Reklama

 





Odeslat nové téma Toto téma je zamknuté. Nemůžete posílat nové příspěvky ani odpovídat na starší.  [ Příspěvků: 744 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4, 5 ... 50  Další
Autor Zpráva
PříspěvekNapsal: stř 11.01.2012 10:39 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 22.2.2010
Příspěvky: 12370
Bydliště: ČR
Obrázky: 1
Toto vlákno je pokračováním z předchozího vlákna
Turnigy 9x hardware, opensource TX viz tento odkaz,
které bylo z důvodu velikosti uzamknuto.

Shrnutí a odkazy k předchozímu tématu

1. Řadu informací k předmětu najdete na webu RiMra viz tento odkaz kam vede i řada odkazů z různých příspěvků v předchozím tématu a zajímavé články jsou i na webu Miora viz tento odkaz.

2. Odkazy na variantní opensource firmware pro T9X

3. Další příbuzné odkazy

4. Tip na náhradu potenciometrů pro T9X (dosud nerealizováno)

5. Část diskuse "o přesnosti kniplů" a zmínka o možnosti trojích výchylek ve firmware ER9X

6. Část diskuse o porovnání T9X a FS-TH9X

7. Část diskuse o podsvícení LCD

8. Část diskuse o možnosti doplnění SD karty

9. Část diskuse o náhradě procesoru

10. Část diskuse o úpravě pro simulátor

11. Část diskuse o nastavení tuhosti chodu kniplů

12. Část diskuse o zapojení konektoru učitel/žák

13. Část diskuse o zablokování procesoru při chybě během flashování

14. Část diskuse o aku pro T9X

15. Část diskuse o viditelnosti jen 4 kanálů T9X na simulátoru

16. Část diskuse o použití JETI Duplex modulu v T9X

17. Část diskuse o nevhodném kondezátoru u stabilizátoru v některých kusech T9X

18. Část diskuse o opravě při přepólování aku T9X

19. Část diskuse o odstranění problému ovlivnění PPM signálu pípákem na simu a v režimu učitel/žák

20. Část diskuse o potenciometrech kniplů v T9X

21. Část diskuse o zapojení kontaktů VF modulu T9X

22. Část diskuse o zapojení programátoru pro flashování T9X

23. Část diskuse o úpravě podsvícení z HobbyKingu pro řízení z ER9X

24. Část diskuse o některých částech VF modulu T9X

25. Část diskuse o zabudování konektoru do T9X pro flashowání a eePe

26. Část diskuse o náhradě potenciometrů za elektroniku s MURATA senzorem (náhrada dosud není k dispozici)

27. Část diskuse o šablonách nastavení v ER9X pro heli

28. Část diskuse o fail-safe u Rx tříkanálu HK GT-2

29. Informace o proudovém odběru T9X

30. Část diskuse o poměrových stopkách v ER9X

31. Část diskuse o PPM signálu z T9X

32. Informace o certifikaci k T9X

33. Část diskuse o měření doby trvání cyklů v ER9X

34. Část diskuse o tom při jak nízkém napětí ještě funguje T9X

35. Část diskuse o postupu při vyjmutí potenciometrů z kniplů T9X

36. Informace o videonávodu ohledně flashování T9X

37. Informace o fail-safe ve vztahu k přijímačům FlySky

38. Informace o náhradním LCD použitelném v T9X

39. Část diskuse o flightmodetrim v ER9X

40. Část diskuse ke stopkám v ER9X

41. Část diskuse o možnosti spárování heli HK-190 s T9X

42. Informace o úpravě pro vypínání pípáku s původním firmware v T9X

43. Informace o funkčních letových režimech ve firmware Gruvin9x

44. Informace o simulátoru k firmware Gruvin9x

45. Část diskuse o teplotním driftu způsobeném VF moduly Turnigy

46. Informace o videonávodu T9x + Er9x - Krok za krokem - Lekce 5.


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 
PříspěvekNapsal: stř 11.01.2012 11:46 
Protřelejší uživatel
Protřelejší uživatel
Uživatelský avatar

Registrován: 18.7.2011
Příspěvky: 185
Bydliště: Bratislava
Ahojte, na jednom vysielaci som zacal pouzivat Gruvin9X firmware s Companion9x na editaciu v PC.
Ty co to nepoznaju:
Je to velmi dobry firmware, ktory podporuje plynule prechody medzi letovymi rezimami.
Companion9x je vylepseny eepe, ktory pouziva simulaciu realneho firmware, takze to co vam zobrazuje simulator, bude aj na vysielacke, ked mate rovnake firmwares. A este ktomu podporuje skoro vsetky firmwares pre T9x.
G9x:http://code.google.com/p/gruvin9x/
C9x:http://code.google.com/p/companion9x/

Mate niekto skusenosti? Rad pomozem. A napady na vylepsenie?


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: stř 11.01.2012 12:08 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 9.5.2006
Příspěvky: 8966
Bydliště: Bratislava dnv SK
Mám do nového vlákna a roku, nasledovné úlohy v súvislosti s Duplexom ktorý tam mám a chcem mať, a Gruvin firmwarom ktorý sa mi zdá že sa uberá správnejším smerom než posledné ER9x:
- emulácia jetiboxu, tak ako funguje v ER9x, nejde skompilovať v Gruvin9x. Skúsil som tam pozrieť a išlo len o nedefinovaný jeden riadok, návrat z tej obrazovky jetiboxu, no nemám ešte overené či jednoduché zavolanie hlavného menu bude fungovať OK.
- Jeti už má "EX" verziu telemetrie ktorá prenáša hodnoty a nie text. Bolo by dobre dorobiť komplet EX komunikáciu s Duplex EX tak ako je urobená pre FrSky. Bola by možnosť mať na klasickej obrazovke niektoré významnejšie hodnoty, alebo zobraziť popis alarmu v prípade že príde z modulu (teraz je len zvuk a text k nemu by sa musel pozrieť stlačením tlačidla, čo je za letu ešte nevhodnejšie než pozeranie na displej...)
- Jeti TU2 a zrejme aj všetko novšie, vraj podporuje 2x rýchlejšie časovanie PPM (voľba PPM2 asi ako 2x rýchlejšie) tak ako ho posiela Futaba T12 na DSC konektor (pre sim a užiteľ/žiak). Bolo by výhodné podporovať to, predsa len ten firmware aj celý Duplex zvláda až 16 kanálov, a pri tom už je klasické PPM trochu pomalé (dĺžka vety až 34ms). Ale ani zrýchlenie normálneho počtu serv by nemuselo byť na škodu, taký v podstate normálny HS režim ako majú značkové súpravy. Malo by ísť o relatívne triviálnu úpravu, len bude treba dať pozor aby to bolo spoľahlivé a presné.
-Gruvin zdrojáky obsahujú podporu pre dosku so silnejším procesorom, ATmega2560, má aj viac eeprom než atmega64. Za zamyslenie by možno stálo aj urobenie medzikroku, vymeniť mega64 za mega128 ktorý je pinmi presne kompatibilný a eprom pamäte má tiež 4096 (ATMega64 má len 2048), pričom je už urobené všetko okolo štruktúry tej pamäte..


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: stř 11.01.2012 14:27 
Moderátor serveru
Moderátor serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 16.6.2008
Příspěvky: 7403
Bydliště: Praha 9 Vinoř
Obrázky: 64
Výborná práce Drondys!!!

Birky, fungují už na tom veřejně dostupném zkompilovaném Gruvinu SW spínače na přepínání let. režimů?

Taky mi přijde, že Gruvin tím jak je pojatý a vyvíjený (nepřidává nesmyslně nové a nové funkce, ale snaží se docizelovat to co má) tak neskřípe... V Er9x přidávají podporu DSM2, já nevím co všechno, ale některé staré bolesti základního pípání přetrvávají už měsíce a měsíce... Viz třeba polovičatá funkčnost položek DELAY a SLOW.

Ty desky pro Gruvin se silnějším procákem už někdo dělá/prodává? Máte někdo nějaké čerstvé info?

_________________
________________________________
Modeláři sobě http://www.ok-rimr.com


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
PříspěvekNapsal: stř 11.01.2012 14:43 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 9.5.2006
Příspěvky: 8966
Bydliště: Bratislava dnv SK
RiMr píše:
...
Ty desky pro Gruvin se silnějším procákem už někdo dělá/prodává? Máte někdo nějaké čerstvé info?

http://gruvin9x.com/shop/
Sú vraj na sklade..
Osobne ale nemám pocit, že by už boli možnosti Mega64, prípadne po jednoduchej párkorunovej výmene za megu 128 (2x viac eeprom, prípadne 16MHz kryštál - ak sa oplatí z pohľadu potreba versus spotreba z baterky), vyčerpané.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: stř 11.01.2012 15:40 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 16.11.2008
Příspěvky: 605
Bydliště: Jablonec
znackuju si vlakno.dekuji

_________________
nerušit...bastlím :-)


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: stř 11.01.2012 15:45 
Mazák
Mazák

Registrován: 19.9.2011
Příspěvky: 1160
Bydliště: Brno, ČR
RiMr píše:
Výborná práce Drondys!!!
Ty desky pro Gruvin se silnějším procákem už někdo dělá/prodává? Máte někdo nějaké čerstvé info?


Link na eshop uz mas, akorat upozornim, ze je to jen samotna deska, bez soucastek. Maximalne tak si muzes koupit desku s osazenym procesorem a konektorem na displej, ktere maji extra malou roztec vyvodu. Zbytek si musis pripajet sam. No a jeste horsi na tom je, ze soucastky sezenes leda tak u farnell.com, kde jsou ale minimalni odbery u nekterych soucastek. Zatimco neceho treba potrebujes 2 ks, tak jich musis vzit 50 ks. To je treba u (levnych) odporu, u jst konektoru, ktere jsou relativne drahe, je musis brat po deseti, takze za kazdy typ das zhruba stovku. Schvalne jsem si to tam naklikal a celkova suma za soucastky (pri pouziti predpajene desky, tedy bez lcd konektoru a procacku) je 2092,- Kolik by to stalo, kdyby se nemusely vseho kupovat desitky kusu, jsem nepocital. Ja ted teda cekam, az bude na prodej osazena deska, coz nevim, jestli nekdy bude, nebo alespon deska + vsechny potrebne soucastky, coz slibili, ze bude brzy/nekdy.


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
PříspěvekNapsal: stř 11.01.2012 17:04 
Moderátor serveru
Moderátor serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 16.6.2008
Příspěvky: 7403
Bydliště: Praha 9 Vinoř
Obrázky: 64
Kruci... to teda nevím jestli bych takové mraky smetí dokázal připájet...
54 USD za předpájenou desku, budiž.
Fakt se nedá to SMD smetí koupit u nás? Co tam je za takové specialitky? To v GME nemají?

_________________
________________________________
Modeláři sobě http://www.ok-rimr.com


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
PříspěvekNapsal: stř 11.01.2012 17:15 
Protřelejší uživatel
Protřelejší uživatel
Uživatelský avatar

Registrován: 18.7.2011
Příspěvky: 185
Bydliště: Bratislava
RiMr píše:
Birky, fungují už na tom veřejně dostupném zkompilovaném Gruvinu SW spínače na přepínání let. režimů?

Taky mi přijde, že Gruvin tím jak je pojatý a vyvíjený (nepřidává nesmyslně nové a nové funkce, ale snaží se docizelovat to co má) tak neskřípe... V Er9x přidávají podporu DSM2, já nevím co všechno, ale některé staré bolesti základního pípání přetrvávají už měsíce a měsíce... Viz třeba polovičatá funkčnost položek DELAY a SLOW.

Mne SW prepinace na FP idu.
Mam to takto:
SW1=AIL&ID0
SW2=AIL&ID1
SW3=AIL&ID2
a potom FP1 spinam s SW1, FP2 s SW2 atd.
skus to, pripadne mi napis ako to skusas a skusim to aj ja.

co sa tyka tych noviniek, tak naozaj nepridava nove funkcie do stable verzie. Iba do trunkovej. Co je niekedy aj skoda. Napriklad som im navrhol, ze by bolo dobre mat zobrazovanie kanalov vyssich ako 8 (CH9-CH16) a SW prepinacov SW1-SWC na displayi, a oni to dali len do trunkovej verzie a do stable verzie to nechcu a nechcu dat.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: stř 11.01.2012 17:23 
Mazák
Mazák

Registrován: 19.9.2011
Příspěvky: 1160
Bydliště: Brno, ČR
RiMr píše:
Kruci... to teda nevím jestli bych takové mraky smetí dokázal připájet...
54 USD za předpájenou desku, budiž.
Fakt se nedá to SMD smetí koupit u nás? Co tam je za takové specialitky? To v GME nemají?


Podle rychleho souctu toho seznamu to je 271 kusu smeti, to by melo jeste celkem jit, ale neni to prace na pet minut. Neco z toho snad v GME koupis, ale tipuju, ze je toho mene nez polovina. Muzes se mrknout na seznam materialu

ad "neda se koupit u nas" - da, cz.farnell.com :) ja tam kupuju bezne. Vetsinou za +-stejnou/vyrazne levnejsi cenu nez GME/GES. Ted jsem si u nich hral s nacitanim ulozeneho kosiku atd a diky chybe mi to ukazalo cenu 972,- a az kdyz jsem dal aktualizovat kosik, tak to hodilo spoustu hlasek typu "Položka 1828801 se musí objednávat v násobcích 10 Změnili jsme Vaše množství z 11 na 20" a cena skocila na tech 2049,- takze hadam, ze nebyt nasobku soucastek, staly by 972,- (bez lcd konektoru a bez procesoru).


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
PříspěvekNapsal: čtv 12.01.2012 0:16 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 9.5.2006
Příspěvky: 8966
Bydliště: Bratislava dnv SK
Jedna poznámka k Rimr:
v popise filtrovania na http://www.ok-rimr.com/cs/jak-na-to/tur ... pis-funkci
máš trošku bludy.
- oneskorenie nemá s druhom filtrovania vôbec nič spoločné. AD prevod sa realizuje na počkanie a jediná zmena je že trvá trošku dlhšie, t.j. zaberie v cykle ktorý bežne trvá nejakých 8ms a aj tak sa PPM generuje s oveľa dlhšou periódou, len trochu vyšší čas v zlomkoch milisekúnd.
- voľby sú tri:
A) SING = urobí sa jeden prevod AD a pokračuje sa bez ohľadu na kvalitu výsledku. Prevodník je ale 10bitový a ER9x počíta s 11 bitovými hodnotami, tak to vynásobí dvoma - poloha kniplu teda nadobúda len párne hodnoty, každú druhú.
B) OSMP = prevod AD sa robí 4x, spočítajú sa výsledky a vydelia dvoma. Získa sa tak vďaka vlastnostiam AD, z 10 bitového prevodníku 11 bitová hodnota (dosť hodnoverne a spoľahlivo).
C) FILT = prečíta sa hodnota len raz, a urobí sa čosi ako kĺzavý priemer z dvoch predchádzajúcich AD.. Ten výpočet mi pripadá nejaký na hlavu, nabyše plytvá zdrojmi (používa dvojrozmerné statické pole na ukladanie predchádzajúcich výsledkov).... so si pre seba zo zdrojákov vymažem ako hovadinu.
B je správne.

P.S. koliduje mi hláška "Komentář může vložit pouze přihlášený uživatel."
a prosbou o komentovanie priamo na Tvoje stránky - sorry.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: čtv 12.01.2012 1:25 
Moderátor serveru
Moderátor serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 16.6.2008
Příspěvky: 7403
Bydliště: Praha 9 Vinoř
Obrázky: 64
Díky moc Coro! Opravím to tam.

Ty komentáře jen pro registrované jsme tam dali jako ochranu proti zahlcování "bordelem", za dva dny co to bylo bez toho se tam objevily jak čínské telefony, tak vysavače, aj Viagra tam byla... :)

ALe chápu že to může způsobit i opruz. Tak promiň :)

Jakékoliv takové bludy tam najdete tak pípněte prosím, já tam na to upozorňuju že nejsu žádný odborník, ba naopak :)

_________________
________________________________
Modeláři sobě http://www.ok-rimr.com


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
PříspěvekNapsal: ned 15.01.2012 2:42 
Nováček serveru
Nováček serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 16.6.2011
Příspěvky: 25
Bydliště: Brno
neviete kde zohnat kniple? Jeden ten srobovaci bazmeg ma asi strhnuty zavit a nejde dobre nasrobovat ani na jednu packu.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: ned 15.01.2012 4:03 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 22.2.2010
Příspěvky: 12370
Bydliště: ČR
Obrázky: 1
abros píše:
neviete kde zohnat kniple? Jeden ten srobovaci bazmeg ma asi strhnuty zavit a nejde dobre nasrobovat ani na jednu packu.

Ta horní část, která se šroubuje se dá koupit náhradní a pasuje tam např. náhrada viz tento odkaz.

Obrázek

Pokud si ovšem poškodíš spodní základ kniplu T9X tj. spodní základ aneb samotný knipl tak ten jako náhradní v prodeji není a kupovat kvůli tomu další kus T9X na náhradní díly nemusí být pro každého přijatelné, ale doslechl jsem se v poslední době, že se údajně někomu podařilo přes podporu HobbyKingu sehnat nějaký náhradní díl na T9X, který není běžně v prodeji.

Takže pokud ti jde jen o tu horní šroubovací část tak tu si můžeš koupit viz mnou výše uvedený odkaz.

Pokud ti ovšem jde o ten spodní základ tj. o samotný knipl tak to bude problém a v takovém případě můžeš zkusit napsat na podporu HobbyKingu a uvidíš.


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
PříspěvekNapsal: ned 15.01.2012 12:10 
Nováček serveru
Nováček serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 16.6.2011
Příspěvky: 25
Bydliště: Brno
dik, presne to som hladal


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Toto téma je zamknuté. Nemůžete posílat nové příspěvky ani odpovídat na starší.  [ Příspěvků: 744 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4, 5 ... 50  Další

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz