Reklama

 





Odeslat nové téma Toto téma je zamknuté. Nemůžete posílat nové příspěvky ani odpovídat na starší.  [ Příspěvků: 2456 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 114, 115, 116, 117, 118, 119, 120 ... 164  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: pon 25.07.2011 8:29 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 7.8.2007
Příspěvky: 2401
Bydliště: Liptovský Peter
Ahojte. Moja t9x je už konečne opravená.

Urobil som niekoľko testov reakcie na napätie. Na stabilizátore mám:
78L05
605 A

Napätie 6,188V, píše 6,9V
6,55V píše 6,8V (pomalé klesanie od 6,6 do 6,54V - 6,8V, pri pípnutí 6,9V)
6,8V píše 6,8V
7,82V píše 7,6V

Z tohto vyplýva, že môj vysielač neskape pod 6,8V, ale už nemerá. Dnes skúdim nájsť zdroj na 5,5V-6,2V a skúsiť či pôjde. :lol:

Neviem, či použiť 2čl, alebo 3čl, alebo 3čl. life.

Mám problém s kniplom , ted asi potenciometrom v ňom - pri vychylovaní smerovky (M 1) v ňom „ťukne”. Pružinka s tým nič nemá.

Môžem to nafilmovať.

Idem si objednať programátor a flashnem FW. ;)

Edit: tu je foto pri napätí 6,18V, rátajte so stratami na 0,5m kábloch ku vysielaču - merák je bližšie.
Obrázek
Ktorý tranzistor, či stabilizátor to cvakáte von? Vďaka. ;)

_________________
Sky Lady - po 4 rokoch zhorela, Tornado XX, Cap 232, Super Zoom 2 - 460g, F3K Super Gee, Lynx E


Naposledy upravil lakotamm dne pon 25.07.2011 10:04, celkově upraveno 1

Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: pon 25.07.2011 9:45 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 9.5.2006
Příspěvky: 8966
Bydliště: Bratislava dnv SK
To že nemerá je spôsobené jednoducho tým že AD ktorý merá, vždy vlastne len porovnáva s niečím. A tu je nastavené to niečo ako VCC čiže napätie pre procesor.
A Tebe pod 6,8V už klesá, takže porovnenie s napätím z deliča od baterky vychádza nesprávne - v podstate čím hlbšie klesne tým viac by tam mal ukázať (percent z ADref=VCC vynásobených deliacou konštantou).
To že neskape a funguje, je len vec tolerancie - napätie pre procesor zjavne klesá, aj keď on je schopný fungovať nejak aj na menšie.. Pozor na to že v module je tiež podobný stabilizátor, ktovie aký má ten minimálny úbytok..

Cvakáme stabilizátor na doske na ktorej je reproduktor, na zadnom kryte v strede.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: pon 25.07.2011 10:46 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 16.3.2011
Příspěvky: 586
Bydliště: Brno a Vyškov
tak vcera sem v origo FW zkalibroval kniple pac se me nevim jak podarilo mit na potaku vyskovky jakousi vychylku bez trimu i subtrimu... takze sem byl rad ze to zkalibrovat slo... jinak minulej tejden sem konecne dodelal pult na T9x... kdyby nekdo chtel muzu dat i planky a naky svoje dfotky ale neni to nic uzasnyho :D

_________________
nema to kridla a prece to leti :D


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: pon 25.07.2011 11:10 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 7.8.2007
Příspěvky: 2401
Bydliště: Liptovský Peter
Myslíš ten stabilizátor CJ78L05 čo je nad vypínačom? Taký ten „s dlhými nohami”? :lol:

Ako sa dajú vybrať potenciometre? Skúsim ho prečistiť.

Vďaka. :wink:

_________________
Sky Lady - po 4 rokoch zhorela, Tornado XX, Cap 232, Super Zoom 2 - 460g, F3K Super Gee, Lynx E


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: pon 25.07.2011 11:41 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 25.7.2011
Příspěvky: 262
Bydliště: Ostrava - Poruba
Ještě jedno upozornění, jestli-že je tam stabl 78L05, tak nelze použít pro napájení 2 článek. Klasický stabl jako je 78L05 potřebuje pro svou správnou funkci mít na vstupu o 3V více než na výstupu. Zaměnil bych ho za nějaký LDO , třeba LE50ABZ z GM za 12kč.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: pon 25.07.2011 15:19 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 7.8.2007
Příspěvky: 2401
Bydliště: Liptovský Peter
Ale ako to, že to potom funguje? :roll:

Na fotke to jasne vidno. Ten merák sa NEmôže mýliť. :lol:

_________________
Sky Lady - po 4 rokoch zhorela, Tornado XX, Cap 232, Super Zoom 2 - 460g, F3K Super Gee, Lynx E


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: pon 25.07.2011 21:12 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 7.8.2007
Příspěvky: 2401
Bydliště: Liptovský Peter
Takže, pokračoval som v testoch napätia.

Tentokrát som použil starý prijímačový 4čl. :lol:

A výsledok? Vysielačka prestáva pracovať pri napätí 5,566V.

Tesne nad týmto napätím trvá vysielačke nábeh do pracovného režimu 4,5s (!), ale stále pracuje stabilne a generuje PPM. Pritom je na module 5,3-4V - pre môj Jeti to stačilo, žil aj po smrti t9x :D

Tu máte foto pri napätí cca 5,58V - jetibox má s káblami stratu 0,02-0,027V, overené meraním.

Obrázek

Modul už bol odpojený. Ale pri priamom pripojení všetko fungovalo.
Z tohto mi vychádza, že najnižšie bezpečné napätie pre zostavu t9x a jeti je 5,6V - teda pri 2čl, 2,8V/čl. To už bude batéria pravdepodobne neschopná podávať akýkoľvek prúd :-D

Pri napätí pod 5,6 V vysielač ukazoval 7,1V, nad 5,6V ukazoval 7V.

Takže v prípade 2 čl. by malo stačiť dať budík na 7,2V. Tak bude pri konci 3,6V/čl. a vysielač sa nemôže pomýliť.

Môže niekto skúsiť toto isté s plne nabitým 4čl, nech vieme aký je tam rozptil? Mám síce menený stabilizátor, ale je to rovnaký tip.

A koniec koncov - vie to niekto vysvetliť? :lol: Vďaka. ;)

_________________
Sky Lady - po 4 rokoch zhorela, Tornado XX, Cap 232, Super Zoom 2 - 460g, F3K Super Gee, Lynx E


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: úte 26.07.2011 9:38 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 25.7.2011
Příspěvky: 262
Bydliště: Ostrava - Poruba
stáhni si schema té vysílačky, celá je postavena na procesoru mega, který je napájen 5V , vysílací část je pokud vím napájena 3,3V, takže to pojede i na ten 4 článek.
Stabilizátor může jít i pod hranicí 3V rozdílu mezi vstupem a výstupem, ale výrobce nezaručuje jeho funkčnost a parametry, některé stably se rozkmitají, některým padne napětí na výstupu, proto pokud chci tudle stanici napájet dvoučlánkem, zcela jistě vyměním stabilizátor za LDO stabl, kde mám zaručeno, že pojede při rozdílu vstup/výstup 0,4-0,5V, takže musí spolehlivě fungovat i při těch 5,5V napájení


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: úte 26.07.2011 10:26 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 7.8.2007
Příspěvky: 2401
Bydliště: Liptovský Peter
V mojom prípade klesalo napätie na výstupe. Je zaujímavé, že štart trval veľmi dlho, ale beh už bol plynulý...

_________________
Sky Lady - po 4 rokoch zhorela, Tornado XX, Cap 232, Super Zoom 2 - 460g, F3K Super Gee, Lynx E


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: úte 26.07.2011 10:37 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 25.7.2011
Příspěvky: 262
Bydliště: Ostrava - Poruba
tak ona ta mega jede i na 3V, takže to fungovat asi bude, ale ví bůh jak..... asi bych ty stably fakt vyměnil za LDO, pokud to má jet na 2 článek


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: úte 26.07.2011 10:41 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 7.8.2007
Příspěvky: 2401
Bydliště: Liptovský Peter
Nie, chcem použiť 3s Life. :wink: Ale nedalo mi to neotestovať. :lol:

Aspoň vidno, že je to stabilné a funguje to.

Prosím, ten návod na potenciometre nebude? :wink:

_________________
Sky Lady - po 4 rokoch zhorela, Tornado XX, Cap 232, Super Zoom 2 - 460g, F3K Super Gee, Lynx E


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: úte 26.07.2011 10:43 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 7.8.2007
Příspěvky: 2401
Bydliště: Liptovský Peter
Ale všimol som si, že bez záťaže VF modulom to znesie napätie o cca 0,02V nižšie, ako s.

Zaujímavé... Možno je to aj mäkkosťou použitého 4 článku.

Ja viem, že skúšať vysielač na 8 čl s 4 čl je somarina. :lol:

_________________
Sky Lady - po 4 rokoch zhorela, Tornado XX, Cap 232, Super Zoom 2 - 460g, F3K Super Gee, Lynx E


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: úte 26.07.2011 16:00 
Moderátor serveru
Moderátor serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 16.6.2008
Příspěvky: 7403
Bydliště: Praha 9 Vinoř
Obrázky: 64
Tak jsem konečně zpracoval skvělý Olisoftův popis úprav, tož tuná je :)
http://ok-rimr.com/cs/jak-na-to/turnigy ... prava-t9x/

_________________
________________________________
Modeláři sobě http://www.ok-rimr.com


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: úte 26.07.2011 16:45 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 8.3.2011
Příspěvky: 2589
Bydliště: Trutnovsko
Obrázky: 4
Ahoj, děkuji Rimrovi (a samozřejmě Olimu) za to že jsem se mohl opět podívat, jak upravená může být T9Xka :D.
Jen se Vás zeptám: Nevynalezl nebo nenašel někdo návod jak zobrazovat telemetrii na display když máme telemetrický modul?


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: úte 26.07.2011 16:55 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 26.2.2008
Příspěvky: 342
Bydliště: Praha východ - Měšice
Ak myslis Frsky Telemetry, tak pozri na stranky er9x alebo v mojich prispevkoch v tomto vlakne je fotopopis.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Toto téma je zamknuté. Nemůžete posílat nové příspěvky ani odpovídat na starší.  [ Příspěvků: 2456 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 114, 115, 116, 117, 118, 119, 120 ... 164  Další

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz