Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 14 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: LED na halových modelech
PříspěvekNapsal: úte 31.01.2017 9:33 
Moderátor serveru
Moderátor serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 29.1.2004
Příspěvky: 5449
Bydliště: Týn nad Vltavou
Obrázky: 5
Blog: Zobrazit blog (1)
Příspěvek ve výstavbě - prosím o trpělivost s postupným dokončováním (ale kontruktivní zpětnou vazbu samozřejmě vítám)

Zbyněk S. mě oslovil, jestli bych se nepodělil o trochu informací k LEDkám, který používám na halových Extrách 330LT od RCFactory - ideálně formou pro neelektrikáře. Tak sice se spožděním, ale tady to je.

LED: používám v 1,8mm nebo 3mm pouzdrech. Dobře se s nimi dělá, dají se schovat a nejsou tak těžké, jako v klasických 5mm pouzdrech. Na halový model tak můžu dát na každé křídlo dvě - nahoru a dolu. Dají se koupit například v GM:
1,8mm: https://www.gme.cz/led-1-8mm-green-6500-20
3mm: https://www.gme.cz/led-3mm-red-1500-27

LEDky by měly mít zhruba stejný mcd, tedy svítivost. Aby červená na jednom křídle nesvítila nějak výrazně víc nebo míň než zelená na druhým, to by vypadalo blbě.

Pak bude potřeba nějaký předřadný odpory. Na internetu o tom najdete dost a podrobnějších informací pod heslem Výpočet předřadného rezistoru LED (atp). Je to proto, že LED má nějakou VA charakteristiku: čím vyšší napětí, tím větší proud skrz ní poteče. A když skrz ní poteče moc velký proud, tak shoří. Pro tyhle LED bývá max propustný proud 30mA, ale svítí víc než dostatečně už při 20mA. Druhým důležitým údajem je napětí, při kterém tam tenhle poud teče - pro červenou LED to může být už někde okolo dvou voltů, pro zelené okolo 3V.

K čemu je tam teda ten odpor. Aby LEDkou protékal nějaký ten nominální proud, musí na ní být výrobcem dané napětí (+- něco). Nám se ale většinou hodí připojit LED někam kde je úplně jiné napětí. Příklad:

Mám v letadle 3s baterku (maximálně 12,6V) a chci dát na směrovku bílou LED
https://www.gme.cz/led-3mm-cool-white-5000-30

k ní mám napsáno, že: LED 3mm bílá studená 6000K; 30°; typická svítivost 5000mcd při 20mA; 3,2 V; max. propustný proud 25mA...

Mám následující hodnoty:
Napětí zdroje, ze kterého budu LED napájet - většinou se značí Uz, nebo něco takovýho, a je 12,6V
Napětí, které chci na LED je Ud = 3,2V
proud LEDkou Id chci 20mA = 0,02A
A nevím velikost předřadného odporu R [Ohm] a napětí na odporu Ur [Volt]

Napětí na odporu snadno spočítám, tam chci, aby "zmizel" rozdíl mezi napětím zdroje a napětím, které má být na LED, tedy: Ur = Uz - Ud = 12,6-3,2 = 9,4V

Nyní přijde čas na oblíbený Ohmův zákon ve tvaru R = U/I, přesněji R = Ur/Id (ale Id je i proud procházející odporem, v tomhle jednoduchém obvodu)

po dosazení: R = 9,4/0,02 = 470 Ohm. Teď stačí najít si nejbližší vyráběhnou hodnotu rezistoru (odporu). Stačí metalizované (RM) a do 0,6W. Zrovna 470R (R protože rezistor a tam kde je je desetinná tečka! 4R7 by bylo 4,7 Ohmu, nebo 4K7 je 4 kilo 7 tedy 4700 Ohm - bacha na to, prostudujte si to na internetu) ... Zrovna 470R se vyrábí, takže přímo ten koupíme s LEDkou.

Kdybych tam chtěl dát dvě bílý ledky, můžu je spojit seriově (za sebou, z baterky jde drát na plus jedný ledky, její minus jde na plus druhý, její mínus jde do baterky) nebo paralelně (plus z baterky jde na spojené plusy LED, spojené mínusy LED jsou na baterku).

Raději mám seriové spojení kvůli nižšímu proudu. Ale potřebuju, aby napětí Uz bylo vyšší než Ud + Ud (jsou za sebou, sčítám jejich napětí). Kdybych je chtěl napájet třeba z přijímače, kde je 5V z BEC, už to nevychází: 5V< 3,2 + 3,2. Ur spočítám jako Ur = Uz - (Ud + Ud). Kdybych měl seriově 3 ledky, tak Ur = Uz - (Ud+Ud+Ud). Jasný... jinak je to stejný. Ukázkový výpočet pro dvě LED z prvního výpočtu:
Ur = 12,6 - (3,2+3,2) = 6,2V
Id = 0,02
R = 6,2/0,02 = 310 Ohm. Tuhle hodnotu asi nenajdeme, vyberu si tady: https://www.gme.cz/metalizovane-rezistory-do-0-5-w 300R nebo 330R.

Když musím použít paralelní zapojení dvou LED, je na LEDkách jen jedno Ud -> Ur = 12,6 - 3,2 = 9,4. Ale dělí se proud (skrz každou LED poteče jejich 20mA, ale oba tyhle proudy potečrou skrz předřadný odpor - pro jednoduchost tam dáme zas jen jeden).
Ir = Id + Id = 0,02+0,02 = 0,04.
R = Ud/Ir = 9,4/0,04 = 235 Ohm, nejbližší hodnota je asi 240R.

Důležitý je nespojovat seriově dvě led s různými napětími (červenou a zelenou) a dvě pro různé proudy seriově. Prostě, dávejte k sobě (na jeden odpor) raději jen stejný ledky.

_________________
Vertigo 2m, Extra 330SC, Supertrino F3P (54g)+Lantsov 15", RCFactory Extra 330LT, JETI DS16


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 
 Předmět příspěvku: Re: LED na halových modelech
PříspěvekNapsal: úte 31.01.2017 9:44 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 27.6.2005
Příspěvky: 611
Bydliště: Broumov/Praha
Já na Edge 540 mám LED pásky dle doporučení R.Hnilici
http://www.ges.cz/cz/led-pasek-zeleny-s ... 14447.html
http://www.ges.cz/cz/led-pasek-cerveny- ... 14448.html
(lehčí by byly asi nezalitý v silikonu)

Ustříhnul jsem od každého jeden modul, připájel paraelně k přívodu do regulátoru, a svítí to i s 2s napájením.
Příloha:
edge_night.jpg
edge_night.jpg [ 23.18 KiB | Zobrazeno 1861 krát ]


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: LED na halových modelech
PříspěvekNapsal: úte 31.01.2017 10:12 
Moderátor serveru
Moderátor serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 29.1.2004
Příspěvky: 5449
Bydliště: Týn nad Vltavou
Obrázky: 5
Blog: Zobrazit blog (1)
Nojo, jenže to je těžký a nemáš tam tu možnost udělat osvětlení na počet lipolek který potřebuješ. Kdybys chtěl, aby to svítilo nahoru i dolu, tak to už máš 6 ledek na jedno křídlo. Nehlede na to, že nalepit to na konec křídla by vypadalo ošklivě. Klasických led si v podstatě nevšimneš


Přílohy:
IMG_20161104_174644.jpg
IMG_20161104_174644.jpg [ 77.45 KiB | Zobrazeno 1841 krát ]

_________________
Vertigo 2m, Extra 330SC, Supertrino F3P (54g)+Lantsov 15", RCFactory Extra 330LT, JETI DS16
Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: LED na halových modelech
PříspěvekNapsal: úte 31.01.2017 10:31 
Mazák
Mazák

Registrován: 30.8.2011
Příspěvky: 4671
Bydliště: Plzeň, CZ
Obrázky: 0
Pokud je nekdo linej tak na tomdle linku - http://led.linear1.org/1led.wiz staci zadat do Source voltage napeti baterky, do forward to napeti diody a do current ten proud diody. Vypadne z toho hodnota odporu ve spravne rade (takze ho budou mit v kramu :-D ) a i s watazi kterou je potreba dodrzet (cca). Pro seriove zapojeni je pak mozne pouzit http://led.linear1.org/led.wiz

_________________
210,280X8,480 Hexa, 3.4m Go-3, EDF Goshawk, Huricane XL, EPP Spartan, SkySurfX8, SE.5 pred opravou


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: LED na halových modelech
PříspěvekNapsal: úte 31.01.2017 11:10 
Nováček serveru
Nováček serveru

Registrován: 12.4.2016
Příspěvky: 15
Bydliště: Uh. Hradiště
a když je někdo mega líný, nebo používá 2S i 3S, popř. nechce nic počítat , tak použije toto: http://robodoupe.cz/2015/tipy-a-triky-27/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: LED na halových modelech
PříspěvekNapsal: úte 31.01.2017 11:37 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 28.4.2011
Příspěvky: 7262
Bydliště: ČR
Obrázky: 7
HonzaS píše:

Důležitý je nespojovat seriově dvě led s různými napětími paralelně ...


Nejsem úplný začátečník, ale tohle nechápu :? .

_________________
Člověk je tak složitá bytost, že o tom lidstvo nemá ponětí.


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: LED na halových modelech
PříspěvekNapsal: úte 31.01.2017 12:19 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 12.2.2016
Příspěvky: 437
Bydliště: Vysočina
opicak666 píše:
a když je někdo mega líný, nebo používá 2S i 3S, popř. nechce nic počítat , tak použije toto: http://robodoupe.cz/2015/tipy-a-triky-27/
Hezkýýý, to mně nějak uniklo, díky. :)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: LED na halových modelech
PříspěvekNapsal: úte 31.01.2017 12:35 
Moderátor serveru
Moderátor serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 29.1.2004
Příspěvky: 5449
Bydliště: Týn nad Vltavou
Obrázky: 5
Blog: Zobrazit blog (1)
JosefSvejk píše:

Nejsem úplný začátečník, ale tohle nechápu :? .


jo to byla samozřejmě blbost, snad opraveno, díky.

_________________
Vertigo 2m, Extra 330SC, Supertrino F3P (54g)+Lantsov 15", RCFactory Extra 330LT, JETI DS16


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: LED na halových modelech
PříspěvekNapsal: úte 31.01.2017 12:36 
Moderátor serveru
Moderátor serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 29.1.2004
Příspěvky: 5449
Bydliště: Týn nad Vltavou
Obrázky: 5
Blog: Zobrazit blog (1)
Amper píše:
Pokud je nekdo linej tak na tomdle linku - http://led.linear1.org/1led.wiz staci zadat do Source voltage napeti baterky, do forward to napeti diody a do current ten proud diody. Vypadne z toho hodnota odporu ve spravne rade (takze ho budou mit v kramu :-D ) a i s watazi kterou je potreba dodrzet (cca). Pro seriove zapojeni je pak mozne pouzit http://led.linear1.org/led.wiz


skvělý kalkulačky! dík!

_________________
Vertigo 2m, Extra 330SC, Supertrino F3P (54g)+Lantsov 15", RCFactory Extra 330LT, JETI DS16


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: LED na halových modelech
PříspěvekNapsal: úte 31.01.2017 13:00 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 28.4.2011
Příspěvky: 7262
Bydliště: ČR
Obrázky: 7
HonzaS píše:

[b]Důležitý je nespojovat seriově dvě led s různými napětími (červenou a zelenou) ..


Můžeš vysvětlit proč? Já to běžně dělám. :?

_________________
Člověk je tak složitá bytost, že o tom lidstvo nemá ponětí.


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: LED na halových modelech
PříspěvekNapsal: úte 31.01.2017 13:44 
Moderátor serveru
Moderátor serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 29.1.2004
Příspěvky: 5449
Bydliště: Týn nad Vltavou
Obrázky: 5
Blog: Zobrazit blog (1)
protože pak nesedí
Ur = Uz - (Ud + Ud) ale musí se řešit že jedna má Ud1, druhá Ud2, ty hodnoty by měly být udávaný při stejným proudu (což není vždycky - některý mají I norm 20mA, některý 25...)... Moc popisování věcí, který se bez obrázku blbě vysvětlují. Až budou domalovaný obrázky, rozepíšu i tyhle atypický věci.

Ale jestli se ti chce a můžeš tu moderovat, tak ten příspěvek klidně doplňuj a vylepšuj... nemusím být jediným autorem.

_________________
Vertigo 2m, Extra 330SC, Supertrino F3P (54g)+Lantsov 15", RCFactory Extra 330LT, JETI DS16


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: LED na halových modelech
PříspěvekNapsal: úte 31.01.2017 16:30 
Mazák
Mazák

Registrován: 7.5.2015
Příspěvky: 2520
Obrázky: 1
Varianta s předřadným odporem Rp=0.Pokud jsou LED snadno přístupné pro výměnu vezmu tolik stejných Iled,
aby součet Uled byl cca roven použitému napájecímu napětí, nebo byl menší. LEDky spojím do série.
SuUled = 3.7 V pro 1 S, SuUled = 7.4 V 2S, SuUled = 11.1 4S ... Pokud SuUled dá Ubec mohu připojit na BEC.
Pokud je SuUled menší než použité napájecí napětí Ucc, zbytek napětí srazím na
1)diodách (0.6 V / ks) v průchozím směru 2)Schottky (0.3 V / ks) 3)na zenerově diodě(ZD) s potřebným Uzen
4)na "programovatelné" ZD, 5) na skryté LED se stejným Iled a potřebným Uled.
- ORTODOXNÍ elektrotechnici mne za navržené řešení budou kamenovat.
- V praxi je kolísání proudu, a s tím spojené kolísání jasu přijatelné. A přijatelná je i dosahovaná životnost.
- Pro jistotu je vhodné mít LED snadno přístupné, pokud by výjimečně nastala nutná výměna *)
- Výběr RED/GREEN se stejným jasem a vyřazovacím úhlem je zdlouhavý.Když vyhoví LED z pásků, je to řešení
*) z důvodů poklesu jasu některé ze sériově spojených LED


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: LED na halových modelech
PříspěvekNapsal: úte 31.01.2017 17:07 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 28.4.2011
Příspěvky: 7262
Bydliště: ČR
Obrázky: 7
HonzaS píše:

Ale jestli se ti chce a můžeš tu moderovat, tak ten příspěvek klidně doplňuj a vylepšuj... nemusím být jediným autorem.


Nemůžu, ale ani nechci. Průšvihem těchto rad (zejména pro úplné začátečníky) v diskuzích je to, že čím víc se začátečník dozví dobrých rad, tím víc se dozví i těch špatných. I tady se už začínají objevovat rady, které nepovažuji za správné a potom jak se v tom má neználek vyznat :roll: ?
Proto bych spíš radil hledat na "odbornějších" webech a nebo se ptát spíš na konkrétní věci.

_________________
Člověk je tak složitá bytost, že o tom lidstvo nemá ponětí.


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: LED na halových modelech
PříspěvekNapsal: úte 31.01.2017 20:48 
Moderátor serveru
Moderátor serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 16.1.2005
Příspěvky: 2103
Bydliště: Hodonín
Obrázky: 53
Blog: Zobrazit blog (2)
valajda píše:
Já na Edge 540 mám LED pásky dle doporučení R.Hnilici
http://www.ges.cz/cz/led-pasek-zeleny-s ... 14447.html
http://www.ges.cz/cz/led-pasek-cerveny- ... 14448.html
(lehčí by byly asi nezalitý v silikonu)

Ustříhnul jsem od každého jeden modul, připájel paraelně k přívodu do regulátoru, a svítí to i s 2s napájením.
Příloha:
edge_night.jpg


Já jen doplním že používám ty bez silikonu dvě sady ledek s kabeláží jsou do 5g,což se muže zdát těžký ale.... Vzhledem k tomu že v musicalu jsem pořád začátečník už jsem na extru jistě dal víc lepidla jak 5g:0)) takže tohle řešení není nejlehčí není nejlepší ale je jednoduché,rychlé a efekt taky udělá

RH

_________________
Radim


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 14 ] 

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: zdeno a 8 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz