Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 38 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3  Další
Autor Zpráva
PříspěvekNapsal: ned 05.06.2016 11:07 
Zkušený debatér
Zkušený debatér

Registrován: 22.8.2015
Příspěvky: 276
Bydliště: Ostrava/Vsetín/Brno
Obrázky: 0
A nemohlo se jen něco uvolnit, při přepravě mezi pátkem a sobotou? Dle toho jak vypadají některé spoje v mé t9x bych se tomu až tolik nedivil..

Je to s OpenTx? Hádám že ten bude pípat jinak a při jiných událostech, než původní firmware. Třeba by se k závadě dalo dopídit, nevzdával bych to :)


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 
PříspěvekNapsal: ned 05.06.2016 11:27 
Protřelejší uživatel
Protřelejší uživatel

Registrován: 24.8.2011
Příspěvky: 107
Bydliště: Ostrava-Dubina
No tak, pánové :D nečílte se hned
Ale to video není to pravé, co mám závadu já.
Po zapnutí pípá, pak začala pískat pořád. Pozor, příjímač nebyl zapnutý! Napětí na rádiu hlásí klasiku, t.j jako vždy těch 10,5V a rádio řve. Několikrát zapnu, vypnu. Pak zapnu, je ticho, zapínám přijímač , zkouška modelu s motorem a já letím a po chvíli spadnu. Vysílač je ale ticho, ani přijímač nehlásí výpadek signálu.
Chlapi, pomozte :wink:
Takže rozhodl jsem se. Půjdu na místo činu, vysílač nechám na zemi a projdu se s modelem. Pak napíšu, co jsem zjistil.
Jen tak mimochodem, nemohlo by to být rušení vysílače jiným vysílačem? Třeba takovým, co používají piloti ULL ke spojení? Ale to by se muselo projevit na přijímači, ne na vysílači, že ano.

_________________
Zatím se učím a učím se pořád, ať je to cokoliv, i když penze se blíží


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: ned 05.06.2016 12:23 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 28.6.2012
Příspěvky: 1658
Bydliště: Chrudim
A co používáš za vysílací modul turnigy? Ten nijak ne píská? Neumí fail save ani rssi.

Odesláno z mého E5823 a podpis odstraním

_________________
Open9x, Ultimate lrs, I like open system :-) on copters.


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
PříspěvekNapsal: ned 05.06.2016 13:54 
Mazák
Mazák

Registrován: 7.5.2015
Příspěvky: 2520
Obrázky: 1
bigbenc píše:
(ned 05.06.2016 9:34)...při zkoušení, co tomu může být, při mačkání
a různém stlačování všeho, co bylo na rádiu, i držáku na rádio, co je poutko uprostřed,
tak zrovna tam jakoby řvaní rádia ustávalo...

Když vyjdu z tvého popisu, pak při snaze se něčeho dopátrat udělám nejdřív dva přepoklady:
1) mačkáním-stlačováním / pohybem části těla (ruky) kolem TX lze řvaní zákonitě vyvolat
2) souvislost mezi mačkáním nebo pohybem části těla v okolí TX je neprokazatelná=náhodná

1) lze se zaměřit na studeňák/vackel
((*/ ne důvod řvaní, ale havárie) změna VF pole v důsledku cesty k dipólu nebo protiváze.)
Ač jsou tu určité stopy, hledání skutečného viníka bývá velmi svízelné. (Časté generálské efekty.)
2) Rádio je bez telemetrie.Z RX nejdou žádná data do TX příčina řvaní je omezena stavy TX.
Jak bylo uvedeno, mělo by jít ze řvaní určit, co je řvaním signalizováno.
3) Vlastní řvaní nesouvisí s havárií. Nejhorší situace, ve které těžko něco radit.
Snad 3A) změnit dobu létání, 3B) změnit letiště, 3C) postupně výměna TX, RX, celé soupravy.

(Za mne: Kupuji RC hračky na kterých finančně nevykrvácím, ani když pořídím další tu stejnou.
Při hledání potíží, lze kombinovat TX1+RX1, TX2+RX1, TX1+RX2 nebo TX2+RX2.
Servisák u hraček dělá to stejné, jen nemusí kupovat, když může sáhnou do skladu. )


Naposledy upravil guchar dne ned 05.06.2016 16:42, celkově upraveno 1

Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
PříspěvekNapsal: ned 05.06.2016 14:56 
Protřelejší uživatel
Protřelejší uživatel

Registrován: 24.8.2011
Příspěvky: 107
Bydliště: Ostrava-Dubina
Byl jsem na místě činu(na letišti). Zapnutý vysílač (ohlásil se jako vždy, to je pípnutím a naskočením displeje) jsem položil na zem a šel se projít se zaplým přijímačem s modelem. Model na zapnutí přijímače reagoval obvyklým způsobem, to znamená, že ohlásil počet článků a zaplou brzdu či vyplou, teď nevím, byly to 3 a 1 pípnutí.
Na konci dráhy jsem odpočítával kroky tj. asi 300 kroků. Položil jsem model na zem a čekal, co se stane. Model začal pípat píp - píp - píp v pravidelné rytmu. Model držený v ruce nevyluzoval žádné zvuky. Vždy po 30 krocích jsem model pokládal na zem a držel v ruce. Na vzdálenost asi 150 m nebylo rozdílu mezi pokládáním an zem a držením v ruce. Podle mně byl signál dostatečný i na zemi.
Postup jsem pak opakoval, jen s tím rozdílem, že byl model na zemi a já držel Tx v ruce. Po asi 100 metrech ale model přestal reagovat i na výchylky směrovky. Vždy asi po 30 krocích jsem zakvedlal knyplem směrovky, ta fungovala, ale při schování Tx za tělo směrovka nereagovala, to znamená, že signál byl omezen tělem mé osoby.
Dá se z tohoto popisu určit případná porucha?
Děkuji za pomoc v řešení detektivky :D

_________________
Zatím se učím a učím se pořád, ať je to cokoliv, i když penze se blíží


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: ned 05.06.2016 15:12 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 28.4.2011
Příspěvky: 7262
Bydliště: ČR
Obrázky: 7
Vždyť se to rádio chová úplně normálně :? . Dosah na zemi je, samozřejmě, podstatně menší než ve vzduchu.


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
PříspěvekNapsal: ned 05.06.2016 15:22 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 13.11.2008
Příspěvky: 7894
Bydliště: Benátecká Vrutice, ČR
To chování co popisuješ je celkem v pořádku, jen ten dosah se mi zdá trochu malý, ale s TUNIGY nemám zkušenost, takže to nedokážu posoudit. V takovém stavu by to ale nemohlo vysadit na vzdálenost 20m. Jak už jsem psal, vypadá to na nějaký špatný kontakt v konektoru, nebo kablík ve vysílači, nebo nějaký studený spoj. Pokud se ale v elektronice nevyznáš, svěřil bych to někomu kdo má zkušenost, nebo opravně.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: ned 05.06.2016 15:47 
Mazák
Mazák

Registrován: 7.5.2015
Příspěvky: 2520
Obrázky: 1
Anténa vysílače (TX) přesněji řečeno anténí soustava TX má určitou směrovou charakteristiku.
(Protiváhu aktivníhu prvku (součást soustavy) tvoří skříň TX a tělo operátora-pilota.)
Předpokládá se, že TX držíš obvyklým způsobem. Hlavní lalok (nejsilnějí signál) pak
směřuje do poloroviny před tebou. Směrem dozadu jdou menší postraní laloky = menší dosah.
(Takhle je to teoreticky. Prakticky je to dost složitější.)
Dosah (modelářské) soupravy (TX + RX) země-vzduch (TX v ruce model ve vzduchu)
je (téměř) vždy větší než v případě země-země (TX nebo model na zemi).

- "Model začal pípat píp - píp - píp v pravidelné rytmu." Řekl bych, že jde o signál ZTRÁTA SPOJENÍ.
- "byl model na zemi a já držel Tx v ruce. Po asi 100 metrech ale model přestal reagovat"
__Uvádí manuál minimální dosah soupravy pro model na zemi?Pokud uvádí míń jak 100 m bylo to OK.

TX v ruce. 300 kroků = 150 dvoukroků 225 model v ruce funguje(F).Míň než150m model na zemi F.
Dosah soupravy nutno porovnat s manuálem nebo druhou stejnou soupravou.
Prodejce udává "Dosah: min. 400 - 500m".Pak se mi to zdá nedostatečné.(Neuvedl výšku).
Fly Sky TH9X 9Ch (Turnigy 9X 9Ch)


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
PříspěvekNapsal: ned 05.06.2016 16:33 
Protřelejší uživatel
Protřelejší uživatel

Registrován: 24.8.2011
Příspěvky: 107
Bydliště: Ostrava-Dubina
Dosah dneska nemůžu porovnat. Byl jsem taky sám. Zkusím dát model do metrové výšky a provedu zkoušku. Pak se ozvu, zda-li je problém vyřešen nebo trvá. Provedu ještě jednou kontrolu instalace serv a baterie.
Děkuji Vám velice za projevenou pomoc a nezlobte se, prosím, že jsem Vás obral o čas.

_________________
Zatím se učím a učím se pořád, ať je to cokoliv, i když penze se blíží


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: ned 05.06.2016 16:40 
Mazák
Mazák

Registrován: 7.5.2015
Příspěvky: 2520
Obrázky: 1
rc-levneji píše:
...set vysílače a přijímače s výborným dosahem (pro běžné létání více jak dostatečný
- pozemní test ukázal 1000+ m stabilního ovládání, dosah pro letadlo bude tedy více jak 1km...

Turnigy 9X 2.4GHz 9ch Mode 1 - od rc-levneji
NĚKDE JE NĚJAKÁ ZLOBA - ZAKOPANÝ PES
== Kdy TX - Turnigy 9X 9Ch - může vydávat akustický alarm
Manuál-pdf- Fly Sky TH9X 9Ch (Turnigy 9X 9Ch)
Manuál-pdf- Fly Sky TH9X 9Ch (Turnigy 9X 9Ch) píše:
Varování
Tato varování vznikají přímo ve vysílači T9X. Meze se nastavují pomocí Vlastních spínačů
(Custom Switches ). Zvuky se přiřazují v menu Funkční Spínače (Function Switches) -
položka Play Sound ... ((OBRAZEK))
Tento typ alarmu může být použit pro všechny možné (nejen) telemetrické vstupy v Custom
Switches - senzory připojené pomocí Frsky HUB, stopky, PPM, kniply, hodnoty výstupních
kanálů a také pro for A1/A2 a RSSI).
Na obrazovce se sloupcovými grafy ("měřidly") jsou hodnoty mezí jednotlivých poplachů
znázorněny malými šipkami.
Je vhodné připomenout, že tato varování nepracují pouze s telemetrií, ale je to obecně
použitelná kontrola mezí analogových hodnot v open9x.
Open9X může, podle nastavení mezí v Custom Switches, vydávat zvuky či vibrace nastavené
ve Function Switches i tehdy, pokud nejsou žádná data přenesená z telemetrie. Reaguje
prostě na momentální hodnotu dané veličiny, nerozlišuje zda tato hodnota vznikla validním
přenosem z telemetrie, nebo jiným způsobem.


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
PříspěvekNapsal: ned 05.06.2016 17:34 
Zkušený debatér
Zkušený debatér

Registrován: 5.1.2012
Příspěvky: 460
Bydliště: ostrava-poruba
Obrázky: 0
Ahoj na jake ,,letiště,, chodiš,zajdi se podivat na Vyškovicke louky chodi tam kluci a možna Ti poradi.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: ned 05.06.2016 18:52 
Nováček serveru
Nováček serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 21.1.2009
Příspěvky: 45
Bydliště: Lhota
Zkus pročíst toto na stránkách rimra:
http://ok-rimr.com/cs/jak-na-to/turnigy-t9x/109-p-t9x-pripojeni-modulu


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
PříspěvekNapsal: ned 05.06.2016 19:21 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 8.5.2006
Příspěvky: 8968
Bydliště: Bratislava dnv SK
bigbenc píše:
Antény jsou určitě v pořádku, kvůli podezření jsem měnil přijímač.
Znova opakuji, v pátek jsem bez problémů lítal, normální let v délce cca 10 minut. Zkouška dosahu provedena, i na range test, i normálně, to je chůze na vzdálenost cca 500m. Bez problémů, to je bez kmitů, bez vrčení serv, bez cukání, bez výpadku signálu. Vysílač v ruce, zády otočen k modelu, který ležel na zemi.
Naprosto bez problémů, naprosto stejná konfigurace jako v sobotu. Jen v sobotu byly problémy.
A protože si to neumím vysvětlit, a ani neporadí nikdo, asi jsem s modelařením skončil, protože jsem z chudých poměrů, a na rádio za 30 00Kč nemám. Aby bylo značkové a mělo ty správné parametry.
Končím diskusi a snad někdy se ozvu.
Hospoda to jistí na využití volného času.

Antény u T9x nepípajú.
:)
Každopádne, je blbosť odštartovať s rozbitným modelom,
piotom, čo Ťa rádio dôrazne a dostatočne výrazne varovalo že _má_problém_ a NEZISTIL si vôbec akú mal príčinu.

Zrejme máš len nejakú trápnu závadu ala povytiahnutý konektor z dosky alebo uklepaný káblik niekde s poťáku - ale mohlo to byť hocičo aj vrátane vážneho problému s nejakým stabilizátorom napätia či skratom zabudnutými guličkami cínu.. -
- alebo dokonca, záleží teda na verzii firmware, to mohla byť aj úplne vybitá/vadná baterka (tuším pod nejakých 7V nedokáže T9x už merať napätie a ukazuje bludy, lebo originál stabilizátor už neudrží 5V pre procesor a komparátor to vyhodnotí ako že je za deličom na vstupe z baterky dostatočne vysoké napätie aj keď tam je len nejakých povedzme 6V a menej..) - OpenTx to rieši nejakým fígľom lebo na to ľudia čo ho robili mysleli, ale nevieme čo tam máš nahratý za firmware.. ?

Podľa mňa je poučné, že človek nemá v prípade akejkoľvek pochybnosti, riskovať. A nejde ani o peniaze, ale aj o bezpečnosť.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pon 06.06.2016 0:02 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 19.6.2009
Příspěvky: 1025
Bydliště: Liberec
Jakou baterii používáš ve vysílačce? Pokud je to LiPol 3s, které má v plně nabitém stavu 12.6V, tak těch 10.5V je stav, kdy už je baterie prakticky vybitá a vysílačka hlukem signalizuje stav vybité napájecí baterie. Nabití vysílačkové baterie může "závadu" odstranit ;)

_________________
I květák je jen vycepované zelí


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pon 06.06.2016 3:35 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 26.7.2013
Příspěvky: 568
Bydliště: Krkonoše, řekněme :)
Obrázky: 93
Tady prosím pozor, T9X má s původním firmwarem chybu v měření napájení, ukazuje o dost méně, než skutečně baterka má. Rozhodně doporučuju přeflešovat na OpenTX, nejen kvůli tomuhle problému.

_________________
Q500 Multiwii 2.3 tištěný rám, Q666 Multiwii 2.2, Q750 Naza flash V2
TGY 9X, OSD, FPV


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 38 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3  Další

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz