Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 32 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: servospínač PIC
PříspěvekNapsal: pát 02.03.2018 22:36 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 12.2.2016
Příspěvky: 714
Bydliště: Vysočina
Teodor píše:
Pro narážky na google, zaměstnal jsem i kolegu v práci, který píše ovládání pro jaderné reaktory a ani jeden jsme se nechytli...
Odkaz na obrázek signálu ti dal hned na začátku TomasC.
Jednoduše - měříš šířku kladného impulsu jehož šířka je 1 až 2ms. Mezera mezi nimi je vždycky několikrát širší. Takže kolem 1,5ms změníš stav výstupu. Nebo můžeš, na zákl. šířky, blikat, řídit jas....(Dobrý je zahodit co je menší než cca 0,8ms a větší jak třeba 2,2ms.)
Ovládání jaderného reaktoru bude asi fakt složitější :D


Nahoru
 Profil  
 
 
 Předmět příspěvku: Re: servospínač PIC
PříspěvekNapsal: pát 02.03.2018 23:27 
Moderátor serveru
Moderátor serveru

Registrován: 28.2.2005
Příspěvky: 17320
Bydliště: Rakovník, CZ
Obrázky: 0
Taky by to šlo udělat tak jako to měly dřív ty spínače s monostabilním obvodem. S náběžnou hranou přišedšího impulzu nastartovat timer s časem nastavené délky a na konci vyhodnotit co skončilo dřív. Ale tam by se hůř zavedla ta hystereze. To už je lepší změřit ten čas. Jo a je to obvykle 50x za sekundu (rámec 20ms) ale PPM má při tom omezení do 8 kanálů (8x2ms + nutná synchronizační mezera). Pak se třeba prodlužuje rámec.
edit: Tak třeba Gr. HoTT má na výstupu 6 možnost signálu SUMO (sumární, PPM, Out) 4-16 kanálů a podle jejich počtu používá rámec 20, 30 a 40ms. Teď jsem si to pro zajímavost zkusil.

Ta narážka na google byla spíš obecná reakce na gucharovo postesknutí...

_________________
Aby mně mé záliby bavily, nemusím je brát kdovíjak vážně - jyrry.cbcnet.cz


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: servospínač PIC
PříspěvekNapsal: sob 03.03.2018 0:07 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 12.2.2016
Příspěvky: 714
Bydliště: Vysočina
Já bych do toho PPM vůbec nezatahoval, protože to (asi) zapojí na výstup pro servo a tam četnost pulsů nemusí odpovídat rámci PPM a pro digi serva se doporučuje četnost vyšší. Proto jsem psal několikrát širší....
Taky mě hned napadl integrační článek a schmittův klopný obvod... :mrgreen:


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: servospínač PIC
PříspěvekNapsal: sob 03.03.2018 0:38 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 12.5.2008
Příspěvky: 585
Bydliště: Orlické hory
Taky existuje PXX, který používá Taranis resp. FrSky, ten je robustnější (má nějaký kontrolní součty) a rychlejší než PPM a zvládne posílat víc kanálů než jen 12 :-)

Tomáš

_________________
OM Velox EME60, GP Citabria DLE30, SIG Hog-bipe, FrSky Taranis
( ͡° ͜ʖ ͡°)


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: servospínač PIC
PříspěvekNapsal: sob 03.03.2018 0:46 
Moderátor serveru
Moderátor serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 22.3.2007
Příspěvky: 3783
Bydliště: SK Bratislava
Teodor píše:
Čau, doufám, že to dávám do správného vlákna, ale budu přecházet na 2.4GHz, na HITEC, nejspíš Auroru a jelikož se věnuji programování mikrokontrolerů PIC, tak si chci udělat do jednoho houboletu spínání světel - od navigačních, pozičních až po přistávací. A zajímá mne jakou má ta AURORA modulaci, (PCM?) a protokol(??) Potažmo pokud to někdo dekódoval nebo ví o nějakém linku, kde bych se o tom dozvěděl víc, byl bych rád za jakoukoli, konstruktivní radu..

Díky!
Teodor


Ono to zalezi od prijimaca, mozes tam mat bud PWM, ak ma kanalove konektory, alebo tam bude PPM co je rovnako analogovy signal ako PWM, ale mas kanaly v sebe na jednom drote, alebo tam bude nieco seriovo - digitalne ako s-bus tiez na jednom drote

Ak to davas do huboletu, tak to asi bude to spominane PWM, lebo tam budes mat serva a tie potrebuju byt rozobrane na kanalove PWM

... jedine ze by si nemal dost kanalov (prijimac so 4 kanalmi) a na prijimaci mal k tomu PPM alebo Sbus (ak take nieco vobec existuje), potom by si musel urobit vlastny dekoder - PPM je brnkacka, to das malym PICom 12F a pokial je to S-bus tak by som radsej zobral arduino, a na to su hotove open source dekodery s-Busu (neskusal som, ale videl som)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: servospínač PIC
PříspěvekNapsal: sob 03.03.2018 0:55 
Moderátor serveru
Moderátor serveru

Registrován: 28.2.2005
Příspěvky: 17320
Bydliště: Rakovník, CZ
Obrázky: 0
No, už jsem to nechtěl sem tahat ale zrovna si s tím trochu hraju a Gr. HoTT samozřejmě umí posílat 16 kanálů podstatně rychleji ale nevím jak se to pak dekóduje:
Příloha:
HoTT_SUMD_HD_16.jpg
HoTT_SUMD_HD_16.jpg [ 66.97 KiB | Zobrazeno 645 krát ]
Tahle skupina reprezentuje 16 kanálů a opakuje se po 10ms.
Zkouším si to na přijímači se šesti výstupy a v pohodě dává podle nastavení třeba kanál 12 na výstupu 6, kromě toho PPM a dalšího kódování do 16-ti kanálů.

Jo a je to leckde popsané, ten protokol, třeba tu.

_________________
Aby mně mé záliby bavily, nemusím je brát kdovíjak vážně - jyrry.cbcnet.cz


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: servospínač PIC
PříspěvekNapsal: sob 03.03.2018 1:03 
Moderátor serveru
Moderátor serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 22.3.2007
Příspěvky: 3783
Bydliště: SK Bratislava
To je rovnako seriovy digitalny prenos podobne ako s-bus.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: servospínač PIC
PříspěvekNapsal: sob 03.03.2018 1:07 
Moderátor serveru
Moderátor serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 22.3.2007
Příspěvky: 3783
Bydliště: SK Bratislava
Tu ich je spomenuty cely furik ... ak ma niekto rad skratky : - P

https://oscarliang.com/pwm-ppm-sbus-dsm ... ifference/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: servospínač PIC
PříspěvekNapsal: sob 03.03.2018 11:09 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 12.2.2016
Příspěvky: 714
Bydliště: Vysočina
jyrry píše:
...Tahle skupina reprezentuje 16 kanálů a opakuje se po 10ms.
Obrázek pěknej ale protože je to zdánlivý chaos 1 a 0, nelze nic pořádně rozeznat. Možná by byl hezčí obrázek dvou skupin s mezerou. Tam by bylo jasně vidět, že je sběrnice vytížena minimálně a vešlo by se mnohem víc informací (kanálů...)

Jo a dekódovat by to neměl být problém, popis je v tvém odkazu.


Naposledy upravil ellet dne sob 03.03.2018 11:47, celkově upraveno 1

Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: servospínač PIC
PříspěvekNapsal: sob 03.03.2018 11:42 
Protřelejší uživatel
Protřelejší uživatel
Uživatelský avatar

Registrován: 20.3.2011
Příspěvky: 198
Bydliště: České Budějovice
igorb píše:

Ono to zalezi od prijimaca, mozes tam mat bud PWM, ak ma kanalove konektory, alebo tam bude PPM co je rovnako analogovy signal ako PWM, ale mas kanaly v sebe na jednom drote, alebo tam bude nieco seriovo - digitalne ako s-bus tiez na jednom drote

Ak to davas do huboletu, tak to asi bude to spominane PWM, lebo tam budes mat serva a tie potrebuju byt rozobrane na kanalove PWM

... jedine ze by si nemal dost kanalov (prijimac so 4 kanalmi) a na prijimaci mal k tomu PPM alebo Sbus (ak take nieco vobec existuje), potom by si musel urobit vlastny dekoder - PPM je brnkacka, to das malym PICom 12F a pokial je to S-bus tak by som radsej zobral arduino, a na to su hotove open source dekodery s-Busu (neskusal som, ale videl som)


Stará souprava je graupner mx-12 35MHz a přijímače R700 a pak nějaký 4kanálový JETI, chci to ovládat volným, 5 kanálem, ale jde mi o to, že budu přecházet na 2.4GHz asi na HITEC a nerad bych udělal něco co mi nebude fungovat, proto ten dotaz. Jinak já to zkoušel PIC10f a ten je k h...u, nemá přerušení, takže na to vemu 12F, teď se věnuji 18F a píšu to v ANSI C :)


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: servospínač PIC
PříspěvekNapsal: sob 03.03.2018 11:57 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 12.2.2016
Příspěvky: 714
Bydliště: Vysočina
Teodor píše:
.. Jinak já to zkoušel PIC10f a ten je k h...u, nemá přerušení, takže na to vemu 12F, teď se věnuji 18F a píšu to v ANSI C :)
Fungovat to bude i po přechodu na 2,4GHz a přerušení v tomto případě vůbec není potřeba. Stačí kontrolovat pin ve smyčce a inkrementovat proměnnou. Hodnotu si zapíšu pro minimální a maximální výchylku páky a rozhodovací úroveň je uprostřed. Je to na pár řádků a procesor jinak nic nedělá tak na co přerušení....


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: servospínač PIC
PříspěvekNapsal: sob 03.03.2018 12:09 
Moderátor serveru
Moderátor serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 22.3.2007
Příspěvky: 3783
Bydliště: SK Bratislava
Teodor píše:

Stará souprava je graupner mx-12 35MHz a přijímače R700 a pak nějaký 4kanálový JETI, chci to ovládat volným, 5 kanálem, ale jde mi o to, že budu přecházet na 2.4GHz asi na HITEC a nerad bych udělal něco co mi nebude fungovat, proto ten dotaz. Jinak já to zkoušel PIC10f a ten je k h...u, nemá přerušení, takže na to vemu 12F, teď se věnuji 18F a píšu to v ANSI C :)


Pokial je to pre male plosniky a nie pre koptery alebo dobobne zazraky, vzdy tam budes mat prijimac so servo vystupmi, tak to ries cez PWM ako tu uz bolo povedane a mas po probleme : - )) ... to budes mat vsade rovnake ... a bude stacit aj ten 10F


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: servospínač PIC
PříspěvekNapsal: sob 03.03.2018 12:16 
Moderátor serveru
Moderátor serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 4.5.2003
Příspěvky: 10327
Bydliště: Břeclav
Teodor píše:
Stará souprava je graupner mx-12 35MHz a přijímače R700 a pak nějaký 4kanálový JETI, chci to ovládat volným, 5 kanálem, ale jde mi o to, že budu přecházet na 2.4GHz asi na HITEC a nerad bych udělal něco co mi nebude fungovat, proto ten dotaz. Jinak já to zkoušel PIC10f a ten je k h...u, nemá přerušení, takže na to vemu 12F, teď se věnuji 18F a píšu to v ANSI C :)


Nevymýšlej komplikace. Do kanálu patří servo. Všechna serva, kromě nějakých extra speciálních pro gyra a podobně žerou stejný signál. Ze všech přijímačových výstupů pro servo tudíž leze totéž. Je úplně jedno, co se děje před tím. Takže i to tvoje udělátko bude fungovat všude.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: servospínač PIC
PříspěvekNapsal: sob 03.03.2018 18:56 
Protřelejší uživatel
Protřelejší uživatel
Uživatelský avatar

Registrován: 20.3.2011
Příspěvky: 198
Bydliště: České Budějovice
ellet píše:
Fungovat to bude i po přechodu na 2,4GHz a přerušení v tomto případě vůbec není potřeba. Stačí kontrolovat pin ve smyčce a inkrementovat proměnnou. Hodnotu si zapíšu pro minimální a maximální výchylku páky a rozhodovací úroveň je uprostřed. Je to na pár řádků a procesor jinak nic nedělá tak na co přerušení....


Dík!


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: servospínač PIC
PříspěvekNapsal: sob 03.03.2018 20:04 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 12.2.2016
Příspěvky: 714
Bydliště: Vysočina
Nemáš zač, rád vidím když někdo něco tvoří. :)


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 32 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3  Další

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz