Odeslat nové téma Toto téma je zamknuté. Nemůžete posílat nové příspěvky ani odpovídat na starší.  [ Příspěvků: 2456 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 97, 98, 99, 100, 101, 102, 103 ... 164  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: úte 17.05.2011 10:43 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 22.2.2010
Příspěvky: 12370
Bydliště: ČR
Obrázky: 1
olisoft píše:
Earl píše:
...přišel jsem na to, že hned vedle diody je mikrovypínač. Ví někdo na co slouží?

Pomocou toho mikrospinaca sa da nastavit failsafe.
Pri vypadku signalu potom ten prijmac presunie serva na nastavene polohy.

Tříkanálový přijímač HK GT-2 viz tento odkaznastavitelnou pozici fail-safe ovšem pouze pro kanál 2 (kanálů 1 ani 3 se tato možnost netýká), a to tlačítko slouží k uložení pozice fail-safe do paměti Rx nezávisle na podpoře fail-safe ze strany Tx tj. i když Tx nepodporuje fail-safe tak to funguje dle níže uvedeného postupu. U autíček nebo lodí se to používá pro nastavení fail-safe na plyn, ale dá se to použít třeba i na servo. Využití si může zvážit každý sám.

Na kanálech 1 a 3 (a 2 pokud není pozice fail-safe nastavena) poskytuje tento Rx při výpadku přijmu na dobu delší než cca 1 až 2s signál, který umí běžně vyhodnotit regulátory jako ztrátu signálu a díky tomu odstavit motor nebo snížit jeho otáčky. Tento signál umí vyhodnotit také digitální serva umožňující programování fail-safe pozice v sobě a přejít tak do pozice fail-safe uložené v paměti digitálního serva, ale analogová serva to vyhodnotit neumí a tak po výpadku signálu zůstává analogové servo připojené na kanálu 1 nebo 3 (a 2 pokud není pozice fail-safe nastavena) v pozici jako před výpadkem.

Takže pokud bude nastavena pozice fail-safe pro kanál 2 u tohoto Rx a plyn bude na kanálu 1 nebo 3 a na kanálu 2 bude servo tak po výpadku signálu bude jednak buď odstaven motor nebo sníženy jeho otáčky v závislosti na tom co umí konkrétní regulátor provést na základě informace o výpadku signálu předané z Rx a navíc Rx provede nastavení fail-safe pozice na kanálu 2 a tím přesune servo do pozice, kterou lze níže uvedeným postupem nastavit do paměti Rx.

Poté co nabinduješ Tx s Rx, odpojíš bindovací propojku a vypneš Rx i Tx můžeš nastavit fail-safe pozici pro kanál 2 dle následujícího postupu.

1. Zapnout napájení Tx.

2. Zapnout napájení Rx.

3. Na Tx přesunout knipl pro kanál 2 do pozice kde chceš aby byla při ztrátě signálu tedy ve stavu fail-safe, držet knipl stále v této pozici a současně stisknout to tlačítko na přijímači a držet ho stisknuté cca 3 až 5s.

4. Přechod do stavu zápisu fail-safe pozice se projeví na Rx pomalým blikáním LED. Jakmile začne LED na Rx blikat uvolnit stisk tlačítka na Rx, ale stále držet knipl na TX v pozici pro zapamatování do fail-safe.

5. Po chvíli cca pár sekund přestane LED na Rx blikat a zůstane trvale svítit. V tuto chvíli je fail-safe pozice pro kanál 2 již zapamatována a zůstává v paměti Rx i po vypnutí.

Takto nastavená pozice fail-safe pro kanál 2 se dá zrušit pouze tak, že se znovu nabinduje tento Rx a poté lze pozici fail-safe pro kanál 2 případně znovu nastavit na stejnou nebo jinou pozici.

Pokud není pozice fail-safe pro kanál 2 nastavena což je implicitní stav po nabindování tohoto Rx pak se kanál 2 chová stejně jako kanály 1 a 3 viz popis výše.

Funkci fail-safe vyzkoušíš tak, že znovu zapneš napájení Tx a Rx a poté vypneš Tx a servo na kanálu 2 se přesune do dříve nastavené pozice fail-safe.

Uvedený postup je funkční a testoval jsem ho s tříkanálovým přijímačem HK GT-2 proti dvěma různým Tx HK-T6A a Turnigy 9X.

Výše uvedené je jak jsem již zmínil nezávisle na podpoře fail-safe ze strany Tx.


Naposledy upravil Drondys dne úte 17.05.2011 18:07, celkově upraveno 27

Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: úte 17.05.2011 10:54 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru

Registrován: 23.5.2006
Příspěvky: 611
Obrázky: 18
tomasCR píše:
Ahoj,
chtěl bych si někde koupit programátor pro přeflešování na ER9X
tak se chci zeptat kde je nakupujete a máte dobré zkušenosti?


Fungovat ti bude jakykoliv AVR programator podporujici procesory Atmega.

Pokud nechces experimentovat tak kup programator "podle obrazku" z http://www.ok-rimr.com/cs/jak-na-to/tur ... ing-v-bobo na Ebay je od 10$ vcetne postovneho ....


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: úte 17.05.2011 11:15 
Celkem nový uživatel
Celkem nový uživatel
Uživatelský avatar

Registrován: 25.2.2011
Příspěvky: 59
Bydliště: Chrudim
Snek píše:
tomasCR píše:
Ahoj,
chtěl bych si někde koupit programátor pro přeflešování na ER9X
tak se chci zeptat kde je nakupujete a máte dobré zkušenosti?


Fungovat ti bude jakykoliv AVR programator podporujici procesory Atmega.

Pokud nechces experimentovat tak kup programator "podle obrazku" z http://www.ok-rimr.com/cs/jak-na-to/tur ... ing-v-bobo na Ebay je od 10$ vcetne postovneho ....


Atmega nebo Atmel AVR co píše RiMr v odkaze výše? Nevím jestli je v tom nějaký rozdíl?
Mě se líbil tento, že je pěkně zakrytovaný:
http://cgi.ebay.com/USB-ISP-USBasp-Programmer-51-ATMEL-AVR-download-/190534360981?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item2c5cbb9f95#ht_3915wt_1139
Jen nevím jestli je to to samý nebo se něcím liší
USB ISP USBasp Programmer for 51 ATMEL AVR download

_________________
Alpha 1500, AT-6 Texan, FunCub, T9x(Open9x)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: úte 17.05.2011 11:52 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 4.8.2010
Příspěvky: 568
Bydliště: Středočeský kraj
olisoft, Drondys - děkuji za objasnění


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: úte 17.05.2011 13:54 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru

Registrován: 23.5.2006
Příspěvky: 611
Obrázky: 18
tomasCR píše:
Atmega nebo Atmel AVR co píše RiMr v odkaze výše? Nevím jestli je v tom nějaký rozdíl?


Uff, takze polopaticky :)

Atmel je vyrobce nejen mikroprocesoru. AVR je "rodina procesoru" od vyrobce Atmel a Atmega64 je typ procesoru z rodiny AVR od vyrobce Atmel.

Proste se podivas u programatoru co si vyberes jestli ma v seznamu podporovanych procesoru procesory Atmega v Turnigy 9x je konkretne osazen Atmega64.

Takze jsem zpet u prvni odpovedi na tvuj dotaz :)

Fungovat ti bude jakykoliv AVR programator podporujici procesory Atmega.


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: stř 18.05.2011 1:25 
Nováček serveru
Nováček serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 5.12.2010
Příspěvky: 43
Earl píše:
...ale přišel jsem na to, že hned vedle diody je mikrovypínač. Ví někdo na co slouží? Nikdy jsem si ho nevšiml.

Ve svém článku mám i video, kde je ukázána funkce failsafe - http://rc.305.cz/view.php?nazevclanku=funkce-failsafe-u-trikanaloveho-prijimace-hobby-king-hk-gt2r&cisloclanku=2011030006


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: stř 18.05.2011 2:38 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 29.8.2010
Příspěvky: 482
minotaur píše:

U éra se dá využít to co zmínil Drondys a o tom ve tvém článku vůbec nepíšeš což je logické vzhledem k tomu, že se na tvém webu zabýváš spíš autama a tam to asi moc význam k využití nemá. Tím mám na mysli to, že přímo regulátor umí vyhodnotit ztrátu signálu a tím při výpadku spojení sám odstaví motor nebo sníží otáčky podle toho co ten regulátor umí. Fail-safe pozice na kanálu 2 tak zůstane volná pro servo směrovky. Vhodné to je pro nějaké stabilnější éro schopné doklouzat k zemi třeba bez motoru řízené jen směrovkou. Pak je aspoň trochu naděje, že při vhodném nastavení fail-safe pro směrovku éro po ztrátě signálu bez motoru doklouže v kruzích k zemi. Úplně jisté to nebude nikdy, ale naděje tu je.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: stř 18.05.2011 7:31 
Celkem nový uživatel
Celkem nový uživatel
Uživatelský avatar

Registrován: 25.2.2011
Příspěvky: 59
Bydliště: Chrudim
Snek píše:
Uff, takze polopaticky :)

Dík za vysvětlení :wink:

_________________
Alpha 1500, AT-6 Texan, FunCub, T9x(Open9x)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: stř 18.05.2011 9:09 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 16.3.2011
Příspěvky: 586
Bydliště: Brno a Vyškov
fakt nekdo nemate planek na ten pult na t9x??? pripadne kde ho koupit nebo s jakou vysilackou je stejny ?

_________________
nema to kridla a prece to leti :D


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: stř 18.05.2011 10:23 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 30.4.2003
Příspěvky: 2118
Bydliště: Bratislava, SK
Raz som t9x videl u nás na letisku a zo zadu mi bola akási známa a ono je ten zadný kryt kópia JR PCM9XII. Takže by mala sedieť do pultu pre túto JR a Graupner MX-24 čo je ten istý hardware a možno aj do nižších JR/Graupnerov, napr. MX-16.


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: čtv 19.05.2011 10:14 
Nováček serveru
Nováček serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 5.12.2010
Příspěvky: 43
KarelSkala píše:
U éra se dá využít to co zmínil Drondys a o tom ve tvém článku vůbec nepíšeš což je logické vzhledem k tomu, že se na tvém webu zabýváš spíš autama...

Ano, máš pravdu, je to tak. Chápu, že failsafe u letadel musí být řešen mnohem komplexněji, což je dáno třemi rozměry, ve kterých se éro pohybuje. Nám autíčkářům stačí, když se auto nejlépe zabrzdí a zastaví, na zemi už naštěstí jsme :wink: Drondysův přísvěvek jsem si rád přečetl a poučil se. Chování zbylých výstupů bez failsafe u toho tříkanálu mne v době psaní mého článku také zajímalo, ale zatím nemám vybavení na některá měření, takže jsem to prozatím ostrouhal.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: čtv 19.05.2011 15:28 
Nováček serveru
Nováček serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 10.4.2011
Příspěvky: 6
maroslong píše:
Raz som t9x videl u nás na letisku a zo zadu mi bola akási známa a ono je ten zadný kryt kópia JR PCM9XII. Takže by mala sedieť do pultu pre túto JR a Graupner MX-24 čo je ten istý hardware a možno aj do nižších JR/Graupnerov, napr. MX-16.


Né, že bych byl škrt, ale ten pult stojí to co cela T9x :D

Ale pult potřebuji, budu to muset nějak vyřešit.

_________________
Turnigy er9x


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: čtv 19.05.2011 22:38 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 16.3.2011
Příspěvky: 586
Bydliště: Brno a Vyškov
mam vplanu se do toho budto v patek nebo v sobotu pustit tak bych sem pripadne mohl poskytnout planek....

_________________
nema to kridla a prece to leti :D


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: sob 21.05.2011 22:39 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 16.3.2011
Příspěvky: 586
Bydliště: Brno a Vyškov
hleda se nekdo z brna kde by me Tíx preflashnul... nic k tomu nemam

_________________
nema to kridla a prece to leti :D


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: čtv 26.05.2011 18:42 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 11.11.2010
Příspěvky: 658
Bydliště: Poprad
Argo22 píše:
hleda se nekdo z brna kde by me Tíx preflashnul... nic k tomu nemam

uz to mas? ak nie ...

_________________
http://bobo.matej.name


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Toto téma je zamknuté. Nemůžete posílat nové příspěvky ani odpovídat na starší.  [ Příspěvků: 2456 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 97, 98, 99, 100, 101, 102, 103 ... 164  Další

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 9 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz