Reklama

 





Odeslat nové téma Toto téma je zamknuté. Nemůžete posílat nové příspěvky ani odpovídat na starší.  [ Příspěvků: 2456 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63 ... 164  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: pon 04.04.2011 14:13 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 9.5.2006
Příspěvky: 8966
Bydliště: Bratislava dnv SK
RiMr píše:
Ogaři, tady komunita jakýmsi způsobem řešila "pípací" problém?
Můžete znalí zhodnotit a co jde?
http://code.google.com/p/er9x/issues/detail?id=261

Keď procesor pošle pulz do pípáku, podľa schémy to má byť do pípáku, ale podľa reality to je inak zapojené - je tam čosi navyše.

- Na doske s pípákom je 7805 ktorá je napájaná z napájacej linky RF modulu, ktorá má vyrobiť 5V, a signál z procesora je privedený na bázu tranzistora ktorý tých 5V zo 7805 pripojí na pípák.
To je ešte OK.
Ale zároveň platí že v režime Simulátor alias Žiak, je vypínač vypnutý a na VF modul nejde napájanie.
A toto napájanie VF modulu sa kontroluje, cez 150kOhm rezistor je tam citlivý obvod ktorý existenciu napätia pošle na pin procesora, ktorý následne po softwarovom vyhodnotení v každom cykle, pošle na inom pine riadiaci signál do analogového spínača ktorý prepne linku z Jack konektoru namiesto na PPM výstup, na PPM Vstup.

No a keď je vypínač čiže napájanie RF vypnuté, a vysielač je zapnutý zasunutím Jack konektoru, vrátime sa úplne na začiatok môjho príspevku a nájdeme výstup na pípák pripojený k tranzistoru na ktorého vstupe je 7805 toho času bez elektriky, s odpojeným vstupom (vypínač off)..
Ale cez ten tranzistor to z pinu procesora nielen stačí na zapípanie cez prechod z bázy, ale prejde to aj na výstup odpojenej 7805 a cez ňu v opačnom smere sa to dostane až na napájanie VF modulu. Na VF module len blikne ledka, ale asi tam je aspoň malý kondík a tak to napätie prejde až k citlivému sledovaniu či tam je napätie, a aktivuje to PPM VSTUP a teda simulátor na nejaký čas nempojde.----

Riešenie prepísaním softwaru a otázkou v menu, je síce možné, a už ako vidím aj hotové, ale podľa mňa nakompletné - nemôže nehradiť hardwarový kix. Osobne nechcem aby nejaký signálny pin procesora živil VF modul cez kadejaké náhodné súčiastky.

Riešenie hardwarové je triviálne - kliešťami odstrihnúť 7805 z dosky pípáku, až pri zemi, nič viac nerobiť. Pípa to síce stále cez bázu tranzistora, ale na jeho vstupe je odstrihnutý kontakt čiže nič a na pípak to pekne akurát stačí.....


Nahoru
 Profil  
 
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: pon 04.04.2011 14:46 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 11.11.2010
Příspěvky: 658
Bydliště: Poprad
coro píše:
........kliešťami odstrihnúť 7805 z dosky pípáku, až pri zemi, nič viac nerobiť. Pípa to síce stále cez bázu tranzistora, ale na jeho vstupe je odstrihnutý kontakt čiže nič a na pípak to pekne akurát stačí.....

prosim daj tu foto - pred a po
nie kazdy to takto pochopi, vacsina tu o elektrike nic nevie, su ludia aj z ineho cesta :D
foto je 100 krat lepsie ako 10 popisov :)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: pon 04.04.2011 14:49 
Moderátor serveru
Moderátor serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 16.6.2008
Příspěvky: 7403
Bydliště: Praha 9 Vinoř
Obrázky: 64
boboland píše:
...su ludia aj z ineho cesta :D
foto je 100 krat lepsie ako 10 popisov :)


Přesně tak, někteří rozlišujeme polovodičové součástky na ty kulaté a ty placaté... :D

_________________
________________________________
Modeláři sobě http://www.ok-rimr.com


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: pon 04.04.2011 14:51 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 9.5.2006
Příspěvky: 8966
Bydliště: Bratislava dnv SK
Naozaj si nemyslím že tie šrouby v plastovom dekli vydržia, keď to budem stále rozoberať... Keď bude rozobratá, sľubujem že to odfotím - ale je to len prázdne miesto, tri dierky, čo zostali po odletovanej 7805L. Na tej malej doske čo je v strede vysielača vpredu a je na nej pípák a vypínač. To sa nedá pomýliť..
Ten nápis 7805L je tam vidieť - ale až po vymontovaní.


Naposledy upravil coro dne pon 04.04.2011 14:54, celkově upraveno 1

Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: pon 04.04.2011 14:53 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 11.11.2010
Příspěvky: 658
Bydliště: Poprad
coro píše:
Naozaj si nemyslím že tie šrouby v plastovom dekli vydržia, keď to budem stále rozoberať... Keď bude rozobratá, sľubujem že to odfotím - ale je to len prázdne miesto, tri dierky, čo zostali po odletovanej 7805L. Na tej malej doske čo je v strede vysielača vpredu a je na nej pípák a vypínač. To sa nedá pomýliť..

ok, odfotim to zajtra

co si pouzil miesto nej? aby som si aj potm nieco "nezarusil" :)


Naposledy upravil boboland dne pon 04.04.2011 15:06, celkově upraveno 1

Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: pon 04.04.2011 15:06 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 26.2.2008
Příspěvky: 342
Bydliště: Praha východ - Měšice
coro píše:
Neviem na aký prúd boli stavané? V poslednej dobe som si obľúbil L4940-5
V RF module ale nebolo 5V, tuším sa písalo že tam je 3,3V?


Na hlavnej doske 7805 na 100mA a za nim hned stab. na 3.3V. Takze by stacilo vymenit ten 5V za low drop.


V module (aspon tom mojom) je 78M05 tusom na 1A. Takze ziadnych 3,3V. mozno az niekde za tym 5V.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: pon 04.04.2011 15:13 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 7.8.2007
Příspěvky: 2401
Bydliště: Liptovský Peter
Coro - vďaka za link ;)

_________________
Sky Lady - po 4 rokoch zhorela, Tornado XX, Cap 232, Super Zoom 2 - 460g, F3K Super Gee, Lynx E


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: pon 04.04.2011 15:24 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 9.5.2006
Příspěvky: 8966
Bydliště: Bratislava dnv SK
boboland píše:
coro píše:
Naozaj si nemyslím že tie šrouby v plastovom dekli vydržia, keď to budem stále rozoberať... Keď bude rozobratá, sľubujem že to odfotím - ale je to len prázdne miesto, tri dierky, čo zostali po odletovanej 7805L. Na tej malej doske čo je v strede vysielača vpredu a je na nej pípák a vypínač. To sa nedá pomýliť..

ok, odfotim to zajtra

co si pouzil miesto nej? aby som si aj potm nieco "nezarusil" :)

???? Ak sa pýtaš na tú 7805L, tak NIČ! Nechal som tam prázdne dierky.
Výstup procesora teda vedie na bázu tranzistora, a ten má na jednej nožičke pípák (proti zemi) a na druhej nožičke to nič, tú prázdnu odletovanú dierku.

... mne hneď zo začiatku bolo čudné, že som to toľko krát rozobral a nič mi nezostalo na stole ako prebytočné... teraz som spokojnejší.. :-) :-)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: pon 04.04.2011 15:36 
Moderátor serveru
Moderátor serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 16.6.2008
Příspěvky: 7403
Bydliště: Praha 9 Vinoř
Obrázky: 64
A léceš s tímto takto Coro? Je to bez nějakých nechtěných překvapení? :)
Lécu s dcérou na kabelu a nerad bych se dočkal nějakého překvapení, když zapomenu zapnout tichý režim... :)
Tak bych to podle tebe upravil. A dal bych to i s tvým popisem na web, když ti to nebude vadit...

_________________
________________________________
Modeláři sobě http://www.ok-rimr.com


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: pon 04.04.2011 15:40 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 22.2.2010
Příspěvky: 12370
Bydliště: ČR
Obrázky: 1
coro píše:
Tie stabilizátory v originále neboli low drop, takže pri 7V začalo klesať aj napätie pre AD prevod a teda meral odveci a napríklad nikdy nezačal pípať že klesá napätie baterky.

Měření zobrazované na LCD T9X značně kecá i při zapojené 3S lipolce. Na originálním FW jsem už viděl při plně nabité lipolce na konektorech 12.6V a na LCD se zobrazovalo pouze 11.9V. :wink:


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: pon 04.04.2011 15:42 
Moderátor serveru
Moderátor serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 16.6.2008
Příspěvky: 7403
Bydliště: Praha 9 Vinoř
Obrázky: 64
Drondys píše:
coro píše:
Tie stabilizátory v originále neboli low drop, takže pri 7V začalo klesať aj napätie pre AD prevod a teda meral odveci a napríklad nikdy nezačal pípať že klesá napätie baterky.

Měření zobrazované na LCD T9X značně kecá i při zapojené 3S lipolce. Na originálním FW jsem už viděl při plně nabité lipolce na konektorech 12.6V a na LCD se zobrazovalo pouze 11.9V. :wink:


Šak to můžeš zkalibrovat, je to za vteřinku hotové.

_________________
________________________________
Modeláři sobě http://www.ok-rimr.com


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: pon 04.04.2011 15:49 
Nováček serveru
Nováček serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 5.12.2010
Příspěvky: 43
olisoft píše:
lakotamm píše:
Páni - podarilo sa mi zapojiť opačne batériu do Turnigy.Čo by ste s tým robili? Vďaka ;)
...vymen ten stabilizator a kondik, stalo sa to uz mnohym :wink:

Když se to stává tak často, co nějaká základní ochrana? Nejjednodušší - paralelně tlustější dioda k napájení a sériově trubičková pojistka.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: pon 04.04.2011 15:53 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 22.2.2010
Příspěvky: 12370
Bydliště: ČR
Obrázky: 1
RiMr píše:
Drondys píše:
Měření zobrazované na LCD T9X značně kecá i při zapojené 3S lipolce. Na originálním FW jsem už viděl při plně nabité lipolce na konektorech 12.6V a na LCD se zobrazovalo pouze 11.9V. :wink:

Šak to můžeš zkalibrovat, je to za vteřinku hotové.

Zatím se mi nepodařilo najít postup kalibrace toho měření napájení přes originální FW. Pokud máš nějakej odkaz na popis tak sem s ním. :wink:


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: pon 04.04.2011 15:53 
Moderátor serveru
Moderátor serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 16.6.2008
Příspěvky: 7403
Bydliště: Praha 9 Vinoř
Obrázky: 64
...nevím ogaři... štrachám s tím opravdu často, ale nějak si nedovedu představit, jaktože se vám to přepólování "často" povede... 8O

_________________
________________________________
Modeláři sobě http://www.ok-rimr.com


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: pon 04.04.2011 16:01 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 22.2.2010
Příspěvky: 12370
Bydliště: ČR
Obrázky: 1
minotaur píše:
Když se to stává tak často, co nějaká základní ochrana? Nejjednodušší - paralelně tlustější dioda k napájení a sériově trubičková pojistka.

Často se to určitě nestává. Pokud je použitý správný protikus konektoru tak se ten konektor nedá otočit, protože jsou tam na jedné straně výstupky. Při předělávání z klece na lipolku je tam u konektoru od té klece jasně vidět barevné rozlišené vodiče černá vede na mínus a červená na plus. Pokud to někdo poplete při předělávání z klece na lipolku pak je to těžké, protože to je pouze jednorázová záležitost tj. jednou se to přepájení provede a je hotovo. Dioda nemusí pomoci, protože i tu může omylem zapojit obráceně a pak tak tak jako tak skončí podobně. :wink:


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Toto téma je zamknuté. Nemůžete posílat nové příspěvky ani odpovídat na starší.  [ Příspěvků: 2456 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63 ... 164  Další

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz