Odeslat nové téma Toto téma je zamknuté. Nemůžete posílat nové příspěvky ani odpovídat na starší.  [ Příspěvků: 2456 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 164  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: čtv 27.01.2011 21:18 
Moderátor serveru
Moderátor serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 4.5.2003
Příspěvky: 10013
Bydliště: Břeclav
hotovson píše:
co znamena souslovi presna mechanika?
kulickova loziska? nekazi jim to nelinearita snimace ±2 %? a co teplotni stabilita? ha? nehledal bych potize, kde nejsou


Au. +-2%? Co je to za hrůzu? To dělá na výchylce +-100% odchylku o 4% body. Při rozlišení snímání 2048 je to zabitých 82 kroků, celkové rozlišení pak vychází asi 100 kroků. To snad nemyslíš vážně. Už pře třiceti lety byla rádia přesnější.

Přesnost kniplů na FX30 jsem se snažil nějka změřit:
http://www.mojehobby.cz/diskuze/strom2. ... ec=1000877


Nahoru
 Profil  
 
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: čtv 27.01.2011 22:27 
Moderátor serveru
Moderátor serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 16.6.2008
Příspěvky: 7403
Bydliště: Praha 9 Vinoř
Obrázky: 64
TomasC píše:
Zjišťování je snadné. Nastavíš na všechny funkce dvojité výchylky 5% a 150% (nebo co to dá). Pak cvakat vypínačem a serva se nesmí pohnout. Vlastně je správné, pokud se nepohnou "teploměry" v servomonitoru.

Tento test platí pro všechny vysílačky. Jak je na tom T9X??


Takže otestováno, DR 5% a 100%, výškovka a směrovka netečná, křidélka (u mě na plynové páce) to při přepnutí z 5 na 100 "tikne", na výchylkách je tam právě ten rozdíl těch 0,4% při navracení zprava. Na této páce v tomto směru je ten rozdíl největší a jak jsem psal, servo tikne.
Toto vše na nové v2. Na staré, kde mám ty kniply "tvrdší" je to bez reakce serva na všech třech kanálech...

_________________
________________________________
Modeláři sobě http://www.ok-rimr.com


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: čtv 27.01.2011 22:32 
Protřelejší uživatel
Protřelejší uživatel
Uživatelský avatar

Registrován: 13.7.2010
Příspěvky: 146
zdzd píše:
Au. +-2%? Co je to za hrůzu? To dělá na výchylce +-100% odchylku o 4% body. Při rozlišení snímání 2048 je to zabitých 82 kroků, celkové rozlišení pak vychází asi 100 kroků. To snad nemyslíš vážně. Už pře třiceti lety byla rádia přesnější.

Přesnost kniplů na FX30 jsem se snažil nějka změřit:
http://www.mojehobby.cz/diskuze/strom2. ... ec=1000877


dovolim si tvrdit, ze tu hruzu mas v FX30
je to rotacni senzor se zivotnosti 1 milion pohybu

nejak jsem nepobral tu uvahu o 4 procentnich bodech... nelinearita prubehu znamena, ze hodnota v kazdem bode drahy snimace je maximalne 2 % od idealniho linearniho prubehu (tedy ne ze by pri kazdem pohybu o setinku drahy poskocila o dve procenta sem tam, spis je to tak, ze zacatek a konec drahy muze byt uplne presny a krivka je prohnuta do luku s maximalni odchylkou 2 % uprostred)

navic udana nelinearita je katalogovy udaj, skutecne snimace mohou a casto i byvaji treba i o rad presnejsi, je to jen nejhorsi povoleny scenar...

nic to nerika o opakovatelnosti mereni stejne polohy, vuli apod.

pokud te mam postrasit jeste vic, tak ctena hodnota je i celkem zavisla na teplote a vlhkosti, mene pak na stari soucastky a jak moc prosla klimatickymi cykly

na druhou stranu te potesim, ze pokud Futaba si nenechava platit jen za pozlatko, tak klidne muze kazdy sensor pred/po instalaci do radia promerit a nelinearitu ve firmwaru vyhladit

dale pak rozliseni 2048 bitu - tu uz je rozliseni v mV, to se uz snimaji sumy z elektroniky, takze temer urcite nasleduji matematicke cachry, jako je digitalni filtrace apod.

co se tyka nuly v nule, tak pokud je presna a stabilni, tak jedine diky umele hysterezi, AD prevod je z principu vzdycky neklidny

co jsem tu psal o stabilite, nelinearite atd. senzor, plati samozrejme i o AD prevodniku - ma svou nelinearitu, offset a nestabilitu, zkresleni... vsude nabiha nejaka chyba

bude je FX30 jen hracka, pak je tam nejaky normalni 12bitovy AD a nejake normalni zpracovani, nebo je to laboratorni pristroj (ale tomu neodpovida vnitrni provedeni)

leze z toho sice 11bitova stabilni hodnota, ale jak nekdo psal pod tvym merenim - dokazes opakovane rukou nastavit knipl do stejne polohy?

ja myslim ze ne, ridici smycka je zmena polohy letadla - oko - mozek/reflex - ruka - tx - rx - servo a kruh se uzavira zmenou polohy letadla

apropo, neni nekde zmerena prodleva mezi pohybem paky a odpovidajicim pohybem serva pri pouziti ruznych systemu prenostu TX/RX?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: čtv 27.01.2011 22:35 
Protřelejší uživatel
Protřelejší uživatel
Uživatelský avatar

Registrován: 13.7.2010
Příspěvky: 146
RiMr píše:
TomasC píše:
Zjišťování je snadné. Nastavíš na všechny funkce dvojité výchylky 5% a 150% (nebo co to dá). Pak cvakat vypínačem a serva se nesmí pohnout. Vlastně je správné, pokud se nepohnou "teploměry" v servomonitoru.

Tento test platí pro všechny vysílačky. Jak je na tom T9X??


Takže otestováno, DR 5% a 100%, výškovka a směrovka netečná, křidélka (u mě na plynové páce) to při přepnutí z 5 na 100 "tikne", na výchylkách je tam právě ten rozdíl těch 0,4% při navracení zprava. Na této páce v tomto směru je ten rozdíl největší a jak jsem psal, servo tikne.
Toto vše na nové v2. Na staré, kde mám ty kniply "tvrdší" je to bez reakce serva na všech třech kanálech...


jeste by stalo za to pripsat, jaky je nejmensi krok roho ukazatele, ktery ukazuje 0.0/0.4


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: čtv 27.01.2011 22:45 
Moderátor serveru
Moderátor serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 4.5.2003
Příspěvky: 10013
Bydliště: Břeclav
hotovson píše:
nejak jsem nepobral tu uvahu o 4 procentnich bodech...


+-100% je celkem 200. Pak 2% z toho jsou 4% na servomonitoru.


Naposledy upravil zdzd dne pát 28.01.2011 8:03, celkově upraveno 2

Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: čtv 27.01.2011 22:58 
Protřelejší uživatel
Protřelejší uživatel
Uživatelský avatar

Registrován: 13.7.2010
Příspěvky: 146
zdzd píše:
hotovson píše:
nejak jsem nepobral tu uvahu o 4 procentnich bodech...


+-100% je celkem 200. Pak 2% z toho jsou 4% na servomonitoru.


chudak senzor nevi nic o tom, ze nejaky rc vysilac deli jeho rozsah na dve poloviny a kazdou oznaci jako 100 % a taky na to prdi

on ma svuj rozsah z vyroby a k tomu rozsahu zarucenou maximalni nelinearitu - kontretne tento senzor murata ma rozsah pres celou drahu 10 kΩ, maximalni odchylka od idealniho prubehu (v tomto pripade primky, protoze je to snimac linearni) je tedy 200 Ω obema smery

takze napriklad uprostred drahy muze mit od 4800 Ω do 5200 Ω, misto idealnich 5000 Ω

a to jeste nevis, ze zakladni hodnota 10 kΩ se muze lisit o 3 kΩ obema smery :)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: čtv 27.01.2011 23:16 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 9.5.2006
Příspěvky: 8966
Bydliště: Bratislava dnv SK
hotovson píše:
...
ja myslim ze ne, ridici smycka je zmena polohy letadla - oko - mozek/reflex - ruka - tx - rx - servo a kruh se uzavira zmenou polohy letadla

apropo, neni nekde zmerena prodleva mezi pohybem paky a odpovidajicim pohybem serva pri pouziti ruznych systemu prenostu TX/RX?

- je dobre ak tx drží stredy kniplov. To znamená že neklid AD musí byť odfiltrovaný. Možno stačí oversampling, tie AD môžu bežať na pár tisícoch meraní za sekundu.. Ale je to aj o tom že polohu poťáku musí brať len ako pomer, čiže zdielať referenciu s AD, absolútne hodnoty by bol problém udržať. A časová základňa pre pulzy musí byť stabilná, to je jediná nutná absolútna hodnota. Nemyslím že by tam mal byť problém.
Stred a krajné polohy sa budú kalibrovať ľahko, ale na korekciu nelinearity neverím, to by bolo príliš nákladné zariadenie.

-merania latencie niektorých vysielačov, aj keď hlavne ide o výpočet eCCPM, sú tu
http://rc.runryder.com/helicopter/t172571p1/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: čtv 27.01.2011 23:17 
Moderátor serveru
Moderátor serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 4.5.2003
Příspěvky: 10013
Bydliště: Břeclav
A proto se u každého po montáži dělá kalibrace, aby to bylo -100; 0; +100 % výchylky.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: čtv 27.01.2011 23:19 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 9.5.2006
Příspěvky: 8966
Bydliště: Bratislava dnv SK
zdzd píše:
A proto se u každého po montáži dělá kalibrace, aby to bylo -100; 0; +100 % výchylky.

Zrovna u T9x sa to robí doma.. Aj pre EVO mám postup ako to spustiť doma (cez PC, príkazom z terminálu). Ale aj pre Futabu sa to dalo niekde stiahnuť z netu.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: čtv 27.01.2011 23:36 
Moderátor serveru
Moderátor serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 4.5.2003
Příspěvky: 10013
Bydliště: Břeclav
Pro FC-18 třeba u mě...


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: čtv 27.01.2011 23:50 
Moderátor serveru
Moderátor serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 16.6.2008
Příspěvky: 7403
Bydliště: Praha 9 Vinoř
Obrázky: 64
hotovson píše:
jeste by stalo za to pripsat, jaky je nejmensi krok roho ukazatele, ktery ukazuje 0.0/0.4


Nejmenší hodnota je desetina procenta. Prostě jedna pozice za desetinou čárkou.
Mimochodem, teď jsem zkusil jak fungují ty trialraty, je to jednoduché.

_________________
________________________________
Modeláři sobě http://www.ok-rimr.com


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: pát 28.01.2011 9:36 
Protřelejší uživatel
Protřelejší uživatel
Uživatelský avatar

Registrován: 13.7.2010
Příspěvky: 146
RiMr píše:
teď jsem zkusil jak fungují ty trialraty, je to jednoduché.


Kefalin, co si predstavujete pod takym pojmom trialrate?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: pát 28.01.2011 10:31 
Administrátor serveru
Administrátor serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 25.4.2003
Příspěvky: 7762
Bydliště: Praha, ČR
Obrázky: 286
Blog: Zobrazit blog (3)
RiMr píše:
Takže otestováno


To jsou docela výsledky. Mrkni na to časem, jestli se kalibrace nerozjíždí.


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: pát 28.01.2011 10:37 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 22.2.2010
Příspěvky: 12370
Bydliště: ČR
Obrázky: 1
hotovson píše:
RiMr píše:
teď jsem zkusil jak fungují ty trialraty, je to jednoduché.

Kefalin, co si predstavujete pod takym pojmom trialrate?

RiMr měl na mysli trojí výchylky tj. anglicky spíš triple rates. Tak jak existuje možnost DR (dual rates aneb dvojí výchylky) tak lze v Turnigy 9X s FW ER9X nastavit i trojí výchylky. Zmiňoval se o tom v jiném tématu viz odkaz a citace.

http://www.rcmania.cz/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=35112&start=24

RiMr píše:
...Pomocí třípolohového přepínače se dají v podstatě napípat ne dualraty ale "trialraty"...

Je o tom stručné info v manuálu k ER9X viz odkaz
http://www.ok-rimr.com/images/T9x-moding/er9x-manual-cz.pdf
a tam viz strana 11.


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: pát 28.01.2011 10:50 
Protřelejší uživatel
Protřelejší uživatel
Uživatelský avatar

Registrován: 13.7.2010
Příspěvky: 146
Drondys píše:
RiMr měl na mysli trojí výchylky tj. anglicky spíš triple rates. Tak jak existuje možnost DR (dual rates aneb dvojí výchylky) tak lze v Turnigy 9X s FW ER9X nastavit i trojí výchylky. Zmiňoval se o tom v jiném tématu viz odkaz a citace.

http://www.rcmania.cz/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=35112&start=24

RiMr píše:
...Pomocí třípolohového přepínače se dají v podstatě napípat ne dualraty ale "trialraty"...

Je o tom stručné info v manuálu k ER9X viz odkaz
http://www.ok-rimr.com/images/T9x-moding/er9x-manual-cz.pdf
a tam viz strana 11.


aha, v tomto smyslu muzeme mit v er9x tolikrates, kolik ruznych prepinacu tx ma a kolik mixy dovoli :)


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Toto téma je zamknuté. Nemůžete posílat nové příspěvky ani odpovídat na starší.  [ Příspěvků: 2456 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 164  Další

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 5 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz