusy....jeden lieta a druhý čaká ako náhradný diel...som motorár a....nemienim sa ešte s motormi rozlúčiť....Do dôchodku mám ešte ďaleko a dúfam že aj na tom dôchodku ak sa ho dožijem si s tými motormi ešte niečo užijem....ale...aby som sa vrátil speť....
Vlado píše že nie sú náhradné diely....možno preto že modelári už strácajú záujem....Ja si skôr myslím že je to ako začarovaný kruh.... Náhradné diely nie sú lebo predavači ich neobjednávajú akože kôli nízkemu záujmu modelárov ale modelári zase nekupujú kôli tomu že v obchodoch nič nie je.... myslím napr. ND na motory.....atď

Ďalšie čo som chcel dodať....
Pri náhradných dieloch sídce nepíšu Nap. rozmer závitu ale ak je písaný náhradný diel /konkrétne matica na osku vrtule/ pre konkrétny motor tak výrobca motorov povetšine píše v návode toho ktorého motora rozmer závitu na oske vrtule....aspoň pri ASP motoroch to tak je...

V tomto odkaze čo dal Vlado https://www.rcmodelymipa.cz/upevnovaci-matka-sada-pro-fs70s291s91fx120ax-p28015
Je napísané toto....Upevňovací matka sada, pro FS70S2.91S.91FX.120AX..... Ak sa nemýlim tak OS Max 120AX je motor 20ccm dvojtakt a ten má pravdepodobne večší rozmer osky ako má motor OS Max 91 FS....
Mám doma OS Max 91 FS 15ccm 4takt.... aj ASP 91 FS 15ccm 4takt a.... mám doma aj ASP 120 AX 20ccm 2takt..... A mám doma aj ASP 120FS 20ccm 4takt....a osky sú rozdielne medzi 15 a 20 kubíkovími motormi....takže rozmer tej matice v odkaze od Vlada asi nebude pre motor OS Max 120 AX.....15ccm ASP a 15ccm OS Max má rovnaký rozmer a....20ccm ASP a 20ccm OS Max majú tiež rovnaký rozmer osky.....

Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  

PříspěvekNapsal: čtv 27.06.2024 12:16 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru

Pozeral som manuály všetkých tých štyroch motorov, teda FS70S2, .91S, .91FX a .120AX a všetky majú ten závit zhodne 5/16"x24. Tak som to hneď aj objednal, lebo na ich e-shope svietilo, že majú 1 ks skladom. Lenže sa ukázalo, že ho v skutočnosti skladom už nemajú, niekde to objednávajú a musím čakať. No ešte, že som si tie podobné matky vyrobil. Dnes som aj kúpil 9ks štandardných M8x1, ale budú sa musieť upraviť na sústruhu. Jednak vytvoriť ten zverný kužeľ, ale bude isto potrebné aj skrátiť závit, lebo sú na kľúč 13 mm a majú výšku 6,5 mm a to by už asi nešlo našróbovať ani veľkým násilím, lebo chyba stúpania by vzrástla na 0,38 mm. Tie matky M6, ktoré som prevrtával na M8x1 mali výšku len 5mm a už ten piaty závit išiel dosť ťažko, kým trochu povolil.

Naposledy upravil VTjr dne pát 28.06.2024 11:32, celkově upraveno 1

Profil Soukromé album  

PříspěvekNapsal: čtv 27.06.2024 14:04 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru

Pripájam sľúbené fotky.
Tak pre porovnanie originálna kontra matka na 12mm kľúč a mnou na M8x1 upravené pôvodné M6 na 10mm kľúč:
Příloha:
matice_orig&M8x1_20240627_084903m.jpg
matice_orig&M8x1_20240627_084903m.jpg
[ 109.18 KiB | Zobrazeno 870 krát ]

Takto to vyzerá po montáži na Čmeliaka, kde som dal pre istotu 2 kontry. Inak som zistil, že ich treba uťahovať nástrčkovým kľúčom, vidlicový ľahko otlačí hrany, čo je na tej fotke vidieť:
Příloha:
Z-37_mat&2xkontraM8x1_zv_20240627_084603m.jpg
Z-37_mat&2xkontraM8x1_zv_20240627_084603m.jpg
[ 60.92 KiB | Zobrazeno 870 krát ]

Tu je foto hriadeľa motora OS AX 95 s hlavnou matkou a s originálnou kontrou:
Příloha:
OS_AX95_s_orig_kontrou_z_cela_20240627_085042m.jpg
OS_AX95_s_orig_kontrou_z_cela_20240627_085042m.jpg
[ 48.93 KiB | Zobrazeno 870 krát ]

To isté foto hriadeľa motora OS AX 95 pohľad zboku s hlavnou matkou a s originálnou kontrou, kde je dobre viditeľný zárez na kužeľovej časti kontramatky, pomocou ktorého sa po dotiahnutí do hlavnej matky kontra zovrie a zaistí sa tak viac proti povoleniu vrtule:
Příloha:
OS_AX95_s_orig_kontrou_zboku_20240627_084837m.jpg
OS_AX95_s_orig_kontrou_zboku_20240627_084837m.jpg
[ 85.07 KiB | Zobrazeno 870 krát ]

To isté foto hriadeľa motora OS AX 95 s hlavnou matkou ale bez kontry:
Příloha:
OS_AX95_bez_kontry_z_cela_20240627_084928m.jpg
OS_AX95_bez_kontry_z_cela_20240627_084928m.jpg
[ 50.39 KiB | Zobrazeno 870 krát ]

To isté foto hriadeľa motora OS AX 95 s hlavnou matkou a s kontrou M8x1:
Příloha:
OS_AX95_s_kontrou_M8x1_z_cela_20240627_085005m.jpg
OS_AX95_s_kontrou_M8x1_z_cela_20240627_085005m.jpg
[ 59.73 KiB | Zobrazeno 870 krát ]

A takto vyzerajú kúpené štandardné matky M8x1, ktoré sú na kľúč 13mm (teda nie 12mm, ako som sa domnieval) a vysoké sú 6,5mm. Tie by sa bez skrátenia dĺžky závitu asi už nedali ľahko naskrutkovať na hriadeľ UNF5/16x24, prílišné násilie by totiž mohlo vylomiť závity hriadele, ktorá má zrejme cementovaním zušľachtený povrch, teda tie závity sú asi dosť krehké:
Příloha:
matice_standard_M8x1_20240627_131804m.jpg
matice_standard_M8x1_20240627_131804m.jpg
[ 93.43 KiB | Zobrazeno 870 krát ]

Profil Soukromé album  

PříspěvekNapsal: sob 29.06.2024 23:43 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru

Tak som vyrobil ešte jednu kontra matku, pričom som použil tú kúpenú M8x1. V nej som urobil aj tie rezy, takže je viac podobná originálnej. Ale zo zadnej strany som závit skrátil o 1mm, lebo bez toho to na UNF išlo naozaj už príliš ťažko.
Příloha:
20240629_154026.jpg
20240629_154026.jpg
[ 77.98 KiB | Zobrazeno 752 krát ]

Příloha:
20240629_154048.jpg
20240629_154048.jpg
[ 151.32 KiB | Zobrazeno 752 krát ]

Profil Soukromé album  

PříspěvekNapsal: úte 03.09.2024 16:52 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru

Tak po 2 měsících od objednávky mi konečně přišla zpráva od eshopu MIPA, že ty matky konečně naskladnili, tak prý jestli ta moje objednávka stále platí. Samozřejmě jsem ji potvrdil a už jen čekám, kdy mi to zásilkovna doručí. :)

Jinak kamarád-modelář, který má víc zkušeností s 4-T motory mi řekl, že pro 4-T není vhodné používat plastové kužely, tedy takové, kterých dolní díl se vkládá mezi vrtuli a podložku s maticí (viz download/file.php?id=126550&mode=view). Totiž ať to jakkoli dotáhneš, i s tou kontrou, tak plast pod tlakem matky vždy trochu povolí a klouže, takže vrtule se při těch 4-T vibracích často sama povolí.
A toto jsem opravdu zaznamenal, že po několika letech se poloha vrtule vůči HÚ najednou změnila a musel jsem ji klíčem dotáhnout. :o
Vyřešil jsem to tím, že do kuželu jsem vyvrtal 18mm otvor a vyrobil speciální duralovou vložku, takže matice teď přes podložku a tu vložku utahuje přímo vrtuli, tedy je to kov na kov a na vrtuli a ne kov na plast a vrtuli.
Tak ale nevím, jestli to opravdu pomůže. :roll:

Musím totiž zkonstatovat i to, že způsob uložení unašeče vrtule na klikové hřídeli u motorů OS (ale i ASP) pomocí otvoru se zámkem ve tvaru půlměsíce a hřídeli se zbroušenou ploškou podle mne není dobrým řešením. :x
Ono to totiž nikdy nelze udělat zcela bez vůle. :(
Tedy na rozdíl od jinými výrobci častěji používaných svěrných mosazných kuželů, které když se maticí řádně dotáhnou, tak tvoří s klikovkou prakticky jeden celek (při méně strmých kuželů někdy takový, že to ani nelze snadno rozebrat). No a kvůli tomu pak museli v OS vymyslet ten fígl s hlavní maticí s vnitřním kuželem a pojišťovací svěrnou maticí, aby se to za chodu nerozebíralo (co se však stejně děje :( ).
Jde tu o to, že vrtule má vlastnosti setrvačníku, takže je jí vlastní pohyb plynulý, naproti tomu pohyb klikového hřídele motoru je z principu nerovnoměrný (při stlačování směsi v pohybu k HÚ se úhlová rychlost zpomaluje, a při expanzi v pohybu k DÚ zase zrychluje), takže mezi setrvákem vrtule a klikovkou neustále dochází k vzniku střídavých torzních momentů. No a pokud je mezi unašečem a klikovkou vlivem toho uložení na zámek co i jen nepatrná vůle, tak to bude v ní viklat a matici vrtule postupně povolovat. :cry: Nehledě k tomu, že ten půlměsíc v otvoru duralového unašeče se tím vikláním vyviklá a vůle se tak bude stále víc zvětšovat a ten sklon k povolování vrtule taky. :|
Nic podobného jsem na motorech se svěrným kuželem (MVVS a jiných) nikdy nezaznamenal, a to jsem ty pojišťovací kontramatky na utažení vrtule nikdy nepoužíval.
Na 4-T OS se to však povoluje i když mám tam ty matky celkem 3. 8O
Já jen teď doufám, že originální sada matek tento problém vyřeší. :roll:

Profil Soukromé album  

PříspěvekNapsal: pon 09.09.2024 11:02 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru

Je to tak, to technické řešení s unašečem vrtule na půlměsícovej klíč podle mne není dobré. :x

Včera jsem byl s Čmelákem trochu lítat (před západem slunce, nebo i mírně po, když trochu ustal vítr), dal jsem dva lety.
Na motor jsem nasadil novou koupenou větší vrtuli (MA 15x6" místo původní 14x6"), tu koupenou novou sadu matic s originální svěrnou pojišťovací, a taky jsem vyměnil svíčku (původně tam byla Saito) za novou ASP univerzální (je to poslední co mi zbyla). Každopádně s ní už motor startuje snadno.

A pak se stalo to, že potom co jsem motor trochu protočil bez žhavení, aby nasál palivo, tak jakmile jsem přiložil to žhavení a protočil startérem, tak došlo k silné ráně (protizápalu, co 4-t občas dělají) a následkem toho se vrtule uvolnila. Uvolnila se hodně navzdory tomu, že byla velmi silně utažena tou originální sadou matice + svěrná kontramatka. Dokonce ty matice se vzájemně vůči sobě ani nehnuli, ale obě se spolu i s vrtulí protočily na hřídeli. 8O
Takže zas jsem musel rozebrat kužel a vše řádně dotáhnout. :| To už mne dost tlačil čas, protože ve stavu těsně po západu slunce je opravdu každá minuta dobrá, tak abych to nakonec nezabalil a nešel domů bez létání. :(
Každopádně takové to časté povolování vrtule - to jsou jevy které se mi s 2-T (u MVVS a jiných) nikdy nestávaly. :o

Pak jsem už konečně nastartoval i 2x vyletěl, ale ten způsob upínáni vrtule považuji za krajně nešťastný. :| A jak vidět, ani koupě originální sady matic ten problém nevyřešila. :(

Ale kdo ví, možná je to tak i dobře. :o Co kdyby se ta vrtule neuvolnila a místo toho by při té ráně došlo k zlomení ojnice, nebo i klikovky? :roll:
No nevím. :?

Profil Soukromé album  

PříspěvekNapsal: pon 09.09.2024 18:09 
Mazák
Mazák

Obrázky: 14
Víš, jak jsem to vyřešil neustálý povolování vrtule na ASP91 a DLE20? Do unášeče jsem vyvrtal dvě díry 2,4 mm, vyříznul závit M3 a osadil M3 šroubky bez hlavy. A do vrtule vyvrtal díry pro tyhle štoubky. Pak stačí jedna matka a svatej pokoj od povolování. V podstatě to samý jako mají větší benzíny.

PříspěvekNapsal: úte 10.09.2024 15:21 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru

Jistě to pomůže, ale prvotní příčinu (tedy vůli osazení unašeče na klikovce) to neřeší. :roll:

Profil Soukromé album  

PříspěvekNapsal: stř 11.09.2024 17:20 
Mazák
Mazák

Obrázky: 14
No ale matice se povolí až když se hne vrtule na unášeči. Párkrát se mi to stalo a unašeč na hřídeli vždy zůstal.
Myslel jsem, že řešíš povolování vrtule kvůli absenci svěrný matky.

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 19 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další