Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 90 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4, 5, 6  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Náhrada NiCd v akušroubováku
PříspěvekNapsal: čtv 27.08.2020 7:54 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 22.4.2010
Příspěvky: 8489
Bydliště: Nový Bydžov ČR
Obrázky: 14
Dodělávají mě baterky v pistolovým akušroubováku Bosch. Jsou v tom NiCd Panasonic 4 x AA 1,2V/800mAh. Přemejšlím, co tam dát. I když je ten šroubovák opravdu silnej s planetovou převodovkou, občas se podaří zastavit motor a pak jsou tam asi hodně velký proudy. Eneloopy na moc velký proudy stavěný nejsou. Nic jinýho než 4 x AA se tam nevejde. Kvalitní NiCd jsou k sehnání už jen velikost SC a navíc to může být skladovej ležák.
Nerad bych ten akušroubovák vyhazoval a kupoval něco novýho...


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
 
 Předmět příspěvku: Re: Náhrada NiCd v akušroubováku
PříspěvekNapsal: čtv 27.08.2020 8:10 
Mazák
Mazák

Registrován: 28.2.2014
Příspěvky: 1484
Bydliště: Blatnica, SR
Nejaký dvojčlánok LiPol?
Možno by za pokus stáli aj 4x NiMh z Lidla.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Náhrada NiCd v akušroubováku
PříspěvekNapsal: čtv 27.08.2020 8:13 
Protřelejší uživatel
Protřelejší uživatel

Registrován: 31.12.2016
Příspěvky: 176
Zkus https://www.gme.cz/akumulator-paskovy-saft-aa-nicd-940mah-1-2v-nr940aalf.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Náhrada NiCd v akušroubováku
PříspěvekNapsal: čtv 27.08.2020 8:17 
Protřelejší uživatel
Protřelejší uživatel

Registrován: 31.12.2016
Příspěvky: 176
Nebo, pokud půjde upravit na požadovaný tvar, https://www.houska-modelar.cz/shop/product_info.php?cPath=1072_1347_104&products_id=16521&osCsid=kk5jjeb41vn57qk90nr8rmdaf1. Asi byl volil tuto variantu, než tu moji předchozí.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Náhrada NiCd v akušroubováku
PříspěvekNapsal: čtv 27.08.2020 8:33 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 1.5.2003
Příspěvky: 1659
Bydliště: Jaroměř, ČR
Obrázky: 0
Petr Budai píše:



Tebou linkovaný saft nebude pro napájení šroubováku ideální, když při nabíjení " nesmí v žádném případě dojít k překročení napětí článku nad hodnotu
1,35-1,4V na jeden článek. Jinak hrozí přehřátí akumulátoru a možný vznik požáru."


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Náhrada NiCd v akušroubováku
PříspěvekNapsal: čtv 27.08.2020 9:57 
Protřelejší uživatel
Protřelejší uživatel

Registrován: 31.12.2016
Příspěvky: 176
Pro jistotu jsem přiložil originální datasheet.
Příloha:
VSE-AA2.pdf [486.05 KiB]
36 krát


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Náhrada NiCd v akušroubováku
PříspěvekNapsal: čtv 27.08.2020 10:18 
Protřelejší uživatel
Protřelejší uživatel

Registrován: 17.6.2019
Příspěvky: 184
Bydliště: Země
Obrázky: 6
Další možnosti je namodelovat a vytisknout redukci na jiný druh baterie ;-)
Inspirace i zdroj prvotnich dat pro namodelování
https://www.thingiverse.com/search?q=bo ... t=relevant


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: Náhrada NiCd v akušroubováku
PříspěvekNapsal: čtv 27.08.2020 12:00 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 22.4.2010
Příspěvky: 8489
Bydliště: Nový Bydžov ČR
Obrázky: 14
automet píše:
Nejaký dvojčlánok LiPol?

To jako myslíš, že motor na baterii 4,8V snese 8,2V plně nabitýho dvojčlánku?
Navíc jsem psal, že v šroubováku je místo jen na 4 ks AA článku. Ta baterka je interní v rukojeti a nejde měnit jako u bateriovejch vrtaček. Je to starší model tohodle ještě na NiCd.


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Náhrada NiCd v akušroubováku
PříspěvekNapsal: čtv 27.08.2020 12:19 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 22.4.2010
Příspěvky: 8489
Bydliště: Nový Bydžov ČR
Obrázky: 14
Petr Budai píše:
Pro jistotu jsem přiložil originální datasheet.
Příloha:
VSE-AA2.pdf

Na ty Artsy jsem koukal a mluvil s technikem Fulguru. To nejsou baterky pro pohon, mají maximální proud v rozsahu +10 až +60 st jen 2,9A.
Eneloopy na tom nejsou o moc líp. Mám tady starej datašít od první generace Sanyo a tam je maximální odběr psanej 2C. Možná že jsou novější generace o fous lepší ale proudově to nikdy NiCd nenahradí.


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Náhrada NiCd v akušroubováku
PříspěvekNapsal: čtv 27.08.2020 12:50 
Mazák
Mazák

Registrován: 7.5.2015
Příspěvky: 4955
Bydliště: ČR
Obrázky: 1
@Celeron Poč myslíš, že Enelop jsou na nižší proudy? Pokud tam byly NiCd 800 mAh já bych tam eneloop zkusil
desítky A nedávají jednotky ano. Při 3.6 až 4.4 V by to na něco mohlo stačit. Papír říká:
https://www.kronium.cz/uploads/BK-3MCCE.pdf

Druhá cesta je Li-xx nom. 3.7 (dříve 3.6) V nominál, 3 V min, s nějakou signalizací podpětí
Třetí cesta je 1SxP Li-Pol se Step Up na konstantních 4.8 V

Zkoušel jsem i eneloop pro (2500 mAh) Větší kapacitu měly, ale rychleji ztrácely vlastnost low self discharge

Pokud jsou eneloop trvale dobíjeny (trickle charge) je nutno použít řadu LITE 950 mAh
modré lite uvádí se 3000 cyklů - oproti bílým 2100 cyklů - černé eneloop pro AA 2500 mAh 500 cyklů
https://www.panasonic-eneloop.eu/en/eneloop-pro
U černých eneloop pro lze čekat menší vnitřní odpor, ale (jak psáno výše) za cenu menší životnosti

==edit02 Někde tu je vlákno "ení eneloop jako eneelop" Časová řada vývoje eneloop s KÓDY daných článků


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: Náhrada NiCd v akušroubováku
PříspěvekNapsal: čtv 27.08.2020 17:14 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 22.4.2010
Příspěvky: 8489
Bydliště: Nový Bydžov ČR
Obrázky: 14
Teď jsem zkoumal odběr šroubováku na průmysláku zdroji 5V/10A při zatížení těsně před zastavením bitu vypadne na zdroji proudová pojistka. Na větší proud zdroj kolem 5V nemám. Takže odběr víc než 10A. O počet nabíjecích cyklů mě nejde, hlavně aby se bity nezastavovaly na polovičním krouťáku, když eneloop nedá požadovanej proud. Vzal jsem čerstvej nabitej novej eneloop přes 10A rozsah multimetru do zkratu dává jen 6A. NiCd Saft 800 několik let starej dává skoro 11A. Už chápeš proč tvrdím, že tohle pro Eneloopy opravdu není?
Ty Tvý návrhy na liIon s měničem jsou z prostorových a proudových důvodů pasé, nedovedu si představit step-down, kterej by dal cca 15A při rozumný velikosti prostoru 4AA narvat Liionku a měnič.
Asi budu muset Bosch opravdu nechat dožít a pak koupit novej s LiIonkama. :cry:


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Náhrada NiCd v akušroubováku
PříspěvekNapsal: čtv 27.08.2020 18:06 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 1.5.2003
Příspěvky: 1659
Bydliště: Jaroměř, ČR
Obrázky: 0
Celeron píše:
Takže odběr víc než 10A.
Asi budu muset Bosch opravdu nechat dožít a pak koupit novej s LiIonkama. :cry:


Nemám přehled o všech NiCd AA akumulátorech, co se dnes dají koupit, ale AA s odporem Ri=0.006ohm a max. odběrem 30A už asi neseženeš (čti Sanyo 800AR). A kdyby si náhodou někde takový sehnal, dej mi, prosím, vědět.
Ještě se dají koupit AA NiCd s kapacitou 600, 700 i 800mAh, ale v provedení AAC, AACL atd.
AR (proudové) už nějakou nejsou...


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Náhrada NiCd v akušroubováku
PříspěvekNapsal: čtv 27.08.2020 18:39 
Celkem nový uživatel
Celkem nový uživatel

Registrován: 12.6.2020
Příspěvky: 63
Možná je to hloupost, ale co použít 2s Lion 14500 a 3 Si diody v sérii, třeba 30A DPG30 nebo podobné?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Náhrada NiCd v akušroubováku
PříspěvekNapsal: čtv 27.08.2020 19:04 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 1.5.2003
Příspěvky: 1659
Bydliště: Jaroměř, ČR
Obrázky: 0
Helísek píše:
Možná je to hloupost, ale co použít 2s Lion 14500 a 3 Si diody v sérii, třeba 30A DPG30 nebo podobné?


Několik možných komplikací.
Rozměr. Průmyslové (tedy i AR) mají rozměr 48,5mm. Třeba tam pro 1,5mm bude ještě místo. ne vždy to tak je. Ale to musí říct Celeron.
Komplet překopání nabíjení.
Obava, že proudově nebudou stačit. Přece jen to jsou Li Iony.

To už snad raději Eneloopy.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Náhrada NiCd v akušroubováku
PříspěvekNapsal: čtv 27.08.2020 19:28 
Celkem nový uživatel
Celkem nový uživatel

Registrován: 12.6.2020
Příspěvky: 63
Tak je to asi hloupost. Vycházel jsem jen z toho, že mám v práci už několik let Bosch šroubovák, kde ty dvě 14500 lionky jsou a funguje to perfektně. Ale samozřejmě je to na ně konstruované, to je jasné. Těch 10A se mi ale stejně zdá nějak moc.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 90 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4, 5, 6  Další

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 6 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz