px




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 34 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Nabíjení NiMH v Taranis QX7
PříspěvekNapsal: úte 23.11.2021 21:25 
Platící zákazník RCManie
Platící zákazník RCManie

Registrován: 22.7.2012
Příspěvky: 4244
Bydliště: Zvole u Prahy
Obrázky: 0
Dobrá.
1. Mám Qx7S . Nabíjím pře USB :wink:
2.Mne je fakt jedno, jestli si někdo nedokáže sehnat manuál. Jen jsem upozornil, že u toho se začíná 8)
3.Pokud neumím nastavit nabíječku, tak si asi nekoupím open rádio :lol:
4. No to jsem snad napsal jasně, cos na tom nepochopil? Je jasný, že když jsou tam tři kabely, je to napojený na dvoučlánek lion. No a pokud použije
NIMH, tak prostě k nim střední kabel není zapojený, ale jen krajní + a - očem jsem asi tak psal co ?
5.Takže výrobce bude dodávat nabíjecí modul ve vysílači a přidá třížilový kabel k nabíjení baterky ? to je dobrá pitomost.
Prostě ty kabely musej bejt napojený do uzlu s přímým napojením na baterky. Modul tam být nemůže - tečka.
6. Zapojit baterku do vysílače a změřit na propojovacím kabílku napětí co z toho leze je fakt úkon pro specialisty :lol: To je vyšší dívčí.
To se učí ve fyzice na základní škole odhaduji tak 8 třídu ZŠ . Už je to nějakej pátek, tak už si fakt nepamatuji :lol: .
7. viz bod 4 - nemám co dodat
8.průraz čeho? Když máš zapojenou baterku a vyplej vysílač????? A i kyby byl náhodou zaplej, baterka svým výkonem okamžitě srazí napětí nabíječe, takže pokud nepatrně stoupne ve výsledku o pár desetin, nic se neděje.
9.Volba napětí není vlastně volba baterky ?
10.jo a jak jsi smazal ten dotaz na odborníka :lol: jsem rád že alespoň tohle jsi uznal jako pitomost. Zkus odmazat ty další a bude to v pohodě :wink:

celý problém je, že si koupil ty nejhorší možný baterky na trhu. V ničem jiném problém není 8)


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 
 Předmět příspěvku: Re: Nabíjení NiMH v Taranis QX7
PříspěvekNapsal: úte 23.11.2021 21:53 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 30.4.2008
Příspěvky: 12036
Bydliště: praha 5
dudaj píše:
3.Pokud neumím nastavit nabíječku, tak si asi nekoupím open rádio :lol:


V tom problém nevidím, jen se muže stát, že jak se dnes už nabijejí v podstatě pořád pouze lipol baterie, lehce se ti pak stane, že programem lipol budeš omylem nabijet nimh, nebo opačně.

Mě se to jednou stalo a naštěstí to u vysílače odnesl pouze spodní dekl, který jsem měl možnost bezproblémově vyměnit, klidně to ale mohla odnést ta vysílačka komplet, takže je opravdu na pováženou, jestli jedním nabiječem nabijet v podstatě pravidelně, takže časem mechanicky jak lipol, tak nimh.

Já osobně nabijím vysílače taky modelářským nabiječem,mám na to vyhraněný jeden nabiječ prioritně pro nimh, ale stejně to sebou nese právě toto riziko, protože prioritně neznamená že nikdy nic jiného, než nimh.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Nabíjení NiMH v Taranis QX7
PříspěvekNapsal: úte 23.11.2021 22:35 
Platící zákazník RCManie
Platící zákazník RCManie

Registrován: 22.7.2012
Příspěvky: 4244
Bydliště: Zvole u Prahy
Obrázky: 0
pepin píše:

V tom problém nevidím, jen se muže stát, že jak se dnes už nabijejí v podstatě pořád pouze lipol baterie, lehce se ti pak muže stát, že programem lipol budeš omylem nabijet nimh, nebo opačně.



Promiň Pepo, ale nemůže. Můžu zakopnout, můžu šlápnou do h... (těch je kolem fakt hodně při procházkách) ale v žádném připadě nesmím poplést svou nepozorností co nabíjím a jakými proudy. Přes to nejede vlak.
Vím že modeláři lodiček a aut často neřeší věci, co řeší letečtí modeláři ale nabíjení baterek tu pozornost vyžaduje, i když současné nabíječky jsou hodně blbuvzdorné a pokud budeš dobíjet NIMH nastavením pro lipol, tak u mé ti to neprojde, protože zahlásí, že není připojenej balančák a jestli přesto chci pokračovat :wink: .


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: Nabíjení NiMH v Taranis QX7
PříspěvekNapsal: úte 23.11.2021 22:57 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 30.4.2008
Příspěvky: 12036
Bydliště: praha 5
dudaj píše:
Promiň Pepo, ale nemůže. Můžu zakopnout, můžu šlápnou do h... (těch je kolem fakt hodně při procházkách) ale v žádném připadě nesmím poplést svou nepozorností co nabíjím a jakými proudy. Přes to nejede vlak.


.


Tak zaplat panbuh, že se touto filozofii neřídí výrobci moderních vysílaču a daný model zvolený ve vysílači je už z bezpečnostních duvodu možný spárovat pouze s konkrétním přijímačem--konkrétním modelem, nebo že je na páčce plynu bezpečnostní pojistka kuli nechtěnému spuštění motoru.
PS: zakladateli vlákna je prd platný, že ty máš chytrý nabiječ, když on takový nabiječ nemá.

navíc nechápu, proč sis pořídil nabiječ, který se tě ptá, jestli to, co chceš myslíš vážně, když máš naprosto jasno v tom, že nikdo a nikdy chybovat nemuže---teda vyjma Pepina.

Mladejm s kterejma bydlim jsem kupoval na jaře elektrickou sekačku, to si piš, že mě hodně prdělo kupovat do sekačky 40V orio baterii a orio nabiječku za cca dalších 6k, když mám kupu 40V baterií na koloběžky a to samé nabiječky, jenže to by právě znamenalo muset u toho nabijení a zapojování pak přemejšlet.

Pamatuješ klasický gold konektory na bateriích? sameček a samička? myslíš, že jsem byl taky jedinej, kdo jednu baterii od nabiječe odpojoval , ale druhou místo do nabiječe zastrčil do tý odpojený nabitý :D Proč jsou dnes konektory řešené jinak? že by čas ukázal, že jak to bylo dřív přez samostatné samičky samečky uplně ideální --blbuvzdorný-- nebylo?

Oni navíc před lety nebyli ani ty blbuvzdorný nabiječky, mě se to stalo s tou jetáckou 4čl placatou nabiječkou, kde se nimh, nebo lipol/lion měnilo tou pidi propojkou, měl jsem dvě, jednu na lipol, druhou na Nimh/nicd--vysílač a přijímačovky--omylem jsem si je zaměnil-pro uplnost, tehdy ještě nebyli ani life, ani externí becy, ani HV napájení-- nebo tak nějak, většina modelářu tehdy používala tu stavebnicovou nabiječku, co se skládala do sekcí podle počtu článku, --tuším Zajíc.

Nějak se začít muselo, občas se při tom něco přihodilo a z chyb se hold člověk učí a případně se o to pak i s někým podělí, tak jsem se tady o jednu svoji zkušenost podělil, co si z toho ale kdo vezme už moje starost není.

Já jen už ve svém věku alespon u sebe vim, že zkurvit nejde pouze to, co zkurvit opravdu nejde.

To, co nejde zkurvit pouze za předpokladu že si dáš pozor, to prostě zkurvit jde.

A když už jsme u nabijení vysílačových baterií, já mám ve vysílačích jako součást baterie možnost dobít i přez XT60 konektor, dřív jsem tam měl malé dvojky goldy, za prvé přez klasický vysílačový konektor dobijet třeba 2A nic mnoho a za druhé nabiječ s konektory pro pohonné baterie jsem doma na rozdíl od vysílačového konektoru nikdy nezapoměl, tak nebyl nikdy problém když se mi zdálo, že další let už by možná vysílačová baterka neustála ji rychle alespon trochu dobít.

Já jsem kdysi létal opravdu hodně a opravdu často, takže ten přístup jsem k tomu měl trochu jiný, než třeba někdo, pro koho--jít si zalétat je něco jako příprava na oslavu narozenin, navíc hodně letadel, takže i hodně baterek a ještě navíc na dvou místech, abych nemusel era, baterky, zdroje, nabiječe pořád převážet autem z jednoho místa na druhé.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Nabíjení NiMH v Taranis QX7
PříspěvekNapsal: stř 24.11.2021 10:45 
Platící zákazník RCManie
Platící zákazník RCManie

Registrován: 22.7.2012
Příspěvky: 4244
Bydliště: Zvole u Prahy
Obrázky: 0
pepin píše:

Tak zaplat panbuh, že se touto filozofii neřídí výrobci moderních vysílaču a daný model zvolený ve vysílači je už z bezpečnostních duvodu možný spárovat pouze s konkrétním přijímačem-

navíc nechápu, proč sis pořídil nabiječ, který se tě ptá, jestli to, co chceš myslíš vážně, když máš naprosto jasno v tom, že nikdo a nikdy chybovat nemuže---teda vyjma Pepina.

.


1. ono při dnešních možnostech nastavení to ani jinak nejde. Dělá se to od doby, co sis mohl ukládat různá nastavení pro různé modely. Takže už to mají hodně staré vysílače :lol:
2. Děláš si srandu ?

Jinak popiš mi, co hrozného se stane, pokud svým nabíječem začneš programem pro lipoly nabíjet NIMH ? To mne fakt zajímá :roll:

Pokud dáš velký proud, nimh naběhnou velmi rychle na napětí a program nabíjení ukončí.


Teda pokud nepoužíváš trafo s diodou :lol:


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: Nabíjení NiMH v Taranis QX7
PříspěvekNapsal: stř 24.11.2021 12:03 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 30.4.2008
Příspěvky: 12036
Bydliště: praha 5
Že by v programu lipol nefungoval deltapeak ? Vzdyt si to muzes vyzkouset.pokud ti tvuj chytry nabijec vubec nedovoli nimh nabijet programem lipol. Tak to bude nejspis proto ze si dal nekdo velikou praci aby takovou zbytecnost na modernejsim nabijeci vubec resil. Ostatne jak jsem jiz psal. Podobna zbytecnost je prave i ta nemoznost odstartovat vysilacem jine ero. Nebo si omylem pakou plynu pridat plyn. Ja takove vymozenosti na svych vysilacich nemam. Nikdy jsem s tim problem nemel. Ale dobre mi to prijde i kdyz u era pro ktere mam tri ruzna kridla by to byl docela problem. Jeden prijimac ale tri ruzna nastaveni.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Nabíjení NiMH v Taranis QX7
PříspěvekNapsal: stř 24.11.2021 18:03 
Moderátor serveru
Moderátor serveru

Registrován: 28.2.2005
Příspěvky: 20162
Bydliště: Rakovník, CZ
Obrázky: 0
dudaj píše:
...
Teda pokud nepoužíváš trafo s diodou :lol:

Pokud to dává kolem 120-160mA tak to je pro vysílačové NiMh asi to nej co bych jim poskytnul.

Nechápu jak může diskuze o nabíjení Tx-ových NiMh přelézt dvě stránky (zatím...) :-D

_________________
jyrry.cbcnet.cz


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Nabíjení NiMH v Taranis QX7
PříspěvekNapsal: stř 24.11.2021 18:40 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 30.4.2008
Příspěvky: 12036
Bydliště: praha 5
jyrry píše:


Nechápu jak může diskuze o nabíjení Tx-ových NiMh přelézt dvě stránky (zatím...) :-D


nemusí, ale pak by ses nedověděl, že když jsem nabijel vysílačové nimh 120/160ma, tak mi vysílač vydržel nabitý tak cca 6 hodin, ale pokud jsem ty samé baterie nabijel 1,5---2A tak mi vydržel nabitý přez 8 hodin. Ono šlo hlavně i o to, že po nabití desetinou jsem měl podle měřáku už po krátké době pocit, že by bylo lepší zase raději dobít.

U přijímačových byl ještě větší problém, tam jsi po nabijení desetinou ani nepoznal, že jeden článek je už třeba mrtvý, já jsem začínal rc ještě v dobách nicd, tuším Robe 500ma, docela trpěli na prorustání vinutí, nebylo nic neobvyklého, že se museli občas ty články samostatně na tvrdo prošlusnout vyšším napětím, aby se to prorostlé přepálilo, pak byli zase nějakou dobu použitelný---pokud jsi je nenabijel právě pouze tou desetinou.

Pokud je tady nějaký pamětník, co plus mínus v té době jezdil s nějakým RC autem na nicd, tak zcela jistě pamatuje, jak perfektně a dlouho takové autíčko jezdilo, když se nabijelo desetinou a uplně ideálně tu pohonnou baterii ještě nechat po nabití tak minimálně den, dva odležet, to pak byla už v opravdu perfektní kondici a připravená podat ten nejvyšší výkon.

Ono se jeden čas taky hodně řešilo, jestli jsou Nimh baterie a pokud ano, tak které vubec použitelné jako přijímačové, tak jsem zkoušel něco měřit, samozřejmě po Pepinovsku, takže jsem zkoušel kolik A dají ve zkratu nimh nabité desetinou a kolik A dají nimh nabité 2A.

Kdo by vyhrál souboj v připadě Nimh proti becu 3A v běžně používaných regulátorech jsem tenkrát pouze odhadl na základě kolik A dali ty nimh nabité 2A.takže v serioznějších větroních už jsem od té doby používal bec pouze jako záložní napájení přez diodu. tak jako tak vyjma opto regulátoru ty régly bec mají, tak proč to jako případnou zálohu nevyužít.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Nabíjení NiMH v Taranis QX7
PříspěvekNapsal: stř 24.11.2021 20:07 
Platící zákazník RCManie
Platící zákazník RCManie

Registrován: 22.7.2012
Příspěvky: 4244
Bydliště: Zvole u Prahy
Obrázky: 0
pepin píše:
Že by v programu lipol nefungoval deltapeak ? Vzdyt si to muzes vyzkouset.pokud ti tvuj chytry nabijec vubec nedovoli nimh nabijet programem lipol. Tak to bude nejspis proto ze si dal nekdo velikou praci aby takovou zbytecnost na modernejsim nabijeci vubec resil. Ostatne jak jsem jiz psal. Podobna zbytecnost je prave i ta nemoznost odstartovat vysilacem jine ero. Nebo si omylem pakou plynu pridat plyn. Ja takove vymozenosti na svych vysilacich nemam. Nikdy jsem s tim problem nemel. Ale dobre mi to prijde i kdyz u era pro ktere mam tri ruzna kridla by to byl docela problem. Jeden prijimac ale tri ruzna nastaveni.


píšeš voloviny. Deltapeak v režimu lipol není.
A nikde jsem nepsal, že mi to nedovolí tento režim nabíjet nimh (pokud se sejde rozumně napětí v počtu článků) :roll:

Já opravdu nechápu, co tady řešíš za nesmysly. Končím.


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: Nabíjení NiMH v Taranis QX7
PříspěvekNapsal: stř 24.11.2021 21:19 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 30.4.2008
Příspěvky: 12036
Bydliště: praha 5
dudaj píše:

píšeš voloviny. Deltapeak v režimu lipol není.


Právě proto píšu--že by v programu lipol nefunoval deltapeak?

Lipol program nevypíná na základě poklesu napětí, deltapeak pro nicd tuším doporučená hodnota 10mv, pro nimh tuším 5mv, už si to přesně nepamatuji

. Problém deltapeaku byl u hodně nabiječek ale v tom, že v případě nízkého nabijecího proudu v řádu miliampér --třeba do 500ma často neuměli již nabitou baterii detekovat, nebo odpojovali nabijení předčasně, proto byla a možná dodnes je možnost v modelářských nabiječích tuto vypínací hodnotu zvolit , ale třeba první dostupnější nabiječe jako graupner 12 si stejně nabijeli podle svého momentálního uvážení, fungovalo to třeba v případě NICD 1700SCR, nebo tak nějak, ale s tužkovkama byl problém, pokud si právě nabijecí proud nenastavil alespon 1,5A a i v tomto případě to nebylo vždy na jistotu.

Myslím, že právě toto byl ten základ pro mnoho uživatelu nicd/nimh ochotně přijmout názor, že nabijet desetinou je to jediné správné, to, že se v dobách hlavně nicd v převážné většině případu dávali nabijecí tužkové baterie do klecí s pružinkami, které se roztekli už při nabijení 500ma už byl jen takový bonus navíc a v neposlední řadě, výkonnější nabiječ v mnoha případech nebylo nic jiného, než automobilová H4 žárovka zapojená na autobaterii a kdo byl jooo schopný, ten si tu žárovku potunil o minutku. Samozřejmě, že na minutu sem, minutu tam nikdo nehleděl, takže ty baterie za uši dostávali, když na to byl čas, tak se nabití detekovalo hmatem--vlažná baterka nedobitá, teplá baterka na který šlo ještě udržet ruku nabitá, když si na tom už neudržel ruku, nebo už slezla smrštovačka, tak bylo už jasný, že asi bude potřeba zase koupit výhledově nové baterie.

Víš čím mi kdysi poradil Vanouch nabijet LIfe, když se dostali na trh, ale zatím nebyl běžně ke koupi nabiječ pro LIfe--čekalo se, až k nám dorazí Hyperion, tuším jsem ho tehdy platil asi 6k.

4čl se nabijel programem na PB a tříčlánek z autobaterie 2m dvoulinkou o pruřezu podle toho, jak kdo byl odvážnej.

Ale opravdu se tady spolu dohadujeme zbytečně, když si myslíš, že NICD jde nabijet nedestruktivně programem lipol, nejde, bud si tu baterku načte jako méně článkovou, takže ledva začne nabijet prázdnou nicd, tak hned vypne, nebo si vyhodnotí jako vícečlánkovou, takže ji přebije--zničí.

Fakt si to mužeš vyzkoušet, nemusí to zkončit destrukcí, dej si na tu nicd akustický čidlo teploty, až to začne řvát, tak se už rozhodni, jestli budeš s nabijením končit, nebo čekat až program lipol vypne.

Opravdu to nejsem já, kdo tady plácá bludy, možná mám zmatek v tom, co je proud a co je napětí, to ano.

V každém případě ohledně tohoto vlákna--Q7/ nimh vysílačové bateri.

Pokud použije nimh obyč vysílačový nabiječ 100/150 ma, baterie přebijení v pohodě stíhá vytopit a přenést přez origo nabijecí konektor vysílače.

Pokud použije programovatelný nabiječ I6, tak v případě nízkého nabijecího proudu--100/150 ma riskuje předčasné vypnutí, bude mít možná problém s automatickým přerušením nabijení po pár hodinovém nabijecím cyklu--netuším, jestli mu vubec umožní ten programovatelný nabiječ nastavit časový usek třeba 10h, nebo pujde to časové omezení vypnout, v každém případě pokud to pujde zvednout na 10h, nebo uplně vypnout, bude to mít takto nastavené i pro programy lipol, takže žádnou ochranu poslední naděje.

Pokud zvedne nabijecí napětí nad 500ma, tak bude mít zase problém těch 500ma přenést na jistotu--bez ohřátí a roztečení toho origo konektoru, stačí trochu prachu, v každym případě nikdy u takového konektoru nemužeš spoléhat na to, že to ten konektor bude donekonečna zvládat.

Proto jsem taky psal, že já nabijím1,5--2A ale že na obou vysílačích mám pro nabijení vysílačové baterie i konektory XT60, o kterých jsem mimo jiné psal v jinám vlákně, že dlouhodobě v řádu několikja hodin rozhodně 60A nezvládají a topí už okolo 20A. Mám pocit, že si to byl opět ty, kdo to sice nikdy nevyzkoušel, ale tvrdil, že to není možné.

Ty nechceš najít pravdu, ty chceš pouze vyhrát a to je pak problém.

PS: víš proč jsem třeba nepsal svuj názor v Gucharově vlákně o výkonnějším nabijení telefonu?

Syn ty telefony tablety opravuje, čím víc lidí přejde u mobilu, tabletu na výkonnější nabiječe---ideálně od druhovýrobcu, tím víc bude mít práce, opravuje věci od jabka, tak za to nějaká ta pětka je a to si piš, že dřív, nebo později takto nabijený mobil--tablet v nějaké opravně zkončí.


Příloha:
P1130241.JPG
P1130241.JPG
[ 97.81 KiB | Zobrazeno 335 krát ]



Puvodní zničenou baterii jsem samozřejmě zlikvidoval, ale byla identická jako ta na fotce.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Nabíjení NiMH v Taranis QX7
PříspěvekNapsal: stř 24.11.2021 22:43 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 2.4.2008
Příspěvky: 232
dudaj píše:
Dobrá.
1. Mám Qx7S . Nabíjím pře USB :wink:
2.Mne je fakt jedno, jestli si někdo nedokáže sehnat manuál. Jen jsem upozornil, že u toho se začíná 8)
3.Pokud neumím nastavit nabíječku, tak si asi nekoupím open rádio :lol:
4. No to jsem snad napsal jasně, cos na tom nepochopil? Je jasný, že když jsou tam tři kabely, je to napojený na dvoučlánek lion. No a pokud použije
NIMH, tak prostě k nim střední kabel není zapojený, ale jen krajní + a - očem jsem asi tak psal co ?
5.Takže výrobce bude dodávat nabíjecí modul ve vysílači a přidá třížilový kabel k nabíjení baterky ? to je dobrá pitomost.
Prostě ty kabely musej bejt napojený do uzlu s přímým napojením na baterky. Modul tam být nemůže - tečka.
6. Zapojit baterku do vysílače a změřit na propojovacím kabílku napětí co z toho leze je fakt úkon pro specialisty :lol: To je vyšší dívčí.
To se učí ve fyzice na základní škole odhaduji tak 8 třídu ZŠ . Už je to nějakej pátek, tak už si fakt nepamatuji :lol: .
7. viz bod 4 - nemám co dodat
8.průraz čeho? Když máš zapojenou baterku a vyplej vysílač????? A i kyby byl náhodou zaplej, baterka svým výkonem okamžitě srazí napětí nabíječe, takže pokud nepatrně stoupne ve výsledku o pár desetin, nic se neděje.
9.Volba napětí není vlastně volba baterky ?
10.jo a jak jsi smazal ten dotaz na odborníka :lol: jsem rád že alespoň tohle jsi uznal jako pitomost. Zkus odmazat ty další a bude to v pohodě :wink:

celý problém je, že si koupil ty nejhorší možný baterky na trhu. V ničem jiném problém není 8)



No vida
takže do diskuze vstoupíš s tím že radio že radio neznáš abys v následujících příspěvkách doznal že máš QX7S...

jestli jsem něco smazal myslím ted citovaný "dotaz na odborníka" tak to se omlouvám to jsem rozhodně nechtěl to tam mělo zůstat. Je to moje čistě moje chyba jak jsem doplňoval ten text ohledně nastavení napětí ve vysílači.

Beru na vědomí akceptuju a respektuju tvoji kritiku mých příspěvků. Ale jednu věc.
V problematice si jsi jistý, látku deváté třídy jsi nezapomněl, Taranise QX7S máš doma,
retorika ti nechybí, z OT diskuzí je vidět že máš i čas, tak:

- proč nepomůžes tazateli, svojí kvalifikovanou odpovědí k věci přímo na jeho otázky
- proč mu nepopíše přesně jak je to na vstupu výstupu baterky v tvém taranisovi, mlžíš obecnými byt pravdivými hláškami jako výrobci zpravidla dělají,
- proč mu neporadíš krok za krokem
- proč mu nepomůžes se posunout (tvoje slova...) a namísto toho ho odbudeš slovy, že když neví at si nekupuje open radio ...

PROČ?

Jestli jsi tak učinil mimo toto forum např do SZ má veřejná omluva předem.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Nabíjení NiMH v Taranis QX7
PříspěvekNapsal: stř 24.11.2021 23:39 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 30.4.2008
Příspěvky: 12036
Bydliště: praha 5
dudaj píše:

Pokud dáš velký proud, nimh naběhnou velmi rychle na napětí a program nabíjení ukončí.




ted jsem to zkoušel, funguje to nějak takto-----

8čl nimh detekuje lion program jako 3článek lipol, zhruba při dosažení 95% nabití v programu lipol je 8čl nimh baterie plně nabitá a zafunuje její vlastnost, že napětí se naopak nepatrně sníží--což by v programu nimh/nicd detekoval deltapeak a nabijení ukončil, tak se ale nestane v programu lipol a program lipol se snaží baterii dobít na 100%, což se ovšem nikdy nemuže stát, protože nabijecí proud --já zvolil 1A už napětí na nimh baterii nezvedne, protože další nabijení se daří nimh baterii vytápět , tedy ohřívat se stále víc a víc.

žádné složité a dlouhodobé testování, nimh článek jsem nabil na max programem nimh, pak přešel na program lipol, který ukázal stav 95% který se evidentně nemění, ačkoli program lipol trvale dobijí 1A.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Nabíjení NiMH v Taranis QX7
PříspěvekNapsal: čtv 25.11.2021 10:28 
Platící zákazník RCManie
Platící zákazník RCManie

Registrován: 22.7.2012
Příspěvky: 4244
Bydliště: Zvole u Prahy
Obrázky: 0
pepin píše:

ted jsem to zkoušel, funguje to nějak takto-----



Všimnul sis, co jsem psal :wink: ? Pokud budeš mít nastaven velký proud.

Samozřejmě, pokud dáš malý, bude se to chovat jak říkáš, ale nabíječky mívají ochranný čas, takže se to zase vypne.
Co jsem měl plně nabité nimh, tak měly napětí na konci 1,6 V - x 8= 12,8 /3 =4,26 V
Nabíječky lipoly vypínají běžně při 4,18 a podobně . Ty desetinky už doplnění kapacity neřeší.

ovšem ve vysílači bude mít 6ks NIMH. Takže to bude detekovat dvoučlánek a vypne to při napětí 8,4 /6 = 1,4V

A píši, že se v zásadě nic hrozného nestane - zahřátí NIMH kromě krácení životnosti za průšvih nepovažuji.

A baterky se v průběhu nabíjení kontrolují na teplotu - to beru jako samozřejmou ochranu proti vyhoření chalupy :wink: .


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: Nabíjení NiMH v Taranis QX7
PříspěvekNapsal: čtv 25.11.2021 10:39 
Platící zákazník RCManie
Platící zákazník RCManie

Registrován: 22.7.2012
Příspěvky: 4244
Bydliště: Zvole u Prahy
Obrázky: 0
Louda píše:

Beru na vědomí akceptuju a respektuju tvoji kritiku mých příspěvků. Ale jednu věc.
V problematice si jsi jistý, látku deváté třídy jsi nezapomněl, Taranise QX7S máš doma,
retorika ti nechybí, z OT diskuzí je vidět že máš i čas, tak:

- proč nepomůžes tazateli, svojí kvalifikovanou odpovědí k věci přímo na jeho otázky


Prosím, přečti si ještě jednou diskuzi na samém začátku. Vše bylo řečeno do 6stého příspěvku a já do toho vstoupil až po druhé až po té, kdy Miro_V začal matoucími odpověďmi :D .

A já jeho vysílač opravdu nemám. Nemám tam toto připojení na nabíjení. Nabíjím přes USB


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: Nabíjení NiMH v Taranis QX7
PříspěvekNapsal: čtv 25.11.2021 14:29 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 30.4.2008
Příspěvky: 12036
Bydliště: praha 5
Všimnul sis, co jsem psal :wink: ? Pokud budeš mít nastaven velký proud.
------------------------------------------------------------------------------------------
Aha, tak vysoký proud já na žádném nabiječi co mám doma nastavit nemohu, vždy musím nastavit nějakou hodnotu a jaká je hodnota---vysoký proud, to já vubec netuším

------------------------------------------------------------------------------------------------
Samozřejmě, pokud dáš malý, bude se to chovat jak říkáš, ale nabíječky mívají ochranný čas, takže se to zase vypne.

aha, časovou ochranu mám, ale nejde mi to nastavit jako položka---ochranný čas, musím nastavit jak dlouhý by měl ten čas být
----------------------------------------------------------------------------------------------------------


A píši, že se v zásadě nic hrozného nestane - zahřátí NIMH kromě krácení životnosti za průšvih nepovažuji.

Aha, ale já vím prd, jakou teplotu si představuješ pod pojmem--zahřátí .
[/quote]


Noo, raději nechám další případné testování na někom jiném, jen bych mu poradil, si s tebou raději přímo domluvit nějaké konkrétnější hodnoty, než veličiny jako---MÁLO, HODNĚ, CHVILKU, DLOUHO, STUDENÝ, VLAŽNÝ, TEPLÝ, HORKÝ.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 34 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3  Další

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 4 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz