Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 76 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Zapoení BEC 2x 64EDF
PříspěvekNapsal: čtv 07.12.2017 17:54 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 26.2.2011
Příspěvky: 583
Bydliště: kladno
Obrázky: 29
Ahoj.
Potřeboval bych poradit. Mám v MIG 29 2x 64EDF propjene do dvojteho(X).
Do přijímače (GR12) zapojím plyn na Y-kabel, ale nevím, zda je nutné z jednoho regulátoru vyřadit prostřední kablík?
Nebo to mohu zapojit tak jak to je?
4x Digitální servo
Děkuji za radu.P.
PS: Mám tam 2x tento regulátor https://www.banggood.com/FMS-Predator-4 ... rehouse=CN

_________________
LOOP,Su27/extra300 2.3M Mig 29/Eurofighter 70EDF/ViperJet 9OEDF/Mig29 2x64EDF/Ardea3m/ mz18_hott/


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 
PříspěvekNapsal: čtv 07.12.2017 18:43 
Moderátor serveru
Moderátor serveru

Registrován: 28.2.2005
Příspěvky: 16146
Bydliště: Rakovník, CZ
Obrázky: 0
Nevím jak ostatní ale já bych ty spínané BEC zapojil paralelně přes diody, k přijímači větší kondenzátor, třeba 2x 2200uF na vykrytí špiček. Mám vícekrát ověřeno.
Příloha:
twin_elektro.gif
twin_elektro.gif [ 55.52 KiB | Zobrazeno 312 krát ]

Ale názory se mohou různit(a různí).

_________________
Aby mně mé záliby bavily, nemusím je brát kdovíjak vážně - jyrry.cbcnet.cz


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: čtv 07.12.2017 19:28 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 26.2.2011
Příspěvky: 583
Bydliště: kladno
Obrázky: 29
To Jirry: Děkuji. Pokud tomu dobře rozumím, tak normálně přes Y kabel je to špatné zapojení.
Odpojit jeden červený kablík také. No tak to zkusím spáchat podle tebe a bude to. Děkuji za plánek

_________________
LOOP,Su27/extra300 2.3M Mig 29/Eurofighter 70EDF/ViperJet 9OEDF/Mig29 2x64EDF/Ardea3m/ mz18_hott/


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
PříspěvekNapsal: čtv 07.12.2017 19:56 
Administrátor serveru
Administrátor serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 24.4.2003
Příspěvky: 7942
Bydliště: Praha, ČR
Obrázky: 286
Blog: Zobrazit blog (3)
Obrázek od Jirky bych jen doplnilo druhý přívod za diodami do přijímače. Dávám každý z jedné strany serv. Přiznávám, že primárně jen pro pocit.


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
PříspěvekNapsal: čtv 07.12.2017 20:21 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 26.2.2011
Příspěvky: 583
Bydliště: kladno
Obrázky: 29
Zkusím kluky v práci jestli mi nedají nějaký kondík a diody.

_________________
LOOP,Su27/extra300 2.3M Mig 29/Eurofighter 70EDF/ViperJet 9OEDF/Mig29 2x64EDF/Ardea3m/ mz18_hott/


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
PříspěvekNapsal: čtv 07.12.2017 20:50 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru

Registrován: 18.8.2005
Příspěvky: 3572
Bydliště: Šternberk, ČR
Obrázky: 0
TomasC píše:
Obrázek od Jirky bych jen doplnilo druhý přívod za diodami do přijímače. Dávám každý z jedné strany serv. Přiznávám, že primárně jen pro pocit.

Tomu nerozumím. Tím druhým přívodem myslíš vytáhnout druhý plus ke katodám diod pro posílení napájení?


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: čtv 07.12.2017 22:17 
Moderátor serveru
Moderátor serveru

Registrován: 28.2.2005
Příspěvky: 16146
Bydliště: Rakovník, CZ
Obrázky: 0
Tomáš to myslel myslím takto:
Příloha:
servopanel.gif
servopanel.gif [ 56.52 KiB | Zobrazeno 228 krát ]
Dá se to ulepit i "ve vzduchu" bez desky ale když já to mám rád přehledné :mrgreen:
Nechtěl jsme to dávat hned, přeci jen to je větší kalibr a na menší éra to je skoro přehnané (vozil jsem to v 1,6m Mossie a B-25).

Jinak napřímo spojit "Y" kabelem, to mám celkem dostkrát realizované u menších dvoumotoráků ale tam šlo o lineární BECy, ne spínané. Ale to bych sem netahal, to je taková rozbuška :mrgreen:

Na okraj - tohle je poslední verze desky do většího éra včetně elektronických vypínačů pro dva zdroje (2s LiFe):
Příloha:
servopanel_Gr24..gif
servopanel_Gr24..gif [ 42.97 KiB | Zobrazeno 218 krát ]


edit: aháááá - Tomáš to myslel tak že do přijímače jde napájení na dva kanálové porty, kvůlivá proudovému zatížení a spolehlivosti těch pinů. Já to pobral jako rozdělení okruhu napájení serv na dva, kde každý regl napájí jen "svoji" polovinu serv a když umře jeden BEC, dá se tím ještě řízeně praštit.

_________________
Aby mně mé záliby bavily, nemusím je brát kdovíjak vážně - jyrry.cbcnet.cz


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pát 08.12.2017 9:22 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru

Registrován: 18.8.2005
Příspěvky: 3572
Bydliště: Šternberk, ČR
Obrázky: 0
Dík za doplnění. A máš pravdu. Je to větší kalibr.
Zkouknul jsem to na mobilu a je to na mě v tuto chvíli moc složité ... ;-)
Bude to muset počkat až na velký monitor. :-)


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pát 08.12.2017 15:01 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 26.2.2011
Příspěvky: 583
Bydliště: kladno
Obrázky: 29
No každopádně jsem si myslel, že to bude jednodušší.
A když bych to dal na dva kanál do přijímače tak to tak mohu mít bez nějakých mosfetů, nebo to prostě musí být tak jak jste popsali?

_________________
LOOP,Su27/extra300 2.3M Mig 29/Eurofighter 70EDF/ViperJet 9OEDF/Mig29 2x64EDF/Ardea3m/ mz18_hott/


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
PříspěvekNapsal: sob 09.12.2017 6:20 
Moderátor serveru
Moderátor serveru

Registrován: 28.2.2005
Příspěvky: 16146
Bydliště: Rakovník, CZ
Obrázky: 0
Není to složité, to jen jsem paranoidní a dělám to tak aby se mi to líbilo a měl jsem jistotu že jsem pro to něco udělal :mrgreen:

To jak to myslel Tomáš s těmi dvěma konektory do přijímače, to je takto:
Příloha:
twin_simple.gif
twin_simple.gif [ 57.57 KiB | Zobrazeno 128 krát ]
Kondenzátory před diodami lze vynechat ale ty u přijímače, za diodami, ty jsou nutné. Někdo možná bude tvrdit že ne ale podle mně ano.

Ještě (pro větší zatmění :mrgreen: ) doporučuji tyto stránky, tam je to rozebrané co, jak a proč.

_________________
Aby mně mé záliby bavily, nemusím je brát kdovíjak vážně - jyrry.cbcnet.cz


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: sob 09.12.2017 11:08 
Nováček serveru
Nováček serveru

Registrován: 21.9.2014
Příspěvky: 43
Bydliště: Český Těšín
Prosbička na Jyrryho,

v elektrice celkem plavu, ale tvoje schémata základního zapojení mi dávají logiku a celkem se mi líbí. Chápu je tak, že budou využity pro pohon serv BECy z obou regulátorů a vzájemně se nepoperou (logika skoroelektroanalfabeta).

Mohl by jsi dát nejlépe přímo konkrétní odkazy, nebo aspoň upřesnit typy diod a kondenzátorů ?

U prvního příspěvku píše kondenzátor 2x 2200uF, takže paralelně dva s celkovou kapacitou 4400uF ?

Rád bych zkusil nějaký pěnový dvoumotorák kolem 1,5 metru bez kouřových efektů.

_________________
Rozdíl mezi chlapcem a mužem je pouze v ceně jeho hraček.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: sob 09.12.2017 12:23 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru

Registrován: 18.8.2005
Příspěvky: 3572
Bydliště: Šternberk, ČR
Obrázky: 0
jyrry píše:
Není to složité, ....

Díky za potvrzení. Tomu už rozumím.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: sob 09.12.2017 12:44 
Moderátor serveru
Moderátor serveru

Registrován: 28.2.2005
Příspěvky: 16146
Bydliště: Rakovník, CZ
Obrázky: 0
Jako diody používám Schottky 5-10A, třeba ty SB540; pro větší jistotu mohou být vždy 2 paralelně. Kondenzátory lowESR, ty hodnoty 2200uF a 10V stačí a lepší je dát zase dvojmo paralelně.
Součástky (typ, hodnoty) nejsou kritické; výsledek snažení sice není vidět okem, zato na osciloskopu to ukáže co to tam vlastně dělá a tedy i proč to tam je.

Jinak tohle všechno se týká BEC spínaných (SBEC) ale u lineárních BEC (obvykle regly 6-25A) jsem to spojoval bez uzardění napřímo, V-kabelem či do dvou výstupů přijímače. Nepozoroval jsem nějaké nepřístojnosti. Ovšem i toto spojování tu vyvolalo několik bouřlivých diskuzí :roll:

Jinak ty informace a zkušenosti má myslím dost lidí, ovšem já díky mé žvanivosti je prezentuji dál, snad to k něčemu je... :oops:

_________________
Aby mně mé záliby bavily, nemusím je brát kdovíjak vážně - jyrry.cbcnet.cz


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: sob 09.12.2017 14:23 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru

Registrován: 18.8.2005
Příspěvky: 3572
Bydliště: Šternberk, ČR
Obrázky: 0
jyrry píše:
... snad to k něčemu je... :oops:

Sice nemám aktuálně nic s více motory v plánu, ale toto je řádně uloženo pro budoucí použití. Takže to k něčemu je. :wink:


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: sob 09.12.2017 17:13 
Nováček serveru
Nováček serveru

Registrován: 21.9.2014
Příspěvky: 43
Bydliště: Český Těšín
jyrry píše:
Součástky (typ, hodnoty) nejsou kritické;

Jinak tohle všechno se týká BEC spínaných (SBEC) ale u lineárních BEC (obvykle regly 6-25A) jsem to spojoval bez uzardění napřímo, V-kabelem či do dvou výstupů přijímače. Nepozoroval jsem nějaké nepřístojnosti. Ovšem i toto spojování tu vyvolalo několik bouřlivých diskuzí :roll:

Jinak ty informace a zkušenosti má myslím dost lidí, ovšem já díky mé žvanivosti je prezentuji dál, snad to k něčemu je... :oops:


Dík za info :wink: ,
šlo mi o upřesnění parametrů, ať nepokouším diodu s max. proudovým zatížením 0,1 A, nebo kondík dimenzovaný na 400V (přeháním).
Předpokládám, že ani u lineárních BECů tímto zapojením určitě nic nezkazím.

Jinak největší díky za žvanivost tvoji i dalších, tady na fóru sice moc nepíšu, ale dovoluji si tvrdit, že jako modelář samouk tady strávím sbíráním rozumů víc času, než dcera na Facebooku. :mrgreen:

_________________
Rozdíl mezi chlapcem a mužem je pouze v ceně jeho hraček.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 76 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6  Další

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Kuta33 a 3 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz