Autor |
Zpráva |
guchar
|
Napsal: stř 08.11.2023 12:12 |
|
Mazák
|
|
|
@pepin: "Pořid, vyzkoušej, uved do praxe a pak spočítej kolik hodin a dalších investic stálo ušetřit toho max bura--5kč za den ..." ● K plyn. UT a ohřevu TUV po DIY rozvaze zamítnuty. Max. vyšlo: Vynaložené Kč se vrátí až na konci životnosti ● Jde o to s předstihem být připraven na variantu soběstačný "Ostrovní dům" Mít aspoň nějaké minimum 12V ● V devadesátkách jsem viděl rekreační chalupy Voda a Vítr dynamo + vyřazení Pb z aut + malý měnič na 230V v noci to 12V svítilo. Chladničku a TV to na potřenou dobu utáhlo. Jó na silný proud jsme si stvořili silnou závislost. ● Trvalou hrozbou jsou migranti a Car z RF. Slunce nějak svítit bude (snad). A vrtule s dynamem jde přidat. ● Jasný předpoklad je možnost zůstat v místě bydliště. Vyhnanec má mobil, igelitku na doklady a to co zachránil.
|
|
Nahoru |
|
|
|
|
|
pepin
|
Napsal: stř 08.11.2023 13:25 |
|
Mazák
|
|
|
|
guchar píše: ● Jde o to s předstihem být připraven na variantu soběstačný "Ostrovní dům" Mít aspoň nějaké minimum 12V ● V devadesátkách jsem viděl rekreační chalupy Voda a Vítr dynamo + vyřazení Pb z aut + malý měnič na 230V v noci to 12V svítilo.
To ano, ale to je pak potřeba aby ta domácnost byla schopná si vystačit s nějakým 150W solárem. S odřenýma ušima zvládneš svítit nějakým ekonomickým led světlem, dobít v rodině mobily, nějaký tablet nebo notas a poslouchat tranzistorové rádio, zapomen na televizi a ledničku. 100W měnič 12/230V si vezme jen tím, že ho zapneš cca 200ma, 2000W měnič cca 700ma každou hodinu, za den v zimnim období dobiješ ze 150W soláru do 12V baterie tak max 20Ah za den.
|
|
Nahoru |
|
|
Janek2
|
Napsal: stř 08.11.2023 19:01 |
|
Mazák
|
|
|
|
Nahoru |
|
|
guchar
|
Napsal: čtv 09.11.2023 7:19 |
|
Mazák
|
|
|
|
Nahoru |
|
|
pepin
|
Napsal: pát 10.11.2023 0:13 |
|
Mazák
|
|
|
|
guchar píše: ● Jde o to s předstihem být připraven na variantu soběstačný "Ostrovní dům" Mít aspoň nějaké minimum 12V
Guchare a co když to nikdy nebude potřeba---kolik peněz chceš investovat do něčeho, co vlastně nemá zatím smysl--dokud nenastane nějaký blackout--ví buh, na jak dlouho qa jestli vubec. já to sice pořešený mám--na přechodnou dobu, ale né stylem--mohlo by se možná někdy hodit, aktivně využívám obytný auto--soláry plus baterky, jezdím na elektrokoloběžkách --baterie uložený na sníženém napětí--přez měnič si z nich mohu kdyby šlo do tuhýho taky sosat, ale nemám to doma a nekupovoval jsem to jen kuli tomu--kdyby někdy něco, aktivně to využívám, jen kdyby nastalo--někdy něco, umím to využít v baráku--bytě na obyčejný žití. já s tím blbnul v baráku na normálním bydlení--svícení, telku --jen že mi zbyl 100W solár, nějaký prvotní pokusnický autobaterie ---za jednu sezonu--přez zimu to pochcípalo a tím jsem s olověným ostrovním systémem na baráku zkončil---až se začnou loučit další nové baterie z kempovacích aut, zase je dojedu v baráku na světlo a telku---proč ne, i totál mrtvý je stejně prodám jen na váhu--15kč kg, ale finančně na tom dojetí stejně ušetřím nula nula prd--jen je odvezu prodat na váhu s tím, že jsou už stejně na prd.
|
|
Nahoru |
|
|
guchar
|
Napsal: pát 10.11.2023 8:33 |
|
Mazák
|
|
|
@pepin 1. Je to jeden z mých koníčků. Asi jako RCMania: "Hraní se solárním panelem", prikrylm. 2. Mimo čtení o novinkách si na koně chci i sáhnout přes šroubovák, kleště, multimetr, ... 3. Oddělit JPP od toho co je v mých silách, 2 články jsem koupil jak byly k mání, zkoušel měniči s Ge tranzistory 4. Najít situace kdy jde znalosti zužitkovat s komponentami dnes dostupnými
|
|
Nahoru |
|
|
pepin
|
Napsal: pát 10.11.2023 16:58 |
|
Mazák
|
|
|
|
guchar píše: @pepin 1. Je to jeden z mých koníčků. Asi jako RCMania: "Hraní se solárním panelem", prikrylm. 2. Mimo čtení o novinkách si na koně chci i sáhnout přes šroubovák, kleště, multimetr, ... 3. Oddělit JPP od toho co je v mých silách, 2 články jsem koupil jak byly k mání, zkoušel měniči s Ge tranzistory 4. Najít situace kdy jde znalosti zužitkovat s komponentami dnes dostupnými Joo, už chápu, cíl je ta cesta, to mám u hodně věcí poslední dobou taky, nepotřebuji to, ale chci se nějak zabavit a třeba právě v případě pidisolární soběstačnosti zjistit jestli to vubec něco pořeší . podle mého víc parády udělá v takovém případě místo solárního panelu centrála která vyrábí rovnou 230V a ještě se z ní dá dobijet třeba externí baterie, nebo autem--alternátorem si dobít externí autobaterii---v zimě z alternátoru auta dobiješ za hodinu provozu na jistotu podstatně víc, než z pidisoláru cca 150W.
|
|
Nahoru |
|
|