Seřízení motoru - žhavík MVVS 2 ccm s RC karburátorem

Jednou je možná elektrika nahradí, do té doby ale ještě budeme s nimi mít plno problémů. Tady nám třeba někdo poradí.
Zpráva
Autor
kocispavel
Kontaktovat uživatele:

Seřízení motoru - žhavík MVVS 2 ccm s RC karburátorem

#1 Příspěvek od kocispavel »

Ahojte,

prosím o radu - koupil jsem tento motor z druhé ruky, ale jako nejetý, i s rc karburátorem.
Dneska jsem ho zkoušel zaběhnout a seřídit - podle návodu k motoru a podle rad na stránkách p. Kolmana. Motor startuje dobře, drží otáčky ve volnoběhu, s napůl otevřeným karburátorem i naplno - ve vodorovné poloze ( mám ho válcem na bok, přívod paliva zespodu ).
Zkoušel jsem ho i v těchto režimech naklánět dolů, nahoru i do boků, ve volnoběhu i s polovičními otáčkami jede bez problémů, ale při plných otáčkách při naklonění nahoru ( asi 45 st. ) motor
ztratí otáčky a zastaví se. Zajímavé, že v režimu napůl se při naklonění nahoru mírně rozbíhá.
Čím to může být? Toto je můj první motor s rc karburátorem - do jeho nastavení jsem nehrabal, vše jen pomocí jehly. Palivo mám doporučené, standardní pro žhavicí motory 80/20.

Díky za rady.

Pavel
Spikyair
Kontaktovat uživatele:

Re: Seřízení motoru - žhavík MVVS 2 ccm s RC karburátorem

#2 Příspěvek od Spikyair »

Myslím že tohle počasí a tyhle teploty nebudou ideální pro seřizování motoru, tyhle malý motory jdou špatně seřídit zvlášť v zimě. Možná povolit o pár zoubků jehlu aby byl bohatší.
Jsi druhý, prohráls... http://www.rc.hys.cz/
Graupner MC-15, Alien fm. Svor, Piper L4
Lark

#3 Příspěvek od Lark »

Jak máš daleko nádrž od motoru? Tyhle malý kubatůry mají většinou menší sací schopnost. Jinak jak píše Spikyair, trošku obohatit. Nejlíp je nastavit max. otáčky při svislé poloze modelu, a pak asi o 2 zoubky povolit. Potom teprve seřídit volnoběh.
veka1
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od veka1 »

kocispavel píše:Zkoušel jsem ho i v těchto režimech naklánět dolů, nahoru i do boků, ve volnoběhu i s polovičními otáčkami jede bez problémů, ale při plných otáčkách při naklonění nahoru ( asi 45 st. ) motor
ztratí otáčky a zastaví se. Zajímavé, že v režimu napůl se při naklonění nahoru mírně rozbíhá.
Čím to může být? ....Pavel

Málo paliva v maximálním režimu ( při plně otevřeném šoupátku).Vylaď ho na maximální otáčky, co s použitou vrtulí dá při poloze čumákem kolmo nahoru a pak ještě o nějaký zoubek hlavní jehlu otevři.
Po sklopení do vodorovné polohy otáčky poklesnou, ale to je v pořádku. protože se mírně přeplaví.
Za letu, byť vodorovného i klesavého ,ale s proměnlivým zrychlením , se dno nádrže jakoby "přemístí" na její zadní stěnu, motor již nebude přeplavován ( změna výšky hydrostatického sloupce) a měl by bezproblémově dosahovat maximálních otáček.

veka1
geriatrix

#5 Příspěvek od geriatrix »

Píšeš nový a nejetý, dej mu tak tři nádrže ať se opravdu zajede, u mě každý MVVS má stejné problémy při zabíhání, první nádrž obvykle do otáček nedostanu, druhá je lepší a až někdy po třetí nádrži drží nejvyšší otáčky aniž by chcípl.
Palivo 80:20 bez nitra
Opravdu pořádně zaběhnout, do éra ho vraž, až nebude zlobit, některé jsou hodně těsné a možná padne i víc než tři nádrže. :!:
Samozřejmě může to být i chudou směsí, v takovém případě to co píšou kluci výše.
Spikyair
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od Spikyair »

Jen orientačně. Co tam máš za vrtuli?
kocispavel
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od kocispavel »

Ahojte,

díky za rady, zkusím to ve svislé poloze.
Vrtule je plastová 8x4 a venkovní teplota byla 10 st. A motor dnes vyjel 5 nádrží 50ccm.
U staršího zajetého motoru Modela Junior 2 ( jen s jehlou, bez RC karburátoru ) jsem měl vrtuli stejných rozměrů, ale dřevěnou, ta je asi lehčí, s ní junior běhal perfektně.

Zatím díky.

Pavel
Spikyair
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od Spikyair »

kocispavel píše:Ahojte,

díky za rady, zkusím to ve svislé poloze.
Vrtule je plastová 8x4 a venkovní teplota byla 10 st. A motor dnes vyjel 5 nádrží 50ccm.
U staršího zajetého motoru Modela Junior 2 ( jen s jehlou, bez RC karburátoru ) jsem měl vrtuli stejných rozměrů, ale dřevěnou, ta je asi lehčí, s ní junior běhal perfektně.

Zatím díky.

Pavel

A od jaký firmy? APC nebo třeba MASTER? Nebo snad KAVAN?
kocispavel
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od kocispavel »

A vím já? tuším že APC, nevím. Je šedá.

P
Spikyair
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od Spikyair »

kocispavel píše:A vím já? tuším že APC, nevím. Je šedá.

P

Když jsem motor koupil od známého byla tam vrtule Kavan, protože byla olítaná tak jsem jí chtěl vyměnit za vrtuli Master, jenže jsem musel přelaďovat motor a stejně to sní nechodilo tak zase zpátky a zase přelaďovat. Jako druhou možnost jsem zvolil APC ta byla v pohodě vlastně ze všech tří nejlepší, žádný ladění při výměně a je podstatně méně hlučnější něž ostatní. Všechny vrtule měly stejné velikosti a stoupání. Tím chci říct pozor na vrtule ne s každou motor běhá tak jak má.
DAF
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od DAF »

Hmmm, tak já těchhle prckách mám Masterky, zrovna 8x4, a bez problémů!
P.S. Tím nechci říct, že je vrtule jako vrtule. Pro každý motor to chce otestovat a dokonce v mnoha případech i pro konkrétní typ modelu (Piper, stíhačka WWI,WWII, sportovní atd.).
Hitec Aurora 9X
Spikyair
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od Spikyair »

DAF píše:Hmmm, tak já těchhle prckách mám Masterky, zrovna 8x4, a bez problémů!
P.S. Tím nechci říct, že je vrtule jako vrtule. Pro každý motor to chce otestovat a dokonce v mnoha případech i pro konkrétní typ modelu (Piper, stíhačka WWI,WWII, sportovní atd.).

Mluvim o tom letadle co je jako avatar, Alien od fi. Svor. Já jsem koupil dvě a obě jsou na prd. Teď tam leží pod vrstvou prachu :lol:
DAF
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od DAF »

Aliena nemohu posoudit, protože jsem ho nikdy nevlastnil. Asi půjde i o to, co člověk od toho očekává. Myslím, že to bylo jen takové rekreační polétátko. Faktem ale zůstává, že výrobcem doporučený rozměr je jedna věc, konkrétní značka vrtule druhá a kombinace motoru, vrtule a druhu modelu třetí. Chce to prostě vylaborovat, nejen já to mám ověřeno praxí. Jen, že to někdy dost stojí, koupíš několik vrtulí různých značek a různých rozměrů a vybereš jednu. Ostatní ti zůstanou "ve skladu", a co pak s nimi? - zvlášť, když třeba člověk jiný model na podobný motor nemá.
Hitec Aurora 9X
mnov

#14 Příspěvek od mnov »

Co se týče Aliena tak s tím "bylo jen takové rekreační polétátko" bych asi souhlasil, pokud bych s ním nelítal. Je to rekreační model, ale vždy když to házím, tak je to adrenalin. Prostě jsem zvyklý na větší modely a startovat ze země. S tímto malým modelem je to celkem dobrý tréning, ale ne rekreační polétátko. Co se týče vrtulí, tak je pravda, že je to potřeba na vlastní kůži vyzkoušet. No avšak to, že "Ostatní ti zůstanou "ve skladu", a co pak s nimi?" není takový problém. Prostě je použiješ na jiný motor nebo to někomu poskytneš na vyzkoušení na letišti. Sám mám v kufru spoustu pro mne nepoužitelných vrtulí a už se mi několikrát stalo, že jsem to na letišti někomu věnoval jako vhodný rozměr pro jeho motor. :)
Spikyair
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od Spikyair »

mnov píše:Co se týče Aliena tak s tím "bylo jen takové rekreační polétátko" bych asi souhlasil, pokud bych s ním nelítal. Je to rekreační model, ale vždy když to házím, tak je to adrenalin. Prostě jsem zvyklý na větší modely a startovat ze země. S tímto malým modelem je to celkem dobrý tréning, ale ne rekreační polétátko. Co se týče vrtulí, tak je pravda, že je to potřeba na vlastní kůži vyzkoušet. No avšak to, že "Ostatní ti zůstanou "ve skladu", a co pak s nimi?" není takový problém. Prostě je použiješ na jiný motor nebo to někomu poskytneš na vyzkoušení na letišti. Sám mám v kufru spoustu pro mne nepoužitelných vrtulí a už se mi několikrát stalo, že jsem to na letišti někomu věnoval jako vhodný rozměr pro jeho motor. :)

Zase na druhou stranu Alien se dokáže taky dost dráždit, na kormidlo zabírá okamžitě, zvládne základní akrobacii - přemet, výkrut, vývrtka ale jen s plným plynem, souvrat a zkouším taky výkruty do kruhu, to celé váží kolem 900 gramů. K tomu ještě utáhne bez problémů 80 g dýmovnice, nebo i 6 metrů stuhy a v zimě lyže. S plně nataženou výškovkou dokáže lítat jako snowflík. Když na letišti udělám rychlý průlet z výšky a ještě k tomu po větru tak ostatní strachy lezou pod auta. Takže s ním mám jen dobré zkušenosti.
Odpovědět

Zpět na „Spalovací motory“