Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 14 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Arduino a měření mAh
PříspěvekNapsal: sob 25.03.2017 15:47 
Nováček serveru
Nováček serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 27.12.2009
Příspěvky: 32
Ahoj, chtěl bych pomocí arduina měřit při vybíjení mAh a zobrazovat na oled displeji.
Nesetkal se někdo s podobnou aplikací někde na netu, ať nevymýšlím vymyšlené?
Chtěl bych to mít v RC modelu lodě. Poradí někdo? R.


Nahoru
 Profil  
 
 
 Předmět příspěvku: Re: Arduino a měření mAh
PříspěvekNapsal: sob 25.03.2017 15:49 
Nováček serveru
Nováček serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 27.12.2009
Příspěvky: 32
A ještě taková myšlenka, že by to zobrazovalo dojezdový čas v minutách jako je u auta dojezd v Km. :D


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Arduino a měření mAh
PříspěvekNapsal: sob 25.03.2017 17:31 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 12.6.2011
Příspěvky: 554
Bydliště: Svitavy a okolí
tak klasika analogový proudový senzor a potom už jenom trochu matematiky... na tom není co vymýšlet

_________________
Last one alive, lock the door!


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Arduino a měření mAh
PříspěvekNapsal: sob 25.03.2017 17:54 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 12.2.2016
Příspěvky: 434
Bydliště: Vysočina
Pro inspiraci se stačí obrátit na Google. (Arduino energy meter, Watt meter Arduino .....)
Asi je ale opravdu lepší trochu si lámat hlavu


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Arduino a měření mAh
PříspěvekNapsal: sob 25.03.2017 17:59 
Moderátor serveru
Moderátor serveru

Registrován: 28.2.2005
Příspěvky: 16020
Bydliště: Rakovník, CZ
Obrázky: 0
romansis píše:
... Nesetkal se někdo s podobnou aplikací někde na netu...
Místo návodů na googlování odpovím.
Ano, setkal.
http://rcmodely.cevaro.sk/index.php?id= ... trie-frsky

edit: jo pardon, je to analogové ale někde tam měli i provedení s PICem a havně ten výpočet...

_________________
Aby mně mé záliby bavily, nemusím je brát kdovíjak vážně - jyrry.cbcnet.cz


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Arduino a měření mAh
PříspěvekNapsal: sob 25.03.2017 19:02 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 23.4.2009
Příspěvky: 520
Něco jsem našel zde: http://forum.arduino.cc/index.php?topic=213975.0 . Je to tedy s LCD, ne s Oled. Ale to už je detail. To zapojení z cevara není Arduino, to je analogový obvod pro připojení k analogové telemetrii FrSky.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Arduino a měření mAh
PříspěvekNapsal: sob 25.03.2017 19:18 
Mazák
Mazák

Registrován: 30.8.2011
Příspěvky: 4661
Bydliště: Plzeň, CZ
Obrázky: 0
https://github.com/openXsensor/openXsensor

Tady je komplet zdrojak otevrene telemetrie. Staci vykuchat co chces a poslat to na display misto na telemetrii

_________________
210,280X8,480 Hexa, 3.4m Go-3, EDF Goshawk, Huricane XL, EPP Spartan, SkySurfX8, SE.5 pred opravou


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: Arduino a měření mAh
PříspěvekNapsal: sob 25.03.2017 20:03 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 12.2.2016
Příspěvky: 434
Bydliště: Vysočina
jyrry píše:
Místo návodů na googlování odpovím.
To co jsem napsal není jen odkaz na hledání. Našlo to (po zadání uvedených kriterií) několik kompletních řešení.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Arduino a měření mAh
PříspěvekNapsal: ned 26.03.2017 0:15 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 4.1.2008
Příspěvky: 1056
Bydliště: Praha
Zdravim - já vozim v lodi (nejsa schopen něco takového zbastlit) klasický Watt's Up" RC Watt Meter, za pár stovek, zapojený hned za baterku a po přistání si odečtu, co se v lodi dělo, hlavně spotřebovaný náboj a max. proud, minimální napětí, kam se dostalo + některé další udaje, a podle toho potom odhadnu, jak dlouho mužu jezdit s novou baterkou a pod. :wink:


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Arduino a měření mAh
PříspěvekNapsal: ned 26.03.2017 8:33 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 23.10.2010
Příspěvky: 347
Bydliště: Brno
Amper píše:
https://github.com/openXsensor/openXsensor

Tady je komplet zdrojak otevrene telemetrie. Staci vykuchat co chces a poslat to na display misto na telemetrii


... tohle je to spravne reseni, diky za link!


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Arduino a měření mAh
PříspěvekNapsal: ned 26.03.2017 11:00 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 21.9.2008
Příspěvky: 2260
Bydliště: Nové Mesto nad Váhom
jyrry píše:
Ano, setkal.
http://rcmodely.cevaro.sk/index.php?id= ... trie-frsky

edit: jo pardon, je to analogové ale někde tam měli i provedení s PICem a havně ten výpočet...

Na našej PC Telemetrii (ako vyzerá, vidno na začiatku tohto videa: https://www.youtube.com/watch?v=eS6oZpLI9Xo ) máme samozrejme aj digitálnu podobu merania spotrebovaného (elektrického) náboja.
Podľa dole uvedeného vzorca, ktorý sa vykonáva káždú (presnú) sekundu:

Použité premenné:
Prud_01 > zobrazovaný odoberaný prúd na 0,1 A
mAh > náboj v mAh
zAh > zlomky mAh
Energia > celkový spotrebovaný náboj (my sme ho nazvali Energia) v mAh

Výpočet (príkazy/koment):

'...................................
mAh = Prud_01 / 36 ; * 100 [mA] / 3600 [sec]
zAh = zAh + (Prud_01 // 36) ; Spočíta zvyšky (zlomky = 1/36) mAh
;
If zAh >= 36 Then ; Ak presiahnu 1mAh (>=36/36),
mAh = mAh + 1 ; pripočíta zvyšky k mAh,
zAh = zAh - 36 ; odpočíta 1mAh = 36zAh zo sumy zvyškov
EndIf ;
; a pripočíta mAh k celkovej
Energia = Energia + mAh ; spotrebe energie
'...................................

_________________
Realistické RC modely - http://rcmodely.cevaro.sk


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Arduino a měření mAh
PříspěvekNapsal: stř 29.03.2017 10:41 
Celkem nový uživatel
Celkem nový uživatel
Uživatelský avatar

Registrován: 25.4.2011
Příspěvky: 60
Bydliště: Sereď
Ako vysoký prúd tvoja loď potrebuje?

Ak je to do 100A tak môžeš použiť APM power module. http://bit.ly/2o68KJ2


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Arduino a měření mAh
PříspěvekNapsal: ned 02.04.2017 13:44 
Nováček serveru
Nováček serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 27.12.2009
Příspěvky: 32
Kolem tří ampér. :oops: začal jsem s arduinem, tak bych chtěl něco sám stvořit.
Ten odkaz mi nefunguje.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Arduino a měření mAh
PříspěvekNapsal: ned 02.04.2017 20:26 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 12.6.2011
Příspěvky: 554
Bydliště: Svitavy a okolí
Tak si vyber cokoliv se senzorem Allegro ACS7xx (třeba tohle: https://www.pololu.com/product/1185/specs ) a máš to nejjednodušší co může být. Stačí připojit na analogový vstup arduina a pomocí jednoduché matematiky (+,-,*,/) si ze vstupní hodnoty spočítat proud. Výpočet asi na tři řádky kódu. A s tím už můžeš dělat dál co se ti zlíbí...

_________________
Last one alive, lock the door!


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 14 ] 

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 4 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz